verbrandingskamer

kabel stuk

Eindelijk ben ik er achter wat het probleem was . ik dacht te lage accu spanning maar na een paar keer starten met volle accu ging het weer niet goed
De kabel was stuk van de pomp niet te zien of te meten . maar heel toevallig trok ik aan de kabel en tot mijn verbazing hij was stuk .
Een nieuwe kabel gesoldeerd ,snel een test run alles oke.
zo zie je maar weer.
Binnen kort gaat de formost weer met de nieuwe versterkte vleugels 9 kilo druk hij moet nu maar eens laten zien wat hij kan.
gr Gerrit Jan
 
Laatst bewerkt:
Ben zeer benieuwd Gerrit Jan, mooi dat je het in ieder geval gevonden heb.

Mijn Jetje moet het over een week of 2 gaan waarmaken, ben zeer benieuwd ;-)
 
hallo G J Broekhuizen

veel succes met Uw vernieuwde formost
en zelfgemaakte turbine natuurlijk

groeten martin
 
Hier de foto's van mijn JJ1400. Nog ideen om die wat koeler te krijgen? Vlam zit ook enorm naar achteren......

CIMG4774_JPG.jpg

CIMG4755_JPG.jpg
 
Hallo Herman , das niet zo moeilijk hoor.

ik denk dat jij een compressor hebt van 54.3mm achter maat ,en 42 inlaat , meet maar een keertje op ,dan hoor ik het wel.
Dat is namelijk je probleem , te hoge luchtsnelheid ,en te veel lucht.

De sticks moeten geknepen worden ,want daar komt te veel door , en ook de injectie ring ,moet je los maken uitbuigen ,en op nieuw vast zetten ,want die zit veel te dicht bij de straal tunnel , dit zijn de belangrijkste fouten in deze motor.

Mvg,

Martin.
 
Okee. Stick op welk punt knijpen? Boven, onder, midden....... op meerdere plekken?

Inlaat ring, wat bedoel je daar precies mee? De brandstof ring waaraan de stick pijpjes zitten die de sticks ingaan?
 
Hoi Limme, om dit draadje weer een beetje aan te slingeren heb ik effe wat foto's van een ander draadje gekaapt, met name de verbrandingskamer van deze Kingtech ziet er wel mooi uit. Let op die bijzonder grote achterste koelgaten en de relatief grote gaten aan de voorzijde waar normaal de swirljets zitten. Interessant, niet?

Ook mooi systeem van de verdampers, haakse aan de voorzijde, alleen erg lastig om zelf te maken.

Grt,
Gerald

part12.jpg


part10.jpg
 
Ja ,maar dit is een heel ander principe hee Gerald.
Dit werkt op het amt principe.

Herman heeft deze kamer ook ,want die zit in die Harry van Duin turbine waar ie mee vliegt.

Mooi om te zien op dat filmpje op Sandor z,n draadje ,was de pw op het display.

Hier aan kun je gelijk zien hoe groot de inspuitnaalden zijn .

Mvg,

Martin.
 
Ja ,maar dit is een heel ander principe hee Gerald.
Dit werkt op het amt principe.
Ja dat snap ik Martin, maar dat maakt niet uit op het kamer gaten patroon waar ik op doelde, bij die voor-sticks komt er uiteindelijk dezelfde hoeveelheid lucht in de voorzijde van de kamer. (In dit geval dan 8 sticks, compromie tussen 6 en 12 sticks) Ik vond juist die grote luchtgaten wel interessant. Ik heb bij mijn GR180 een heleboel kleine gaatje aan de voorzijde maar Limme had het erover dat een paar grotere van dezelfde doortocht misschien een beter effect geeft....vandaar de plaatsing alhier.

Grt,
Gerald
 
hoi gerald
ja ziet er goed uit maar ik vind de vlam toch nog ver naar achter branden
ik zeg meer gaten voor in kan de lucht mengen met brandstof en verbranden dan szit de verbranding voor in maar wel heet wat niet goed is voor de NOX maar dat maak ons de pis niet lauw
en dan de koel gaten en de boel af koelen
maar ik ben niet zo kapot van die motor als je alleen al naar de div kijkt
zie je iets raars
gaat van radiaal met een scherpe hoek naar axiaal kan in mijn ogen niet goed zijn voor de aerodynamica
 
maar ik ben niet zo kapot van die motor als je alleen al naar de div kijkt
zie je iets raars
gaat van radiaal met een scherpe hoek naar axiaal kan in mijn ogen niet goed zijn voor de aerodynamica

Ja, heb ik ook gezien maar ik begin echter steeds meer te denken dat aerodynamica helemaal niet zo'n belangrijke rol speelt in de diffuser als we denken, druk factoren spelen hier waarschijnlijk veel meer een rol. Ik begin steeds meer te twijfelen dat onze diffuser niet meer is dan een "lucht dumper", om de versnelde lucht van de compressor zo snel mogelijk weer af te remmen met als het effe kan zoveel mogelijk druk opbouw. Het is de hoge flow wat bij sommige diffusers juist de bottleneck is en waarom de vlam verder de motor in geblazen wordt. (is maar één van de vele oorzaken....ik hoor sommige al denken:p)

Ik ben het er mee eens dat dat proces van afremmen en druk opbouw zo smooth mogelijk moet gebeuren maar wat turbulentie met opzet help wél denk ik.

