Zwever romp met 2K lak verfen.

Discussie in 'De Spuitcabine' gestart door Hans V, 13 jun 2018.

 1. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Ik heb een vraagje over het spuiten/lakken met 2K lak voor de romp van mijn zwever.
  Bij de eerste spuitbeurt heb ik hem gespoten met 2k lak maar omdat hier best wat handigheid is vereist was het niet echt geen succes maar wel mooi. Wit op wit is al moeilijk want je ziet niet snel of je ook alles goed bedekt hebt. En als je dun spuit dan zie daarna elk kuiltje wat niet goed weg geplamuurd is en dat gaat irriteren en er zaten wat zakkers op.

  P1010016.JPG

  Weer alles terug schuren, plamuren en ik heb toen goedkopere botenlak gekocht die met de kwast goed vloeide maar wel wat dik dus opnieuw geschuurd en het toen maar snel wat verdund met een roller gedaan maar te dun en dan vloeit de verf weer niet goed uit.

  Mijn voorkeur gaat uit naar 2K lak maar is die ook mooi aan te brengen met de kwast of zelfs met een roller?
  Met de (kostbare) spuitbus ben je al gauw 50% van de verf kwijt omdat je eerst in de lucht spuit voordat je naar het model toe gaat. :) Ik moet 2 rompen spuiten dus dan loopt het behoorlijk op.

  Ik had nog even bij een spuiter geïnformeerd maar die vroeg zo'n €250,00. :)

  Ik zat er ook aan te denken om hem te lakken met de kwast, waterproef te schuren en daarna goed te polijsten. Wat zijn jullie ervaringen om een romp mooi af te werken? De decals kan ik pas aan gaan brengen als de romp goed genoeg is.

  Ik heb nog tussendoor bij een spuiter geïnformeerd maar die vroeg er €250,00 voor. :(
   
  Laatst bewerkt: 13 jun 2018
 2. toostbeek

  toostbeek

  Lid geworden:
  6 dec 2014
  Berichten:
  539
  250 euro voor 2 rompen? Ik zeg doen....
   
 3. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Ben jij die spuiter dan waar ik het aan vroeg? :)
   
  toostbeek vindt dit leuk.
 4. Rhelie

  Rhelie Forum veteraan

  Lid geworden:
  16 sep 2004
  Berichten:
  9.945
  Locatie:
  Nootdorp
  Dan zou ik gaan voor de 2k spuitbus. Kun je mooie resultaten mee halen.
  Kwasten of rollen moet je niet doen op zo een romp.
   
 5. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Dat je met 2K lak mooie resultaten kan behalen had ik hier op het forum al gelezen en daarom heb ik ook meteen een spuitbus 2k lak van 400ml gekocht en leeg gespoten. Maar ik ben zelf nog niet zo bedreven om een goede spuitbeweging te maken laat staan dat ik ook nog eens in huis moet spuiten waar goed licht en ventilatie ook niet echt voorhanden is.

  En om nu elke keer voor €18,00 te experimenteren dat wordt op den duur wel wat kostbaar. Met de kwast of roller heb je geen nevel en eigenlijk alleen maar de stank. Spuiten is natuurlijk het aller mooiste alleen zoals het uit een mal komt dat kan je met spuiten ook niet altijd evenaren. Daarom stelde ik hier mijn vraag of andere misschien het anders gedaan hebben en wat daarvan het eindresultaat was.

  De toplaag mag van mij best wel iets matter worden en hoeft niet echt hoogglanzend te zijn, polijsten zou hier bij kunnen helpen. Het is ook de bedoeling om ooit de vleugels ook zo te gaan lakken en polijsten geeft ook een heel mooi resultaat. Ik heb dat vroeger ook als eens gedaan maar dat was met botenlak die ook keihard werd.
   
