Warte auf Lipo . . .

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door jan brilman, 10 okt 2015.

  1. jan brilman

    jan brilman Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 sep 2002
    Berichten:
    8.195
    Locatie:
    groningen
    Ik heb een vrij nieuwe accu, 5.000 mAh, 3S, en die is blijkbaar erg lang niet gebruikt cq. diep ontladen, want als ik hem aansluit gebeurt er niets: de lader herkent hem niet als zodanig (zie titel: dat blijft maar in het display staan . . . ) :(

    Of ik nou een laadstroom van 50 mA of van 5 A kies . . .

    Is er een truck? :)

    Bedankt!


    jan.
     
  2. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.098
    Locatie:
    Uithoorn
    Probeer hem eens zonder balanceeraansluiting te laden.
    Wel erbij blijven...
    Waarschijnlijk is de spanning zo laag dat hij niet ziet dat het een 3S lipo is.
    Als de spanning hoog genoeg is (volt of 10) dan proberen de accu weer gewoon te laden.
    Hou hem wel de eerste paar ladingen goed in de gaten.

    Gert-Jan
     
  3. jan brilman

    jan brilman Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 sep 2002
    Berichten:
    8.195
    Locatie:
    groningen
    Ook zonder balancer gebeurt er niks . . .


    jan.
     
  4. Rhelie

    Rhelie Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    9.092
    Locatie:
    Nootdorp
    Even een paar minuten laden op de Nimh stand, dan komt het voltage wat omhoog.
     
  5. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    381
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Meten is weten, wat meet je over de cellen of over het totale pakket aan spanning?
     
  6. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.098
    Locatie:
    Uithoorn
    Hmm, dan zou ik haast gaan denken dat 1 van de cellen (of een verbinding tussen de cellen) overleden is.

    Inderdaad, even meten wat je meet op de uitgangen en op de balancerstekker.

    GJ
     
  7. jan brilman

    jan brilman Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 sep 2002
    Berichten:
    8.195
    Locatie:
    groningen
    Sorry dat ik zo laat reageer; pakket stat bol; een van de cellen is inderdaad kapot (4,42V . . . )

    Weg ermee.

    (Heb dus nu van vliegmaat begrepen dat ik een lader met ingebouwde balancer moet aanschaffen . . . :eek: . Jaja . . . )


    jan.
     
  8. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.098
    Locatie:
    Uithoorn
    Jan, waar laadde je dan mee?
    Want elke lipolader heeft een balanceraansluiting.

    Bedenk voor je een lader koopt even hoeveel cellen je wilt gaan vliegen en hoe snel je wilt laden.
    Kijk niet naar termen als " 5A laadstroom" of iets dergelijks.
    Kijk naar wattage, dat is de belangrijkste factor.

    GJ
     
  9. jan brilman

    jan brilman Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 sep 2002
    Berichten:
    8.195
    Locatie:
    groningen
    20151010_224902_001_resized (1).jpg

    Een aantal jaar na aanschaf is er (door mij) een moduul van Orbit in geplaatst waardoor je er ook Lipo's mee kunt laden.

    Heeft toch mooi plm. 20 jaar dienst gedaan.

    Maar balanceren: nooit van gehoord.

    Grote vraag (inderdaad): wat moet de opvolger worden?

    Ga me eerst maar eens wat inlezen hier en daar . . .


    jan.
     
  10. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    7.129
    Niets mis met zo'n lader. Was (is) een kwaliteitsproduct. Met een losse balancer, van bijvoorbeeld Graupner, Hyperion of misschien nog Robbe, kan die nog jaren mee...
    .
     
  11. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.098
    Locatie:
    Uithoorn
  12. jan brilman

    jan brilman Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 sep 2002
    Berichten:
    8.195
    Locatie:
    groningen
    Tsja . . .

    Zo'n ongelooflijk geavanceerde lader heb ik niet nodig.

