Eenduidig Q-500 reglement?

Hoi,

ik wil een EQ-500 gaan bouwen, en bekijk het reglement dat ik op Quickie-500 Site vind. Dit reglement, integenstelling tot dat van bijvoorbeeld de eurocup 2008, laat ruimte voor pijlstelling van de vleugels, zelfs voor een canard uitvoering. Ik weet uit ervaring dat een combinatie van die twee een zeer wendbare kist oplevert, die haaks de bocht om te zetten is (wel voor stevige vleugel zorgen...)

Nu heb ik met Wubbo ge-PM-d, of de regels aangevuld kunnen worden, zodat mijn ideeen uitgesloten worden. Hij zegt dat niet te doen. OK, mooi, dan kan ik dus met een Canard quickie met pijlvleugel aan de start verschijnen. Nou maakt dat voor mij niet zoveel uit, mijn vliegtalent zal mij beperken, maar voor anderen kan dit een voordeel opleveren.

Mijn vraag is daarom; is het reglement dat op Quickie-500 Site staat het enige, alles overrulende reglement dat in Nederland gebruikt wordt? En hoe snel zou het gewijzigd kunnen worden? Ik voel er weinig voor om gedisqualificeerd te worden, omdat tussen mijn inschrijving en de eerste heat de regels worden aangepast... Ik wil een toestel bouwen dat aan de regels voldoet, en een seizoen lang mee kan.

Nou snap ik best dat het gewoon de bedoeling is dat ik een ARF kissie aanschaf en braaf doe wat iedereen vindt / denkt dat er in de regels staat, maar zo ben ik nou eenmaal niet. Als ik een maas in de wet vind die in mijn voordeel zou kunnen werken, dan vind ik het leuk die te gebruiken. Ik ben fair genoeg de wetmaker te waarschuwen, maar als die ruimte laat, tja. Ik zou het alleen zeer onvriendelijk vinden om achteraf door die wetmaker 'genaaid' te worden.

Hugo
 
laat ruimte voor pijlstelling van de vleugels, zelfs voor een canard uitvoering. Ik weet uit ervaring dat een combinatie van die twee een zeer wendbare kist oplevert, die haaks de bocht om te zetten is (wel voor stevige vleugel zorgen...)
Een GrandChelem, Viper, Raptor, BlackJack gaat ook "haaks de bocht om"
En behoud ook redelijk z'n snelheid door de bocht<-- daar gaat het om bij een kist ontwerpen. icm een hooge top snelheid

Pijlstelling, idd eurocub zecht:
The main wing must have a rectangular layout over at least 1206,5mm.
Dit staat in het nl regelement niet vermeld, net als minimum gewicht, en er zijn nog een aantal verschillen.

De vergadering is net geweest, volgens mij mogen de regels niet meer veranderen dus je mag als je aan de regels voldoet 1 jaar meevliegen.

5.9.3. Vleugel
a. De vleugel moet een constante koorde en een minimale oppervlakte van 32,26 dm bezitten.
b. De spanwijdte bedraagt minimaal 1270 mm en maximaal 1320 mm.
c. De minimale dikte van de vleugel bedraagt 30 mm over ten minste 1200 mm.
d. De vleugel en stabilo mogen niet volgens de mallenbouwwijze gebouwd zijn.
Persoonlijk zou ik voor de veilige weg gaan en geen pijlstelling in de vleugels doen, een kist bouwen voor 5 wedstrijden...

En een canard al helemaal niet, kan me niet voorstellen dat het sneller 10 rondjes doet dan een conventioneel model.
 
Kijk, als ik er een jaar mee mag meedoen, vind ik het leuk. Met een beetje geluk vlieg ik hem toch eerder kort. 't Gaat me ook niet om winnen, of dwarsliggen, maar ik houd ervan om onconventioneel te denken, en vervolgens te doen.

Wie weet hebben jullie ook nog wat te lachen, als het concept niet werkt. Maar voor een techneut als ik is er weinig leukers van iets nieuws te proberen, en niet (meteen) de meute te volgen. En heel misschien werkt het concept wel...

Overigens is brengt het ook weinig schade toe aan het concept Q-500. Of je een rompje nou gewoon of achterstevoren bouwt, kost niets meer of minder. En een rechte of pijlvleugel maakt ook geen verschil qua kosten of kunde. Ik blijf dus wel 'in de spirit' van de quickies, vind ik.

