Oproep: Doe mee met ons MBF goes 3D animatieproject

Discussie in '3D Printen' gestart door Pascal, 23 okt 2013.

 1. Pascal

  Pascal

  Lid geworden:
  28 nov 2004
  Berichten:
  626
  Locatie:
  Doetinchem
  Wij zijn op zoek naar mensen die een dergelijk figuur zouden kunnen tekenen. Wij geloven erg in 3d printing, juist de samenwerking tussen de tekenaar, de ontwerper en de 'spuiter' kan er weleens toe leiden dat dit een nieuwe industrie gaat worden in modelbouw.

  Wij zouden dat weleens willen gaan testen, ontdekken en beschrijven.

  Voor een dergelijk project als dit zijn wij op zoek naar:

  - tekenaar
  - 3d ontwerper
  - spuiter

  Iemand interesse om met met ons mee te doen?
  [​IMG]
   
 2. dirkske

  dirkske

  Lid geworden:
  18 feb 2006
  Berichten:
  103
  Locatie:
  Aarschot
 3. bgjbrok

  bgjbrok

  Lid geworden:
  30 mei 2008
  Berichten:
  71
  Locatie:
  Melderslo (pittoresk en immer zon overgoten)
  3D printen

  Ik blijf het op de voet volgen. Heb sowieso interesse.

  Zelf denk ik meer in de richting van "special design" scharnieren, roerhoorntjes. Of reproductie van niet meer leverbare klein delen.
  Maar in het verlengde van de afbeelding mogelijk ook cockpit inrichting.

  Ben Brok
   
 4. Garnaal

  Garnaal

  Lid geworden:
  3 dec 2013
  Berichten:
  198
  De toepassingen voor 3d printen in de modelbouw zijn schier eindeloos.

  Zonder daaraan af te willen doen, het printen van figuurtjes lijkt mij eerder een van de kleinere gebieden. Ik zie meer markt in het printen van onderdelen, enzovoort.

  Op thingsverse kun je nu al meerdere frames en onderdelen voor quadcopters vinden bijvoorbeeld. Of wat te denken van onderdelen voor RC-auto's.

  Mechanismes als omkeermechanismes voor servo's, speciale servo-verbindingen, houders, klemmen, cockpitkappen, noem het maar op.

  Zelfs het printen van volledige pluggen voor bv. vliegtuigen behoort tot de mogelijkheden. Er is zelfs iemand die met een relatief kleine printer een full size plug aan het printen is voor een Aston Martin.

  Om kort te gaan; 3d printen gaat volgens mij heel groot en belangrijk worden in de modelbouw.

  Grootste bottlenecks tot nu toe:

  1) prijs complete toestellen (een samengebouwd geheel komt je toch al snel op EUR 1000 te staan, deze leapfrog geloof ik zelfs iets van 1200)
  2) bewerkelijkheid kits. De Reprap printers zijn op zichzelf goed gedocumenteerd, maar er is veel keus en er is veel uitzoekwerk voor iemand die er wat mee wil
  3) benodigde 'software-vaardigheden'. Het process van idee -> tekening -> print is nu nog te bewerkelijk voor een leek. Hoewel dit al sterk verbeterd is de afgelopen 2~3 jaar, is het nog steeds niet iets wat 'mijn oma' zou kunnen, en die kant moet het wel op, wil het echt aanslaan.

  Als je de bouwverslagen op dit forum leest, of het nu vliegtuigen, vrachtwagens, jetski's, quadcopters, helicopters of wat dan ook is, in elk bouwverslag komen dingen voor die 3d geprint hadden kunnen worden.

  Het verbaast mij dan ook dat dit 3d print subforum zo relatief rustig is. Zeker nu e.e.a. betaalbaarder en toegankelijker wordt, verwacht ik dat dit een vlucht gaat nemen in de modelbouw. 3d printen en modelbouw is zo ongeveer voor elkaar gemaakt, naar mijn mening.

  Daarom ook kudo's voor Pascal en Robert dat ze dit opgepakt hebben en icm. leapfrog op zo'n leuke manier aan de man proberen te brengen!
   
 5. WalterK

  WalterK

  Lid geworden:
  7 dec 2007
  Berichten:
  98
  Locatie:
  Rotterdam
  Helemaal mee eens.
  Het is ideaal voor klein gedetailleerd maatwerk.
  Toch blijft het prijzig en niet voor iedereen weggelegd.
  Ik was ooit vast van plan een 3D model van een bootje te laten printen.
  Dat wordt inderdaad prijzig vooralsnog, dus ik heb het even in de koelkast gezet.
  De uren voor het 3D teken noem ik hobby.
  Maar het studeerwerk om bedreven te raken met nieuwe / handiger tekenprogramma's is persoonlijk niet mijn hobby.
  Voor kleine eenvoudige onderdelen, zou ik het echt iedereen aanraden die het niet erg vindt om wat te studeren op het 3d-modelleerwerk.
   