    Maximaal 4S denk ik, misschien wel wat zwaardere accu's (voor de C-130??? :) ).

    Maar dat kan een beetje lader toch wel aan, mag ik hopen.

    Het belangrijkste is (denk ik) dat 'ie balanceert, en dat er een programma op zit dat de accu's zodanig ontlaadt/laadt, dat je ze gewoon een tijdje weg kunt leggen, zonder dat ze stuk gaan. :confused: )

    (Ik zal eens eerst het sticky draadje bovenaan dit subforum bestuderen . . . )


    jan.
     
  13. wim62

    wim62

    Lid geworden:
    7 apr 2012
    Berichten:
    357
    Locatie:
    Arnhem
    Ik hebt toevallig nog een lader te koop staan op marktplaats .
    het betreft een imax B6 lader compleet met voeding voor €30.00 .

    Gr Wim
     
  14. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    381
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Ik heb zelf de B6AC v2, het nadeel is wel dat laden beperkt is tot 50W en bij 4S kun je dan maximaal laden met 3,2/3,3A. Bij 5000 mAh zit je dan op een laadtijd van meer dan een uur als die op 40% lading zit. Voor sneller laden is een lader met een hoger wattage handiger. De lader die GJVO aangaf is niet zo'n dure, zeker voor het geleverde vermogen.
     
  15. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.098
    Locatie:
    Uithoorn
    Ik ben door schade en schande wijs geworden.. je kan beter meteen iets meer geld uitgeven dan ben je niet meteen beperkt tot 4 of 6S.
    Er is een trend naar hogere spanningen (8-10S) omdat dan je stromen lager zijn en je rendement hoger is.

    Gert-Jan
     
  16. jan brilman

    jan brilman Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 sep 2002
    Berichten:
    8.195
    Locatie:
    groningen
  17. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    381
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Bedenk wel dat het nog steeds maar 90 W laadvermogen is en 10 W ontlaadvermogen is ook niet heel veel overigens. Ik heb er zelf een 250W lader van HK bij en dat bevalt me een stuk beter qua laadvermogen dan de 50W van de B6AC v2. Maar goed, met 90W kun je 4S wel met minstens 5A laden. Ga je hoger qua aantal cellen, dan wordt de laadstroom verder beperkt. Met 6S zal je maximale stroom 4A zijn.
     
    Laatst bewerkt: 12 okt 2015
  18. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.098
    Locatie:
    Uithoorn
  19. jan brilman

    jan brilman Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 sep 2002
    Berichten:
    8.195
    Locatie:
    groningen
    Zou die lader van Derkum/Hobbyking nou net zo goed/kwalitatief matig zijn als die van HobbyKing/Derkum?

    Wel een geschikte lader voor mij: een (1) accu tegelijk, niet met gigantisch hoge laadstromen (hoeft ook niet).

    Omdat ik (blijkbaar) een paar keer op die pagina op de site van HobbyKing geweest ben, krijg ik nu een speciaal aanbod: € 38! :)

    Maar als je bij de reviews/discussion kijkt: toch een paar merkwaardige storingen/malfunctions . . . :eek:


    jan.
     
  20. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    6.098
    Locatie:
    Uithoorn
    De lader van Derkum is exact gelijk aan die van HK.
    Komen uit dezelfde fabriek in China.
    Dat gebeurd heel vaak, heel veel Graupner en Robbe spul was gewoon omgelabeld China spul.
    Hacker motoren, YGE regelaars, het wordt allemaal in China geproduceerd.

    De zelfde storingen zullen dan ook bij de Derkum lader optreden.
    Alleen verkoopt Hobbyking er duizenden en Derkum misschien 50.
    Dus zal je veel meer over Hobbyking lezen.
    En maak je geen zorgen over storingen, mensen schrijven alleen negatieve ervaringen op internet, dus krijg je een vertekend beeld.

    GJ
     

Deel Deze Pagina