Maximum LiPo laadstroom

Sorry maar dit is geen fabrieks site maar van een handelaar. De handelaar geeft op dat deze cellen met 5C als maximale laadstroom geladen mogen worden. Zij moeten hier wel heel zeker van zijn want als daar schade door ontstaat (niet aan de accu!) zullen zij daarvoor verantwoordelijk gesteld kunnen worden.
Het is echter voor zo goed als 100% zeker dat de cellen hier wel degelijk van te lijden zullen hebben. De goede fabrikanten geven dat ook toe. Wanneer je niets zegt en doet alsof dit niet zo is zal het lijken dat dit ook niet het geval is.
Hetzelfde geldt voor de NiCad en NiMH accu's. Volgens sommige mensen kan je die accu's met wel 10C laden en er zijn dan ook mensen die dat doen. Dat de accu's daar echt veel van te lijden hebben en duidelijk korter mee gaan zullen vele ontkennen maar geloof me dat is toch de kei harde realiteit. Niemand die zijn accu zo gebruikt zal de accu meer dan een 50 misschien 100 keer kunnen laden en ontladen. Wanneer je de accu "normaal" laad kan dat makkelijk 500 keer gebeuren. Dat is dus een tot wel 10 keer kortere levensduur!
Of dat bij LiPo's even veel korter zal zijn weet ik niet maar ik weet dat er fabrikanten zijn die opgeven dat hun LiPo accu's met 2C geladen mogen worden maar dat de levensduur dan wel halveert! Laden met 5C dan een factor 10 minder? Best mogelijk, misschien minder maar wel degelijk een kortere levensduur, dat weet ik wel zeker.

Daar kan je gelijk in hebben; het is een handelaar maar wel een zeer gerespecteerde. Ik heb wel begrepen dat het nieuwe cellen zijn die geen "vrij" lithium produceren tijdens het laden, dit in tegenstelling tot andere cellen die met meer dan 2C worden geladen. Op zich wel een beetje vreemd dat je deze cellen nergen anders ziet voor zover ik weet. Ik heb ze zelf nog niet, maar laden in 15 minuten lijkt aantrekkelijk, al moeten de laders (en voedingen!) dat weer aankunnen voor de hogere capaciteiten. De techniek schrijdt voort... gelukkig.
 
Dat kan haast niet want dat zou betekenen dat de laadspanning hoger gemaakt moet worden dan de maximale 4,215V. Er MOET namelijk een voldoende groot spannings verschil zijn om voldoende stroom te kunnen laten lopen. De kans dat de lader de spanning verhoogt om die grote stroom te laten lopen is volgens mij 0 (nul). Dat is gewoon veel te gevaarlijk.
Ook bij de laders die jij kent zal tot om en nabij de 80% de maximale stroom lopen. Daarna zal de laadstroom echt terug gaan lopen om vrijwel 0 te worden als de accu echt helemaal vol is. Sommige laders zullen de laadstroom helemaal afschakelen wanneer die beneden een bepaalde waarde is gedaalt. Op die manier wordt wat extra veiligheid ingebouwd. De kans op overladen wordt daardoor kleiner.
Er zijn zelfs laders die detecteren dat de stroom minder wordt en dan al afschakelen. Dat is dus het punt waarbij de accu ongeveer voor 80% is geladen. Dat houdt dus in dat de accu nooit helemaal voor de volle 100% geladen wordt.
Weer andere laders detecteren datzelfde punt en schakelen dan een lampje in dat aangeeft dat de accu voor ongeveer 80% vol is. De lader gaat nog wel door met laden zij het met een steeds lager wordende stroom.


Net nog getest met de TP1010.
3S LiPo is 12.41V, aangesloten laadstroom op 1A ingesteld.

Na init loopt de stroom op tot 1A al binnen de minuut werd 12.60V bereikt waarna de stroom langzaam zakte...... tot die tijd bleef de laadstroom 1A.

Kloppen die stroom/spanning aanduiding op de lader dan niet of wat ?

Zie ik iets over het hoofd?
 
Op zich wel een beetje vreemd dat je deze cellen nergen anders ziet voor zover ik weet. Ik heb ze zelf nog niet, maar laden in 15 minuten lijkt aantrekkelijk, al moeten de laders (en voedingen!) dat weer aankunnen voor de hogere capaciteiten. De techniek schrijdt voort... gelukkig.

Die cellen zijn nu te krijgen bij RCTechnics, het zijn zogenaamde 3e generatie lipo's. Ik ben nu 1 pakketje aan het testen, dat laad ik met 5C.
 
Aleereerst nog een opmerking m.b.t. de eindafslag. Het is zo, dat een LiPo-lader ook echt volledig stopt bij het beëindigen van het laden. Het mag niet zo zijn, dat deze nog met een lagere laadstroom doorgaat. Er is een onderhoudslader geweest, die in de eerste software-versie met zo'n 1 à 2 milliAmpere door bleef gaan. De LiPo's gingen hierdoor wel degelijk stuk.