Hugo
 
Laatst bewerkt:
Het 2 reglementen op de site zijn de geldende reglementen voor Nederland, Deze staan (binnenkort) op de KNVvL site.
De andere reglementen die je tegen komt zijn de reglementen voor wat wij hier "Loud Quikie" noemen.
Onze regels zijn hier wel van afgeleid maar is echt een andere klasse.

Als je een kistje volgens de regels bouwt dan onmoeten we je graag op de wedstrijden, om te lachen natuurlijk:yes:, maar ook om te vliegen.

De eerste wedstrijd is al in Maart, 'k zou maar snel beginnen met bouwen.

Je gaat brandstof vliegen begreep ik?

Suc6 met bouwen.

Robbert houdt zich ook aan dezelfde regels, aanpassing van de regels is pas volgend jaar weer aan de orde, er kunnen dan wel wat aanpassing komen, voor elektro verwacht ik dat zeker.
Niet voor het model maar wel voor de aandrijving, we zullen daar dit jaar meer ervaring mee krijgen en dat dan natuurlijk meenemen.
 
Laatst bewerkt:
Pijlstelling naar voren denk ik? Met pijlstelling naar achter zal je weinig winnen vrees ik, dat gaat pas bij zeer hoge snelheden voordeel opleveren.

Nog iets waar ik gelijk aan moest denken. Als de motor aan de achterkant komt te zitten is de kist lastig weg te duwen bij de start, verlies je waarschijnlijk wat tijd mee ;)

Paul
 
Pijlstelling naar voren denk ik? Met pijlstelling naar achter zal je weinig winnen vrees ik, dat gaat pas bij zeer hoge snelheden voordeel opleveren.

Nog iets waar ik gelijk aan moest denken. Als de motor aan de achterkant komt te zitten is de kist lastig weg te duwen bij de start, verlies je waarschijnlijk wat tijd mee ;)

Paul

Normaal staat er een minimaal vleugeloppervlak met een minimale dikte beschreven. Of deze dikte ook in een rechte lijm moet lopen weet ik niet. In de Amerikaanse regels staat de de vleugel rechthoekkig moet zijn.
 
Ik zit nog te stoeien met de pijlstelling, als die er al inkomt. Motor komt in ieder geval aan de voorkant, en hij wordt electrisch. Supersimple 100A ESC, losse ontvangeraccu, 11*9 of 10, Turnigy motor uit het reglement.

En, Wubbo, lachen gaan we zeker. Want het is toch een leuke hobby? En geen geslaagd experiment zonder meerdere gefaalde pogingen, dat weet ik.

Nou, 'back to the drawing board'. Het vordert... Bouwen is in een weekend te doen.

Hugo
 
Welke (aandrijf) accu?

Ik ging trouwens het snelst met 11X8,5 Apc-e. Een 11X9 was net teveel van het goede. Maar dat betekend juist dat je die wel moet proberen, ga ik ook opnieuw doen.
Het is jammer dat ik (nog) geen snelheidsmeter heb, dat zou een hoop gokwerk verminderen.
 
Met de accu zit ik nog een beetje. Ik wil eigenlijk een kleine accu, voldoende voor 1 heat, dat scheelt gewicht. Maar die zal dan wel veel C moeten zijn, om veel amperes uit te kunnen spugen. Hoelang duurt een heat eigenlijk, zo'n beetje? Als ik die tijd volgas kan vliegen, heb ik zeker genoeg capaciteit. Dat gekoppeld aan zo'n 80A constant bepaald de C die ik nodig heb. En als die accu's te duur zijn, koop ik ze met meer capaciteit en een lagere C. Maar liever niet, uiteraard.

Oh, snelheidmeter is denk ik niet zo nodig. Een parcours heb je meer aan, en rondentijd meten. Ik denk dat je met een 11x11 heel hard kunt vliegen, maar je komt nauwelijks weg en voordat je op snelheid bent ben je allang de pylon voorbij. Dus rondentijden meten, snelheid is van ondergeschikt belang.

Hugo
 
11X11 is volledig in stal bij die enorme hoop weerstand die hij vooruit moet trekken...

