Verschil 4 blad's en 2 blad's vliegen

Hhmmm... Niet helemaal mee eens, het helpt de beginnende vlieger wel degelijk (qua vliegen).

In hoeverre helpt het een beginner dan?
Een beginner gaat hoveren......
Wat voor voordeel biedt FBL dan?
In een hover levert het geen groot voordeel op. Wel lastiger met opstijgen vanwege de Gyro's die de heli één kant op willen sturen.
Plus de extra electronica en setup......
Ik raadt het beginners af.
Beginnen met een 3m Schaalheli raad ik ook af.
De combinatie dus al helemaal.

Ik vlieg overigens ook zelf met VSTABI, maar dan 3D.
Maar dan om andere redenen.
 
Klopt, een paddlekop vliegt makkelijker en leert vooral makkelijker !
@ Walter, even met de swash en staart sturen voordat je hem optoert doet wonderen.
 
Dubbel post, sorry
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Nou ja dan toch hier ook maar eens reageren..
ik vlieg mijn Bo sins kort met een 4 blads kop wel wat een oudere..
zonder Andere systemen.

kan niks anders zeggen dan dat het gewoon een stuk onstabieler is.
Tevens moet je echt echt goed de kop er bij houden.

dus voor relaxt vliegen.. 2 blads met gewone flybar.
4 blads vliegt ook wel maar zonder stabilistatie gewoon niet erg relaxt.
 
Sorry hoor allemaal geschrijf hier op het forum met mooie adviezen en weet ik het niet wat.
Rheli, jij zegt met een bendix kop gevlogen te hebben maar weet je ook wat de vraagsteller voor en kop wil gaan vliegen.

Inmiddels heb ik bijna alle koppen van Vario mogen vliegen en de verschillen zijn groot.
De bendix koppen van OF vliegen ook weer anders (beter) De Hugo Markes kop die ik nu vlieg doet het ook weer een beetje anders. Uitgerust met M-blades doet hij het weer anders.
De tweegats van Vario zou o zo goed vliegen en de enige die ik er ooit ongestabiliseerd mee heb zien vliegen is Guy en ik zelf (En ik geloof dat Brutus het kan demonstreren). Zullen er ongetwijfeld meer zijn hoor maar toch.
Deze zelfde kop op een trainer nodigt uit tot bescheiden kunstvlucht maar op een 11kg zware schaler ben je blij dat de boel weer op de grond staat.

Maar als het allemaal zo probleemloos vliegt waarom zie ik zowel in Nederland als in de omringende landen zo weinig mensen met de ongestabiliseerde muliblad helis vliegen.

Met betrekking tot muliblad heli's kunnen hier op het forum maar een paar mensen laten ZIEN wat ze schrijven de rest kletst er met "horen zeggen" vrolijk omheen.
Vraag iemand zich wel eens af wat het advies voor gevlogen kan hebben.
Schaalvliegers waren schaars toch, proberen we dat zo te houden of zo.

grt,
Ben

Ben net weer in nederland, vandaar de wat late reaktie:
Ik kan het inderdaad demonsteren. Niet alleen dat, we hebben nu bij de vliegschool drie multi's vliegen. een BO105 big, een Lynx, beide vierblad, en een X-treme trainer met drieblad.

Met de BO vlieg ik op open vlakte (wat minder turbulent) vlieg ik moeiteloos tot windkracht vier, en hou ik nogal wat veiligheidsmarge. De X-treme vliegt moeiteloos tot 5Bft.
Drie maanden terug in Stadskanaal was het me te winderig en te turbulent achter de bomen, dan is de BO gewoon ronduit niet te houden. Met de X-treme trainer kon ik echter zonder problemen met een leerling aan de gang.

