Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Lagere Kv betekent niet dat het koppel (sec) toeneemt, het neemt af. Koppel per Ampère neemt toe.
Stel Kv halveert. Toerental halveert dan ook, dus is het geleverde (benodigde) koppel lager.
Vermogen is evenredig met derde macht van toerental, wordt 1/8 van oorspronkelijke waarde. Stroom is dus ook evenredig met derde macht van toerental, ook 1/8 geworden
Kt (koppel per Ampère = 1/Kv) is verdubbeld, stroom is 1/8. Netto resultaat: koppel is 2 x 1/8 = 1/4 van de oorspronkelijke waarde.
Het stukje elektro hierboven kan men gevoeglijk vergeten/overslaan.
Algemeen:
- Lagere Kv betekent niet dat het koppel (sec) toeneemt, het neemt af. Koppel per Ampère neemt toe.
- Verandering van Kv met factor N, geeft verandering in geleverd koppel met factor N², en stroom verandert met factor N³.
- Stroom is evenredig met kwadraat van spanning.
- Vermogen van motor is niet afhankelijk van Kv, ster/delta etc, 'turns' ... etc. Het vermogen dat motor kan verwerken is voornamelijk afhankelijk van massa en motoroppervlak.
- Ster of delta, maakt niets uit: als je motor omschakelt van ster naar driehoek krijg je toch dezelfde karakteristiek door de ster versie te voorzien van een tandwiel met 1,73 (wortel(3)) keer zo veel tanden.
Het voorbeeld dat ik gaf was met N=2. Negatieve factor kan fysiek niet, anders zou je negatieve Kv hebben.
Qua niveau (niet qua kennis) is mijn verhaal middelbare school natuur- en wiskunde. Vermogen loopt op met derde macht van toerental (bij rotaties) of snelheid (bij rechtlijnige bewegingen).
Ster of delta, maakt niets uit: als je motor omschakelt van ster naar driehoek krijg je toch dezelfde karakteristiek door de ster versie te voorzien van een tandwiel met 1,73 (wortel(3)) keer zo veel tanden.
Oeps, inderdaad, N=0.5. Gecorrigeerd. Dank
Neem nu eens een Kv die 10% hoger ligt: N=1.1. Koppel dat de motor moet leveren ligt nu factor (1,1)² = 1,21 = 20% hoger, stroom wil factor (1,1)3 = 1,33 = 33% hoger. Er van uit gaande dat accuspanning niet zakt, ondanks de hogere stroom. In de praktijk zullen die getallen iets lager liggen want de accuspanning zakt beetje.
Wat jij en ik over aanloopstroom hebben geleerd, geldt niet persé voor PM BLDC motoren. De regelaar breekt zich sowieso bijna het hoofd om tijdens opstarten uit te vissen waar de rotor staat, zit, in tegenstelling tot 3-fasen sterkstroom, een stuk 'intelligentie' achter, de microprocessor in de regelaar moet fiks rekenen. Ik heb eens gelezen dat 90% van de programmacode in een brushless regelaar bestemd is voor het goed op laten starten van de rotor.Maakt wel uit in aanloop stroom die de motor trekt.(teminste, dat heb ik nog zo in herinnering. )
Je bereking daar zijn correct. Benodigd koppel wordt 2x2=4 keer groter, stroom wordt 8 keer groter -> exit regelaar doorgaans... Maar ik heb mn voorlaatste post geëdit, wil je nog eens lezen?