Wie kent deze oude zwevers?

Grappig dat al die zwevers een zelfde soort rompvorm hebben - behalve nummer twee en nummer vijf van links. De andere vijf hebben allemaal een slanke rompstaart en een duidelijk bredere "schouder" waar de vleugels worden aangesloten.
Het lijkt erop dat de vorige eigenaar daar een uitgesproken voorkeur voor had... (best wel grappig, want ikzelf neig er bijvoorbeeld naar juist iedere keer voor iets heel anders te gaan!)
Maar hoe dan ook, wat een gave collectie, je hebt zeker voor drie weken werk zat... :mrgreen::mrgreen:
 
Ja de tweede is een Atlantis SE, die gaat naar Jako. Die ene gele weet ik nog niet wat het is, die andere gele is een losse (oude) F3J romp denk ik.
Die 4 die zo op elkaar lijken zijn 3 Brillanten en de Hai.
Niet op de foto staan de vleugels en het stabilo van een Robbe Edelweiss, daar moet ik een romp bij bouwen
En inderdaad kan ik even vooruit :-) Want ik heb ook nog een aantal vleugels waar wat mee te doen is....
 
Ja de tweede is een Atlantis SE, die gaat naar Jako.

De romp is van een Robbe ARCUS. Tekening van de vleugel (van de ATLANTIS) is bij mij verkrijgbaar.



die andere gele is een losse (oude) F3J romp denk ik.

Heeft die een T-staart?
Als dat niet zo is lijkt ie verdacht veel op een FLASH, of misschien een MPX Flamingo van een vroege serie.

Succes met de restauratie.

Groeten, JH
 
Jan Hein.....welke is van een Arcus? Die witte, tweede van links op de eerste foto, is een originele Atlantis SE (stickers zitten er op) compleet met vleugels.
Die gele F3J-achtige heeft een T-staart.

100328_F3J001.jpg


100328_F3J002.jpg


100328_F3J003.jpg
 
De 2e van rechts is inderdaad de ARCUS/ATLANTIS zelfde romp, andere vleugels. Die is in het bezit van Bart Doets. Vliegt volgens hem goed.

Nee, die gele heeft een eigengemaakte T-staart lijkt het wel. Het is geen Flamingo en de FLASH heeft een sptisere neus.
Zoek wel even verder, sorry.

Groeten, JH
 
De 2e van rechts is inderdaad de ARCUS/ATLANTIS zelfde romp, andere vleugels. Die is in het bezit van Bart Doets. Vliegt volgens hem goed.
Jan-Hein, je bedoelt toch de tweede van LINKS hè...?
Even die prent terughalen want anders wordt het zo lastig...

100323001.jpg
 
Tja, ik moet zeggen dat ik zelf de hele Atlantis niet had herkend. Mogelijk omdat bij mijn (jouw) exemplaar de achterste schroefbevestiging van de vleugel afwijkend is.
Ik heb 'm trouwens onlangs nogal gekraakt (de romp)... maar zojuist weer gerepareerd, hij is weer vliegklaar maar van dichtbij iets minder strak, sorry...
Als-ie per ongeluk ailerons had gehad zou het momenteel mijn favoriete model zijn.
 
Arjan, nog gefeliciteerd (sorry had er gisteren niet meer aan gedacht :) ).
Dank u. Het is heel stilletjes voorbij gegaan hoor :-)

De laatste kist is onmiskenbaar een Robbe Phoenix,

Deze hebben we het toch over?
100326007.jpg

Heb je daar wat informatie over?

Dan is nu alles wat ik wilde weten bekend....een mooie collectie!
Mijn persoonlijke lijstje:
1. Die kleine Brillant met blauwe romp. Die gaat deze zomer de lucht nog wel in. Ik vind hem erg mooi, vooral de neus. En V-staarten zijn altijd sexy. Mogelijk maak ik het elektro-rompje ook in orde.
2. Robbe Edelweiss. Heb ik enkel de vleugels van maar zodra ik de tekening heb ga ik daarmee aan de slag.
3. De HAI. Die is volgende week luchtwaardig als alles goed gaat.
4. De grote Brillant. Ik denk dat die héél mooi vliegt maar de spitse rompvorm spreekt mij minder aan dan die blauwe
5. Phoenix. Waarmee alweer bewezen is dat ik geen Robbe-man ben :-)

@Bart, Jako had die van hem zelf van rolroeren voorzien geloof ik. Deze is enkel hoogte en richting bestuurd.

Oh en ik kreeg net een telefoontje van de vorige eigenaar dat hij het stabilo van de grote Brillant ook nog heeft gevonden. Ga ik binnenkort even ophalen....
 
Laatst bewerkt:
Arjan,

Over de Phoenix vindt je niet veel op het www. Je schrijft het trouwens met een o met een trema ipv oe maar daarvan weet ik de alt-code niet.