Tot nog toe blijkt dat als ik iemand NIET vertel wat hem te wachten staat, de multi als heel moeilijk wordt ervaren. Als ik iemand goed vertel wat hij kan verwachten, blijkt iedereen die kan hooveren er wel vrij vlot mee overweg te kunnen, maar men heeft wel veel moeite met de nogal giftige reactie op stuurcommando's bij het hooveren. Heb je iemand die je kan helpen, dan kun je het gerust proberen. Heb je die niet, zoek dan iemand. Aan de andere kant, zowel ik als mijn maat hebben het helemaal zelf uit moeten zoeken, en hebben het allebei probleemloos gered. Aangezien wij onze vlieguren bijhouden, was het voor ons tamelijk opvallend, dat we allebei vrijwel exact 3.5 uren oefenen en hooveren nodig hadden om aan de eerste rondvlucht te beginnen. Ik geloof er heilig in, dat iedereen die het werkelijk wil en die zich goed laat begeleiden, het in diezelfde 3, tot mischien 5 uurtjes kan leren. Want hoewel er tot nog toe nog maar weinig mensen met de trainer hebben gevlogen, heb ik tijdens die lesjes bijna niet in hoeven grijpen. Wel een paar keer op verzoek overgenomen, omdat het in het begin nogal intens sturen is.

Met al die verschillende koppen heb ik geen ervaring, maar dus wel met dezelfde kop bij verschillende rotordiameters en gewichtsbelasting, en ik moet zeggen: ik merk geen verschil in de eigenschappen, alle drie vertonen ze dezelfde trekjes. Ik merk wel heel duidelijk verschil in de heftigheid waarmee bepaalde trekjes wel of niet naar voren komen. Deze worden niet alleen bepaald door gewicht en rotordisc belasting, maar ook voor een groot deel door de rompvorm, en de invloed van wind op die rompvorm. Dit is echter niks raars: mijn Cobra (2blad met paddelstang) vliegt met windkracht 4 minder prettig dan de BO 105, dus die invloed is nogal groot. Vandaar dat ik niet beweer dat alle koppen verschillend vliegen. Dat is lastig te zeggen als de romp al zo'n grote invloed kan hebben dat het het verschil tussen paddelstang en rigid overstijgt.

Het ligt ook aan de vliegstijl: Met de BO tuf ik lekker relaxt rond (en echt, als het weer niet boven de 3 Bft komt, en je haalt geen gekke dingen uit vliegt dat ding echt relaxt), en dan stuurt het tamelijk voorspelbaar.
Met de X-treme ga ik nogal wat harder en haakser de hoek om, en dan merk je de toenemende rotorbelasting door de G-krachten nogal: als je de heli op zijn kant legt en met stevig "up" de bocht door haalt, reageert hij door het toenemen van de rotordiscbelasting en het daaruit volgende "opbomen" alsof je halverwege de bocht extra up gegeven hebt. Als je er rekening mee houd, niks aan de hand.

Groet, Bert
 
Laatst bewerkt:
@hezik: Nu draai je dat hele verhaaltje van je om, en dan snap je waarom een 450 veel lastiger is. Een schaalbak wilt misschien wel doordenderen maar dan moet je het al bont maken. Eer hij daar is heb je allang tijd gehad om te corrigeren. (maar goed dat we geen bomen op het vliegveldje hebben staan?)

En 'experts' willen natuurlijk wel graag exclusief blijven.

De hele discussie nog eens doorlezend, wil ik hier toch wel even op reageren:

