Taranis x9E met M9 gimbal

Discussie in 'Werkschepen' gestart door Arragon, 24 jan 2018.

  1. Arragon

    Arragon

    Lid geworden:
    7 dec 2010
    Berichten:
    53
    Locatie:
    Lebbeke
    Met als het voorbeeld van JaFa in gedachte, heb ik ook andere sticks geplaatst.
    Ik ben echter voor de M9 gimbal (hall effect) gegaan, met daarop een centrerend pot en drukknop.
    Het voordeel is dat je direct mode 5 hebt en geen bijkomend onderdeel moet kopen.
    De stick kan je ook rechtstreeks op de gimbal plaatsen dit zonder boorwerk te moeten verrichten.
    Het enige dat ik heb laten printen in PLA is een reductiering, dit omdat er een klein verschil is tussen
    de "oude" en nieuwe gimbal.

    [​IMG]
    Deze 4 vijzen losmaken, om het achterdeksel te verwijderen
    [​IMG]
    Ook de 4 vijzen van de gimbal losmaken, en stekkers losmaken
    [​IMG]
    De nieuwe potmeter met drukknop en de M9 gimbal
    [​IMG]
    Gimbal met reductiering in PLA
    [​IMG]
    Gimbal met reductiering, er is reeds plaats voorzien om de draden van de stick erdoor te trekken
    [​IMG]
    Stick past als gegoten op de M9, 3 draden voor de pot en twee draden voor de drukknop
    Pas na het monteren, de bijgeleverde connectors eraan solderen
    [​IMG]
    Potentiometer aansluiten op F3 en F4, voor de drukknop heb je keuze genoeg
    Daarna deze niet vergeten te activeren in de zender
    [​IMG]
    En dit is het eindresultaat
    Bijgevoegd de STL file
    Veel plezier ermee [​IMG]
     

    Bijgevoegde bestanden:

    • Gimbal.zip
      Bestandsgrootte:
      116,5 KB
      Weergaven:
      51
    Laatst bewerkt: 25 jan 2018
    marten77 vindt dit leuk.
  2. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.096
    Locatie:
    Den Haag
    Dank, voor het posten van deze upgrade. :thumbsup:
    Was ook al aan het kijken naar die M9 gimbals.
     
  3. Arragon

    Arragon

    Lid geworden:
    7 dec 2010
    Berichten:
    53
    Locatie:
    Lebbeke
    STL file bijgevoegd
     
  4. Bert Scholten

    Bert Scholten

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    537
    Locatie:
    Roosendaal
    Hallo,

    Ik ben er ook mee bezig. Veel te veel ongewenste stuurpulsen met de bestaande gimbal.
    Volgens mij had frsky geen stekkers moeten gebruiken op punten waar de kabel kan bewegen maar direct solderen en fixeren met smeltlijm.
    opentx heb ik al op 2.2.1 zodat ik straks alleen nog maar de optie horus sticks moet activeren en de sticks calibreren.

    Wat voor vijzen heb je gebruikt om de nieuwe gimbal weer vast te zetten, want de bestaande zijn te kort.
    De boutjes die meegeleverd zijn kun je gebruiken. Het is alleen wat lastig omdat de schroefdraad in de gimbal zit, maar het lukt prima.
     
    Laatst bewerkt: 26 apr 2018
  5. ApexFPV

    ApexFPV

    Lid geworden:
    23 apr 2015
    Berichten:
    63
    Heb je soms een link waar ik dat kan terugvinden? Heb mijn 9E ook met 9D gimbals uitgerust maar zit nog met de reverse pitch en throttle

    Erwin
     
  6. Bert Scholten

    Bert Scholten

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    537
    Locatie:
    Roosendaal
    Gewoon te downloaden via: https://www.open-tx.org/
    In companion even kijken bij settings - settings en daar horussticks aanvinken.
    Vervolgens de firmware downloaden en daarna flashen
     
  7. ApexFPV

    ApexFPV

    Lid geworden:
    23 apr 2015
    Berichten:
    63
    Laatst bewerkt: 29 apr 2018
  8. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.096
    Locatie:
    Den Haag
    Ik heb afgelopen week die van mij ook voorzien van nieuwe gimbals en heb de gaten in de gimbals opgeboord naar 3mm.
     
  9. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    288
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    Beste Heren, ondertussen ben ik even afwezig geweest op het forum maar daar alle andere werkzaamheden min of meer achter de rug zijn wil ik dit terug oppakken,

    Ik zie verschillende mensen hun sticks upgraden naar halsensors (M9) wat is hier nu juist het voordeel van want anders zou ik dit graag willen doen voor ik de zender ook echt ga gebruiken.
     
  10. Bert Scholten

    Bert Scholten

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    537
    Locatie:
    Roosendaal
    Ik heb het gedaan omdat ik met de standaard x9e stick heel veel ongewenste uitslagen op mijn roeren kreeg. oorzaak is dat op die oude sticks stekkers zijn gebruikt en die bewegen wanneer je de stick beweegt. Een niet goed doordacht ontwerp dus (daarom zie je in de meeste zenders gesoldeerde verbindingen voorzien van een beetje smeltlijm (of iets dat daarop lijkt)). Nu valt dat op te lossen door de stekker eraf te halen en de draden er direct op te solderen en fixeren met smeltlijm, of de stekkers fixeren met smeltlijm.
    Iets anders wat ik me kan bedenken is dat hal sensoren "slijten" niet als potmeters en daardoor niet afwijken. Maar iemand met elektronica kennis kan daar wellicht iets zinnigs over zeggen.
     
  11. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    288
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    Ok tot voor zover is dat duidelijk, nu weet ik niet of ik zoveel de zender ga gebruiken dat er slijtage op de koolstofband gaat komen, maar die draden en slecht contact door bewegen dat is inderdaad knap lastig, ik ga eens kijken waar ik ze niet al te duur en in het zwart kan krijgen en dan kijk ik verder bedankt!
     
  12. ApexFPV

    ApexFPV

    Lid geworden:
    23 apr 2015
    Berichten:
    63
    Heb zelf mijn oude Taranis X9D sticks gebruikt (had die op de X9D vervangen door hall sensor sticks). Mogelijk liggen er nog veel van die oude sticks te zwerven in een modelbouwkamer hier en daar, omdat de FPV race piloten bijna allemaal de hall sticks gebruiken. Tot nu toe ben ik tevreden over het resultaat en geen bokkensprongen meer met mijn X9E
     

Deel Deze Pagina