(vaar) regelaar bilge pump 1100 GPH

Discussie in 'Model elektronica' gestart door erikheijnen86, 9 nov 2017.

  1. Gerben

    Gerben Forum veteraan

    Lid geworden:
    22 mrt 2003
    Berichten:
    5.179
    Locatie:
    Rotterdam
    Zo ingewikkeld is het allemaal niet. In de pompjes zitten gewoon standaard borstelmotortjes.
    Omdat je iedere motor ¨apart wilt kunnen rgelen, ivm de bestuiring van de boot, heb je per pompje een motorregelaar nodig, 4 stuks dus.
    .
    Vraag is wat voor vermogen zo´n regelaar aan moet kunnen.
    Even kijken op internet wat voor stroom ze ongeveer trekken:
    http://www.ebay.com/bhp/1100-gph-bilge-pump
    http://store.waterpumpsupply.com/runo12vodcbi3.html
    http://www.seaflo.com/en-us/product/detail/619.html
    Maximum wat ik zie is 5.0A bij 13.3V (volle loodaccu).

    Zelfs de meest eenvoudige regelaartjes kunnen dat soort stromen makkelijke behappen.
    Bijvoorveeld het regelaartje wat Marten suggereert.
    Of via China bij Banggood of ebay, als je dat liever doet:
    https://www.ebay.com/itm/1-ESC-One-...893874?hash=item3d3e7583b2:g:awsAAOSw-89ZQ99k

    Succes,
    Gerben
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    10.958
    Locatie:
    Woerden
    Er is mogelijk wel een probleempje bij het instellen van de mixers. Als ik het allemaal goed begrijp worden er twee pompjes voor vooruit en twee voor achteruit gebruikt. Wanneer je met gewone borstelregelaartjes gaat werken kan je de motortjes beide kanten op laten draaien. Dat is niet de bedoeling want zo'n pompje kan niet terug pompen. Wanneer je vooruit wilt moet je dus de twee vooruit regelaars aansturen en voor achteruit de twee achteruit regelaars. Of dat mogelijk is weet ik niet maar als het kan is het wel een lastige programmeerklus.
    Daarom lijkt het mij het beste om het oude spul te blijven gebruiken want die "mixer" zit al ingebouwd in de besturingsprint die er in zit (zat). Als de zaak defect is kan dat natuurlijk niet. Wat je wel moet doen is alles netjes aansluiten en de draden op een nette manier door de boot leiden. Gebruik goede connectors of soldeer alles netjes aan elkaar en bescherm de soldeerpunten met krimpkous wanneer nodig.
    Een andere mogelijkheid is natuurlijk de boot ombouwen en "normale" motoren en schroeven gebruiken. Dat is echter een enorme ingreep en gaat hoogstwaarschijnlijk te ver. Daar komt ook nog de nodig bouwvaardigheid bij kijken maar iemand met twee rechterhanden en met hulp van ervaren mensen is dat wel te realiseren.
     
  3. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.082
    Locatie:
    Den Haag
    Het aanmaken van alle Mixen en Logic Switches, heeft inderdaad de aandacht nodig.
    (Logic Switches zijn "softwarematige schakelaars", welke op meerdere manieren geactiveerd kunnen worden)
    Maar het is zeker haalbaar met een Taranis zender, heb het zojuist geprobeerd :yes:

    Om te voorkomen dat de motoren/pompen de "verkeerde" kant op kunnen draaien, bij de uitgang-settings van de servokanalen kunnen we een aangemaakte Curve toepassen. (waarbij de negatieve richting op 0% blijft)
    Verder gebruik ik nu minimaal 8 Logic switches, welke aangemaakt zijn middels de Sticks.
    Hiermee creëren we 8 zones, waarmee we de juiste mixen kunnen activeren.
    - Gashandel OP
    - Gashandel OP & Sturen naar Links
    - Gashandel OP & Sturen naar Rechts
    - Gashandel Neer
    - Gashandel Neer & Sturen naar Links
    - Gashandel Neer & Sturen naar Rechts
    - Gashandel Neutraal & Sturen naar Links
    - Gashandel Neutraal & Sturen naar Rechts

    In die laatste twee Zones, kan er met het model om de as gestuurd worden.
    Buiten deze Zones zal het een flauwe bocht zijn, in de richting van de Gashandel.

