Vragen over hoe te beginnen met cnc

Discussie in 'CNC' gestart door GJVO, 21 jul 2017.

  1. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.693
    Locatie:
    Uithoorn
    Goeie tip, die smering.
    Die was ik vergeten.
    Wat betreft het bereik, ik kan er een paar cm naast zitten omdat ik misschien meer steun moet maken maar ik vermoed dat ik er wel mee weg kom.
    En de lagers, voor gebruik moet je ze eerst van binnen schoonmaken, alle vet eruit, kogeltjes eruit en dan ontvetten.
    Daarna alles in goed vet zetten en weer in elkaar zetten.
    Plus dat ik op de foto zie dat jouw lagers maar voor de helft gebruikt worden, de rail staat gekanteld.
    Bij mij staat de rail zoals ie bedacht is, dus rechtop, dat schijnt nogal te schelen als ik de experts mag geloven.


    GJ
     
  2. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    583
    Dat klopt, daar heb je gelijk in. Ik belast de lagers niet optimaal
    Dit komt omdat ik eerst een geheel ander ontwerp in gedachte had. Maar daar bleek ik op diverse andere vlakken niet goed uit te komen.
    Daarna heb ik het frees design FRIEDA als basis genomen. Maar omdat ik de ondersteunde assen al had, heb ik hier een aanpassing in gedaan. Dit ga ik op termijn weer aanpassen en dan komen ondersteunde assen te vervallen.

    Omdat ik nog veel meer moest aanschaffen, heb ik hiervoor gekozen.
    De kosten lopen namelijk snel op als je bezig bent. Voordat ik deze machine bouwde had ik een vele kleinere gebouwd om te testen of ik het wel voor elkaar zou krijgen.. Daar had ik last van het verliezen van stappen. Het was een heel simpel kaartje wat ik gebruikte (all-in-one kaart). Daarom nooit echt achterhaald waar het aan ligt. Voor deze machine heb ik closed-loop stappenmotoren gebruikt, om daarmee het stappenverlies uit te sluiten zover als dat mogelijk is. Dat was een flinke hap in het budget

    Om de vetnippels te verplaatsen heb ik onderstaande koppelstukken gebruikt
    https://nl.aliexpress.com/item/SMC-...32813306024.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.J5L1bO
    en
    https://nl.aliexpress.com/item/SMC-...32813306024.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.J5L1bO

    De slang had ik ook bij aliexpress bestelt, maar deze was te flexibel en niet geschikt. Heb daarna slang van festo gebruikt (bestelt bij Berto), werkt perfect. Je kan natuurlijk ook kijken voor koppelingen van festo. Maar in mijn ontwerp ging dat niet. Een haakse festo koppeling heeft namelijk net iets meer ruimte nodig dan de haakse koppelingen uit de link
     
  3. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    583
    en volgens mij is festo M5 draad. de moeren hebben M6 schroefdraad voor de smering
     
  4. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.693
    Locatie:
    Uithoorn
    Ik heb naar Hiwin gekeken maar als ik langer dan 1 meter ga dan krijg ik enorme verzendkosten, onder de meter is het gratis.
    En ik heb ondersteunde rail gehad, ooit eens, en dat werkte perfect.
    Ik wilde het per se rechtop hebben dus ik moest opnieuw gaan bedenken en tekenen.
    Festo en zo kan ik goedkoop aankomen dus eens kijken naar de smering.

    GJ
     
  5. frans32

    frans32

    Lid geworden:
    16 apr 2010
    Berichten:
    116
    Goede morgen Gert,

    Is het niet mogelijk om dan ook gelijk bij Chai de Hiwin plus de kogelomloopspindels te bestellen in ene keer zodat de verzendkosten vermindert kunnen worden.
    Ik loop hier in Nederland namelijke tegen het zelfde aan.
    Ik zoek minimaal 140cm zowel Hiwin als kogelomloopspindel.

    Mvg,

    Frans
     
    corvl vindt dit leuk.
  6. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.693
    Locatie:
    Uithoorn
    Ik ga met die SBR rail aan de gang.
    Maar Chai.. handelt ie nog dan?

    Ik heb wel een ander adresje waar van alles mee te rommelen is.
    Hij reageert niet heel snel, duurt een paar dagen.
    835848668@qq.com

    https://nl.aliexpress.com/store/822038?spm=a2g0z.12010612.0.0.20b7d0e5P2muq1

    Jij zou dus dit nodig hebben.
    https://nl.aliexpress.com/store/pro...90.html?spm=a2g0z.12010612.0.0.1498022eJJnRWw

    Maar ik heb destijds contact met hem gehad en gevraagd om een prijs incl verzendkosten.
    Toen kreeg ik een prijs voor 2 HGH20 rails van 1 meter per stuk en 4 blokken.
    Was 197 Dollar en hij kon er ook een lagere prijs opzetten ivm inklaring.

