Lichtbouwverslag indoor shock (elipsia)

  • Topicstarter Topicstarter hezik
  • Startdatum Startdatum
Ja klopt, dat het veel kan schelen, is een waarheid als een koe. Als je zwaar depron gebruikt, bv. de kleinere Graupner plaatjes, haal je de meeste besparing door gewoon ander depron te gebruiken. Kan zo maar 10~12 gram schelen en er zijn op een shock niet zoveel dingen waar je zoveel op kunt besparen..
 
Bij mij zijn de platen tweedelig d.w.z. ze zijn in de lengte dubbelgevouwen en met tape samengekleefd.
Hierdoor is het simpel om te wegen, je trekt de onderzijde van de lange kant iets uiteen ( zo heb je een voet ) en blijft de plaat netjes staan gedurende de meting....
Wel op de gewone (1 grams verdeling weegschaal ) gemeten
 
Nou.. volgend stapje al gedaan. Besloten de reeds gemaakte vleugel wel te gebruiken, hij's netjes genoeg om functioneel te zijn en het depron groeit mij ook niet op de rug :P

De romp gedaan. Hier toch een kleine vernieuwing tov de bestaande methode. IPV. aan een kant 'diep' infrezen, heb ik 'm aan weerzijden minder diep gedaan. Idee hierachter is dat het toestel geen last zal hebben van onsymmetrische zijkanten. De 'vlakjesvulling' is dun, ik denk 0.5mm ofzo.

53814951171f53622.jpg


53814951171f78418.jpg


Met het freesje wat ik gebruik krijg je toch zo af en toe een rafeltje langs de randen en mijn mal zou ik, wil ik het perfect willen hebben, nog een beetje bij moeten schuren, maar ik vind het even goed zo. Het is niet zo netjes als het grote voorbeeld, maar netjes genoeg voor mij :)

Ik vermoed ook dat ik een andersoortig freesje gebruik.. ik gebruik een 'echt freesje', metalen dingetje. Ik vermoed dat Dhr. vd. Vecht een 'tonfreesje' heeft gebruikt, zo'n stenen schuurtonnetje zeg maar. Die warmen niet zo snel op en denk dat daar de randjes perfect mee waren geworden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Nou.. volgend stapje al gedaan. Besloten de reeds gemaakte vleugel wel te gebruiken, hij's netjes genoeg om functioneel te zijn en het depron groeit mij ook niet op de rug :P.

Ik heb noch wel genoeg liggen voor je om te proberen. :D
Met het freesje wat ik gebruik krijg je toch zo af en toe een rafeltje langs de randen en mijn mal zou ik, wil ik het perfect willen hebben, nog een beetje bij moeten schuren, maar ik vind het even goed zo. Het is niet zo netjes als het grote voorbeeld, maar netjes genoeg voor mij :)

Ik vermoed ook dat ik een andersoortig freesje gebruik.. ik gebruik een 'echt freesje', metalen dingetje. Ik vermoed dat Dhr. vd. Vecht een 'tonfreesje' heeft gebruikt, zo'n stenen schuurtonnetje zeg maar. Die warmen niet zo snel op en denk dat daar de randjes perfect mee waren geworden.

Met een stenen schuur tonnetje kan je dat niet , je moet het material "wegsnijden " , de rafels blijf je vaak houden in 1 richting van het fresen , de frees snelheid speel ook een rol en de qualiteit van het freesje .

Mvg Johan
 
Geinig project hezik! Mooie uitdaging voor jezelf, en op deze manier bedenk je ook andere, en misschien lichtere oplossingen voor een aantal constructies.
Zo had ik ergens gelezen dat een dun laagje houtlijm ook voor veel stevigheid kan zorgen op depron zonder veel gewicht toe te voegen.