 6. GJVO

  GJVO Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 dec 2003
  Berichten:
  7.519
  Locatie:
  Uithoorn
  Spuiten is vrij simpel.
  Ik spoot vroeger altijd met een pistool maar 2K spuitbussen van een goed merk (Spraymax) doet het ook goed.
  En de kunst is om veel dunne lagen te spuiten en tussendoor een minuut of 5 a 10 te wachten.
  Eerste laag in de lengterichting.
  Tweede haaks erop.
  En de spuitknop indrukken voordat je bij je voorwerp bent en loslaten als je voorbij je voorwerp bent.
  En dan net zo lang spuiten tot hij gedekt is.
  Eventueel nog even na nevelen zodat je hem daarna met goede cleaner (geen Commandant maar 3M) naar hoogglans kan poetsen.
  Een eventuele zakker kan je met korreltje 1000 en uiteindelijk korrel 3000 wel wegkrijgen.

  Als je het echt niet meer aandurft kan je eens vragen bij een hobbygarage.
  Deze hebben spuitcabines te huur en er staat altijd wel iemand die even iets voor je mee wil spuiten.

  Een hobbygarage met een laag Achmed gehalte is deze: http://www.zelfsleutelgarage.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=68

  En dichterbij (sloterdijk) maar een 100% Achmed gehalte is deze: http://www.hobbyhal.nl/

  En deze zit in Noord maar die ken ik niet: http://goedkoopautospuiten.nl/goedkoop-auto-spuiten/auto-spuitcabine-huren-amsterdam/

  En de Spraymax 2K lak koop je het goedkoopst bij Nonpaints: https://www.nonpaints.com/nl/2k-wit-in-spuitbus-spraymax-250ml-400ml-ral9010-high-solid

  GJ
   
 7. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Hoi @GJVO

  Ik durf het wel want daar ben ik een hobbyist voor maar ik vind het een beetje zonde om er te veel geld tegenaan te gooien zonder een bevredigend resultaat.

  Die spuiter van goedkoopautospuiten in Noord daar ben ik geweest en hij vroeg die €250,00. Maar hij wilde primer gebruiken en nogmaals alles plamuren maar de romp is nu wel spuit klaar want ik heb hem nu inmiddels wel strak gekregen. Hij had ook wel interesse in modelbouw en stelde veel vragen maar dan is het voor mij gelijk oversteken, ik geef gratis advies en hij spuit gratis op de verf na dan .:) Ik ga er nog weleens langs als ik weer spuitbussen heb gekocht en met wat slijmen doet hij het misschien wel voor minder al is het maar één romp. Of ik beloof hem dat ik mijn oude auto wel bij hem laat spuiten want die is ook wit maar roest hard sinds ze met de laatste winters weer flink zijn gaan pekelen. :)

  Spraymax 2K lak die heb ik gebruikt en ik heb de aanwijzingen ook eerst goed gelezen op hun website. Ik maakte alleen de fout tijdens het spuiten en mede door de romp horizontaal op te hangen en niet verticaal, dat op het moment ik de onderkant ging spuiten ik automatisch de spuitbus ging kantelen en dat is niet goed want je moet de spuitbus rechtop houden anders gaat hij spetteren. Met hoge luchtdruk spuiten speelt dit denk ik minder of helemaal niet.

  Maar ook een goede lichtval met voldoende bewegingsvrijheid beide zijn ook heel belangrijk want wit op wit is al moeilijk om te doen en soms zie je niet meer waar je al geweest bent of niets geraakt hebt. In mijn douche kon ik er gewoon niet goed om heen lopen of het moest via mijn bad en alles was afgeplakt met plastic folie. :)

  Ook al spuit ik de romp, polijsten moet je achteraf toch wel want stofvrij krijg je het binnenshuis toch niet. Nogmaals rollen geeft minder troep en ik heb zeker geen hekel om te polijsten als het resultaat maar goed is en als de lak maar goed dekt en vloeit. Het nadeel van die Spraymax is dat als je de harder activeert de lak binnen één dag vrijwel hard is en eerst iets testen om te zien of rollen of kwasten goed werkt is dus in principe een spuitbus weggooien. Een oplossing zou dan zijn om de lak en harder apart te kopen in een blik.
   