Allereerst vlieg ik geen 3D, en ook geen (al dan niet gestabiliseerde) flybarless 450.
Maar ik vlieg wel een gewone 450, en sorry Barrrrt, maar je zou eens met een grote heli moeten vliegen, om het verschil te merken. En dan bedoel ik niet een Raptor 90 of zo, want met 5 kilo en 3.5 pk is dat nog steeds een lichte krachtige en agiele machine. Dat is heel andere koek dan een 12 kilo machine met maar 2.5 pk.
Met de 450 heb je door de verschrikkelijk hoge rollrates en het lage gewicht juist veel meer tijd om te corrigeren, EN meer power om mee te corrigeren: Ik heb met de 450 in extreem vlagerig weer al eens vliegend de rotorbladen door het gras gehad, en de heli toch weer rechtop kunnen zetten. Ook kun je een dergelijke machine relatief ontzettend lomp vliegen, zonder dat het qua mechanische belasting uit de klauw loopt. Juist bij een grote schaalheli, omdat een eenmaal ingezette beweging zo doorzet, moet je extra precies en vloeiend sturen. Juist bij een schaalbak kun je het niet bont maken, want dan raak je hem kwijt.
Hoewel ik me wat anders uit zou drukken dan Ben waar het de omschrijving van de vliegeigenschappen van een rigid betreft, ben ik het wel volledig met hem eens. Het gewicht gaat een heel grote rol spelen, en veroorzaakt juist dat je absoluut geen tijd hebt om even rustig na te denken. Je hebt geen tijd om te reageren, je moet gewoon voorkomen dat de heli "zijn eigen gang gaat". Je stuurcommando moet gewoon exact getimed, en precies groot genoeg zijn. Dat in combinatie met het feit dat een vierblad-rotor voor de ongeoefende een zeer scherpe stuurreactie vertoont, maakt het zo lastig. Als je stuurcommando niet zeer precies is, ben je de volgende minuut eigenlijk alleen maar bezig de gevolgen van je eigen stuuronnauwkeurigheid te corrigeren.

Het gaat er niet om, "ons schaalvliegers" kunstmatig een vorm van exclusiviteit aan te meten. Wat Ben al zei, als je om die reden gaat vliegen, vlieg je om de verkeerde reden. Waar het om gaat, is dat je niet te licht moet denken over (het beginnen met/aan) vierblad rotors.

Dat gezegd hebbende: ongestabiliseerd vliegen met zo'n ding, is gewoon goed te doen. Dat weet ik, omdat ik het mezelf indertijd geleerd heb, omdat ik nog voor ik er zelf mee vloog, voor een maat zo'n ding ingevlogen heb, en er tegenwoordig les mee geef. Maar let wel: daarvoor heb ik mij echt heel erg verdiept in het hoe en waarom van de afstellingen, en ik heb de mensen op het Vario-Forum destijds helemaal uitgehoord waar het die afstellingen betrof, en alle andere tips die ik maar los kon peuteren. Met gewoon even een vraag stellen en aan de hand van maar 1 antwoord op maar 1 vraag kom je er echt dan niet.

Maar voor iedereen die nu zo'n ding gaat kopen, en dat is wat Ben bedoelde: als je niet HEEL zeker weet dat je zelf uit de afstellingen komt (en 99% van de mensen komt daar zonder hulp niet uit), zoek dan hulp, want het is NIET makkelijk, het is géén eitje om te doen, het is absoluut geen kwestie van "voorzichtig proberen en dan komt het vanzelf goed".

Voor wie toch een vergelijking maken wil: iedereen die auto kan rijden, kan vast ook wel heel voorzichtig een rondje in een Formule 1 auto rijden. Maar zodra je serieus het gas in trapt, kun je maar beter zorgen dat je heel erg exact weet hoever je dat gas in moet trappen, want als je het iets te diep intrapt, heb je geen tijd meer om daar nog iets aan te corrigeren, dan zit je al in de grindbak.

Groet, Bert
 
offtopic @Mantra : Wat een gave heli's heb je ! En respect voor het vliegen zonder extra electronica op die kisten :)

Hoop ooit eens ook een schaalkist te kunnen vliegen :)
 
offtopic: Hoop ooit eens ook een schaalkist te kunnen vliegen :) (ge-edit)

Ach, gewoon gaan bouwen, en vliegen, en je vooral niet laten ontmoedigen door alle verhalen hier.
De weg is lang en moeilijk (daar moet je je echt niet in vergissen) maar zeer zeker de moeite waard.