Klein voorbeeld, ik heb meerdere diffusers van de KJ66-stijl gezien waarbij de voorste driehoek-vormige radiale schoepen later afgerond en platter/aerodynamisch gemaakt werden. Zelf heb ik dat ook in één van mijn KJ's gedaan. De standaard vorm van deze schoep is namelijk niet gestroomlijnd. Wat blijkt, als ik deze ga stroomlijnen verlies ik druk én vermogen....hmmmm. Zo heb ik meerdere voorbeelden die mij steeds meer naar die conlcusie leiden. Ook heb ik een keer een vortex diffuser in mijn '54 gestroomlijnd aan de achterzijde, averechts effect! Blijkbaar moet er dus ergens wat turbulentie onstaan in deze type radial-flow motortjes om de snelle lucht af te remmen en druk op te bouwen.


.....of zoiets??? :confused:

Grt,
Gerald
 
hoi gerald
je heb wel gelijk
het punt waar de scherpe hoek zit is de snelheid van de lucht er al een heelstuk uit
maar ik kan je wel vertellen,
dat door die scherpe hoeken de turbine meer geluid produceert en dat is ook een groot probleem met turbines of ik bedoel een probleem bij clubs waar ze vliegen
gr Limme
 
divider

Ja, heb ik ook gezien maar ik begin echter steeds meer te denken dat aerodynamica helemaal niet zo'n belangrijke rol speelt in de diffuser als we denken, druk factoren spelen hier waarschijnlijk veel meer een rol. Ik begin steeds meer te twijfelen dat onze diffuser niet meer is dan een "lucht dumper", om de versnelde lucht van de compressor zo snel mogelijk weer af te remmen met als het effe kan zoveel mogelijk druk opbouw. Het is de hoge flow wat bij sommige diffusers juist de bottleneck is en waarom de vlam verder de motor in geblazen wordt. (is maar één van de vele oorzaken....ik hoor sommige al denken)


Wat denk je wat een divider doet die moet toch enorm veel weerstand geven. en toch zijn daar goede resultaten mee behaald.
 
ben ik het niet mee eens geritjan
weerstand is energie verlies een div maakt van dinamische lucht statische lucht en dat heeft niks temaken met weerstand
heeft temaken met divigering diameter vergrootent van daar de naam diffuser
gr Limme
 
Is al een hele poos stil hier, k'zal maar effe een nieuwe aftrap maken......:cool:


Ben bezig geweest met mijn JG100 torretje. Reden daarvoor waren een paar flame-outs in mijn F16. Eenmaal opengemaakt bleek te kamer behoorlijk afgefakkeld te zijn. Deze motor was altijd al een vrij hete motor maar de temperaturen liepen de laatste run's niet echt noemenswaardig verder op. (Ik log de gemiddelde temp. elke vlucht in een boekie wat orbit ecu mooi bijhoud) Bleek dat enkele ontstane "frommels" in de kamer gaten begonnen te maken die waarschijnlijk de flame-outs veroorzaakten, hoge luchtsnelheid jet die de vlam uitblazen. Tijd voor een ander kamer ontwerp, deze was notabene van inconel gemaakt, ooit van iemand gekregen om uit te proberen.


Nieuwe start, als uitgangpunt dezelfde kamer als in mijn GR180, klein beetje aangepast en ik was overtuigt dat dit prima zou gaan werken. Ik zou hem zó weer in de F16 zetten en wegvliegen. Hieronder de nieuwe kamer:

GroteFoto-F6BY7QJ4.jpg


GroteFoto-R7YJLZ8G.jpg


GroteFoto-K7U4A7S4.jpg


GroteFoto-3AXWFLGE.jpg


Maar goed dat ik hem toch eerst op de testbank zetten want de temperaturen rezen de pan uit!! Gemiddelde range rond de 740 graden en max power over de 800 graden stijgend.... Da's een tegenvallen, waar ging dat nu weer mis. Na eerst alle gangbare items gechecked te hebben zoals lekkages en injector goed tegen de pijpen moest er verder gekeken worden. Je ziet aan de fotos dat er maar 6 sticks in zitten maar daar had de oude kamer ook altijd al op gedraaid en dat ging (redelijk ;)) goed zullen we maar zeggen. Het was een inconel eindstuk dus zonde om niet meer te gebruiken. Je kon duidelijk zien bij gas geven dat de vlam eruit duwde, alsof er téveel lucht voor in de kamer komt die de vlam naar achteren blaast. Hier een filmpje wat ik toen gemaakt had:


Ook aan deze foto te zien dat het vlamfront veel te ver naar achteren zit:

GroteFoto-WPUJN6NB.jpg


Hmmmm, met die beredeneerde "wetenschap" een paar testjes gedaan, met boutjes weer enkele gaten afgedicht maar dat gaf geen goed resultaat, eerder nóg slechter. Zou er dan misschien te wéinig lucht voorin de kamer komen, iets wat Limme ook al eens suggereerde bij enkele kamers. Ik had nog een oude rvs 12 sticks ring liggen die met wat aanpassingen ook hierin paste. Zonder aanpassing aan de kamer en met nog steeds een 6 injector ring zou hiermee meer lucht voorin de kamer komen. En inderdaad, na de eerste testrun was het al een stuk beter, geen gloeiende uitlaat meer en een gemiddelde temperatuur van 650 graden, max power 720. Redelijk acceptabel maar laten we dan gelijk een stapje verder gaan, meer gaten voorin de kamer boren, extra 12 x 3mm gaten aan de voor/buitenkant. Een jawel, de temperatuur daalde gemiddeld nog eens 80 graden! Het bleek dus dat in eerste instantie de verbranding veel te weinig lucht kreeg en dan uiteindelijk de achterste koelgaten als verbrandings lucht ging gebruiken......niet goed! Gemiddelde temperatuur nu 550 graden, max 630 graden. Dat zijn weer normale temperaturen.

Kijk maar eens naar de verkleuring aan de kamer hieronder, vlamfront bijna tegen de deksel, heel anders als je vergelijkt met de foto hierboven:

GroteFoto-4W3JODZK.jpg


GroteFoto-N7T77XGS.jpg


Conclusie is dus de de kamer aan de voorzijde genoeg lucht moet hebben, de sticks alleen zijn zéker niet genoeg! Vraag is alleen hoever we kunnen gaan. Ik merkte bij de toenemende gaten dat de compressie druk een heel klein beetje daalde en daarmee ook de stuwdruk. van 11.5kg naar 11.3 kg bij 125.000rpm. Dat is ook logisch omdat stuwdruk evenredig is aan je compressie druk die daalde vanwege minder restrictie door de kamer. Nu zou ik misschien aan de achterzijde weer wat gaten kunnen knijpen maar ik vind het goed zo. Maar er is dus nog wel wat te verbeteren links en rechts.


Nog iets anders; ik had van iemand een tip gekregen om normale rvs sticks te coaten met nikkel, ze houden het dan veel langer uit, zelfs langer dan inconel sticks. Ik kan nu zeggen dat dat niet werkt, heb het uitgeprobeerd: Busted!

Ik moest nog een buitenmanteltje laten coaten wat ik lokaal in de buurt doe dus ik heb gevraagd of ze de sticksring er gelijk bij wilde leggen, geen probleem. In eerste instantie ziet het er erg blink-bling uit:

GroteFoto-ENFYF3RT.jpg


Camping CV470 gasflesje incognito....:cool:
GroteFoto-TILKWJOX.jpg


En hier de nieuwe 12 injector ring:
GroteFoto-RCDB7J4B.jpg


GroteFoto-WAWSOOUK.jpg


Trouwens, het maakte helemaal géén verschil uit of ik in de 12 sticksring een 6 of 12 injector brandstofring plaatste, precies dezelfde egt en stuwdruk! Wél ben ik een kleine hotspot kwijt bij de 12 ring omdat deze onder een veel lagere brandstofdruk werkt vanwege de 6 extra openingen. Daardoor staat er veel minder druk op de olie restrictor die op vol gas dan geen teveel aan brandstof via lagertunnel de ngv in spuit en extra verbrand. Ook heb ik veel minder stroomverbruik van m'n accu omdat de pomp veel minder hard hoef te werken. Brandstofdruk op vol vermogen 6 injectors: 3,2bar en bij 12 injectors 2,4 bar.

Hieronder het resultaat na slechts één run met de nikkel coated sticksring, volledig afbladderen en opbranden...:

GroteFoto-FDCCIBL8.jpg


Als allerlaats nog een grappig filmpje gemaakt van de laatste testen, vooral mooi om de sticks van achteren te zien gloeien in de motor.

Groetjes,
Gerald

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Je bent weer lekker bezig zo Gerald.

En ik geloof dat ik goed gegokt heb voor vandaag :-(
Volgende week gaan we het opnieuw proberen ;-)
 
Tnx Luc, dan heefd m'n gebral ook een nuttige kant ha ha ha. ;)

@Berto, ja, vannochten de hele kustlijn overzien en bekeken maar dat was weinig goeds wat er allemaal nog aan kwam, had de conclusie al getrokken. Komt goed!

Grtz,
Gerald
 
hoi Gerald,

Leuk zulk geexperimenteer om te lezen, en zeeeeer leerrijk vind ik dit allemaal waarvoor dank.
Wat ik me afvroeg,
Heb je ook een idee dat de 12 stick ring ruiniger is dan de 6 stick?
Ik heb me dit eens laten wijsmaken, ... opzich klinkt dit raar.
Al zou het kunnen; goed verdeelde vlam => betere verbranding =>minder verbruik??

Met vriendelijke groeten MT
 
Back
Top