Er werd ook gepraat over tè lichte shockies die als het ware door de lucht dwarrelen. Kan een profiel op de vleugels daar geen verandering aan geven zoals een KF profiel?
Ik weet niet of je daar ooit iets van gehoord hebt maar dat heeft te maken met een verhoging aan de voorkant van de vleugel die een luchtwerfeling veroorzaakt en daardoor ontstaat weer lift.
t1296444-255-thumb-revert-4.jpg

ps als het plaatje 't niet doet, even rechtermuisknop, afbeelding weergeven, dan doet ie het weer bij mij.

Het is maar om je aan het denken te zetten...;-)

Groet,
 
Laatst bewerkt:
Zie daar.. een geheel gefreeste elipsia:
5381495129aa3601a.jpg


@Johan: ah.. je zegt daar wel iets waar ik niet bij stilgestaan heb, het zal inderdaad de freesrichting zijn. Had ik overal in de goede richting gefreest, had ik waarschijnlijk geen rafelige randjes gehad :P.. zo leer je weer eens wat.

Dit freeswerk is dus niet zo perfect als de Clik van Bert, maar dat hoeft ook niet, het is wel functioneel. En nu de weegschaal eens pakken...
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De weegschaal zegt: 36.34 gram. Voor het frezen zei de weegschaal: 43.57. Met frezen dus 7,2 gram gewonnen in totaal. Daar zou ik nog wel meer van kunnen maken door meer te frezen, bv. het rudder heb ik niets aan gedaan, de voor/bovenkant van de romp niet en de opzetstukjes op de vleugel niet, dat werd mij teveel priegelwerk.

Al met al ben ik tevreden; iets nieuws geprobeerd en het is voldoende gelukt om bruikbaar te zijn, en het heeft gewerkt qua gewichtsbesparing.

Het originele elipsia-depron, zoals het in de bouwdoos zit, woog 55 gram (dit zonder de lange strips die ze als verstaging gebruiken). Ten opzichte van de bouwdoos heb ik nu dus al 19.66 gram bespaard en dat is toch best veel..
 
Hoe ga je nu te werk om het geheel een kleurtje te geven ???
Het bovenaanzicht van de romp is op zich géén probleem ( de uitsparingen van het freeswerk zitten toch aan de onderzijde.
De romp daarentegen heeft één gladde zijde en één gefreesde zijde, wat het kleurgeven toch iets moeilijker maakt...
Maar in ieder geval, prachtig werk verricht Hezik..:smile:
 
Je gaat toch niet eerst 20 gram er uitfresen om er dan weer 20 gram verf op te spuiten . :rolling:

Maar als je het depron een fijne verflaag verpast in meerdere kleuren en dan gaat fresen (moet je wel beide kanten fresen) krijg je wel een leuk effekt .

En het meeste aan verf verdwijnt weer door het fresen .;)

Mvg Johan
 
De gewichtstoeneme door airbrush zou naar ik gehoord heb maar enkele grammen bedragen, dus "verwaarloosbaar" klein.
Uw toestel blijft zowiezo toch lichter dan een normaal niet gefreesd exemplaar , dank zij het freeswerk.
 
Door het freeswerk is de bovenlaag van het depron verwijderd, zou je op die plekken toch gaan airbushen, dan zal het de verf erg absorberen en niet meer willen glimmen.

Maar goed, of Henri iets qua kleur gaat doen? Denk het niet?............of wel?:)

Grt.
 
Is dit voldoende antwoord? :P

538149513b75f07ba.jpg


Fraai is anders, maar niet mijn sterkste punt dit. Gewoon met stiften gedaan, Edding 3300. Kon niets beters verzinnen en is beter dan gewoon wit in elk geval. Sowieso boeien de kleuren mij niet zo heel erg..

De cockpitvorm is overgenomen van de originele elipsia. Het lijkt een beetje rommelig, is het ook, maar wordt versterkt omdat ik onder de cockpit mijn naam maar eens neergezet heb, en dat valt een beetje weg op de wazige foto.

Vd. Vecht heeft een originele clik gepakt en die uitgefreest. Voor de rest niets met kleuren gedaan geloof ik.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top