 6. Anko

  Anko

  Lid geworden:
  25 feb 2008
  Berichten:
  4.997
  Locatie:
  Hoorn (NH)
  Mag alleen duidelijk zijn dat een dergelijk figuur als in de foto, niet gemaakt wordt in een 3D CADprogramma.... dat wordt vaak gedaan in animatie programma's, dan is de figuur ook naadloos te bewegen bijvoorbeeld. Die ''tris'' wat er instaat, is het aantal 3 zijdige vlakken waaruit het figuur bestaat. ;)


  En dat is juist waar een 3d pakket handig wordt. passing is gelijk te controleren, net als uitslagen etc mocht het zover komen dat er dergelijke dingen nodig zijn, meld ik me graag aan.
   
 7. Garnaal

  Garnaal

  Lid geworden:
  3 dec 2013
  Berichten:
  198
  Er zijn wat dingen die je moet weten.. voorbeeld.. als je een 2mm gaatje tekent in je 3d pakket, zal dat in werkelijkheid geen 2mm gaatje worden, eerder 1.9mm. Dan past het in je ontwerppakket allemaal mooi, maar in werkelijkheid niet.

  De reden hiervoor is vrij technisch van aard, in principe wordt alles opgebouwd uit driehoeken. Dus ook de 'ronde gaten'. Hierdoor is iets in theorie nooit perfect rond, het is altijd een benadering. Ze noemen het ook wel 'polyholes'.

  Een 3d pakket MOET je eigenlijk wel hebben als je gaat 3d printen. Er zijn er verscheidene, hier op het forum is Rhino(ceros) bekend, Autodesk Inventor is natuurlijk wel bekend, maar beiden zijn betaald. Gratis is er bv. freecad of openscad, of bv. sketchup.

  Hoe dan ook, zonder tekenpakket of de wens dat te leren, zou ik niemand aanraden een 3d printer te kopen. Je wordt dan afhankelijk van mensen die het willen/kunnen tekenen, of van sites als thingiverse, waar je natuurlijk altijd net niet kunt vinden wat je wil.

  Juist het feit dat je het zelf kunt tekenen, is wat 3d printen naar mijn mening zo krachtig maakt. Je kunt je eigen unieke ontwerpen maken.
   
 8. Pascal

  Pascal

  Lid geworden:
  28 nov 2004
  Berichten:
  626
  Locatie:
  Doetinchem
  Dan zouden we het ook anders kunnen doen. Als testproject kunnen we ook overwegen om dan een toekomstige wagen te gaan bouwen. In dit draadje hebben we nu een paar enthousiastelingen gevonden om er eens samen over na te denken of dit haalbaar is en of onze sponsor Leapfrog hieraan mee wil denken.

  Welke competenties zijn noodzakelijk voor een dergelijk 3d team?
   
 9. Garnaal

  Garnaal

  Lid geworden:
  3 dec 2013
  Berichten:
  198
  Tsja, het is maar een idee, maar als ik jullie was, zou ik het concept van een thema laten vallen. Dus niet: een auto maken, poppetjes maken, etc, maar: stel je hebt een 3d printer, wat ga je dan - binnen onze hobby - maken?

  En dan de printer de leukste ideeen langs laten gaan. Op die manier maak je het voor meer mensen interessant om mee te doen, laat je meer takken van de hobby zien en kan leapfrog goed laten zien hoe veelzijdig het apparaat is.
   
 10. Pascal

  Pascal

  Lid geworden:
  28 nov 2004
  Berichten:
  626
  Locatie:
  Doetinchem
  Ja, dat is zeker een richting en een afslag die wij kunnen nemen. Over een paar jaar is 3D printing niet meer weg te denken, juist daarom willen wij de mogelijkheden ontdekken en omarmen.
   
 11. rijoli

  rijoli

  Lid geworden:
  8 sep 2010
  Berichten:
  99
  Locatie:
  Terneuzen
  Ja, Ik ben ook erg geĂ¯nteresseerd in de mogelijkheden en ontwikkelingen. Maar ik weet niet of het dan een goed idee is om zelf ook projecten op te starten.

  Zelf zou ik erg gecharmeerd zijn van een draadje waarin verschillende 3D-print projecten uit de modelbouw wereld worden gevolgd.

  Zo stond er artikel in De Modelbouwer over een Locomotief op schaal waarvoor grote onderdelen geprint zijn.
  knap stukje werk hoor.
   
 12. Bertsjuhn

  Bertsjuhn

  Lid geworden:
  4 aug 2011
  Berichten:
  761
  Locatie:
  Maastricht / Achterhoek ;)
 13. rijoli

  rijoli

  Lid geworden:
  8 sep 2010
  Berichten:
  99
  Locatie:
  Terneuzen
  En vandaag een mailing van de Hema in de bus:
  "NIEUW: 3D printen | ontwerp je eigen sieraden en telefooncases"

  Zo ver is het al.
   

Deel Deze Pagina