Welke regelaar voor Tamiya gearbox?

Discussie in 'Tanks / Rupsvoertuigen' gestart door pompebled, 14 jan 2018.

  1. pompebled

    pompebled Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    7.685
    Locatie:
    Sneek
    Mijn neefje wil zijn 1:35 tank motoriseren met deze gearbox:
    https://www.pololu.com/product/114

    Nu staan er op die site ook dual motordriver boards, maar voldoet zoiets voor dit doel, of gebruiken jullie hier een andere regelaar voor?

    Ik ken de MTC-1 mini tank controller, maar die heeft méér functies waar m'n neef geen gebruik van wil maken (en kost méér, ook een obstakel), alleen het aandrijven van de beide rupsbanden is voldoende.

    Groeten, Jan.
     
    reinaart vindt dit leuk.
  2. Tamaniac

    Tamaniac

    Lid geworden:
    2 aug 2008
    Berichten:
    1.241
    Locatie:
    West-Vlaanderen
    Zijn 2 losse regelaartjes een optie? En op de zender 1 stick draaien zodat beide sticks naar voor- en achteren bediend worden? (=tankbesturing?) Of is er specifiek een 'mix' functie gewenst naar besturing toe?
     
  3. pompebled

    pompebled Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    7.685
    Locatie:
    Sneek
    Beide mogelijkheden zijn een optie, waarbij twee sticks natuurlijk wel de meest originele manier van besturen is (en de moeilijkste om te leren).
    Ik zal eens zoeken naar een regelaartje met voor- en achteruit, wellicht heeft ome Ali wat te bieden...

    Groeten, Jan.
     
    Tug.NL vindt dit leuk.
  4. bosreus

    bosreus

    Lid geworden:
    19 okt 2003
    Berichten:
    1.412
    Locatie:
    Eindhoven
    Tug.NL vindt dit leuk.
  5. pompebled

    pompebled Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    7.685
    Locatie:
    Sneek
    Bedankt Hans, ik zal er eens een blik op werpen, kijken of vooruit en achteruit even zwaar belastbaar zijn, anders loop je bij een tankbesturing gauw tegen de thermische grenzen aan.

    Groeten, Jan.
     
  6. Tug.NL

    Tug.NL

    Lid geworden:
    17 nov 2016
    Berichten:
    475
    Locatie:
    Wormerveer
    Ik heb bij mijn sleepboot met dubbele motoren twee esc met een v tail mixer ervoor op 1 stick staan, werkt perfect van volgas voorruit of achteruit met de stick in het midden tot 1 kant vol voor en de andere kant vol achteruit bij stick zijwaarts. Zowel de beide esc als de vtail mixer op ali besteld voor een paar euro
     
  7. Tug.NL

    Tug.NL

    Lid geworden:
    17 nov 2016
    Berichten:
    475
    Locatie:
    Wormerveer
  8. TankManiac

    TankManiac

    Lid geworden:
    9 jan 2018
    Berichten:
    2
    Locatie:
    Amersfoort
    Hallo Jan, Misschien is dit iets voor de 1:35 tank. https://hobbyking.com/nl_nl/rc-tank-openpanzer-control-board.html
    Ik heb zelf inmiddels diverse 1:16 tanks, en dit board ook inmiddels in huis. Helaas nog geen tijd gehad om het toe te passen, maar wat ik wel weet ik wel weet is dat dit Board Maar 2amp per motor kan schakelen (dit is wel op te lossen). Veder is het een open sorce board met een eigen wiki pagina http://openpanzer.org/. Dit board heeft heel veel opties, afijn kijk maar even.
    Mvg Marcel
     
  9. Roel van Essen

    Roel van Essen Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    12.561
    Locatie:
    Betuwe
    Jan twee kleine regelaars, zonder rem.
    Als je neefje de tank met twee knuppels wil besturen:
    Prima, als ik hem was zou ik dan wel een (uitschakelbare) master/slave mixer tussen beide kanalen plaatsen.
    Wil hij een bocht draaien: mixer uit, ene knuppel voor- andere knuppel achteruit.
    Moeilijk? Welnee. Zelfs ik kan op een pantservoertuig met knuppels rijden. (Ypr-765, M-113)

    Een knuppel-bediening: met V-tail-mixer.
    (Zoals voor een Fouga Magister)
    Ergonomischer en intiutiever.
     
