Zelf expo aan zender toevoegen

Discussie in 'Model elektronica' gestart door HugoW, 24 dec 2016.

  1. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.335
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Hoi,

    ik heb een Kyosho Mini-Z MR-03 Sports gekocht en daar race ik mee (klik). Helaas blijkt de Sports uitgerust met een minder goed zend / ontvangsysteem dan de duurdere auto's en upgraden is nauwelijks mogelijk. Je moet dan eigenlijk gewoon een nieuwe duurdere auto met zender kopen. Nou kan ik het zend / ontvangsysteem niet upgraden, maar ik mis ook de opties van de betere zender. Vooral de stuurexpo. En daar heb ik over zitten nadenken. Ik heb de zender geopend en gemeten; de stuurpot is 5k ohm, er staat 3,3V over (de hele zender werkt op 3,3V, heeft een interne spanningsregelaar), vol links (0%$ op de pot) geeft 0V op de runner, recht uit (50% op de pot) 1,65V en vol rechts (100% op de pot) 3,3V. OK, gewoon een spanningsdeler, dus, en lineair. Maar dat kan ik denk ik veranderen...

    Als ik parallel aan de pot twee weerstanden soldeer, één van +zijde van de pot naar de runner en één van runner naar -zijde, dan maak ik de curve niet meer lineair. En ik heb wat waarden in excel gezet en doorgerekend:

    [​IMG]

    Als ik twee eindeloos hoge weerstanden erop soldeer (eigenlijk dus niks erop soldeer) heb ik een lineaire 'curve', kolom B. Maar als ik twee stuks 12k weerstanden erop soldeer, begint de curve een curve te worden. Met nog steeds 0 en 3,3V als uiterste, en 1,65V als middelste waarde. Als meest extreme heb ik nu twee stuks 3k weerstanden genomen, kolom F. Dat lijkt me al een behoorlijke expo curve die het sturen rond 50% van de pot, dus rechtdoor, ongevoeliger maakt, en richting de uiteindes van de slag weer corrigeert.

    Ik wil dus een stereo potmeter van 10k en twee 3k weerstanden erop gaan solderen. De 3k als minimum, en de pot als instelling van de expo. Dan zou het volgens mij moeten werken.

    Waarom dan dit topic, als ik het allemaal al uitgedacht heb? Nou, twee redenen.
    Als belangrijkste; ik ben niet zo'n electronica specialist, en wil graag dat iemand die meer van electronica weet er naar kijkt en zijn / haar deskundige mening geeft. Ik zie namelijk ook dat in de meest extreme situatie de totaalweerstand van 5k naar 1k875 daalt, dus meer dan halveert. Ik weet niet wat dat tot gevolg heeft. De spanning blijft gelijk, maar er zal dus meer stroom gaan lopen. Of dat belangrijk is en wat dat doet snap ik niet. Ook heb ik geen idee hoeveel expo gewoon is (ik rijd met -20% op mijn 1:10 formule 1 auto, geen idee wat die waarde betekent). MIsschien is die 2x 3k veel te extreem, of nog lang niet genoeg.
    De andere reden is dat als dit werkt, het wellicht een optie is voor anderen om te gebruiken en hun voordeel mee te doen.

    Alvast bedankt voor input,

    Hugo
     
  2. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.234
    Locatie:
    Barneveld
    Hallo Hugo,
    Prima ontwerp lijkt me. Ik snap alleen niet waarom je een 10K stereo potmeter (ik neem aan parallel, zodat het één 5K potmeter wordt) gaat gebruiken, als je ook twee weerstandjes aan de bestaande stuurpotmeter kunt solderen.

    [Edit] nu snap ik denk ik pas wat je bedoelt. Je wilt de weerstanden van 3K in serie met de 10K stereo potmeter zetten, zodat je die kunt regelen van 3K tot 13K.
    Ik zou dan zelf denk ik voor 2K weerstanden kiezen. De spanningsval over de hele potmeter/weerstand is maar 3,3 volt. dus de stroom die er dan maximaal gaat lopen is 3,3v / 2K ohm = 1,6 milliampere met een warmte ontwikkeling van nog geen 6 milliwatt.
     
    Laatst bewerkt: 24 dec 2016
  3. HeliKoper

    HeliKoper Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    525
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Volgens mij heeft @Marten dit met de KT-18 ook al eens gedaan. Stond op met Mini-z forum (wat niet meer bestaat)
    Hij leest dit topic vast ook wel.
     