En denk hier maar eens over na: de vader aller modelheli vliegers, Dieter Schlüter, is ook met een schaalkist (de Cobra) begonnen! Toen bestonden er nog geen heli's, nog geen mensen die hem konden vertellen hoe het dan wel moest, helemaal niets.

Wat ik wil zeggen: Als je het per se wilt, dan kun je het!

Groet, Bert
 
Oh het gaat Ben (Mantra) er ook zeker niet om om mensen te ontmoedigen, het gaat hem er alleen wel om dat mensen beseffen waar ze aan beginnen en voordat ze beginnen een goed beeld hebben van wat ze kunnen verwachten.

Je ziet het veel in onze hobby; mensen zien iets, vinden dat mooi, willen dat zelf ook, vragen wat rond, er wordt wat lakoniek over gedaan, men investeert substantieel, gaat het dan proberen, en dan blijkt het ineens toch niet zo makkelijk te zijn, raakt men gefrustreerd en uiteindelijk haakt men af.

Dat is niet uniek voor schaalheli's, in elke tak van onze sport komt dit fenomeen voort.

Zonde, want mensen vinden iets dus wel mooi, willen het ook graag en zijn ook bereid er geld aan uit te geven. Waar het dan op misliep, was op verkeerde verwachtingen.

Dus.. als je het wil, natuurlijk kan het. Weet alleen waar je aan begint, weet dat het tijd en ispanning kost, dat er niet veel (zo niet geen) bochten zijn af te snijden en dat je onderweg ook nog wel eens een teleurstelling zult tegenkomen.

Als er dan mensen komen die zelf nog nooit met een schaaliets gevlogen hebben groter dan grofweg 70cm rotor, die schetsen dat het allemaal wel zo even kan, enzovoort, dan kan ik mij voorstellen dat het voor iemand als Mantra, die vliegt met kisten met rotors van 1m80 en vlieggewichten van 10kg ofzo, lichtelijk irritant is dat daar zo laconiek over gedaan wordt. Het is niet makkelijk en als iemand het kan is het gepast daar respect voor te hebben en het niet af te doen als 'ach man, dat doe je zo even'.
 
Hoi Henri,

Het was niet mijn bedoeling Ben zijn woorden te ontkrachten, in tegendeel. Ik ben het eigenlijk volledig met hem eens zelfs (en waar ik ogenschijnlijk hem tegenspreek, denk ik dat je het eerrder in een verschil van uitdrukken moet zoeken als wat anders)
Vergeet niet, dat ik zelf ook met een heli van 12 kilo rondvlieg, en een aantal jaar geleden zonder enige 4-bladservaring toch een heli van een ander (goeie vriend en dus een extra verantwoordelijkheid) ingevlogen heb. Ik heb buiten alle info op het Vario Forum, ook contact gehad met Ben voordat ik mijn eigen BO invloog, juist vanwege het gewichtsverschil met de Lynx een paar jaar eerder.
Ik heb meerdere malen hier op het forum (en op mijn website) aangegeven dat het om de dooie donder niet makkelijk is. Maar wat ik ten stelligste beweer: het is niet ondoenlijk, en het is in mijn ogen voor veel meer mensen weggelegd, dan menigeen denkt. Hoewel ik het met Barrrrtt grotendeels oneens ben, omdat ik toch ook wel zie dat hij niet uit eigen ervaring praat, en ook al beweert hij het vanuit totaal verkeerde redenatie, in elk geval de kern van zijn betoog is (min of meer per ongeluk) toch wel gedeeltelijk waar: het is niet zo onmogelijk als veel mensen denken.

Maar wat ik niet genoeg kan benadrukken: de meeste mensen schieten wat theoretische kennis betreft niet alleen stevig tekort, ze onderschatten hun eigen gebrek aan kennis ook nog eens schromelijk. En tenzij je theoretisch heel goed weet waar je mee bezig bent, moet je absoluut niet proberen om zelf met een ongestabiliseerde multi te gaan vliegen.
Daar helpt maar een ding: zoek hulp, zorg dat je heli door iemand die weet wat hij doet ingevlogen word, en luister goed naar de praktische en theoretische kennis die dergelijke mensen opgebouwd hebben.

