Waarom er regelgeving moet komen [wetgeving discussie]

Discussie in 'Multicopters' gestart door Tasz, 30 jan 2013.

 1. ron van sommeren

  ron van sommeren Forum veteraan

  Lid geworden:
  31 aug 2002
  Berichten:
  27.208
  Locatie:
  Druten / NL
  Anderen waren mij al voor, en veel beter. En als modelvliegers logica gebruiken, is die CTR regel niet nodig.

  Tip: het gebruik van de gebiedende wijs komt onprettig over.
   
  Evert C. vindt dit leuk.
 2. Martin7182

  Martin7182

  Lid geworden:
  23 sep 2009
  Berichten:
  1.207
  Locatie:
  Bussum
  Volgens mij stond heel duidelijk "Tesco" op de "drone", dus het lijkt me niet zo moeilijk om de dader te pakken toch? ;)
   
 3. MacIak

  MacIak

  Lid geworden:
  10 sep 2011
  Berichten:
  516
  Locatie:
  Mordor
  Ik probeer enkel te peilen wat en hoe dingen worden geïnterpreteerd, in hoeverre men nog in staat is na te denken en of er daadwerkelijk aanspraak wordt gedaan op de aanwezige grijze massa. Ben niet op de arrogantietoer dus gebruik je woorden zorgvuldig, ik zou je enkele decennia aan luchtvaartkennis kunnen bijbrengen.
  @BlikvanBoven : bedankt voor de theorie, duidelijk.
  @ron van sommeren: excuses als dat verkeerd overkwam. Er had een "van" tussen moeten staan, trigger-happy-actie van mijn kant.

  Dmv deze vraag en antwoorden erop geheel op de hoogte van hoe we ervoor staan na 128 pagina's inmiddels.
   
 4. Evert C.

  Evert C.

  Lid geworden:
  21 nov 2013
  Berichten:
  1.189
  Locatie:
  Rotterdam
  De regels gesteld in de regeling modelvliegen laten mits je de kunst van begrijpend lezen beheerst niets aan het toeval over. In mijn optiek is dit een volledig overbodige en niet relevante vraagstelling, voor peilingen moet je bij Maurice de Hond zijn. Elke Rc piloot die zichzelf en de hobby serieus neemt gebruikt zijn grijze massa voordat hij ergens het luchtruim kiest. Er is natuurlijk een leger cowboys dat zich nergens iets van aantrekt en doen waar ze zin in hebben. Geloof me, ik ken er meer dan een handvol, echter deze nono’s zullen niet reageren.

  Is getekend door een Wildvlieger.
   
  ron van sommeren vindt dit leuk.
 5. Goser

  Goser

  Lid geworden:
  11 apr 2012
  Berichten:
  940
  Locatie:
  Rotterdam
  Hoi evert...cowboys en nono's?....benieuwd over wie je het hebt:rolleyes:
   
 6. Evert C.

  Evert C.

  Lid geworden:
  21 nov 2013
  Berichten:
  1.189
  Locatie:
  Rotterdam
  Ik wil hier best namen noemen Marvin, maar ik schat jouw intelligentie dermate hoog in dat ik denk dat jij precies weet waar het over gaat en wie het (allemaal) betreft en dat deze discussie hier verder geen doel heeft.
   
 7. dutchcommando

  dutchcommando

  Lid geworden:
  23 mrt 2012
  Berichten:
  1.517
  Locatie:
  Soest
  dan voel ik mij niet aangesproken.. :koud:
   
 8. Evert C.

  Evert C.

  Lid geworden:
  21 nov 2013
  Berichten:
  1.189
  Locatie:
  Rotterdam
  Dat zou ik ook zeker niet doen, ik heb net in een ander draadje een reactie van jou gelezen waaruit blijkt dat je genoeg verantwoordelijkheid bezit om te weten wanneer je niet moet vliegen.
  De groep die ik benoemde zijn zonder uitzondering allemaal aardige, behulpzame en kundige (wild)vliegers, er is echter 1 ding die de meesten uit het oog verliezen als het gaat om loyaliteit. Daar wringt de schoen.
   
 9. Indoorvlieger

  Indoorvlieger Forum veteraan

  Lid geworden:
  3 mei 2010
  Berichten:
  13.133
  Locatie:
  Flevoland
  Loyaliteit heeft te maken met trouw zijn aan iets. Bedoel je daarmee het je houden aan de wet? Of de belangen van andere rc vliegers in het oog houden, en het niet door onverantwoordelijk gedrag voor hen verpesten? Ik kan even het begrip loyaliteit niet koppelen aan rc-vliegen, al dan niet "wild" of in clubverband. Kun je dit toelichten?
   