Er zijn inderdaad LiPo's, die met meer dan 1 x C geladen mogen worden. Dit moet dan echter door de fabrikant uitdrukkelijk worden vermeld. Of dit sneller laden de levensduur bevordert, is uiteraard de vraag. Met 5 x C laden is wel erg heftig, maar als dit in de specificaties staat, zal dat dus wel kunnen bij dat type.

Net nog getest met de TP1010.
3S LiPo is 12.41V, aangesloten laadstroom op 1A ingesteld.

Na init loopt de stroom op tot 1A al binnen de minuut werd 12.60V bereikt waarna de stroom langzaam zakte...... tot die tijd bleef de laadstroom 1A.

Bij zo'n 80% haalt de lader al de eindspanning en deze wordt ook op het display weergegeven. De accu is er dan echter nog niet. Wel als je 'm meet terwijl 't ie nog aangesloten is aan de lader, maar niet als je 'm losneemt (en een paar minuten wacht). Je ziet deze 12,60 V dan ook langdurig op het display verschijnen. Dit, terwijl er nog steeds laadstroom vloeit. Mijn bewering, dat er vanaf 80% langzaam naar de eindspanning wordt toegewerkt, is dus eigenlijk niet correct. Die eindspanning wordt vastgehouden en de accu wordt daar in een afnemend tempo naartoe geladen.
Nu worden de software-parameter nooit bekend gemaakt, dus het is de vraag met welke rekenalgoritmes er wordt gewerkt als de laderuitgang 12,6 Volt aangeeft. Blijkbaar is er dan toch een manier om vast te stellen hoe lang er in een afnemend tempo verder geladen moet worden. Ik veronderstel, dat er dan wordt gekeken in hoeverre de accu nog in staat is stroom op te nemen. Dit werkt in ieder geval anders dan bij automatische laadprogramma's voor Ni-accu's, waar men steeds het laden onderbreekt (om de inwendige weerstand van de accu te kunnen berekenen).
 
...... Ik heb wel begrepen dat het nieuwe cellen zijn die geen "vrij" lithium produceren tijdens het laden, dit in tegenstelling tot andere cellen die met meer dan 2C worden geladen......

Lithium Ion accu's produceren alleen vrij lithuim wanneer de celspanning te hoog wordt dus wanneer ze overladen worden. Tijdens normaal laden gebeurt dit bij niet één LiPo accu! Daarom is overladen zo "gevaarlijk" bij LiPo's en wordt er alles aan gedaan om dat te voorkomen. Dus laden met meer dan 1C veroorzaakt dat niet.

Net nog getest met de TP1010.
3S LiPo is 12.41V, aangesloten laadstroom op 1A ingesteld.

Na init loopt de stroom op tot 1A al binnen de minuut werd 12.60V bereikt waarna de stroom langzaam zakte...... tot die tijd bleef de laadstroom 1A.

Kloppen die stroom/spanning aanduiding op de lader dan niet of wat ?

Zie ik iets over het hoofd?

Jan heeft hier het antwoord al op gegeven, ik heb slechts wat aanvullingen.
Bij 80% lading is de eindspanning van de cellen al bijna berijkt. Volgens jou lader is de spanning 12,6V wanneer de stroom gaat zakken. Dat betekend dat de celspanning op dat moment 4,2V is. De echte eindspanning is 4,235V. De celspanning stijgt dus slechts 35mV wanneer je hem volledig tot 100% oplaad.
Wanneer de laadeindspanning echt goed is afgesteld kan je een LiPo er veilig aangekoppled laten zonder dat dit gevaarlijk zal worden. Het enige nadeel schijnt te zijn dat ook het langdurig vasthouden van de veilige eindspanning van 4,235V per cel de levensduur van de cellen nadelig beïnvloed. Vandaar dat de meerderheid van de moderne laders de accu loskoppelen van het laadcircuit wanneer de laadstroom zo laag is geworden dat de accu als vol gezien kan worden. Bij welke stroom dat is zal per lader verschillen maar meestal wordt daar ongeveer 5% van de maximaal ingestelde stroom voor aangehouden. Laad jij de accu bijvoorbeeld met 3Amp dan zal de lader afschakelen wanneer de stroom gezakt is tot minder dan 150mA. Let wel dat kan per lader verschillen dus meer en minder zijn zeer zeker mogelijk!
Een andere mogelijkheid is dat de lader afschakeld wanneer de eindspanning berijkt is en gedurende een bepaalde tijd stabiel is. Wanneer bijvoorbeeld de eindspanning berijkt is zal de lader na een half uur afschakelen. Dat dit systeem bestaat weet ik zeker maar welke type laders dit gebruiken weet ik niet.
Er bestaan heel veel verschillende laders die al dan niet ingebouwd zitten in het apparaat waar de aacu in gebruikt wordt. Mobieltjes bijvoorbeeld hebben allemaal de lader ingebouwd. Hoe die lader werkt is helemaal afhankelijk van de ontwerper. Er bestaan speciale chips voor die het hele laadcircuit bevatten. Er zijn slechts een handje vol externe onderdelen nodig om een complete lader te maken.
Ook bij lap top computers zit de lader meestal ingebouwd. Een enkele zit in het accupack ingebouwd. De balancer zit ALTIJD in het accupack ingebouwd en kan voor ons soms best wel eens interessant zijn. Ik heb nu zo'n oud battery pack liggen en de balancer zou misschien bruikbaar kunnen zijn voor andere accu's. Wanneer ik er zin in heb ga ik daar eens mee experimenteren.

