gell accu

Een eindspanning van 14,2 Volt is voor een gel-accu erg hoog. Lees dit <Oude "Te Koop" Link Verwijderd > maar eens door!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Weet niet wat er allemaal in die link vermeld word, heb het niet gelezen.

Een loodaccu (of het nu gel of zuur is doet er niet heel veel toe)
mag onder een constante spanning staan van ongeveer 13.6~13.8 volt (bijvoorbeeld in je auto, of in een installatie als back-up batterij) en word dan als 100% vol beschouwd.

Word de accu cyclisch gebruikt (dus apart laden en ontladen)
dan kun je een accu zonder problemen met ongeveer 0.3~0.4 C laden tot een afslagspanning van 14.7 volt, zolang je lader een "LiPo-achtige" laadkarakteristiek aanhoud, d.w.z. dat de laadstroom constant blijft tot 14.7 V bereikt is, en daarna de laadstroom zodanig teruggeregeld word dat de 14.7 V niet overschreden word.
Veel tegenwoordige laders houden een dergelijk programma aan, en dat gaat zonder problemen.

Of het allemaal theoretisch ook klopt wat ik zeg, geen idee, maar het is in de praktijk dat dit wél werkt, en het laadprogramma van mijn lader (met 14.7 V afslagspanning) heb ik in elk geval niet zelf verzonnen, dat is zo voorgeprogrammeerd. Ik ga er vanuit dat de laderfabrikant het niet op een akkoordje gegooid heeft met de accufabrikant om meer accu's te kunnen verkopen door ze bewust kapot te laten laden.

Groet, Bert
 
je kan loodaccus ook prima op een lipo lader aansluiten, Lader instellen op 4 cell, en afslag op 3.70 volt per cell, en je zit prima+hij houd die perfecte laadcurve aan!

Het voltage waarmee een loodaccu geladen mag worden, is afhankelijk van de lader, heb je zoon halve voeding lader van de karwei, die laad op 13.8 volt, en stopt dus met laden bij die spanning, omdat de accuspanning dan hoger zou worden als de laadspanning, en dat kan dus niet.. de stroom die er op dat voltage gaat lopen wordt gewoon steeds minder.. heb je een snellader/alleslader, die laad m met een volt of 14.5, en kan dit ook, omdat de lader merkt wanneer de accu vol begint te raken..
 
Laatst bewerkt:
Wat Bert (brutus) omschrijft klopt helemaal. Je kan en mag een loodaccu, dus ook een gel accu, zelfs tot 15V (2,5V per cel) laden als je er maar voor zorgt dat de lader HELEMAAL uitschakeld als deze spanning eenmaal bereikt is. Hij mag dus niet overgaan naar druppelladen want dan blijft de celspanning te lang op dat hoge niveau. Hij mag eventueel wel overgaan naar druppelladen bij 13,8V (2,3V per cel). Dan zal er de eerste tijd geen stroom lopen totdat de spanning tot 13,8V is gezakt. Zo werken heel veel "professionele" laders ook.
Het gebruik van een LiPo lader vind ik een beetje link. LiPo's mogen tegenwoordig makkelijk met 2C geladen worden en zelfs 5C komt al veel voor. Loodaccu's en zeker gel accu's mogen echt NIET met zoveel stroom geladen worden. Voor veruit de meeste gel accu's geldt 0,5C als echt maximum, voor sommige is het zelfs maar 0,3C. Pas dus op dat je bij het gebruik van een LiPo lader de stroom niet te hoog instelt of laat oplopen!
 
op mijn lader heb ik 4 funcies,
pb- die kan ik op 0.5a 12 v of 14 v zetten,
nimh,die kan ik op 0.5a zetten ,dit doe ik met humpaks,en dan slaat ie automaties af als ie vol zit.
en dan nog nicd en lipo.

op welke kan ik hem het beste zetten,want ik lees hier en daar dat de lader mischien niet afslaat en dat de accu dan bol komt te staan.
 