  10. ShadesInBlack

    ShadesInBlack

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    2.317
    Locatie:
    Gavere/België
    Even ouder berichtje oppompen nav een post van mezelf in deze context.
    Mbt Vtail mixer. Dit kende ik niet. Komt van vliegtuigen, maar mixt dus gewoon 2 kanalen. In geval van tank, met een gewone stickzender (of pistoolzender eigenlijk):
    - vol vooruit/achteruit = links en rechts motor vol vooruit/achteruit
    - vooruit/achteruit niet, wel vol links/rechts = linker en rechter motor vol in tegengestelde richting om sur place te draaien
    - combinatie van vooruit/achteruit en draaien = verschillende snelheden van links en rechts om de draaicirkel te bekomen.

    Is dat juist?
    Ik kijk bv naar deze: https://hobbyking.com/en_us/turnigy-v-tail-mixer-ultra-small.html?___store=en_us
    Ik begrijp het goed wellicht dat je hierop 2 esc's met hun motor aansluit. Ongeacht brushed/brushless of vermogen enz?
    Esc's gevoed met een Y kabel op 1 batterij of Elke esc een eigen batterij?

    Deze zaken zijn al vermeld in het ander topic, maar het is erg afwegen tussen een mix board met geïntegreerde esc's (enkel brushed merk ik), een vtail mixer of mijn computerzender proberen in te stellen met mix van kanalen.
    Op verschillende fora en elders zie ik alle oplossingen voorbij komen. Mss nog minst de computerzenders, omdat het wat ingewikkeld is om dat uit te vogelen? Gezien deze bedoeld zijn voor vliegtuigen en heli's...

    Alle info en advies is welkom.
     
  11. Roel van Essen

    Roel van Essen Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    12.561
    Locatie:
    Betuwe
    Het programmeren in een zender stelt geen fluit voor. Gewoon in de handleiding zoeken naar vtail, en dan komt ie vanzelf voorbij. Gewoon eerst proberen met twee losse servos op de kanalen, dan zie je water gebeurt.
     
  12. ShadesInBlack

    ShadesInBlack

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    2.317
    Locatie:
    Gavere/België
    ah. Ok. Ik had al eens gegrasduind in de handleiding van mijn zender, maar was me niet meteen duidelijk als vliegtuig/heli leek.
    Nog niet aan geraakt om met de zender zelf te proberen. Komt nog wel.
    Is natuurlijk goedkoopst en meest universeel dan.
    Ik veronderstel dat die vtail mixers dan enkel nuttig zijn als je niet wilt investeren in een computerzender als je er nog geen hebt?
     
  13. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    28.400
    Locatie:
    Tussen Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal (NL)
    Maakt niets uit, de ontvanger geeft alleen maar hondstrouw de stand van de knuppels en mixers door.

    Maakt voor dit verhaal ook niets uit.
    Echter, elke regelaar moet wel eigen uitgang op ontvanger hebben.

    Inderdaad.
    Welke mixer types/namen kent je zender? Mixers kunnen verschillende benamingen hebben, verschilt van fabrikant tot fabrikant.
     
    Laatst bewerkt: 8 jun 2018
  14. ShadesInBlack

    ShadesInBlack

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    2.317
    Locatie:
    Gavere/België
    Ik weet het nog niet, handleiding wat doorlezen en een beetje zitten spelen op de zender, maar is me nog niet duidelijk hoe
    Het is een hitec optic 6 met 2,4Ghz module. Al wat van leeftijd vermoed ik.
     
  15. ShadesInBlack

    ShadesInBlack

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    2.317
    Locatie:
    Gavere/België
    Even aanvullen: na gisteren er even op te zoeken in de handleiding.
    vtail, crow, elevate... een aantal voorgedefinieerde mixers die vaste kanalen mixen.
    Ik maak enkel gebruik van kanaal 2 en 6 en die kwamen niet in de voorgedefinieerde mxers voor. Maar er zijn ook 2 volledig custom mixers, waarbij je alle kanalen kunt mixen.
    Even zitten zoeken op master/slave bij de 2 mixers. Getest met servo's inderdaad. Lijkt te zijn zoals het moet! Wellicht business as usual, maar voor mij was het nieuw, geen ervaring mee.
    Nu kijken voor motors, esc's en verder.
    Bedankt voor de aanwijzingen.
     

Deel Deze Pagina