    @erikheijnen86
    Mocht je een Taranis zender gaan aanschaffen, dan kan ik eenvoudig het (zojuist aangemaakte) Model vanuit mijn zender met je delen. (MicroSD kaart export/import)
    Zo hoef jezelf niet te zitten klooien :thumbsup:
    Uiteraard zal ik dan ook de nodige aansluit gegevens vermelden.
     
    Erik Heijnen vindt dit leuk.
  4. Gerben

    Gerben Forum veteraan

    Lid geworden:
    22 mrt 2003
    Berichten:
    5.179
    Locatie:
    Rotterdam
    Niet als je een ´one-way´ regelaartje gebruikt, zie linkje in mijn vorige post :):)
     
  5. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.082
    Locatie:
    Den Haag
    @Gerben
    De meeste one-way regelaars maken gebruik van een volledige stick (-100% tot +100%)!
    Dat lijkt mij niet bruikbaar voor deze setup.
     
  6. Gerben

    Gerben Forum veteraan

    Lid geworden:
    22 mrt 2003
    Berichten:
    5.179
    Locatie:
    Rotterdam
    Bij veel regelaars kun je de eindpunten inleren.
    Nu heb je kans dat het bij zon heel goedkoop regelaartje niet kan. Dan is het een kwestie van een mixer programmeren met 200% mix rate, en halve knuppelbeweging als ingangssignaal (neutraal-vol vooruit bijvoorbeeld is halve knuppeluitslag). Even controleren of je zender dat kan, desnoods kun je een ´butterfly´ mixer misbruiken met offset. Neem aan dat deze termen nog even abacadabra zijn, maar als je een zender wilt gaan kiezen kunnen we even meekijken wat de opties zijn.
     
  7. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    19.327
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Er is geen tegendruk, dus dan doen ze hun volle opbrengst: Ruwweg equivalent met een getunnelde 50 mm schroef, 25 mm spoed, die rond de 1500 toeren draait.
    Ervaring (pokkebootje) zegt dat je met twee van zulke "schroeven" heel aardig een boot vooruit krijgt: Pokkebootje haalt probleemloos rompsnelheid met 1 zo'n schroef.
     
  8. RC-PPG

    RC-PPG

    Lid geworden:
    24 okt 2004
    Berichten:
    292
    Locatie:
    sambeek
    Als ik het goed begrijp:
    Twee pompen achterop ingeschakeld betekend voorwaarts varen, pompen voorop ingeschakeld betekend achteruit varen.
    Voor en achter worden nooit tegelijkertijd ingeschakeld.
    Voor of achter slechts één pomp ingeschakeld betekend een bocht in zetten.

    Mijn voorstel:
    Neem twee regelaars die voor en achteruit kunnen (Thor).
    Sluit ieders twee pompen kruislings op één regelaar (bv links voor met rechts achter en bij de tweede regelaar juist andersom).
    Tussen iedere pomp en regelaar een diode plaatsen zodat de pomp slechts in één richting aangestuurd kan worden.
    Op de zender een deltamixer programmeren.
    Knuppel naar voren, achterste pompen draaien.
    Knuppel naar achter, voorste pompen draaien.
    Knuppel zijwaarts niets (eventueel extra mixer programmeren betekend draaien op de plaats, gelijk een tank).
    Knuppel naar voren en zijwaarts betekend bocht.
    Knuppel naar achter en zijwaarts betekend bocht.
     
  9. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    19.327
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ik zou gewoon een andere boot kopen: eentje met een schroef en een roer....
     
  10. RC-PPG

    RC-PPG

    Lid geworden:
    24 okt 2004
    Berichten:
    292
    Locatie:
    sambeek
    In de schroef blijven waterplanten hangen, daarom is kennelijk dit principe gekozen.
    Met een moerasboot kom je ook een heel eind.
     
