vraag over multi laadkabel

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door loges, 4 jan 2017.

 1. loges

  loges

  Lid geworden:
  19 sep 2008
  Berichten:
  306
  Locatie:
  gorinchem
  Ik heb de volgende kabel gekocht.

  http://www.beez2b.com/nl/cat/1203-beec1035-BEEC1035-BEEC1035

  iedere cel is 200 mah

  normaal laad je die met 1/10 bij 1 c is 0.2 ampere

  het klopt toch dat wanneer je 6 x 1 s lip cellen van 200 mah laadt, je dit setje wanneer gevuld dus met 1.2 ampere kunt laden? en bij 2 c cellen met 2.4 amps?
   
  Laatst bewerkt: 4 jan 2017
 2. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  10.920
  Locatie:
  Woerden
  Normaal laad je die volgens mij met 1C dus inderdaad 0,2A. Al je met 1/10C laad zal dat 0,02A zijn!

  Er zijn al ellen lange discussies gevoerd over het wel of niet parallel laden van meerdere cellen. Mijn menig is dat het beter is om het niet moet doen. De kansen dat het een keer verkeerd gaat zijn gewoon behoorlijk groot. Je hoeft maar één keer niet helemaal goed op te letten en het kan je een paar cellen kosten of nog erger.
  Een tweede punt is de laadstroom. In theorie kan je inderdaad die stroom vermenigvuldigen met het aantal cellen dat je parallel gaat laden. Dus zes cellen parallel laden met 1C is 6 x 0,2 = 1,2A.
  Het probleem is echter dat de stroom zich nooit (echt nooit) precies gelijk over alle cellen zal verdelen. Het is dus vrijwel zeker dat sommige cellen met 0,25A geladen zullen worden terwijl andere maar met 0,1A geladen zullen worden. De verschillen kunnen makkelijk veel groter zijn. Dat komt doordat die cellen nooit exact dezelfde eigenschappen zullen hebben.
  Wanneer je ze altijd parallel gebruikt, dus ook tijdens het ontladen zal dat effect vele malen kleiner zijn en zelfs zo goed als verdwijnen. Er worden tenslotte ook pakketten verkocht waar twee cellen in parallel staan. Hoewel dit steeds minder vaak voor komt omdat de moderne cellen een steeds grotere capaciteit hebben en steeds meer stroom kunnen leveren. Er is nu minder vaak noodzakelijk om twee cellen parallel te zetten om meer stroom en/of capaciteit te verkrijgen.

  Ga je deze manier van laden wel gebruiken dan raad ik je aan om ruim onder de maximaal toegestane laadstroom te blijven. Kunnen de cellen bijvoorbeeld met maximaal 1C geladen worden dan zou ik bij parallel laden van maximaal 0,75C uit gaan. Dan is de kans dat één of meer cellen met een grotere stroom geladen gaan worden dan aanbevolen veel kleiner.
  Let natuurlijk ook heel goed op dat je nooit een volle cel parallel gaat zetten aan een lege cel. De volle zal de lege willen opladen waarbij behoorlijke stromen kunnen gaan lopen. Dat kunnen beide cellen niet prettig vinden. Een klein beetje ongelijk kan geen kwaad. Dan blijven de stromen nog wel binnen de perken. Maar een volle en een lege cel, dat kan verkeerd aflopen. Weest dus zeer voorzichtig en weet goed wat je doet. Houd je ook strikt aan de "veiligheidsvoorschriften". Zorg dat je de cellen zo laad dat er nooit iets in de fik kan vliegen mocht er een cel "afblazen".
   
 3. loges

  loges

  Lid geworden:
  19 sep 2008
  Berichten:
  306
  Locatie:
  gorinchem
  thanx ernst. ik dacht het al.....Helpt het nog de cellen parallel te verbinden gedurende een nacht zonder laden om een gelijkwaardige spanning te verkrijgen over de cellen heen die een verschillend voltage hebben?
   
 4. ido

  ido

  Lid geworden:
  23 aug 2011
  Berichten:
  206
  Locatie:
  Rotterdam
 5. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  10.920
  Locatie:
  Woerden
  Dat kan iets helpen maar als de onderlinge verschillen klein zijn is dat niet nodig. Voor de zekerheid kan je dat een half uurtje tot misschien een uurtje kunnen doen maar echt nodig is het niet. Een nacht over laten staan is zinloos lang, dat zou ik niet doen.
  Denk er goed om dat ook al zijn de spanningen van alle cellen gelijk dat de eigenschappen van die cellen nog niet gelijk zullen zijn!
   
 6. HeliKoper

  HeliKoper Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  19 okt 2006
  Berichten:
  835
  Locatie:
  Guinea-Fowl-City
  Ik heb voor dit soort kleine cellen ooit een bordje gemaakt waar je steeds 6 stuks als 6S pakket gebalanceerd oplaadt. Werkte prima.
   

Deel Deze Pagina