 8. GJVO

  GJVO Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 dec 2003
  Berichten:
  7.519
  Locatie:
  Uithoorn
  Hans, het is jammer dat ik mijn berging niet meer heb, ik had 150 m2 als hobbyruimte, dan hadden we hem samen kunnen spuiten.
  Maar rollen kan je vergeten bij een zweverromp, te veel rondingen.
  Spuiten is de enige methode, of met een kwast.
  Alleen heb je dan weer last van stof en haartjes en waarschijnlijk ook zakkers.

  2K lak in blik zou kunnen alleen moet je dan een compressor en verfspuit hebben.
  Nou heb ik nog wel 2 a 3 verfspuiten voor je te leen maar geen compressor meer.

  Dat sputteren van de spuitbussen kan je tegengaan door ze in een pannetje heet water te zetten, dan neemt de spuitdruk toe.
  En spuiten in een badkamer, dat is ook niet ideaal, je zou het nog beter in de tuin of op het balkon kunnen doen want dan kan je er omheen lopen.
  Een optie is om een spuitcabine te huren en dan met spuitbussen aan de gang te gaan, dan heb je ruimte, goed licht en kan er omheen lopen.

  Gert-Jan
   
 9. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Bedankt voor het aanbod @GJVO maar in die berging zou je ongetwijfeld meer spullen opgeslagen hebben gehad en om daar dan te gaan spuiten? :)

  Met een kleine roller was het eigenlijk best wel te doen om alles goed te raken maar de verf was te zuinig aangebracht en daardoor vloeide de verf niet goed uit en met de kwast weer wel maar dan was het weer te dik voor mijn gevoel. Misschien dat een andere kwaliteit roller weer een heel ander resultaat geeft. Wat je aan verf opbrengt met een roller is echt heel weinig en met een tweede keer na rollen dekt het misschien beter. Maar deze verf stinkt nog zo'n een week na en dan pas is hij echt droog, hij kost tenslotte maar 10 Euro.
  Om deze zomerperiode niet te missen omdat ik nu weleens wilde gaan vliegen heb ik er nu even vrede mee zoals het nu is maar het kan natuurlijk veel beter.

  Ik heb voordat ik mijn vraag hier stelde al het nodige rond gelezen wat er zo al mogelijk is en ook te koop is zoals een compressor en een verfspuit zowel nieuw als tweedehands of uit een faillissement, en er is best wel wat te vinden maar je moet er maar net tegen aanlopen dat het ook geschikt is voor onze hobby en dat het ook betaalbaar blijft. Als we binnen onze regio een clubje zouden hebben waar we elkaar zouden kunnen helpen en zo de kosten kunnen spreiden dan zou dat toch mooi zijn? Mijn budget voor deze hobby is helaas zoals bij vele denk ik ook maar beperkt.

  Zo deed ik dat vroeger ook met gewone autolak door de bus eerst in warm water te zetten maar de 2K lak mag niet te warm worden zo stond het ook in de gebruiksaanwijzing.

  Believe it or not, ik heb een tweede romp op mijn balkon gespoten en was het bijna windstil die dag, de nevel ging toch met een noodgang richting de buren wat eigenlijk ook logisch is en dat wilde ik natuurlijk niet en dit moeten ze ook geroken hebben in huis, barbecueën op het balkon is hier niet voor niks verboden. Een oplossing zou kunnen zijn 2K lak met een parfum geurtje. :)
   
  Laatst bewerkt: 14 jun 2018
 10. GJVO

  GJVO Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 dec 2003
  Berichten:
  7.519
  Locatie:
  Uithoorn
  Nou, er stond niet zo heel veel in de berging.
  Een Porsche, een kart en veel grote modelvliegtuigen.
  Binnen een kwartier had het buiten gestaan en dan is het een kwestie van de muur natspuiten en een stuk plastic op de grond leggen en spuiten maar.
  Mijn compressor heb ik weggegeven aan mijn buurman, eventueel zou ik die nog wel kunnen lenen maar helaas, ik heb nu ook niet echt een geschikte ruimte waar ik kan spuiten.
  Als je na de zomer eens contact met me opneemt dan kan ik het eens vragen bij een bevriende autospuiter, beetje vaag mannetje maar misschien mag ik even gebruik maken van zijn cabine hier in Uithoorn.

