Ombouwen windmolen op zonnepaneel naar batterij/220V (5x)

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door Horn, 3 feb 2017.

  1. Horn

    Horn

    Lid geworden:
    3 feb 2017
    Berichten:
    1
    Locatie:
    Amsterdam
    Goedemorgen,
    Als newbe hier val ik maar gelijk in huis met een vraag. Voor een opdrachtgever maken wij voor de receptie een mospaneel van 240x120 met daarin verwerkt 5 stuks windmolens op een zonnepaneel (deze https://www.conrad.nl/nl/sol-expert-40004-h0-windturbine-op-zonne-energie-110115.html ).
    Betreft een energiebedrijf, op de zijkanten van de windmolens komt het logo van het bedrijf.

    Nu hadden we gehoopt dat de molens zouden kunnen draaien mbv de kantoorverlichting, helaas werkt dat niet. Is er een mogelijkheid om een dergelijke molen om te bouwen zodat ze op 220V kunnen draaien?

    Als dat niet kan moeten we helaas afzien van draaiende windmolens, maar hoop dat jullie als experts hier uitsluitsel over kunnen geven.

    Hoor graag en alvast veel dank voor de hulp!
     
  2. verfbrander

    verfbrander

    Lid geworden:
    23 dec 2005
    Berichten:
    1.120
    Locatie:
    Gouda
    Gewoon de spanning op de motor meten, waarbij de wieken gaan draaien..of meten welke spanning de zonnepanelen moeten afgeven om de wieken te laten draaien.
    Als je dit weet een regelbaar voedinkje aanschaffen...deze instellen op de gemeten spanning en draaien met de wieken.
    De regelbare voedingkjes zijn bijv. aan te schaffen bij (ook) Conrad en hebben over het algemeen 230 volt nodig.
     
  3. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.100
    Locatie:
    Uithoorn
    Zomaar op 220V draaien gaat niet, je moet er een adapter tussen zetten.
    Ik kan in de gebruiksaanwijzing niet zien hoeveel spanning het zonnepaneeltje levert maar ik gok zo rond de 1 Volt.
    Je kan de draadjes van de motor even loshalen en er een batterijtje (penlight van 1,5 Volt) op zetten en dan kijken of hij draait.
    Draait ie te snel, dan moet de spanning lager, draait ie te langzaam, dan moet de spanning hoger.
    Als ie de verkeerde kant opdraait, draadjes omwisselen.
    Kijk eerst eens of dit werkt, dan zien we wel verder.
     
  4. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.100
    Locatie:
    Uithoorn
    Volgens mij zit dit motortje erin.
    http://www.sol-expert-group.de/1-87...-energie-ED12-met-aandrijving-1-120::602.html
    Je zou dus ongeveer 1Volt gelijkspanning moeten hebben om 18 a 20 rpm te draaien.
    Ik kan geen adapter vinden die 1 Volt levert.
    Je zal dus een circuitje met spanningregelaar moeten maken die van 5 Volt ongeveer 1 Volt maakt.
    Een LM317 kan dat, die kan je ook nog instellen.
    Maar.... dan moet je solderen en ik denk dat je dat niet wil/kan.

    Ik zie als locatie Amsterdam.
    Ga even met een windmolentje naar Radio Rotor in de Kinkerstraat en zij kunnen je vast wel snel verder helpen.

    Hier het schema, door R1 aan te passen kan je de uitgangsspanning varieren.
    [​IMG]

    GJ
     
  5. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    10.328
    Locatie:
    Woerden
    De LM317 kan dat niet. Je kan met die regelaar niet lager dan 1,25V.
    Dat is wel 25% hoger dus zullen die molens duidelijk sneller draaien!
    Om 1V te maken zal je zelf een regelaar moeten maken. Op zich niet moeilijk maar wel (soldeer)werk.
     
    Laatst bewerkt: 3 feb 2017
  6. Bert V

    Bert V

    Lid geworden:
    7 apr 2009
    Berichten:
    546
    Locatie:
    Steenbergen
    Even zomaar een vraagje;
    Draaien ze helemaal niet op de zonnepanelen of krijgen ze met de kantoorverlichting alleen te weinig licht om te kunnen draaien?
    Bij het laatste geval kan je proberen om via een kunstmatig zonnetje in de vorm van bijv. een spotje of bureaulamp meer licht en vermogen in / uit je zonnepaneel te halen.
    Mijn zoon had vroeger wat van dat Knex speelgoed en daarbij o.a. ook een motortje werkende op een zonnepaneeltje.
    Bij onvoldoende licht van buitenaf presteerde dat spul matig maar onder een (halogeen) bureaulampje ging het ineens best wel aardig.
    Uiteraard was dat (speelgoed)spul allemaal erg low low.
     
  7. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.100
    Locatie:
    Uithoorn
    Ernst, bij 1 Volt draaien ze ongeveer 18 rpm, bij 1,25 is dat dan ongeveer 22 rpm, 1x per 2,5 seconde.
    Dat is nog wel redelijk om aan te zien.
    Ja, als je lager wilt dan moet je meer werk verrichten, dus vandaar dat ik de 317 koos.
    Je kan natuurlijk ergens in de output nog een diode zetten, dan heb je alweer een spanningval van zo'n 0,7 V.

    Wat ik begrijp is dat het zonnepaneeltje pas genoeg levert als je er echt een spotje bovenop zet.

    GJ
     
  8. onno10

    onno10

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    747
    Locatie:
    Rosmalen
    Misschien denk ik te simpel, maar kan je er niet 5 in serie zetten op een 5 volt voeding ?
     
  9. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.100
    Locatie:
    Uithoorn
    Ja, veel te simpel.... en vaak is dat de beste methode.
    Je hebt helemaal gelijk.. 5 in serie zou prima kunnen.

    GJ
     
    onno10 vindt dit leuk.
  10. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    10.328
    Locatie:
    Woerden
    Waarom zou je moeilijk doen....... ;)
    Het enige nadeel hiervan is dat als er één mee stopt de rest ook zal stoppen of juist sneller gaan draaien.
     
  11. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    10.328
    Locatie:
    Woerden
    Sorry dubbelpost.
     
  12. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    25.622
    Locatie:
    Sassenheim
    Gezien het om vrij lage stroom motoren gaat zou je vanaf een simpele 5v USB lader ook een zener van +/- 4v/2w in serie kunnen zetten om op 1v te komen.
     

Deel Deze Pagina