Laatst bewerkt:
Je zal deze accu waarschijnlijk met een beginstroom van ongeveer 2 tot 2,5A mogen laden, die mogelijkheid heeft je lader niet dus gebruik dan de 0,5A 12V stand. Het laden duurt dan wel erg lang maar dat kan in ieder geval geen kwaad voor de accu. Om een lege accu te laden heb je minimaal 16 uur nodig, dat kan nog langer blijken te zijn!
 
sorry voor het mischien een beetje storren van dit topic.
ik heb al bijna 1,5 jaar geleden een gel accu (12v 55 ampere) gehad, maar die is vreemdgenoeg na een tijd opeens snel capeciteit gaan verminderen.
deed het altijd perfect maar is toen in ongveer 2 maand tijd enorm gekelderd in capaciteit.
ik laade hem altijd met zon €20,00 euro, 600mah uur lader van conrad.
deze lader had wel een programma, die aan het eind overgaad in druppelen.
de lader kan je instellen op 2v 6v en 12v accu, ik had hem dus altijd op 12v staan.
ik laade er alleen maar 2,2 ah lipo,s aan en dus hele rustige ontlaadstromen.
het was overigens een tractie accu.
ik wou er nog een keer mee terug maar het is er nooit van gekomen en nu is het al helemaal lang geleden dat de accu is aangeschaft,
ik denk dat de accu nu zon 2,5 jaar oud is.

maar waardoor zou hij kapot zijn gegaan?

Grt wilbert
 
Laatst bewerkt:
Ik denk dat je een foutje maakt je laad accu's niet in euro's.
maar overspanning b.v 20 volt is veel te hoog.
 
mijn vriendin haar rolstoel heeft verse GEL batterijen gehad... de oude zijn naar de club gegaan... ze wilden experimenteren met die batterijen... het is een 12V 72Ah bat, ongeveer zo groot als een auto accu.

binnenkort zal ik meer weten te zeggen.
we verwachten er wel wat van.
 
cajo zei:
Een gelaccu laad je met 13,8 volt en de stroom begrens je op maximaal 700 ma
Dat zou ik zo niet roepen! het hangt namelijk helemaal af van de accu die je hebt. Die 13,8V is dus voor een 12V accu, met 6 cellen dus! Heb je een accu met 3 cellen dan is het 6,4V!
700mA is erg weinig en wordt meestal gebruikt voor de kleine accu´s. Laten we zeggen tot ongeveer 3Ah. Accu´s met een hogere capaciteit kan je beter met een hogere stroom laden anders duurt het laden erg lang. De topicstarter heeft een accu van 7,2Ah dus zou het laden van een lege accu minimaal 12 uur gaan duren. Het kan wel maar het is niet erg praktisch.