  2K lak stinkt toch niet zo erg, toen ik nog met mallen werkte spoot ik polyester, dat stinkt pas echt.
  Op een gegeven moment kwam de brandweer bij me aan de deur, de buren een stuk verder in de straat roken wat vreemds.
  Leg dan maar eens uit dat je polyester aan het spuiten bent.

  Wat betreft een ruimte voor een groepje mensen.
  Ik zat in Zwanenburg, een kennis van me is daar eigenaar van zo'n beetje al het vastgoed en daar "huurde" ik de berging van voor zo'n 300 euro per maand.
  Dus als je een man of 10 hebt is dat goed te doen als groepje.

  GJ
   
 11. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Als jij die kart nog hebt dan spuit jij in het begin en dan pak ik de kart even tussendoor en daarna neem ik het weer over. ;)

  Ik zal de komende maand ook wel druk zijn maar hoelang duurt bij jou de zomer nog? Vandaag is hij voor mijn gevoel al voorbij. :(
  We kijken wel @GJVO ik heb er geen haast mee. De nazomer is ook weer een mooie periode om ermee verder te gaan.

  Ik ben 2 dagen lang met koppijn opgestaan door die al die lak in huis.

  Een mooie hobbyruimte is wat waard zeker als je de spullen niet elke keer moet opruimen. Nu hou ik bewust de visite tijdelijk buiten de deur.
   
 12. GJVO

  GJVO Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 dec 2003
  Berichten:
  7.519
  Locatie:
  Uithoorn
  Nee, ik heb niks meer, kart verkocht, auto verkocht, modelvliegtuigen verkocht.
  En de zomer duurt bij mij eeuwig, ik zit in de ziektewet en wacht op een nieuwe lever dus een beetje extra gif kan geen kwaad, dan kom ik weer hoger op de wachtlijst.
  Hoe groot is de romp?
  Onder mijn huis heb ik een berging, als ik die even opruim dan is ie iets van 3x3 meter, eventueel kan daar wel een keer gespoten worden als het geen romp is van een 6 meter kist.

  Gert-Jan
   
 13. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Heel veel sterkte daarmee.

  Heel aardig van je Gert-Jan maar doe geen moeite om je berging leeg te halen. Binnenkort moet ik waarschijnlijk weer naar Rotterdam en dan ga ik wel zo'n 2K spuitbus kopen. Ze hebben daar ook een speciaal spuitventiel waarmee je de lak beter kan verdelen en een pistoolgreep zodat je beter kan bewegen over het te spuiten oppervlak. En ik heb nu toch een lege bus staan waarmee ik droog kan oefenen en zo mijn spuitfrees kan overwinnen. :)

  En af en toe loop ik de kringloop in voor een oude boormachine en dan koop ik er later wel zo'n polijst opzetstuk bij, kan ik mijn auto ook nog mee behandelen.
   
 14. GJVO

  GJVO Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 dec 2003
  Berichten:
  7.519
  Locatie:
  Uithoorn
  Ik heb nog wel wat oefenbussen 1K staan, doe ik niks meer mee, waren ooit aangeschaft om een Fiat Barchetta mee te spuiten.
  Als je ze wil hebben moet je dat even laten weten.

  GJ
   
 15. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Bedankt @GJVO ik zal dit zeker onthouden.

  Waarom gaat mijn voorkeur uit naar 2K lak buiten het feit om dat het mooier is.

  Omdat de Mini Nimbus van huis uit geen wiel heeft schuurt bij elke landing de romp over de grond. Met gras valt dit nog wel te overzien maar anders wordt het als je op zand land zeker op het strand. Op mijn oude Nimbus zat dus botenlak en die kon echt tegen een stootje. Eenmaal aangebracht bleef het jaren goed zitten op een enkel krasje na dan.

  Dit is het resultaat op mijn Flamingo na 3 landingen op het strand.

  P1010014.JPG
   

Deel Deze Pagina