Alle meetapparatuur (dus ook de meter in de lader) hebben een bepaalde tolerantie. Ze zullen allemaal een bepaalde afwijking hebben. Bij dit soort precieze spanningen moet die afwijking zo klein mogelijk zijn. De fabrikanten weten dat ook en zullen er zeker voor zorgen dat de belangrijke punten zo nauwkeurig mogelijk zijn afgesteld. Je kan er dus best op vertrouwen dat de afschakelspanning en de ingestelde stroom binnen hele kleine grenzen goed is.
Helaas is het wel mogelijk dat wat er uiteindelijk op het schermpje te zien is minder nauwkeurig is. Hier kunnen bijvoorbeeld afrondingsfouten in zitten, deze ontstaan tijdens het uitrekenen van de spanning voor weergave op het scherm. Het is dus best mogelijk dat de aangegeven 12,6V wat aan de hoge kant is. Dat kan geen kwaad want zoals ik al schreef het afslaan zal echt wel bij de juiste spaning gebeuren.

Als laatste nog een waarschuwing!
De celspanning van een LiPo mag onder geen enkele voorwaarde hoger worden dan 4,5V.
Hoger dan 4,3V per cel zorgt al voor een duidelijke verkorting van de levensduur afhankelijk van hoe lang die spanning wordt vast gehouden. De getallen van de diverse fabrikanten zijn niet eensluidend en vele fabrikanten geven dit zelfs niet eens op. Zij zeggen simpelweg dat de celspanning nooit boven de 4,3V uit mag komen anders gaan ze kapot.
Preciese cijfers op dit gebied zijn dus niet te geven.
 
Dit advies is goed, maar betaal jij ook de kosten van de nieuwe accu's die de vraagsteller moet kopen omdat hij jou domme advies opvolgt, en natuurlijk alle vervolg schade van een lipo brand..................

Laden alleen zoals Corrien aangeeft, standaard op 1C en alleen als de fabrikant opgeeft dat het sneller kan dan sneller maar alleen onder direct toezicht.

2 mensen waar ik mee vlieg doen dit al bijna een jaar en nog nooit schade of iets dergelijks opgelopen.
dus ik zou niet weten waarom het gevaarlijk is.
 
ik mis in de uitleg hierboven één - toch wel belangrijk - gegeven: de interne weerstand van de accu.

Ter illustratie heb ik even een plotje genomen van het gebruik van een Lipo in een e-zwever. Dit is dus ontladen, hetzelfde als laden maar in de andere richting met een grotere stroom :-) :
log1.gif


Wat je hierboven ziet is het ontladen van een 2100mAh 3S pakket over verschillende bursts. We beginnen linksboven, stroom = 0, spanning = 12,6V. Dan schiet de motor in gang, korte puls naar 30A (auw) en hij stabiliseert bij +-20A en 11.5V. In feite is er nog niets veranderd: de accu is nog altijd (bijna) 100% vol geladen maar toch is de spanning al 1,1V gezakt. Dit komt door de interne weerstand van de accu, in dit geval zo'n 1.1V/20A = 0,055Ohm.

Bij het laden van deze accu gebeurt dus het omgekeerde. Met een laadstroom van 2,1A heb je een spanningsval van 2.1A*0.055Ohm=0.11V in de accu. Je lader geeft hierdoor te veel aan. Dit komt dus neer op 38mV per cel, zoals Ernst hierboven al aangaf.
Het in 'afnemend tempo' finaliseren van het laden wordt dus puur 'geregeld' door deze interne weerstand. De lader schakelt over in constante spanning mode en regelt de stroom totdat hij uiteindelijk laag genoeg is om hem als 'vol' te beschouwen. Geen ingewikkelde algoritmes of ander gegoochel...