Maar als je multiblad wilt vliegen, moet je het zeker niet achterwege laten omdat het te moeilijk zou zijn.
Kort: onderschat de moeilijkheidsgraad niet. Als je een paar maanden nodig hebt gehad om vanaf nul te leren vliegen met een normale 2blad met paddel, reken dan op minstens een gelijke periode om over te schakelen van 2blad naar multi, want in feite is de moeilijkheidsgraad van deze overstap ongeveer even groot als de overstap van geïnteresseerde toeschouwer naar zelfstandig helivlieger. Toch: niemand laat de "standaard-2-blads" heli staan omdat het te moeilijk zou zijn....
Dat bedoeld ik eigenlijk te zeggen.

Groet, Bert
 
Laatst bewerkt:
Even een korte toevoeging, ik ga binnenkort eens vliegen met een 5 blads zonder paddles stabi spul heli (die nog niet afgesteld is). Zal die ervaring dan wel posten. No guts no glory :p

En brutus, dan is het belangrijkste toch overgekomen, het is niet zo moelijk als de meesten denken of men wilt laten denken. Dat was ook het enige punt wat ik duidelijk wilde maken.
 
Even een korte toevoeging, ik ga binnenkort eens vliegen met een 5 blads zonder paddles stabi spul heli (die nog niet afgesteld is). Zal die ervaring dan wel posten. No guts no glory :p

En brutus, dan is het belangrijkste toch overgekomen, het is niet zo moelijk als de meesten denken of men wilt laten denken. Dat was ook het enige punt wat ik duidelijk wilde maken.

Bart, ik geloof dat je het niet helemaal begrijpt: Het is WEL zo moeilijk! Het is sowieso moeilijker als het eruit ziet.

Je gaat er achter komen. Ik moet zeggen, degene die jou een niet afgestelde heli meegeeft, dat is pas iemand die lef heeft.

In alle eerlijkheid, ik hoop dat de boel heel blijft (en dat zal mischien nog wel lukken als je heel voorzichtig bent) maar laat je niet in slaap sussen als het hooveren enigszins lukt. Je bent er dan nog lang niet.

En als het je wel lukt: Dan een welgemeend petje af! Maar ik betwijfel, of je na een middagje hooveren je eerste rondvluchtje al aandurft.

Toch: een welgemeend succes toegewenst.

Groet, Bert

PS: wat voor heli zal dat worden? Hoe groot, hoe zwaar? Er zit een wereld van verschil tussen een slanke trainer van 5 kilo met multi, waar de wind weinig vat op heeft en die je relatief lomp en onnauwkeurig neer kunt zetten omdat het landingsgestel dat uithoud, of een zware schaalheli waar de wind wel veel vat op heeft, die door zijn gewicht heel anders reageert, en die een star landingsgestel heeft, waardoor je hem ALTIJD als een eitje neer moet zetten.
 
Laatst bewerkt:
Hee Bert,

het gaat om een trainer, eerst testen voordat hij de body ingaat. Hoveren is natuurlijk punt 1, aan de hand daarvan rustig wat opbouwen naar een 8tje.

En hij zou het niet doen als hij er zelf ook geen vertrouwen in had ;) Neem ook geen onnodige risico's.
 
Ha die Bart,

Aha, een trainer! Dan geef ik je gebaseerd op ervaring een zeer redelijke kans dat alles goed verloopt. Welke trainer, hoe zwaar? wat voor motor?

We wonen een beetje ver uit elkaar, dus het zal er niet erg snel van komen, maar je bent van harte welkom om hier ter plaatse eens het verschil tussen een lichte multi-trainer en een zware multi-schaalkist aan den lijve te ondervinden.

Ik denk dat je schrikt.....

