Robbe Promars voorzien van 2 st schakelaartje

Discussie in 'Model elektronica' gestart door MinneR, 11 jul 2018.

  1. MinneR

    MinneR

    Lid geworden:
    29 mei 2007
    Berichten:
    109
    Locatie:
    Hengelo (ov)
    Beste modelbouwvrienden,

    Ik ben in het bezit gekomen van een Robbe Promars zender zonder alle schakelmodulen erin.
    Nou heb ik die ook niet nodig, maar ik wil wel een uitbreiding met een 3 st schakelaartje erop maken.
    Voor de latere F14 zender heb ik dat al eens gedaan en dat werkt perfect.
    Maar kan zoiets simpels ook in de Promars?
     
  2. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    11.808
    Locatie:
    Maasland
    In de Promars doe je dat op vrijwel dezelfde manier als bij de F14. De buitenste pootjes van de schakelaar verbind je met de buitenste aansluitingen van een kanaalstekker. Het middelste pootje van de schakelaar verbind je met een weerstand van 120 kOhm met de middenaansluiting van de kanaalstekker.

    Het enige lastige is om aan 5-polige stekkers te komen. Eventueel kun je hiervoor een servosnoertje gebruiken, waarvan je de stekkerhuls verwijdert. De losse pootjes voorzie je van een krimpkousje en schuif je daarna over de desbetreffende stekkerpennen.
     
  3. modelvisserij.nl

    modelvisserij.nl

    Lid geworden:
    25 dec 2011
    Berichten:
    10
    Geld dat ook voor een Robbe Terra Top die 120kOhm weerstand ??
     
  4. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    11.808
    Locatie:
    Maasland
    Voor Robbe (Futaba) zenders geldt:

    22 kOhm: Mars FMM.
    120 kOhm: Mars Rex, Terra Top, Terra Top FMS, Terra Top FMSS, Promars, Promars Rex, Supra FM, Supra PCM.

    Voor Futaba zenders:

    82 kOhm: F14 (7- en 8-kanaals), FC16 en FC16 boat 'n truck.
    0 Ohm: FC15, FC18, FC28.

    Nb. diverse zenders kennen een automatische begrenzing van de kanaaltijden waardoor een schakelkanaal ook normaal werkt als de weerstand wordt weggelaten. Voor een proportioneel kanaal is de weerstand altijd wél noodzakelijk, anders kloppen de uitslagen niet.
     
  5. modelvisserij.nl

    modelvisserij.nl

    Lid geworden:
    25 dec 2011
    Berichten:
    10
    Dank u voor de informatie.
     
  6. MinneR

    MinneR

    Lid geworden:
    29 mei 2007
    Berichten:
    109
    Locatie:
    Hengelo (ov)
    @Corrien,

    Bedankt voor je antwoord.
    Met deze informatie ben ik, en zo te zien ook anderen, iets wijzer geworden hierover en kan ik het met een gerust gevoel aansluiten.
     
  7. MinneR

    MinneR

    Lid geworden:
    29 mei 2007
    Berichten:
    109
    Locatie:
    Hengelo (ov)
    @Corrien,

    Stel, ik wil het schakelaartje omwisselen voor een potmeter, om de servo op verschillende standen te laten stilstaan. Hoeveel Ohm moet dan die potmeter zijn en welk type potmeter?
    Blijft dan de weerstand gewoon aan de middenaansluiting van de potmeter?
     
  8. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    11.808
    Locatie:
    Maasland
    Met een proportioneel kanaal bedoel ik een potmeter. Schuif- of draaipotmeter maakt daarbij niet uit. De potmeter moet 5 of 10 kOhm (lineair) zijn en de extra weerstand moet in de middenaansluiting, net zoals bij een schakelaar. Een gewone potmeter heeft meestal een koolbaan en deze wil nog wel eens gaan kraken. Als je leverancier ook andere heeft geniet een potmeter met een Cermetbaan de voorkeur. Deze zijn slijtvast en zitten ook in de stuurknuppels.
     
  9. MinneR

    MinneR

    Lid geworden:
    29 mei 2007
    Berichten:
    109
    Locatie:
    Hengelo (ov)
    @Corrien,

    Wederom bedankt voor je antwoord.
    Ik ga eens op zoek naar dat type potmeters.
     

Deel Deze Pagina