Ik heb er verder niet heel veel info over behalve de doos (gekocht bij Bart Smit!) en de tekeningen. Ik heb hem dacht ik in de catalogus van 1979 of 1980 staan. De originele aansturing van de rolroeren was meen ik gecombineerd op richting met een mechanische mixer. Ik heb er twee servo's voor gebruikt onder dat klepje in het midden, dat gaat net. Het toestel in zijn geheel vindt ik een beetje aan de zware kant, ik meen dat ie bij mij op 1600 gram zat oid. Heel veel lood moest er iig in.

Tav de Atlantis, daar had ik inderdaad zelf rolroeren ingebouwd, de Atlantis II had deze standaard volgens mij.
 
Alt-codes is zo jaren tachtig ;)
Ja maar ik heb ooit regelmatig Frans getypt... en dan zijn die ALT-codes toch wel handig hoor... (of je moet je keyboard Frans instellen, maar dan weet ik de weg niet meer) Dus hangt er al heeel lang een A4tje met alle ALT-codes naast mijn monitor...
 
Alt codes zijn totaal onnodig bij een International keyboard. Ook in het Frans.
ça va trés simple sans des codes d'Alt :rolleyes:

Sorry jongens, zullen we weer :ontopic:
 
De Brillant heeft vandaag ook gevlogen.
Ben nog wel even druk geweest met de aansturing van de remkleppen.

De kleppen zaten al in de vleugel maar vastgetaped, blijkbaar hebben ze nog nooit gewerkt.
Het bedenken van de aansturing was nog niet zo snel verzonnen. Uiteindelijk heb ik van een eindje messing, een stukje 2mm staaldraad, stukjes printplaat en restjes balsa en vuren deze constructie gemaakt.

100409_Brillant001.jpg


Eenmaal ingebouwd zit het dan zo:

100409_Brillant003.jpg


100410004.jpg


Er lopen twee kabels van de buitenste armpjes naar de kleppen. De middelste arm bedient met een touwtje de vergrendelbare hoogstarthaak. Vol kleppen trekken is dus ook gelijk ontkoppelen. Scheelt weer een servo :-)

Vandaag dus gevlogen en direct bij de eerste lijnstart bijna 10 minuten boven gebleven....je zou dus kunnen zeggen dat het prima vliegt! Een leuk ding, mooi om te zien.

100410002.jpg


Filmpje van de eerste vlucht:

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mooi toestel! Wat gaat die V-staart trouwens te keer als je een beetje woest begint te vliegen hè... durf je een volgende keer nog wel wel zulke uitslagen te geven? 't Is zo'n ranke staartboom...
Is er eigenlijk een reden voor dat je de kleppen dichtgooit vlak voor de landing?

Als je ooit nog eens een geschikte lier bij de hand hebt, kan je met zo'n sluitbare lierhaak dezelfde truc uithalen als deltavliegers en parapenters wel doen als ze vanaf een klein veldje lieren; boven de lier gekomen gaat die in z'n vrijloop, en de piloot vliegt terug tot boven (en achter) de startplaats. Draait dan weer in, en liert nog eens. Zo kan je heeeel hoog komen...

Het lijkt trouwens wel of de roeren van de V-staart alleen naar boven uitslaan...? (vooral bij de test vóór de vlucht)
 
Laatst bewerkt:
Kleppen dicht voor de landing is om de servo te sparen. Ze steken 60% naar onder uit, de bovenkant is 40%. Als je dan in hoog gras landt krijgt de servo een flinke optater.
De uitslagen naar beneden zijn in orde hoor, is optisch bedrog. Je kijkt net tegen het bolste deel van de kielvlakken aan (heten die eigenlijk zo bij een V-staart...?) en dan vallen de stuurvlakken voor het zicht net weg als ze naar beneden gaan.
En die staartboom wiebelt aardig inderdaad. Maar die kan vast wel wat hebben. Niet om de schoolmeester uit te hangen maar wat je ziet is volkomen normaal bij een V-staart. Bij gebruik van het richtingsroer geeft het ene vlak immers ook een opwaartse, en het andere een neerwaartse kracht. Dat koppel is tegengesteld aan de kant die je opstuurt maar door de korte arm merk je het niet.
 
Proficiat met de re-maiden
Hoe bevalt dit type remklep t.o.v. de Graupners die je gewent bent? ze zijn bovendien niet erg lang zo te zien
 
Dank u!
Deze kleppen werken erg goed. Het zijn echte remkleppen, geen verstoorders. Die Graupner stripjes verstoren vooral het profiel, dit zijn twee deurtjes van 20x5,5cm. Dat remt heel aardig kan ik je zeggen. En het is weer eens wat anders. Ik had ze graag in mijn Salto gebouwd (de echte Salto heeft dat ook) maar zag een beetje op tegen de constructie. Nu ik het eens goed bekeken heb denk ik dat het een heel eenvoudige, effectieve remklep is. Grootse voordeel is misschien dat je niet door je vleugel heen hoeft met kabels of stangen. En een uitsparing voor stoorkleppen bovenop de vleugel is potentieel natuurlijk ook altijd een verzwakking op een plek waar je die niet wilt hebben (ter hoogte van de liggers)
 
Back
Top