Rondetijden en vooral de 10 ronde tijd is natuurlijk het belangrijkste, en als Martijn, paul, rob enz. vliegt kun je daar alles aan zien, zo constant vlieg ik niet. Ik heb goede en slechte dagen en dat scheelt een stuk meer dan een prop ooit kan doen. Daarnaast kan ik een iets langzamer toestel strakker om de palen krijgen, de laatste wedstrijd van me was dramatisch, prop stuk (12X7 geleend) en accu's halverwege leeg. Maar strak dat ik om de base ging...

En vooral tijdens trainen wanneer er geen palen, vlaggers en callers zijn (hoewel ik nogwel iemand kan regelaen die na 3sec OM schreeuwt ;)) is een logger met snelheidsmeter het beste alternatief imo.

Een heat om een Q500 circuit is 70-100 sec maar als we bv. op de peel ook met de F3D vliegen dan vliegen we op hun lange circuit, 80-120sec. Op Welkom op de Quickie-500 Site en Pylonrace.nl - Q-500 & C20, 6 april 2008 de Peel zijn uitslagen te vinden.

Ik denk niet dat je onder de 3000mah moet willen... En dan het liefst zoon hoog mogelijke C waarde.
Paul vloog met 3700 FP
Ik met 4000 zippy-H en 3600 Kokam 35C/70C(!).
 
Ik ga met een 4300 (25c) of een 5000 (20c) vliegen, bij kleinere pakketten zakt de spanning eerder, waardoor je ook vermogen verliest.

Als ik met de 5000 ga vliegen, hoef ik mogelijk ook niet elke keer de accu uit te bouwen, maar kan ik hem in het model voldoende opladen voor de volgende heat.
Tussen de heats (waar in je moet vliegen) zit toch minimaal een half uur.

Ik kan dan alleen niet voorverwarmen.
 
FF kort kortsluiten, is je pack ook warm... Geintje. Ik houd bij het ontwerp rekening met snelwisselbaarheid van het pack. Alleen voor de prijs van de gelinkte accu kan ik ook 2 stuks van deze nemen:
Hobbycity Online R/C Hobby Store : ZIPPY-H 5000mAh 5S1P 20-30C Lipoly Pack $107.90
Weegt wel 228 gram meer... Lastig, keuze tussen kosten en baten. Van deze zou ik er maar 1 nodig hebben, herladen in een half uurtje tussen heats is te doen. 1c laden =5A laden. Je bent ongeveer 2.700mAh kwijt, dus is je pack in een half uur bijna weer vol. Kosten technisch de leukste, maar ja, wel 2,28 ons extra mee te slepen.

Hugo
 
En ben je er al uit wat je gaat bouwen?

Zou je eigelijk een bouwverslagje van moeten maken.

'k ben erg benieuwd.

Hobbycity heeft overigens een serie nieuwe accu's in het programma, o.a. 2 geschikte types, 5000mah 5s1p 1van 30/40C en 1 van 25/35C en betaalbaar.
 
Helaas, ik vrees dat het even bij schetsen blijft. Er spelen op dit moment bij mij ineens andere (niet-modelbouw) zorgen die maken dat ik even heel weinig hobby tijd heb. Ik kom nog wel regelmatig op het forum, maar ik kan met een beetje geluk net mijn SkyStar afmaken. Voor de rest geen tijd.

Hugo
 
@HugoW:
Ideetje voor onconventioneel binnen de regels:
De romp moet een rechthoekige of vierkante doosvormige constructie hebben.
a. De minimale breedte ter plaatse van de vleugel is73 mm en een minimale hoogte ter plaatse en inclusief de vleugel van 88,9 mm.
b. Het brandschot moet rechthoekig zijn met minimale zijden van 57 mm.
c. De maximale afrondingsstraal van de romp mag 6 mm. bedragen.
d. De motor mag alleen op het brandschot worden gemonteerd (niet worden ingebouwd).

Wat dacht je van een vierkante romp, maar dan 45 graden gedraaid.
De constructie is dan volgens de regels vierkant, alleen de opstelling is ruitvormig.
De breedte en hoogte zijn dan eigenlijk de diagonalen, zodat je oo nog een kleiner frontaal oppervlak krijgt.
Ik zou niet weten waarom dit niet binnen de regels zou zin ;-)
 
Back
Top