Het is niet voor niets dat mijn multi-trainer van ballastgewichten voorzien kan worden, om hem een beetje meer vergelijkbaar met een schaal kist te laten vliegen. Aangezien iedere romp qua vorm en windgevoeligheid een andere en zeer behoorlijke invloed heeft op het uiteindelijke vlieggedrag, kom je er nooit helemaal. Maar nogmaals, je bent van harte welkom....

Toch, succes er mee!

Groet, Bert
 
Nu doe je het weer. Probeer je nu eens in te leven ;)

Stel nu; jij gaat dat doen. In het begin valt het je vies tegen, het is toch wel moeilijker dan je dacht. Je vliegt misschien zelfs wat schade. Maar je zet door, je steekt er de tijd in, trained, oefent, en na een maand ofzo, kun je goed hoveren en wat basifiguren maken.

Dan ben je er nog lang niet; een simpel 8je is best lastig weet ik van de schaalvliegers bij ons, maar goed, je bent een doorzetter en wilt het leren, dus na, zeg, een jaar trainen kun jij met je schaalheli met multiblads kop zonder paddlestang, goed vliegen.

Je post je een filmpje ofzo, of weet ik veel wat, je maakt foto's, verteld trots van je prestaties.

En dan komt er 'een of andere minkukel', die het zelf nog nooit gedaan of geprobeerd heeft, vliegt met lama coaxiaalheli's (ik verschaal het even, jouw heli's zijn tov. de grote schaalbakken daarmee vergelijkbaar) en die zegt 'ah man, stelt geen drol voor, iedereen kan het'.

Hoe zou jij je dan voelen? Hoe zou je dan reageren?

Tuurlijk, je doet deze hobby voor jezelf en als je er zelf maar lol aan hebt, dat is eigenlijk het enige wat van belang is, maar ga nou niet ontkennen dat als je jezelf een bepaalde, moeilijke, vaardigheid hebt aangeleerd, het toch wel enigszins stekend zou kunnen zijn als iemand, die die vaardigheid nog niet heeft, het min of meer de grond intrapt.

Er wordt bij ons eigenlijk alleen maar schaalheli gevlogen tegenwoordig (nou ja, naast vliegtuigen dan, maar qua heli's bedoel ik) en hoewel ik het zelf niet doe, zie ik wel dat die mensen er tijd insteken en serieus trainen, dat het allemaal niet zo makkelijk is. Alleen al gewoon een mooie schaal 8 vliegen met een 'normale' grote schaalheli, is al een opdracht, laat staan met een 4-of-5 blads flybarless kop.

Jouw mededeling dat het allemaal niet zo moeilijk is, kun je ook lezen als 'mensen die het moeilijk vinden, zijn maar prutsers'.. snap je ;)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Euh, Henri, heb je het nu tegen mij of tegen Barrrrrtt?
 
Euh, Henri, heb je het nu tegen mij of tegen Barrrrrtt?


haha volgens mij tegen mij ;)

Maar zo bedoel ik het ook niet. Wat wel zo is, de 1 leert sneller dan de ander. Daar kan ik niks aan veranderen. Een kind van 14 leert bij wijze van spreken een routine vliegen in 6 maanden waar een ander 2 jaar over doet. De 1 heeft gevoel voor muziek en speelt lekker gitaar binnen 1 jaar en de ander zal dat niveau nooit kunnen halen. Als iemand beweert dat het lastig is, prima, een gewaarschuwd mens telt een minder gecrashte heli. Maar dat wilt niet zeggen dat ervaringen door te trekken zijn na een ander. Zoals ik al vaker aangaf, doe het gewoon op je eigen tempo. Dan komt het allemaal wel in orde.

Nu lees ik het nog een keer, of toch tegen Henri? Heb vandaag al teveel gelezen...
 