    Bij mij gaat het de komende weken weer even stilliggen, ik krijg het weer druk met doktersbezoeken.

    GJ
     
  7. frans32

    frans32

    Lid geworden:
    16 apr 2010
    Berichten:
    116
    Hoi Gert-Jan,

    Hoe gaat het met de voorderingen?
    Inmiddels al begonnen met bouwen?

    Mvg,

    Frans32
     
  8. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.693
    Locatie:
    Uithoorn
    Nee, ik heb even geen zin om iets te doen.
    Wat slechte berichten uit het ziekenhuis.
    En ik heb een probleen met de software, laptop of interface.
    De motoren lopen niet mooi rond dus ik moet de scoop er even opzetten, kijken waar het probleem zit.
    Het schijnt dat Dell een nogal vies signaal aflevert over de LPT.

    GJ
     
  9. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    281
    Ik heb onlangs een klein cnc routertje omgebouwd en die wordt via de lpt van een Dell optiplex desktop aangestuurt. Geen problemen met overslaan van stappen.

    Met Mach3.
     
  10. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.693
    Locatie:
    Uithoorn
    Ja, maar ik heb een oude Dell laptop van het werk met een dockingstation.
    Ook MACH3.
    Alleen heb ik geen problemen met mijn stickersnijder en die werkt op dezelfde LPT poort.
    Misschien als ik morgen zin heb dat ik dan alles even doormeet.

    GJ
     
  11. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    281
    Ik heb wel eens begrepen dat laptops met een 3.3v spanning werken op de lpt poort. Veel printers kunnen hier prima mee overweg maar er zijn cnc driver bordjes die een 5v signaal verwachten.
     
  12. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.693
    Locatie:
    Uithoorn
    Ja, dat heb ik ook wel eens gelezen maar de spanning heb ik al gemeten en die is rond de 5 Volt.
    Ik heb meer het idee dat er iets fout gaat in de data-overdracht, misschien probleem met de aarde of het zit in het bordje.
    Pennetjes misschien niet goed gesoldeerd of zo.
    Maar de Fluke Scopemeter staat al op tafel, ik moet me alleen even dwingen om iets te doen.
    Ik ken mezelf, als ik eenmaal begin dan ga ik net zo lang door tot het werkt, dus dan wordt het nachtwerk.

    GJ
     
  13. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.693
    Locatie:
    Uithoorn
    Ik heb even snel gekeken.
    Probleem zit in de puls van de driver.
    Die is niet stabiel.
    Ik heb met een ander programma getest en dan lopen de stappenmotoren zo ontzettend mooi!
    En ze werken perfect van 12 tot boven de 40 Volt.
    Morgen de drivers van Mach maar eens bekijken.

    GJ
     
  14. frans32

    frans32

    Lid geworden:
    16 apr 2010
    Berichten:
    116
    Hoi Gert,

    De antwoorden heb je zelf al gegeven na voormij een kort nachtje slapen.
    Voltage is rond de 5 Volt wat ik begreep.
    Pak de scoop er maar is bij en denk ook aan je aarde.
    Je zei ook dat je een ander programma gebruikt hebt en daar werkt het wel mee?
    zit er verschil in de programma's die de pulsen zeg maar uitsturen.
    Zou je kunnen check ook met je scoop.
    Mss mag je bij het eerste programma nog de pulse aanpassen op een of andere manier is de software?
    succes met zoeken...

    Mvg,

    Frans
     
  15. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.693
    Locatie:
    Uithoorn
    Het was vanochtend 5 uur maar ik ben er nu uit dat het de kernel speed is.
    Het is dus een probleem met de combi laptop/driver/programma.
    En aangezien het een laptop is kan je er niets mee.
    In MACH3 kan je wel het een en ander naar de LPT poort aanpassen maar als je dan gaat kijken dan zie je heel veel spikes en een erg wisselende snelheid.
    Zelfs zonder interface aangesloten zit het signaal vol met spikes.
    Aangezien ik nog geen Flukeview geinstalleerd heb even een screenshot.
    Dit is nog de schoonste lijn, als ik hem op andere snelheden zet dan is het helemaal een rommeltje.

    Capture.PNG

    Ik heb dus maar een oude desktop aangeschaft, voor 50 euro kan het niet fout gaan.

    GJ
     

Deel Deze Pagina