  4. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    10.342
    Locatie:
    Woerden
    Het hangt af van hoe de pulsen "gemaakt" worden van die spanning. Bij de meeste moderne zenders wordt die spanning door de computer in de zender "gemeten" en daar wordt dan een pulstijd bij uitgerekend. Simpel en doeltreffend. Als dat bij jouw zender ook zo is zal deze oplossing probleemloos werken. De kans daarop acht ik heel groot.
    Het kan ook zijn dat er met die spanning een condensator wordt opgeladen. Hoe hoger de spanning des te langer duurt het voordat die condensator opgeladen is dus wordt de pulstijd langer. Wanneer je de weerstand in het circuit gaat veranderen, verlagen in dit geval, zal dat de oplaadtijd van de condensator ook beïnvloeden. In dat geval zou je door die lagere weerstand de condensator sneller gaan opladen dus een kortere pulstijd krijgen. Dat wil je niet want dan kloppen de uitslagen en de middenstanden van je servo's niet meer.
    Dit verwacht ik echter niet omdat deze manier van pulsen opwekken in de huidige computer gestuurde zenders eigenlijk niet meer gebruikt wordt.
    Al met al verwacht ik dat het dus prima zal werken. Het enige "nadeel" wat ik zie is dat je zender iets meer stroom gaat gebruiken. Of je dat zal merken is heel sterk te vraag. Misschien werkt je zender enkele minuten korter. :rolleyes:
     
  5. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.335
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Dank voor alle input. Ik heb het zojuist geprobeerd, en: niks! Helemaal nul invloed. Ik heb het stuur op half naar rechts (75% uitslag op de pot) gefixeerd met een beetje plakband en toen de expo pot verdraaid. Niks. Maar ik heb wel iets anders ontdekt. De pot, die ik had losgehaald, is 5k. Maar op z'n plek gesoldeerd meet ik over de pot maar 1k. Dus iets parallel aan de pot op de print is 1k250. En mijn minimaal 6k additie om expo te creëeren doet dan dus geen jota, dat is wel duidelijk. Back to the drawing board... Als iemand met me mee wil rekenen, graag, want ik vind het een steeds grotere puzzel worden.

    Hugo
     
  6. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    10.342
    Locatie:
    Woerden
    Het lijkt er op dat de puls opwekking toch op een "ouderwetse manier" wordt gedaan. Er zal hoogstwaarschijnlijk geen weerstand parallel staan aan die potmeter maar zit de potmeter aangesloten op een transistor die in een Ic kan zitten! Het kan zo maar zijn dat het dus niet mogelijk is om die expo met weerstanden te realiseren is. Lastig om zo op afstand daar over te oordelen.
     
  7. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    5.422
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Ik ben het helemaal met Ernst eens.
    Misschien eens met een scoop kijken wat er evt. voor signaal op de loper van de stickpot staat?
    Als dat een -met de stand van de stick- varierende gelijkspanning is, dan is er nog hoop.

    Nu ben ik toevallig net deze week -nadat ik jaren niets geprogrammeerd heb- begonnen met zo'n priegel Arduino om eens uit te zoeken of ik daar ook iets dergelijks mee kan. Gelijkspanning in> manipulatie> gelijkspanning uit.
    Maar ik moet deze programmeertaal nog helemaal in de vingers krijgen, dus kans dat ik volgende week al iets werkends zou hebben lijkt me bijzonder klein.
     
  8. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.335
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Ik zal mijn Arduino eens aansluiten als scoop. Als je vragen hebt over de Arduino voor signaalaanpassing, schiet maar. Ik weet daar inmiddels wel wat van. Wat voor range in en uit heb je nodig en wat is de manipulatie?

    Hugo
     
  9. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    5.422
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    :worship:
    Ben nu even wat anders :bier: aan het doen, maar als ik verder ga met m'n projectje, kom ik wel even vragen.
     
  10. Rick NL

    Rick NL

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    2.410
    Locatie:
    Gouda
    Waar je ook op moet letten is dat de potmeter meestal over 270 gr zijn weerstandsverandering geeft, maar dat (weer meestal) maar 60 à 80 graden gebruikt worden. Dan blijf je in je eigen excel gafiek steeds in een vrijwel lineair gebied zitten met minder uitslag, je hebt dan eigenlijk dual rate gemaakt.
    Alleen als je potmeter zijn volledige weerstands verandering heeft in het werkgebied van de knuppel/stuur zou het kunnen werken wanneer de pulsbreedte door spanning gestuurd wordt. Bij simpele systemen zou dat inderdaad wel eens niet het geval kunnen zijn.
     
  11. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.335
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Ik ga nog van alles meten met de scope. Tot nu toe alleen met de multimeter gemeten, en dan krijg ik wel een lineair voltage van vol links naar vol rechts. Nou ja, als ik meer gemeten heb kan ik het met jullie delen, en verder denken.

    Hugo
     
  12. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    5.422
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Als je de loper van de stickpot even losneemt en in de lijn een spanningsvolger opneemt, dan zou alles nog steeds moeten werken.
    [​IMG]
    In dat geval wordt de pot niet meer belast en zullen je berekende parallelweerstanden hun werk goed doen.
     
  13. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    10.342
    Locatie:
    Woerden
    Hugo en Bruno. Wat RickNl schreef is zeer zeker een punt wat je niet moet vergeten. Het is heel goed mogelijk, waarschijnlijk zelfs, dat je toch niet het gewenste resultaat zal krijgen. Dat komt omdat je slechts een klein deel van de potmeter, het middendeel, gebruikt.
    Ik heb een stukje van Hugo's plaatje geleend en daar in getekend wat je ongeveer kunt verwachten. Je zal ongeveer het deel tussen de rode strepen gebruiken en daar komt het exponentiele effect nog niet tot uiting. Hoewel op zich een goed idee ik ben bang dat het toch niet gaat werken. Je zal er toch de nodige extra elektronica bij nodig hebben. De buffer van Bruno zal helaas niet voldoende zijn.

