D'r waren wat vragen over m'n AXN Floater Jet die ik gebruik voor FPV, in plaats van iedereen die mij daarover emailde persoonlijk een reactie stuurde doe ik 't even hier, is wellicht ook interessant voor anderen namelijk.
http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8359&Product_Name=AXN_Floater-Jet__/_Ready_To_Fly_EPO
De AXN Floater Jet is een EPO schuim model van HobbyCity en kost inclusief brushless motor en servo's voorgemonteerd $59,95. Ikzelf ben niet zo gecharmeerd van de motor of de servo's die meegeleverd worden, dus die heb ik niet gebruikt. In mijn setup gebruik ik een Mega 16/15/4, dit is een 2200kV inrunner met gebalanceerde stator die toch stukken beter presteert dan de 2200kV motor die meegeleverd wordt. Hieronder een indruk van de AXN Floater Jet zoals ik 'm opgebouwd heb.
Ik heb de keuze tussen een 6x4 APC-E prop op 3S en dan heb je pakweg 250W aan vermogen beschikbaar, ruim voldoende voor ongelimiteerd vertikaal, of een 7x5 APC-E, voor pakweg +400W en dan gaat 't echt rap. Uiteraard past deze Mega motor standaard niet in 't model, dus ik heb een nieuwe motormount gemaakt van ABS strip (uit de bouwmarkt).
Uiteraard zijn de standaard vleugels met opstaande vleugeltips niet echt geschikt voor een model wat een beetje rap moet vliegen. Gelukkig is 't rechtmaken van dergelijke vleugels netzoals bij de EasyStar eenvoudig. Onder een (flink) hete douche druk je ze voorzichtig de andere kant op en buig je 't EPO schuim voorzichtig in vorm. Afspoelen met koud water en de vleugel staat nu in een andere vorm.
In mijn geval heb ik ook de rolroeren verlengd tot aan de wingstips omdat ik graag een model heb met een beetje vlotte rolroer respons. Voor de rolroeren gebruik ik 6mm depron, verpakkingstape (doorzichtig), een strip 6x1 mm CF platstaf en glasvezel tape. Het resultaat is een rolroer wat duurzaam is, door de CF platstaf niet doorzakt en door de glasvezel tape niet afscheurt bij landingen waar de vleugeltip eerst de grond raakt. Bijkomend voordeel van de CF platstaf is dat de vleugel ook netjes recht blijft en dat 't CF extra stijfheid aan de vleugel toevoegt.
Voor de stuurvlakken in de staart gebruik ik 't zelfde recept. In de meeste gevallen gebruik ik echter geen richtingsroer, dus wordt deze vast bevestigd. Het kanaal voor het richtingsroer gebruik ik vaak om de FPV camera te pannen, zonder van een headtracker gebruik te hoeven maken. Ook bevestig ik meestal de servo voor 't hoogteroer in de staart. Hierdoor kan ik meer apparatuur in de neus kwijt zonder problemen te krijgen met 't zwaartepunt en uiteraard is de servo respons zo vlotter en directer dan met een lang stuk bowdenkabel. Voor de servo's gebruik ik overigens op de rolroeren en 't hoogteroer de Hitec HS-65HB.
De neus van de AXN Floater Jet is met de Dremel onderhanden genomen zodat er meer ruimte is voor een 3S/2200 LiPo die nu volledig tot in de neus is weggewerkt. De FPV camera wordt bevestigd met vier neo magneten en een constructie wederom van ABS plastic. Hieronder is de accu makkelijk te verwisselen door 't wegnemen van de FPV camera.
Uiteraard is de onderkant geglast met 25-grams glasvezeldoek en WBPU (water based polyurethane) waarbij ik twee lagen glasvezeldoek heb gebruikt op 't voorste deel van de romp voor de duurzaamheid. De audio/video zender is zoals te zien gemonteerd boven op de romp. De beide antenne's voor de 433MHz EzUHF RC besturing steken aan weerszijden uit de romp net onder de vleugels.
Al met al is dit een totaal anders vliegend model geworden dan de standaard AXN Floater Jet. Je kan in duikvlucht met motor aan net de 225km/u aantikken (met 7x5 APC-E prop) en in rechte vlucht zit je met full throttle rond de 175km/u. Echter je kan ook met krap 35km/u heel rustig aan vliegen en pas bij 25km/u overtrekt de vleugel, je hebt dus een heel breed snelheidsbereik. Dit is één van mijn favoriete FPV modellen omdat 't model erg wendbaar is, een goede tracking heeft, ook op winderige dagen, en vluchten tot zo'n 45-minuten op een 3S/2200 mogelijk zijn, met thermiek zelfs meer. Door de goede tracking is 't model heel exact te sturen met minimale input en correctie op de stuurknuppels en slalom je op een verlaten landweg zonder problemen door een bomenrij heen, een EasyStar heeft daar heel wat meer moeite mee.
Met vriendelijke groet,
Sander Sassen
ImmersionRC - Real Virtuality