wilbert.v/d.berg zei:
sorry voor het mischien een beetje storren van dit topic.
ik heb al bijna 1,5 jaar geleden een gel accu (12v 55 ampere) gehad, maar die is vreemdgenoeg na een tijd opeens snel capeciteit gaan verminderen........
Accu's hebben een bepaalde levensduur. Van loodaccu's is die bedroevend kort wat vele mensen zich niet realiseren. Veruit de meeste loodaccu's kan je hooguit 100, heel misschien 150 keer geheel ontladen en dan weer opladen. Dat is geen sprookje maar gewoon de keiharde realiteit.
Jouw accu heeft (of had?) een capaciteit van 55Ah, da's best stevig voor modelbouw toepassingen. Je lader laad met slechts 600mA en dat is wel heel erg weinig. Als deze accu helemaal leeg is en je wilt hem er mee laden dan ben je minimaal 100 uur zoet en ik denk zelfs eerder 120 uur! Wat ik nu vermoed is dat je de accu gebruikt hebt en daarna aan de lader gehangen. De lader laad de accu bij maar niet helemaal vol. De volgende keer gebruik je hem weer en wordt hij ietsje verder ontladen dan de eerste keer. Weer wordt hij bijgeladen maar ook nu komt hij niet helemaal vol. Zo gaat het dus langzaam maar zeker achteruit en komt je accu nooit helemaal vol.
Het probleem is dat een loodaccu er absoluut niet van houdt om leeg of gedeeltelijk leeg te zijn. Dat gaat altijd ten koste van de levensduur. Een loodaccu kan je vele jaren gebruiken als je hem maar vol weet te houden. Jouw accu is waarschijnlijk te vaak te ver leeg geweest en nooit helemaal vol. Dat hoeft nog niet te zeggen dat de accu nu echt helemaal aan zijn einde is. Er is namelijk een laagje sulfaat op de platen neergeslagen en dat moet weg voor de accu weer kan gaan werken. Dat kan soms (gedeeltelijk) lukken met een stevige laadstroom, dus als je een stevige lader neemt die een laadstroom van ergens tussen de 10 en 20 Ampère door de accu kan jassen kan hij misschien weer aan het werk gaan. Helaas geef ik geen garantie dat het ook echt lukt, en als het lukt zal je nog steeds een (flink) deel van de capaciteit moeten missen!
 
Wederom een leerzam stuk, Ernst.Met wat voor laadstroom zou je een 12V 7Ah accu dan laden? Ik gebruik 0,1C, dus 700mAh.Willem.
 
Ernst, ik gebruik momenteel een goedkope lader voor mijn 12V accu. Deze vertrouw ik echter niet helemaal aangezien die eigenlijk bedoeld is om een auto-start accu vol te gooien.
Wat voor een accu-lader is een goede optie voor een 12V gell-accu? Liefst wel eentje die ook een beetje betaalbaar is :)
 
Willem01 en Roeleveld, het is misschien een beetje lullig :oops: maar toch verwijs ik naar het stukje dat ik in de modelbouw FAQ heb geplaatst. Als je dit doorleest zal je de antwoorden zelf kunnen geven volgens mij.
Je vindt dat stukje HIER.
Het is niet dat ik het antwoord niet wil geven maar als je begrijpt hoe het in elkaar zit kan je zelf het antwoord geven en heb je er veel meer aan. Zo heb ik ook heel veel geleerd, vragen aan iemand die het dan niet voorkauwt maar aangeeft waar ik de informatie vandaan kan halen. :):):)
Kom je er toch niet uit stel dan gerust je vraag want dan ben ik mogelijk niet duidelijk genoeg geweest in mijn stukje.
 
Deze heb ik besteld voor de lieraccu van de club
Een heel professioneel apparaat die goed is voor je accu:

Professionele Acculader 5 Amp - €45.00 incl. BTW

Artikelnummer: X5.N.HQ-CHAR-CAR01

Deze professionele acculader verlengt de levensduur van elke 12 Volt loodaccu.
De lader is uitgerust met een speciaal 3 fase laadsysteem zodat de auto accu snel en veilig wordt opgeladen.
In de laatste fase gaat de lader over op druppellading, ook wel onderhoudslading genoemd. De accu kan dus gewoon an de lader blijven "hangen" als hij vol is.
Dankzij de ingebouwde koelventilator presteert de lader optimaal.


Specificaties:
• Accuklemmen, kabellengte 125 cm
• 3 Fase microprocessor gestuurde lader
• Ingangsvoltage: 220-240 V 50 Hz
• Uitgangsvoltage: DC 12 V - 5 Amp - 60 W
• Ingebouwde koelventilator
• Compacte aluminium behuizing
• Aan/uit schakelaar
• Led indicatie voor Power On - rood
• Led indicatie voor het laden - oranje
• Led indicatie als de accu geladen is - groen
• Beveiligd tegen overbelasting
• Beveiligd tegen aansluiten met foute polariteit
• Afmeting: 20.5x13x5.5cm
• Gewicht 1.0Kg



Uploaded with ImageShack.us
 
Dat zogehete 3 fase laden stelt feitelijk niet zo veel voor want dat doen alle loodaccu laders. Het is wel een mooi verkoopverhaal. Daarmee wil ik niet zeggen dat deze lader niet goed is, verre van dat zelfs! Dit is een prima lader die de accu netjes vol zal krijgen alleen zal het wel even duren als je een lege accu wilt laden. De laadstroom is namelijk vrij laag. Hoewel 5A best veel lijkt moet je het bekijken ten opzichte van de capaciteit van de accu die je laden wilt.