 10. Evert C.

  Evert C.

  Lid geworden:
  21 nov 2013
  Berichten:
  1.189
  Locatie:
  Rotterdam
  Ik wil er verder niet inhoudelijk op ingaan, maar in de quote sla je de spijker precies op de kop.
   
 11. Indoorvlieger

  Indoorvlieger Forum veteraan

  Lid geworden:
  3 mei 2010
  Berichten:
  13.133
  Locatie:
  Flevoland
  Aha. Is dat niet meer gewoon egoïstisch gedrag? Iets uit het oog verliezen tav loyaliteit kan ook heel wat anders inhouden.
   
 12. Evert C.

  Evert C.

  Lid geworden:
  21 nov 2013
  Berichten:
  1.189
  Locatie:
  Rotterdam
  Je kunt ook loyaal zijn aan elkaar.

  Ik vind dat mijn uitspraak te ver in deze draad wordt belicht en verder geen bijdrage levert in dit topic.
   
 13. Indoorvlieger

  Indoorvlieger Forum veteraan

  Lid geworden:
  3 mei 2010
  Berichten:
  13.133
  Locatie:
  Flevoland
  Ik denk dat het juist belangrijk is om zoveel mogelijk duidelijkheid te hebben. Het is met getypte tekst erg makkelijk om wat anders te begrijpen dan de schrijver bedoelde te zeggen. Lijkt me dan niet verkeerd om een uitspraak even extra te belichten. Is beslist niet persoonlijk bedoeld, en een opmerking waarbij je ongewenst gedrag aankaart, valt toch zeker binnen het terrein van dit topic, lijkt me.
   
 14. dutchcommando

  dutchcommando

  Lid geworden:
  23 mrt 2012
  Berichten:
  1.517
  Locatie:
  Soest
  ik denk dat de "piloten" in verschillende categorieën gerangschikt kunnen worden.
  de makkelijkste onderverdeling om te beginnen zijn de volgende 2:

  FPV race/freestyle vliegers..
  A/V (hobby) vliegers.

  beide hebben verschillende interesses en beide breken/buigen regels op verschillende manieren die mogelijk de hobby kunnen schaden. maar beide vallen onder dezelfde noemer: drone piloten...
  de gemeenschappelijke deler is onwetendheid denk ik..
  ik ben van mening dat niemand zijn luchtvaartuig de lucht in stuurt met het idee lekker te gaan rellen..
  de A/V vlieger wil de mooie opnames hebben en de fpv vlieger wilt dat mooie parcours vliegen of juist die powerloop maken.

  nu ben ikzelf van mening dat de meeste "incidenten" en gevaarlijke situaties door A/V drones komen, maar er komen meer en meer films op youtube van freestyle fpv vliegers die van gebouwen en bruggen af duiken, en dit word weer gekopieerd door andere fpv freestyle vliegers met de gevolgen van dien.

  in de fpv freestyle community (wat echt wel een community is ondertussen) zijn er "sterren" die men graag wilt kopiëren. (rotor riot en alle (voormalige) leden als voorbeeld) en aan de tricks, stunts en de sterren zelf is men vaak erg loyaal, dus als een MR steele zegt dat we allemaal een coole highway bridge powerloop moeten maken, dan rennen de fans al naar de A28 bij wijze van spreken..
  ook zijn fpv freestyle clubjes ontstaan, waar men ook loyaal is aan elkaar en als jantje zegt we gaan steel's highway powerloop proberen, is de kans klein dat men zegt dat dat gevaarlijk is en dus niet gedaan mag worden..

  de A/V vliegers hebben een wat mindere "community" dus hebben minder loyaliteit. (afgezien van de merken loyaliteit)

  er moet meer en betere voorlichting komen voor deze twee verschillende takken van rc vliegen.

