Dynamic Soaring in Nederland

Pff wat een bouwwerk voor een ding wat binnen 60 seconden stuk kan zijn.
Denk ook niet dat dit een DS kistje is maar dat het ding gewoon een naam moest hebben.

GJ
 
Hmm, twijfelgeval.

Met een klein licht kistje zou het misschien kunnen maar dan haal je geen enorme snelheden.
Ik ga wel eens kijken.

GJ
 
Pff wat een bouwwerk voor een ding wat binnen 60 seconden stuk kan zijn.
Denk ook niet dat dit een DS kistje is maar dat het ding gewoon een naam moest hebben.
Die hoeveelheid bouwwerk valt erg mee denk ik. Ik heb de funny fast birdie (bonsai) gebouwd van Decker, en het is zo mooi gemaakt dat alles superstrak in elkaar valt. Beetje CA ertussen en het zit goed. Bouwen gaat zeer snel.
Het zou best een leuk kistje kunnen zijn voor DS in lichte condities denk ik. Maar eerst goed oefenen met mijn EPP vleugeltje. Het kistje staat overigens nog niet op de site van Decker.

Trouwens GJ, die dingen van jullie lijkt me pas veel werk! En jullie vliegen ze volgens mij ook allemaal stuk in een middag tijd :rolleyes:.
 
Nou, mallenbouw is meer wachten dan bouwen.
Wachten tot het droogt.
Wachten tot je het kan lossen.

Denk dat totale bouwtijd (buiten het wachten om) nog geen 1,5 uur is.

Valt dus wel mee.

GJ
 
Hallo allemaal,
leuk om te lezen, dat er een aantal geinteresseerden zijn voor DS. Zoals al van Gert-Jan geschreven is woon ik in zuid-Duitsland en ben mede auteur van dynamic soaring Videos, Fotos und Berichte, samen met Artur, Jaro en Tim (3 duitse vrienden). Helaas ben ik doordat we net een huis gebouwd hebben dit jaar niet zo veel tijd voor DS. Hopenlijk bij de komende Herfstwind meer... de SRTLs willen vliegen!

Allereerst toch even een waarschuwing voor diegene die het willen beoeffenen... We praten hier over het vliegen met(zweef-) modellen die makkelijk meer dan 100kmh vliegen! Let op je medemens! Informeer toeschouwers en piloten wanneer je wilt DSen!

Ik kan een EPP modelletje voor het begin warm aanbevelen. Dit reduceerd de kosten, aangezien er in het begin erg veel verkeerd kan gaan. Niet elke ‚zagi‘ achtige Nurflügel is optimaal, maar genoemde modellen als de Dsinding, Bluto, M60, Pluto, Moth, enz. zijn erg goed geschikt. Je kunt deze modellen redelijk stijf bouwen en eventueel ook nog goed zwaar voor de geoefende piloot. Ik ben zelf met de bluto begonnen, maar helaas wordt die niet meer geproduceerd door onze amerikaanse collega’s... de bouwer is zwaar ziek geworden.

Als je dan ervaring hebt opgebouwd, kun je overstappen naar een glasvezel, kevlar of koolstof model. Natuurlijk hebben deze modellen, als ze goed gebouwd zijn vele voordelen (stijver te bouwen, betere en vooral exacte profielen zijn mogelijk). We hebben ondertussen aardig wat ervaring opgebouwd en er zijn een paar vuistregels waar je mee kan werken.

