Taranis X9D - welke voeding is geschikt?

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door Bob2640, 26 jan 2018.

  1. Bob2640

    Bob2640

    Lid geworden:
    10 mei 2015
    Berichten:
    25
    Locatie:
    Mortsel
    Ik heb een Taranis X9D zender en de voeding daarvan is defect (kabeltje gebroken, mijn eigen schuld door die te dikwijls te strak op te rollen rond de voeding zelf - dat ga ik dus niet meer doen).

    De oorspronkelijke voeding geeft 15V 0.5A DC output.
    Ik heb toevallig nog een andere voeding in huis die past maar die geeft 12V 3A.

    Is het gezien het hogere amperage veilig om de batterij van de zender daarmee te laden?
    Ik veronderstel van wel want het laadcircuit in de zender zal de stroom afsluiten als de batterij vol is.
    Als batterij gebruik ik de orginele Ni-MH 7.2V 2000 mAh.

    Alvast bedankt voor jullie tips
     
    Laatst bewerkt: 26 jan 2018
  2. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.380
    Locatie:
    Barneveld
    Dat werkt probleemloos, ik heb dezelfde zender.
    Je 12V adapter kan tot maximaal 3A leveren, maar de Taranis vraagt maar maximaal 0,5 aan de adapter. Vergelijk het met Albert Heijn die pakken melk verkoopt. Ze kunnen aan jou maximaal 30 pakken halfvolle melk verkopen, want dat staat in hun schap, maar je koopt er maar twee.

    Je kunt met de nieuwe adapter in theorie dus 6 Taranis zenders tegelijk opladen.

    Kijk even op de nieuwe adapter of de plus pool daar ook in het midden van het plugje zit en de min pool het buitenste hulsje is. Daarvoor staat een pictogram op de sticker van bijna alle adapters die aangeeft hoe plus en min zijn aangesloten op het plugje.
    succes,
    Hans
     
  3. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    28.528
    Locatie:
    Tussen Tiel, Nijmegen, Maas & Waal
    Zo'n voedingsadapter perst de stroom niet tegen heug en meug door electronica. Adapter houdt de spanning constant, niet de stroom. De stroom die gaat lopen is afhankelijk van wat er in je zender zit.

    Wanneer je een acculader (geen adapter, geen voeding) instelt op NiCd, NiMH of LiPo dan zal de stroom wel doorgeperst worden (constante stroom bron). Hierbij is het dus zaak geen fout te maken bij instellen van stroom (te laag kan geen kwaad), anders desastreus voor accu, en voor de apparatuur waarin die accu zich bevindt.
     
  4. Schots en Scheef

    Schots en Scheef

    Lid geworden:
    25 jun 2008
    Berichten:
    2.264
    Locatie:
    Hoogeveen
    Bij ome Ali kostte die laders een paar euro....
     
  5. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    19.777
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Als je bij een Taranis een instelbare lader gebruikt, blaas je het inwendige ladertje op (bij de mijne zat het ladertje er niet bij, en ook nergens uit af te leiden dat er een laadcircuit IN de zender zat, met als gevolg.... Juist ja :S...).
    Uitsluitend dat bijgeleverde ding gebruiken, OF gewoon de accu buiten de zender laden.

    Ik gebruik tegenwoordig een LiPo in dat ding, dus ik moet sowiso wel extern laden.
     
  6. Bob2640

    Bob2640

    Lid geworden:
    10 mei 2015
    Berichten:
    25
    Locatie:
    Mortsel
    Bedankt voor de antwoorden. Jullie bevestigen wat ik vermoedde. De polariteit had ik gecontroleerd en die zit juist (plus vanbinnen).
    Intussen had ik voor de zekerheid al een originele FrSky voeding besteld, die is nu onderweg. Achteraf bekeken was dit niet echt nodig maar eentje op reserve kan nooit kwaad.
     

Deel Deze Pagina