stukje nostalgie

Discussie in 'Vrije vlucht' gestart door TC01, 31 dec 2017.

 1. Rick NL

  Rick NL

  Lid geworden:
  18 apr 2008
  Berichten:
  2.574
  Locatie:
  Gouda
  Voor een deel heb je gelijk Peter. Maar al in de 50'er jaren werd met overshoot lanceringen geëxperimenteerd, toen nog recht uit.
  In 1961 werd er met overshoot + bocht gevlogen door sommige vliegers.
  Dit is een interessante site:
  http://www.gregorie.org/freeflight/f1a_history/index.html
   
 2. Peter Den

  Peter Den

  Lid geworden:
  2 dec 2005
  Berichten:
  1.081
  Locatie:
  Voorburg
  @TC01 Theo, ik hoop dat je het er nog mee eens bent dat deze uitweidingen in je draadje terecht komen?

  @Rick NL Mooi stuk, ik bestrijd dit niet hoor, wat mijn herinnering betreft echter werd cirkel tow in de 60tiger jaren nauwelijks toegepast (ikzelf deed dit wel eens met een A1) en was lanceren met overshoot nog in de kinderschoenen.
  Je mocht blij zijn als je over de 5mtr extra kwam.
  De opvatting was (bij ons de Delftse) dat het meer een wedstrijdtechniek was dan standaard practice en niet tot erg spectaculaire verbetering leidde.
  Dit gebeurde pas na de overwinning in 1969 door Elton Drew en de veel gecompliceerde starthaken in zwang kwamen. Daarna moest deze trend wel, als wedstrijdtechniek, serieus genomen worden.

  De still-air tijden waar ik het over hebt volgen uit de systematische proefvluchten die we vooral op het luchtvaartkamp deden en waarvoor we om 6.00 uur op de hei stonden.
  Hier deed Theo van 't Rood ook aan mee en werden zo zorgvuldig mogelijk ge-analyseert met zo precies mogelijk gestarte modellen zonder extra impulsen uitgevoerd: dus heel voorzichtig netjes op 50mtr gezet.
  Dus beter gezegd: wij concludeerden dat daalsnelheden van zo'n 28cm/sec door een aantal modellen en vliegers (waaronder Theo) consistent gehaald werden.
  Het dispuut met voornoemd geacht forumlid A... was dat hij stelde dat het vrije vlucht vliegen voor zijn aantrede in 1972 niets voorstelde en het daarna ook qua prestaties van de kisten zelf zienderogen vooruit gingen.
  Je zult begrijpen dat ik dit toch enigszins wilde nuanceren.
  We zijn nu bijna 50 jaar verder en de laatste claims die ik ken zijn: lanceringen tot 100mtr en still air tijden van om en bij 370 seconden.
  Dat levert na 50 jaar ontwikkeling een daalsnelheid van, jawel, om en bij 28cm/sec op.
  Nu is op mijn redenatie heel wat pro en contra in te brengen maar voorlopig heb ik het echt doorslaggevende argument nog niet vernomen.
   
  houtjesplakker en Rick NL vinden dit leuk.
 3. Énke Blériot

  Énke Blériot verslagschrijvers

  Lid geworden:
  29 jul 2014
  Berichten:
  865
  Locatie:
  Zwolle
  Theo..

  Ik kom je een beetje vergezellen. Nu Rick de maatschets van de Ayala heeft gevonden is er geen houden meer aan...ik ga een Ayala maken...Heb bijna niets meer te doen..Op mijn To Do lijst staan nog maar twee dingen:
  - modelvliegen
  - modelbouwen
  Dus..

  Alleen het vervelende is dat mijn vrouw steeds dingen op die To Do lijst zet die dan ook nog eens een keer niets met die twee dingen te maken hebben..

  Dus... fff wachten...
   
  Peter Den en Rick NL vinden dit leuk.
 4. Rick NL

  Rick NL

  Lid geworden:
  18 apr 2008
  Berichten:
  2.574
  Locatie:
  Gouda
  Als je zo begint...
  Dan maar wat meer mogelijk zinvolle informatie bij de Ayala:
  TheovtRood-PP-1.jpg TheovtRood-PP-2.jpg TheovtRood-PP-3.jpg TheovtRood-PP-4.jpg
  Rick
   
  flymax, houtjesplakker, hastf1b en 3 anderen vinden dit leuk.
 5. TC01

  TC01

  Lid geworden:
  17 jun 2010
  Berichten:
  2.390
  Ik zit hier stiekem te genieten van wat ik allemaal los heb gemaakt door dit draadje. Ik zou zeggen laat maar komen en ga zo door. Dit is heel leerzaam voor de jonge generatie.

  Toen ik direct na mijn aandoening nog niet goed radio kon vliegen (door een oog wat niet meewerkte en flink gedruppeld mets worden) ben ik gaan indoor vliegen met een vrije vlucht rubber model. Toen de verstokte radio vliegers dit zagen en bemerkten dat dit ook nog eens goed vloog, en hoe leuk het wel niet was vielen diverse kinnen op de grond............ en natuurlijk heb je altijd van die mensen die er niks aan vinden en het liever niet willen want je neemt uiteraard hun vliegtijd in........
  Het modelletje wat ik toen gebruikte was de indoorflyer van Opitec, dit heel eenvoudige rubbermodelletje is eigenlijk bedoeld voor schoolprojecten en heel simpel en snel te bouwen. vluchttijden van 30 tot 60 seconden zijn haalbaar in een redelijke sporthal.
   
  classicracer en Peter Den vinden dit leuk.
 6. Sikorsky

  Sikorsky Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  27 apr 2014
  Berichten:
  85
  Locatie:
  Schagen
  Ik heb 40 jaar met Hans gewerkt als helicopter engineer, hij woont nu onder de rook van Schagen in het gehucht de Tolke.
  Zijn gezondheid is heel erg slecht helaas.
   

Deel Deze Pagina