  11. erikheijnen86

    erikheijnen86

    Lid geworden:
    21 sep 2017
    Berichten:
    26
    Locatie:
    zevenbergen
    als ik nu opnieuw zou moeten kiezen zou ik idd zeker voor een anderre boot gaan maar zit nu met deze "opgescheept". ik heb op marktplaats deze advertenrtie in principe gekocht
     

    Bijgevoegde bestanden:

  12. erikheijnen86

    erikheijnen86

    Lid geworden:
    21 sep 2017
    Berichten:
    26
    Locatie:
    zevenbergen
    dan haal ik nog twee rokraft 50 er bij en dan heb ik wel een kwaliteitsproduct toch in plaats van ali express of iets. zat in eerste instantie al wel daar te kijken vanwege de prijs natuurlijk maar toen kwam dit koopje voorbij
     
  13. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.082
    Locatie:
    Den Haag
    @erikheijnen86
    Die Rokraft 50 æP kunnen max 8,4V aan, i.p.v. 12V !
    Voor net iets meer, kun je 4x van die CTI regelaars (welke ik eerder voorstelde) kopen en ben je compleet.
    En ben je er al uit, wat voor een 2.4Ghz zender je wilt gaan aanschaffen?

    @RC-PPG
    Ben je er zeker van, dat die twee diodes en motoren op een uitgang geen bezwaar zijn?
    Haal je het "blus-diode" effect niet weg, door die extra (in serie geplaatste) diodes te plaatsen?
     
  14. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    10.958
    Locatie:
    Woerden
    D
    De blusdiode in de regelaar zal hier niets van merken. De diode staat in serie met de motor, de zelfinductie van de motor is zo hoog dat er nauwelijks of geen stroom door de diode zal gaan. Daar komt bij dat de diode feitelijk parallel komt te staan aan de blusdiode in de regelaar. Het kan dus hoe dan ook geen kwaad.
     
    Laatst bewerkt: 1 dec 2017
  15. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    7.147
    Locatie:
    Uithoorn
    Denk je nou echt dat de Rokraft ergens in Duitsland of zo gemaakt wordt?
    Dat zijn ook gewoon china regelaars met een stickertje van Robbe en een paar tientjes duurder.

    Ik zou gewoon 4 (of 5, 1 voor reserve) regelaars bestellen bij Alixpress of Banggood.
    Als je besteld, niet vergeten een programmeerkaart of wat je dan ook nodig hebt erbij te bestellen.

    GJ
     
  16. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.082
    Locatie:
    Den Haag
  17. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    10.958
    Locatie:
    Woerden
    Let op de opmerking van Marten77!!!! De Rokraft 50µP kan maar tot maximaal 8,4V (2S LiPo of 7S NiMH) gebruikt worden. Voor deze voerboot met een 12V accu is hij dus ongeschikt!!! Ga je hem toch gebruiken dan is de kans heel groot dat je de regelaar "opblaast".
     
  18. erikheijnen86

    erikheijnen86

    Lid geworden:
    21 sep 2017
    Berichten:
    26
    Locatie:
    zevenbergen
    jammer dat ik dit alles nu pas lees. heb een half uur geleden het geld voor die robbe regelaars overgemaakt. maar waren gelukkig voor een zacht prijsje dus kan ze altijd nog doorverkopen of in een volgens project. dan zal ik zsm die van ebay bestellen. Marten77 ik wilde ff sparen en dan zo"n taranis x9d halen. doe het liever ineens goed, anders ga ik hier toch later nog op terugkomen.
    RC-RGP de pompen zitten alle vier achterop omdat ik de indruk kreeg da u echt dacht dat ze voorop en achterop zaten
     

    Bijgevoegde bestanden:

  19. erikheijnen86

    erikheijnen86

    Lid geworden:
    21 sep 2017
    Berichten:
    26
    Locatie:
    zevenbergen
    de handzender en regelaars hoop ik na de kerst of na nieuwjaar te kunnen bestellen, maar nu stuit ik op het volgende probleem. de voerkleppen gingen natuurlijk ook via die printplaat maar dat zal nu dus met servos moeten. wie kan me vertellen welke servo('s) ik daar het beste voor kan gebruiken en hoe aan te sluiten want heb een voorbeeld gezien maar vond dat niet heel mooi. liefst wil ik natuurlijk allebei de voerkleppen los van elkaar kunne lossen
     
  20. Gerben

    Gerben Forum veteraan

    Lid geworden:
    22 mrt 2003
    Berichten:
    5.179
    Locatie:
    Rotterdam
    Hoe werden de voerkleppen bediend?
    Een fototje met uitleg zou kunnen helpen..
     

Deel Deze Pagina