Maximum LiPo laadstroom

Na een zoektocht op het forum heb ik het definitieve antwoord nog niet gevonden: wat is het maximum amperage waaarmee je een LiPo mag laden.

Wat ik tegen ben gekomen is dat je moet uitgaan van laden met 1C van de LiPo. Dus stel dat je een 2000mAh Lipo hebt dan zou je met 2,0 Ampere mogen laden.

Nu lees ik in mijn handleiding van mijn LiPo lader het volgende

The charge current varies according to the battery capacity, and is usually C/2 rate (half capacity as a charge current).

Dit zou betekenen dat bij een 2000mAh met een ontlaadcapaciteit van 20C ik zou mogen laden met 20 Ampere. Immers ontladen doet hij 6 minuten (2000mAh / 20C * 60 minuten) met 40 Ampere.

Maak ik hier denkfouten, zie ik hier iets over het hoofd?

Bij voorbaat dank voor de antwoorden.

Jacob Bos
 
De waarde C staat voor de capaciteit van de accu. Een 2000mAh accu van 20 C mag je met 2000 x 20 is 40.000 mAh ofwel 40 Ampere ontladen.

Als in de handleiding van je accu staat dat gebruikelijk C/2 wordt geladen is dat bij een 2000 mAh accu 2000 / 2= 1000 mA of 1 A.

Op dit moment mogen de meeste LiPo's met 1C worden geladen. In dit voorbeeld dus 1 Ampere.
 
Ik weet niet wat de fout is, maar ik weet wel dat je een 2000mAh lipo NOOIT met 20 Ampere mag laden.

Vaak wordt een lipo met 1C geladen, soms met 2C, en af en toe zelfs met 4C.
 
Normaliter laad je een doorsnee lipo met 1C, dus jou 2000mA laad je dus met 2A en doet er dus ongeveer 1 uur over totdat deze vol is.
Jou lader geeft aan dat (tenminste wat je daar schrijft) dat de meeste lipo's met 1/2C wordt geladen, als je daar vanuit gaat dan zou jou 2000mA pakketje met 1A moeten laden en dan is deze dus in ongeveer 2 uur klaar.

Je kan het beste je lipo even raadplagen met hoeveel C je mag laden, en daar ook aan houden !
Kokam bijvoorbeeld mag je ook met 2C laden, dus een 2000mA lipo mag je dan met 4A laden, en zal dus in ongeveer een 1/2 uur klaar zijn.
 
Dank

Dank voor de snelle reacties: ik houdt het gewoon op 1C dus 10% van de capaciteit van de LiPo als laadstroom.

groet,

Jacob Bos
 
Laden met 10% van de capaciteit is niet goed. Het is 100% van de capaciteit. Bij een 2000 mAh (2 Ah) accu dus 2000 mA (2 A).
 
Een Lipo accu wordt over het algemeen met 1C geladen, dat is zo ongeveer standaard. Er zijn merken die een aantal type's hebben die met 2C geladen mogen worden maar zij waarschuwen er dan wel voor dat de levensduur daardoor duidelijk minder wordt. Vandaar dat dit niet vaak gedaan wordt.
Er is nog iets waar je aan moet denken. Die laadstroom is de MAXIMALE die kan gaan lopen. Alleen wanneer de accu leeg is zal die stroom ook lopen. Meestal zal je zien dat er minder stroom loopt. Vooral wanneer de accu vol raakt loopt de stroom steeds verder terug. Het laden duurt daarom ook langer dan je zou denken, 1C betekend 1 uur laadtijd, denk je. In werkelijkheid zal dat eerder 1,5 uur zijn of misschien nog wel meer.
Gelukkig trekken we onze accu's zelden of nooit helemaal leeg. Dat is ook nog eens niet goed voor LiPo's. Daarom zal in de praktijk het laden van een LiPo toch vrij dicht in de buurt van 1 uur blijven. Een minuut of 10 tot 15 langer maar meestal niet meer.
 
Die laadstroom is de MAXIMALE die kan gaan lopen. Alleen wanneer de accu leeg is zal die stroom ook lopen.

Toch niet juist hoor, zelfs al is uit een 3S (volgeladen) 2200mAh LiPo maar 300mAh gehaald en je gaat dan weer laden (full charge 100%) met 2.2A dan zal er toch echt weer 2.2A gaan lopen totdat het voltage 12.6V bereikt.
 
Dat zal een beetje van je lader afhangen. Mijn lader verhoogt de laadstroom stapgewijs tot de ingestelde laadstroom. Als een accu slechts weinig ontladen is wordt de maximaal ingestelde laadstroom niet gehaald.

Dat klop ook wel, de lader gaat na het bereiken van een spanning van 12,6 Volt (bij drie cellen) over op constante spanning laden.
 
Hoi,

dat jij vaak met 2c laadt, zegt nog niet dat dit ook (met alle Lipos') kan ... laat staan dat het goed is voor je Lipo's ;)

Grtz,
Menno
 
Met 2 x c LiPo's laden is inderdaad geen advies, dat je anderen zo maar mag geven. Zelf mag je daar ook nog flink mee oppassen, juist omdat het goedkope typen zijn. De maximaal toelaatbare laadstroom is afhankelijk van het merk/type LiPo. Gangbaar is laden met 1 x c. Dat is voor de LiPo's voor ons toepassingsgebruik als regel toelaatbaar. Als de fabrikant niet uitdrukkelijk opgeeft, dat een hogere laadstroom is toegestaan, moet je je hieraan houden.