Z900,
In jouw geval stuur je door je accu met spanning 12.41V een stroom van 1A. Je lader ziet hierdoor 12.41+0.055Ohm*1A = 12.47V (in de veronderstelling dat jouw accu's gelijkaardig zijn aan de mijne). Hij zal dus inderdaad behoorlijk snel aan de 12,60V zitten en gaat dan over in constante spannings mode... het plaatje klopt.
 
Er blijft dan toch de vraag, hoe er precies gerekend wordt aan de hand van deze inwendige weerstand en hoe de lader deze kan 'zien'. Er wordt per slot van rekening alleen gemeten aan de uitgang van de lader. Ik ga er van uit, dat deze inwendige niet constant is en ook geen volledig lineair verloop kent aan het eind van de lading. Ook zal deze voor elke LiPo anders zijn. Zeker weten doe ik dat allemaal niet, vandaar dat ik in voorzichtige bewoordingen eerder dit schreef:
Ik veronderstel, dat er dan wordt gekeken in hoeverre de accu nog in staat is stroom op te nemen. Dit werkt in ieder geval anders dan bij automatische laadprogramma's voor Ni-accu's, waar men steeds het laden onderbreekt (om de inwendige weerstand van de accu te kunnen berekenen).

Bij zo'n automatisch laadprogramma voor Ni-accu's is het duidelijk zichtbaar en meetbaar hoe dit wordt gedaan. Elke minuut wordt het laden gedurende 5 sec. onderbroken en is het terugvallen van de spanning maatgevend voor de inwendige weerstand. Bij LiPo-laders wordt continu doorgeladen, dus moet er een andere manier zijn, waarop dit wordt vastgesteld.


dus ik zou niet weten waarom het gevaarlijk is.
Wilbert, onder meerdere forumnamen heb je al laten merken, dat je er weinig of niets van wil begrijpen. Bij jou geven we zo langzamerhand de moed op :sleepy:!
 
Laatst bewerkt:
Z900,
In jouw geval stuur je door je accu met spanning 12.41V een stroom van 1A. Je lader ziet hierdoor 12.41+0.055Ohm*1A = 12.47V (in de veronderstelling dat jouw accu's gelijkaardig zijn aan de mijne). Hij zal dus inderdaad behoorlijk snel aan de 12,60V zitten en gaat dan over in constante spannings mode... het plaatje klopt.

Precies...net nog ff met multimeter gechecked tijdens laatste gang van het LiPo laden:

Lader geeft 12.60V aan op het display -> Werkelijke voltage op de lipo connectoren is dan 12.54V. Vervolgens gaat de stroom zakken, maar de werkelijke spanning stijgt nog richting 12.59V (wat nou CV, terwijl de displayaanduiding steeds 12.60V aangeeft). De voltage aanduiding op het display klopt dus in feite niet.

Maar dat er nog stroom kan lopen is nu verklaard....
 
De voltage aanduiding op het display klopt dus in feite niet.

Dat zou ik nog niet zo durven stellen.
Het is niet enkel de 'inwendige' weerstand die je lader 'ziet', maar ook de 'uitwendige': weerstand te wijten aan kabels, connectoren, printbanen,.. 50mOhm is niet zó veel...
Waarschijnlijk is de nauwkeurigheid & tolerantie van de meetapparatuur hier wel in dezelfde ordegrootte, dus dit is allemaal zinloos gebrabbel... :-)

Maar dat maakt allemaal niet uit, want die weerstand bepaalt enkel het punt waarop je lader zal overgaan van constante stroom naar constante spanning. Ook als deze weerstand zou veranderen tijdens het laden zal de lader zijn stroom gewoonweg bijregelen. Dit is een regelkring zoals een andere...
 
.........Maar dat maakt allemaal niet uit, want die weerstand bepaalt enkel het punt waarop je lader zal overgaan van constante stroom naar constante spanning.......

Wanneer je een accu hebt met een hele lage inwendige weerstand betekend dit dat de maximale laadstroom heel lang zal blijven lopen. Dus wanneer de eindspanning al bijna berijkt is als de lader overgaat naar constante spanning dan heb je een accu met een hele lage inwendige weerstand. Alleen maar fijn want dat geeft minder verliezen dus minder warmte ontwikkeling in de accu.

Jan, de lader hoeft helemaal niets te "weten" over de inwendige weerstand van de accu, hij zal het ook niet meten! Het effect zoals Maarten het heeft omschreven is gewoon een natuurkundig gegeven waar gebruik van wordt gemaakt.
Bij NiCad en NiMH accu's wordt een soort van meting gedaan waarmee de inwendige weerstand ongeveer kan worden bepaald. Dat wordt gebruikt om de laadstroom aan te passen in de zogenaamde "Auto" stand.
Ook zal het terugvallen van de spanning als de laadstroom onderbroken wordt steeds minder naarmate de accu voller raakt. Dat wordt mede gebruikt om het afslagpunt te bepalen, vooral om "valse" delta pieken te ontdekken en te negeren.
 
Back
Top