Hoe lager de helling is (duin of bosrand) hoe kleiner de cirkels moeten zijn, zodat je de lee-rotor kan benutten. Als de helling erg laag is en vlak, blaast de wind er gewoon overheen en ontstaat er helemaal geen rotor. Hier zul je nooit ‚goed’ kunnen DSen. Een paar rondjes zitten eraltijd wel in, maar dan is de energie op. Kleine rondjes vlieg je met kleine vliegtuigen eenvoudiger, zonder „hoekige“ bochten te moeten maken waar je veel energie verliest. Kleine modelletje zijn wel giftig op de roeren. We hebben in alpine omgeving geleerd, dat je hele grote cirkels kunt vliegen. Deze kun je dan ook nog eens heel vlak (horizontaal) vliegen en kun je toch hoge snelheden bereiken. Grote cirkels vlieg je dan liever met grotere vliegtuigen, omdat die gewoon weg rustiger in de lucht liggen.

DS is continu wisselen tussen de loef- en de lee zijde van een helling en daarmee is de eerste klap, de tweede is onderin de lee-rotor. Hoe stabieler het vliegtuig in de lucht ligt, hoe makkelijker je lang en geconcentreerd kan vliegen. Sommige theorien gaan in de richting van vleugeltip ballast, zodat het model nog trager wordt... in de praktijk niet altijd even makkelijk bij start en landing ;)

Om echt hoge snelheden te behalen moet je model natuurlijk allereerst aan een groot aantal eisen voldoen, stabiliteit, spelingvrije aansturingen, flutter ongevoelige roeren, enz. Daarnaast is de laatste 2 jaar de trend naar hoge vleugelbelasting aan het gaan. Jongens als Jaro, Artur, Hannes, Patrick (CH) vliegen hun zelf gebouwde kisten met een vleugelbelasting die aan de wettelijk maximaal mogelijke in duitsland. Een vliegtuig mag hier zonder speciale vrijgaves max. 5kg wegen. Daarom worden modellen gebouwd met 1,9m (Opus) – 2,77m (DS-Diva) die een vlieggewicht hebben (inkl. Ballast) van 5kg!! Dat is ver over de 100gr/dm². De wereldrecords worden met 150+gr/dm² gevlogen in Amerika. In Zwitserland en Oostenrijk liggen die maximale gewichten hoger en daar worden ook nog weer grotere modellen gevlogen als in Duitsland... En als jet wereld rekord dan echt wilt breken moet je naar gebieden met helling en veel wind... tenerifa... california... etc zoek de surf gebieden maar op!

We zijn bezig om de eerste metingen met GPS toe te laten voor het meten van de snelheid. Dit zou het meten erg kunnen verenvoudigen. Helaas zijn nog niet helemaal tevreden met de betrouwbaarheid van de GPS meting... daarover meer.
Goeie avond en misschien zien we elkaar een keertje aan de helling!

Bob
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hoi Bob,

leuk om je hier op het forum te zien.
Ik schiet al aardig op met je projectje.

We leven hier in Nederland in een verkeerd land, wel wind maar geen bergen, jij hebt daar wel bergen maar te weinig wind begreep ik.
Ik was vandaag nog even in NRW, daar heb ik toch ook wel aardige hellingen (mijnen) gezien, toch maar eens een dagje op onderzoek uitgaan daar in het ruhrgebied.

Ik heb wel wat plekken gezien en ook wat gehoord van Artur maar wat is nou een mooie plek om te DS-en en redelijk vliegzeker?
Moeten we dan naar Italie of zo?

Misschien leuk als vakantietje of zo.

Maar eerst even de mal bouwen..


Grts Gert-Jan
 
Hallo Bart,

ja we hebben het ook op de Hondsbosse geprobeerd.
Het kan wel maar is niet ideaal.
Je kan niet diep en groot genoeg vliegen.
Misschien dat je er met kleine kistjes aan de gang kan maar je zal de 100 km/u moeilijk halen.
Aan de voorkant vliegen gaat best hoor en landen doe je gewoon bovenop.
Achter de helling landen zal lastig gaan als je er geen ervaring mee hebt.

Aangezien het wat slechter weer is en DS toch wel het snelste, moeilijkste dus leukste is wat je kan doen ben ik maar weer begonnen aan een nieuw projectje.
Ik ga rustig bouwen en zal als het af is een verslagje met foto's posten.