  klein voorbeeld van enkele weken terug..
  ernstig ongeluk gebeurd en de trauma heli komt landen.
  er word een mavic de lucht in gestuurd om nog betere beelden te krijgen van het ongeluk en de heli...
  ik zie dat ding in de lucht hangen en ga op zoek naar de controller..(piloot?) en verzoek dringend maar toch zo vriendelijk als voor mij op dat moment mogelijk was dat ding asap op de grond te zetten. (ik had de neiging om de controller uit de handen te slaan en uit te zetten.. maar niet gedaan natuurlijk)

  het simpele antwoord was: "nee, ik mag hier vliegen, en dit worden geweldige opnames!"
  tel tot tien en ik gooi het over de leerzame boeg, en vertel de man vriendelijk dat zolang hij in de lucht hangt de heli niet opstijgt en hij verantwoordelijk gehouden kan worden voor het verdere letsel of dood van het slachtoffer, plus dat hij blij moet zijn dat ik naar hem toe kom en niet de politie die nu te druk is met reddend en beveiligend werk, maar daarna zo snel mogelijk komt om de drone in beslag te nemen en een dikke boete uit te schrijven...

  dit had gelukkig effect en de mavic ging naar de grond.
  later heb ik constructief met de man kunnen praten over de huidige regelgeving en fatsoensnormen mbt het rc vliegen. er ging een wereld voor hem open...
  ook heb ik hem naar deze site verwezen, dus mocht je dit lezen en je herkend jouzelf hierin: welkom en goed dat je hier bent.

  andere groep, het fpv freestyle/race gebeuren.
  ik heb een jongen van 14 onder mijn hoede die graag wilt fpv vliegen, voordat hij ubehoubt de lucht in mocht, moest hij weten dat wat we doen volgens de wet niet mag. en wat de huidige regelgeving is en hoe veilig en fatsoenlijk te vliegen zonder mensen, dieren of de hobby te beschadigen.
  nu doet hij voor hij gaat vliegen een spot van de omgeving op mensen en dieren en een verkenning van het luchtruim. (ook met appjes die hij her en der gevonden heeft)
  hij spot regelmatig voor mij en ik voor hem.
  ik heb hem hopelijk goed voorgelicht, en hij vind het belangrijk dat andere beginnende piloten ook goed voor gelicht worden. en leert op school andere mensen die al vliegen of willen vliegen de wetgeving en fatsoensnormen.
  deze jongen van 14 spreekt volwassenen aan als ze bezig zijn met vliegen op een onverantwoorde manier en legt ze de regelgeving en fatsoensnormen uit..
  hij is loyaal aan de hobby en probeert het veilig en leuk te houden..

  dus loyaliteit is op verschillende manieren te interpreteren denk ik.. ;)


  ikzelf ben een wild vlieger, en heb in een vaag en ver verleden in clubverband gevlogen met vliegtuigen. door dit vage en verre verleden heb ik misschien een goede basis gekregen en nog steeds interesse in de wet en regelgeving. ik ben niet strikt van de regeltjes aangezien ik fpv vlieg. ik rijd wel te snel op snelweg, maar rijd niet door rood.. ik ben niet heilig, verre van dat.
  maar vind sommige regels zwaarder wegen dan andere en veiligheid moet altijd voorop staan.
   
  Laatst bewerkt: 14 nov 2017 om 20:19
 15. Evert C.

  Evert C.

  Lid geworden:
  21 nov 2013
  Berichten:
  1.189
  Locatie:
  Rotterdam
  Ter aanvulling: er is nog een hele grote groep vliegers, namelijk degene die niets met FPV en A/V van doen heeft. De grootste groep verwacht ik.
   
 16. Rhelie

  Rhelie Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  16 sep 2004
  Berichten:
  9.493
  Locatie:
  Nootdorp
  De hobby-fotograaf-filmer heeft plots vleugels gekregen !
   
 17. dutchcommando

  dutchcommando

  Lid geworden:
  23 mrt 2012
  Berichten:
  1.517
  Locatie:
  Soest
  dat is zeker een grote groep, maar hoe vaak zie jij een vleugel model op grove schaal de regels verbreken? of gevaarlijke situaties creëren?

  drones (de huidige verzamelnaam voor multicopters) doen dit helaas veel meer en op grotere schaal.
   
 18. Evert C.

  Evert C.

  Lid geworden:
  21 nov 2013
  Berichten:
  1.189
  Locatie:
  Rotterdam
  Daar heb je zeker gelijk in en ken alleen maar micro gevallen, ik had de kunst van begrijpend lezen even niet onder de knie.
   
 19. onno10

  onno10

  Lid geworden:
  28 sep 2013
  Berichten:
  1.044
  Locatie:
  Rosmalen

Deel Deze Pagina