Ik bedoelde het tegen Barrrt idd :)

@Bart: ik begrijp wel wat je bedoelt, maar kijk hier mee uit.. nu impliceer je toch weer dat als mensen het moeilijk vinden of aangeven dat het moeilijk is, dat dat dan aan hun zou liggen.. blijkbaar zijn dat langzame leerders, oid. Je zou het dan ws. beter andersom kunnen benaderen; accepteren dat het moeilijk is en blijkbaar ben jij een supertalent ;)

Punt is dat dit een forum is. Andere mensen lezen dus jouw reacties en kunnen op basis daarvan dingen gaan doen of laten. Dat er ergens op de wereld een supertalent is die het zo even zal doen, kan best, maar de kans is veel groter dat men het toch als moeilijk zal ervaren, ook gezien het feit dat iedereen in dit draadje die het WEL serieus doet, of gedaan heeft, dit aangeeft.
 
Ik bedoelde het tegen Barrrt idd :)

@Bart: ik begrijp wel wat je bedoelt, maar kijk hier mee uit.. nu impliceer je toch weer dat als mensen het moeilijk vinden of aangeven dat het moeilijk is, dat dat dan aan hun zou liggen.. blijkbaar zijn dat langzame leerders, oid. Je zou het dan ws. beter andersom kunnen benaderen; accepteren dat het moeilijk is en blijkbaar ben jij een supertalent ;)

Punt is dat dit een forum is. Andere mensen lezen dus jouw reacties en kunnen op basis daarvan dingen gaan doen of laten. Dat er ergens op de wereld een supertalent is die het zo even zal doen, kan best, maar de kans is veel groter dat men het toch als moeilijk zal ervaren, ook gezien het feit dat iedereen in dit draadje die het WEL serieus doet, of gedaan heeft, dit aangeeft.

Ik ben zeker geen supertalent! Maar aangezien dit een forum is, en daarom juist, moet je ook de andere kant bekijken van het verhaal. Ze geven zelf aan het allemaal ook zelf geleerd te hebben. Kan wel moeilijk zijn, maar niet onmogelijk. Los ervan of je het wat sneller of minder snel oppikt, zoals Bert zei je gaat ook niet meteen met een F1 wagen plankgas op Monza. Zolang je het op je eigen tempo doet is er niks aan de hand.
 
Ha die Bart,

Aha, nou zeg je toch wel iets waar je je eigen eerdere uitspraken wat mee in een raar daglicht zet:

"De een leert sneller dan de ander". Dat is iets heel anders als: "Zo moeilijk is het nu ook weer niet".

Nogmaals: Die trainer waar je mee zal gaan vliegen, hoe groot, hoe zwaar? Het maakt nog al een verschil namelijk.....

Een beetje geroutineerde "standaard" vlieger zal met mijn trainer ZONDER ballast ook vrij vlot uit de voeten kunnen. Dat zegt nog steeds niet dat een multi "wel meevalt".
Van 3-D vliegers weet ik dat zo net nog niet. Die hebben meestal niet een echt fijngevoelige manier van sturen, en hoewel ze allerlei gecompliceerde manuvres onder de knie hebben waar ik bij wijze van spreken nog nooit gehoord heb, heb ik nog maar zelden 3-D vliegers gezien die een werkelijk strakke hoover in de vingers hadden.
De reden daarvoor is vrij simpel: een 3-D vlieger hoovert weinig (te saai) en heeft het voor zijn figuren programma niet nodig, dus oefent hij het weinig, tenzij het op de kop is..... Maar dat wil niet zeggen dat je dan toch automatisch ook de vaardigheden hebt om werkelijk precies te vliegen....
Een supertankerkapitein heeft weinig te zoeken in een Offshore powerboat, en andersom.

En stel dat jij dan bijvoorbeeld een heel snelle "leerling" bent, dan is een uitspraak "zie je wel, het valt wel mee" dus niet bepaald maatgevend voor de werkelijke moeilijkheidsgraad.

Iets om over na te denken...

Groet, Bert
 
Back
Top