De manier, waarop LiPo-laders werken, wordt wel eens vergeleken met de manier, waarop Pb-laders functioneren. Dit klopt niet helemaal.
LiPo-laders houden de stroom gedurende het grootste deel van het laden constant. Sommige laders bouwen daarbij eerst de laadstroom voorzichtig op tot de ingestelde waarde. Zodra de LiPo voor zo'n 80% vol is, neemt vervolgens de laadstroom af. Deze daalt dan meer en meer, tot de eindspanning is bereikt. Daarna stopt de lader volledig. Deze manier van laden heeft de benaming cccV meegekregen. De eerste twee letters van 'constant current' en de laatste van 'constant Voltage'. Omdat het laatste deel van het laden relatief veel tijd in beslag neemt, zijn er diverse laders, die een melding geven bij 80%.

Pb-laders - in ieder geval de goedkopere typen - werken eigenlijk alleen via het 'constant Voltage' principe. In aanvang is de laadstroom de ingestelde waarde. Tijdens het gehele laadproces neemt vervolgens de laadstroom af, tot deze een zeer lage waarde heeft bereikt. Daarna geeft de lader de indicatie 'vol'. In werkelijkheid blijft er dan nog steeds een geringe laadstroom lopen.
 
je kunt je accu,s best met 2c laden hoor doe ik zo vaak.
t,zijn tog maar van die goedkope hobby city dingetje (die van mij dan) :)


Dit advies is goed, maar betaal jij ook de kosten van de nieuwe accu's die de vraagsteller moet kopen omdat hij jou domme advies opvolgt, en natuurlijk alle vervolg schade van een lipo brand..................

Laden alleen zoals Corrien aangeeft, standaard op 1C en alleen als de fabrikant opgeeft dat het sneller kan dan sneller maar alleen onder direct toezicht.
 
Zodra de LiPo voor zo'n 80% vol is, neemt vervolgens de laadstroom af. Deze daalt dan meer en meer, tot de eindspanning is bereikt.

Bij de LiPo laders die ik ken, neemt de ingestelde stroom pas af bij het bereiken van de eindspanning.

mvg, Z
 
Bij de LiPo laders die ik ken, neemt de ingestelde stroom pas af bij het bereiken van de eindspanning.

mvg, Z

Dat kan haast niet want dat zou betekenen dat de laadspanning hoger gemaakt moet worden dan de maximale 4,215V. Er MOET namelijk een voldoende groot spannings verschil zijn om voldoende stroom te kunnen laten lopen. De kans dat de lader de spanning verhoogt om die grote stroom te laten lopen is volgens mij 0 (nul). Dat is gewoon veel te gevaarlijk.
Ook bij de laders die jij kent zal tot om en nabij de 80% de maximale stroom lopen. Daarna zal de laadstroom echt terug gaan lopen om vrijwel 0 te worden als de accu echt helemaal vol is. Sommige laders zullen de laadstroom helemaal afschakelen wanneer die beneden een bepaalde waarde is gedaalt. Op die manier wordt wat extra veiligheid ingebouwd. De kans op overladen wordt daardoor kleiner.
Er zijn zelfs laders die detecteren dat de stroom minder wordt en dan al afschakelen. Dat is dus het punt waarbij de accu ongeveer voor 80% is geladen. Dat houdt dus in dat de accu nooit helemaal voor de volle 100% geladen wordt.
Weer andere laders detecteren datzelfde punt en schakelen dan een lampje in dat aangeeft dat de accu voor ongeveer 80% vol is. De lader gaat nog wel door met laden zij het met een steeds lager wordende stroom.
 
...of zelfs 5C (volgens fabrieksopgave, dus zonder schade, zie www.neumotors.com)

Sorry maar dit is geen fabrieks site maar van een handelaar. De handelaar geeft op dat deze cellen met 5C als maximale laadstroom geladen mogen worden. Zij moeten hier wel heel zeker van zijn want als daar schade door ontstaat (niet aan de accu!) zullen zij daarvoor verantwoordelijk gesteld kunnen worden.
Het is echter voor zo goed als 100% zeker dat de cellen hier wel degelijk van te lijden zullen hebben. De goede fabrikanten geven dat ook toe. Wanneer je niets zegt en doet alsof dit niet zo is zal het lijken dat dit ook niet het geval is.
Hetzelfde geldt voor de NiCad en NiMH accu's. Volgens sommige mensen kan je die accu's met wel 10C laden en er zijn dan ook mensen die dat doen. Dat de accu's daar echt veel van te lijden hebben en duidelijk korter mee gaan zullen vele ontkennen maar geloof me dat is toch de kei harde realiteit. Niemand die zijn accu zo gebruikt zal de accu meer dan een 50 misschien 100 keer kunnen laden en ontladen. Wanneer je de accu "normaal" laad kan dat makkelijk 500 keer gebeuren. Dat is dus een tot wel 10 keer kortere levensduur!
Of dat bij LiPo's even veel korter zal zijn weet ik niet maar ik weet dat er fabrikanten zijn die opgeven dat hun LiPo accu's met 2C geladen mogen worden maar dat de levensduur dan wel halveert! Laden met 5C dan een factor 10 minder? Best mogelijk, misschien minder maar wel degelijk een kortere levensduur, dat weet ik wel zeker.
 
Back
Top