     
  14. Schots en Scheef

    Schots en Scheef

    Lid geworden:
    25 jun 2008
    Berichten:
    2.028
    Locatie:
    Hoogeveen
    @HugoW mocht je de zender onherstelbaar slopen, stuur mij een pb. Heb er hier nog 1 liggen zonder gashendel.
     
  15. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.234
    Locatie:
    Barneveld
    Als je toch met Arduino of iets dergelijks aan de gang gaat, kun je ook tussen je ontvanger en de stuur-servo de expo regelen.
    Ik heb een poosje geleden voor die situaties een moduletje gemaakt op basis van een ATTiny85.

    In onderstaand geval zit er een potmetertje op om de servo snelheid te regelen, maar dat kan natuurlijk net zo goed de expo zijn.
    vertragingsmodule.jpg

    Of zelfs zonder potmeter als je de hele expo formule in de software regelt. De Attiny85 kun je met een Arduino programmeren.
     
  16. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    5.422
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Omdat hij in eerste instantie aangaf dat: "vol links (0% op de pot) geeft 0V op de runner, recht uit (50% op de pot) 1,65V en vol rechts (100% op de pot) 3,3V. OK, gewoon een spanningsdeler, dus, en lineair", ga ik er vanuit dat je dit kunt bufferen.
    Natuurlijk zal de uitgangsspanning nooit helemaal tot aan de 0 en Vcc getrokken kunnen worden, maar om te kijken of het werkt zou het moeten kunnen.
    Uiteraard gaat daarna het de mist in vanwege de kleinere slag dan 270°, bij links staat de loper waarschijnlijk wel tegen de groundterminal aan, maar bij +3,3V nog lang niet aan het andere eind.

    Ik ben het met Hans eens, dat je dit veel simpeler met een microcontroller kunt oplossen -al zou ik dat nooit aan de ontvangerkant doen-, maar dan moet je er wel even de juiste software bij fabrieken....:confused:
     
  17. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.234
    Locatie:
    Barneveld
    Bruno, kun je daar iets meer uitleg over geven waarom je dat niet aan de ontvanger kant zou doen? Voor mij was dat juist de simpelste methode, omdat ik het PWM servo signaal uit de ontvanger afvang en dat verander. Daarmee was het merk-onafhankelijk en plug-and-play.
     
  18. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.335
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Dank wederom voor de input. Ik heb eraan gedacht om er een Arduino tussen te plakken, ik heb alleen niet genoegd spanning in aan boord voor de Arduino. En ik wil er niet teveel aan doen, de KT-19 zender is toch al geen wonder van accuratesse en snelheid dus ik wil 'even' expo toevoegen en sparen voor een ASF set (feitelijk andere auto met betere electronica en besturing) voor volgend winterseizoen.

    Ik ben een stuk verder! Ik heb de stuurpot met draden aangesloten in plaats van direct op het PCB (dit niet te verwarren met PGB) gesoldeerd. De pot, onaangesloten, gaat van vol links naar vol rechts van 0h naar 5k ohm, de aanname van RickNL is dus gelukkig niet waar. De min kant van de pot zit aan 'aarde', de min van de accu van de zender. De plus zit aan de 3,3V spanningsregulator die voor het hele PCB de spanning regelt. De spanning over de runner van de pot is stabiel, het is geen pulserend signaal. Ik heb het met de Arduino als oscilloscoop gemeten (http://www.build-electronic-circuits.com/arduino-oscilloscope/). Als ik over het PCB meet zonder dat de pot erop zit, meet ik inderdaad 1250 ohm weerstand zoals ik in post 5 al beredeneerde.

    Vervolgens heb ik een 5V spanningsbron (de Arduino) van een hele andere pot, een trimpot voorzien, en via een paar weerstanden variabel 0 tot 3,3V laten produceren. Ik heb diezelfde 5V uit de Arduino als energiebron voor de zender gebruikt, dus common ground, en de runner van de pot aan de runneringang van het PCB gesoldeerd. En ja hoor, ik kan met de trimpot sturen.

    Ik denk dus dat het standaard circuit er zo uitziet:
    [​IMG]

    En daar wil ik zoiets van maken:
    [​IMG]

    Dus daar moet ik maar eens aan gaan rekenen. Of weet iemand een online simulatieprogramma waarmee ik kan spelen voor de waardes van R3 t/m R6?

    Dank,

    Hugo
     
  19. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.234
    Locatie:
    Barneveld
    Ik kan mij niet voorstellen, dat die 1K25 weerstand invloed uitoefent op de uitgang van de potmeter. Het high-end van de potmeter blijft 3,3v en het low-end 0 volt. Het enige wat de 1K25 weerstand doet is een lekstroom genereren.
     
  20. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    25.642
    Locatie:
    Sassenheim
    Dus zal die 3.3v misschien geen echte DC spanning zijn.
     

Deel Deze Pagina