Wat houden die 3 fasen nu in?
De eerste fase is het laden met een constante stroom die begrenst is op een veilige waarde voor de accu.
Jullie willen er een lieraccu mee laden dus ik neem aan dat het een stevige accu is. Ik stel me voor een 12V / 95Ah accu (van een vrachtwagen of zo iets). Een dergelijke accu mag gedurende de eerste fase met een constante stroom van ongeveer 0,3C geladen worden. Dat is in dit geval dus ongeveer 30A!!!!

Wanneer de accu vol raakt gaat de tweede fase in en dat is laden met een constante spanning. Die spanning wordt normaal gesproken op 13,8V gehouden. Naarmate de accu voller raakt zal de spanning oplopen en steeds dichter bij die 13,8V komen. Hierdoor zal de laadstroom steeds minder worden om uiteindelijk zo goed als 0 te worden.
Dan gaat de derde fase in en dat is de onderhoudslading. Er zal een heel klein beetje laadstroom blijven lopen om de zelfontlading te compenseren. Zo kan de accu jaren en jaren aan de lader blijven hangen en in uitstekende conditie blijven.

Er zijn een heleboel variaties op dit thema en er is ook een 4 fase (snel)laadsysteem, allemaal prima en ze zorgen voor een goede conditie van de accu.
De genoemde lader werkt dus volgens het "3 fase plan" maar dan met een zeer lage stroom van niet meer dan 5A. Voor een stevige accu zoals ik aangeef is dat peanuts en duurt het laden van een lege accu dus heel erg lang, in dit geval zeker 20 tot 22 uur! Het is zelfs mogelijk dat de derde fase nooit, of pas na heel lange tijd, zal ingaan bij deze lader omdat de onderhoudsstroom voor een grote accu zo hoog is dat de lader blijft "denken" dat hij nog in fase twee is. Dat geeft allemaal niets want de accu krijgt de stroom die hij "nodig heeft".

Er is nog één behoorlijk belangrijk punt waar een goede loodacculader aan moet voldoen. Hij moet temperatuur gecompenseerd zijn! De spanningen die ik hier heb genoemd gelden bij 20~25°C. Bij hoger temperaturen worden ze lager en bij lager temperaturen hoger! Dat is best wel belangrijk want als je een accu wilt laden bij 30°C is de celspanning al gezakt tot 2,2V per cel. Dat is dus nog maar 13,2V voor een 12V accu. Dit lijkt niet veel verschil maar het is toch voldoende om een accu te slopen. Zoals ik al schreef kan je een accu jaren en jaren aan de lader laten hangen maar dat geldt eigenlijk alleen als de spanning gecompenseerd wordt met de temperatuur. Anders wordt een warmere accu overladen, wat erg slecht is voor de accu, en een koudere accu komt nooit vol!
 
Ernst, weet jij een goede lader die ook de temperatuur in de gaten houd en een beetje capaciteit heeft?
Mijn budget is een beetje beperkt en kan dus niet zo goed gaan experimenteren.

Bij mij staat dat ding namelijk in een schuur en dan kunnen de temperaturen al aardig gaan schommelen.
 
Ernst,Als ik dat stukje juist interpreteer, mag ik mijn loodaccu van 12V 7Ah met een stroom van 0,3C laden, Dat zou dan 2,1A zijn. Nu laad ik `m met 0,7A...Willem.
 
Back
Top