Dit is alvast een tipje van de sluier:

dskistje.jpg




GJ

Ik ken dat stabilo en de romp. Die hebben hier bij mij thuis op de freesmachine gelegen. Is Ruud Zandvliet soms gestopt?

Loet
 
Ja, Ruud is er mee gestopt.
De mallen zijn te koop.

Maar als jij deze mallen gefreesd hebt.. dan kan je dit alles toch met 50% vergroten..
Volgens mij heb je dan een redelijk ideale kist!


GJ
 
Ja, Ruud is er mee gestopt.
De mallen zijn te koop.

Maar als jij deze mallen gefreesd hebt.. dan kan je dit alles toch met 50% vergroten..
Volgens mij heb je dan een redelijk ideale kist!


GJ

Ik weet niet of ik files van de vleugel heb maar de afspraak met Ruud was duidelijk: Geen data verder geven en daar houd ik me aan.

Redelijke kist: ja, maar ik wilde nu eens geen tijd aan iets besteden. Lekker wat kopen en vliegen. F3K is al inspannend genoeg, moet het opnemen tegen al die commerciëlen:mrgreen:

Loet
 
Ja, dat begrijp ik dat je geen data verder mag geven.
Ik mag de Demon ook alleen maar voor eigen gebruik maken, en dat doe ik ook want commercieel bouwen is veel te veel werk.


GJ
 
Tja, achter een bomenrij kan het ook, of het knapper is dat weet ik niet.
Zelf lijkt het me veel makkelijker want je ziet je vliegtuig vanuit een normale positie, jij staat beneden en de kist is boven.
Het is wel een ding wat we in Nederland kunnen doen, bomen en gebouwen genoeg.
Joe Wurtz is wel een erg actieve DS vlieger.
Hij ontwerpt profielen voor Boeing en heeft ook voor DS kisten profielen ontworpen.

Als je het geluid wilt horen wat een snelle DS kist maakt dan moet je hier even kijken en luisteren.
Dit geluid komt ook uit onze F5B DS kist.

Is een modelletje wat door Joe Manor is ontworpen en gebouwd uit aluminium mallen.

En er is nu een nog groter modelletje.

200 incher DS plane. - RC Groups

GJ
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Tja, achter een bomenrij kan het ook, of het knapper is dat weet ik niet.
GJ


Het "knappe" eraan vind ik dat daar, zo gevlogen wordt om boven te blijven en niet om zo hard mogelijk te gaan............

En om zo te "boom DS'n" moet je toch een behoorlijke portie Fingerspitzengefühl (sorry maar wist hier ff geen beter nederlands woord voor :) ) hebben om boven te blijven ! Ik heb al heel wat pogingen zelf ondernomen en gezien van anderen (goede piloten dan :) ) maar daar was het resultaat toch anders ;)
 
Het blijft allemaal een kwestie van smaak. Het Fingerspitzengefühl zal ook zeker bij hoge snelheid nodig zijn. Je hebt in ieder geval minder tijd om te reageren.

Jammer vond ik het eind van het filmpje met Joe. Hoedje op de grond gooien en laten zien dat je ook nog goed kan landen. Maar dat is het show-element dat wij Nederlanders minder kennen.

Loet

P.S. Sinds dit jaar heb ik trouwens ook een hoed:mrgreen::mrgreen:
 
Tja, het is een Amerikaan. De hele vlucht is trouwens een grote show.
Ik vind dit toch ook erg mooi hoor. Geen extreme snelheden, maar de beperkte omstandigheden zo gebruiken dat je met bijna niets toch door kunt blijven vliegen.
 
Die Braziliaan vindt ik idd erg knap. Theoretisch moet het zelfs mogelijk zijn op te DS-en op een vlakke ondergrond, door alleen gebruik te maken van de windgradiënt. Wie heeft daar misschien een video van?
 
Back
Top