Depron trainer van tekening

Aangezien mijn Tigermothje van een meter span (zie tekeningen op mvcwoerden.nl) af is kan ik beginnen aan deze trainer. Met of zonder ski´s :-)

Geinig, ben benieuwd.

(tuurlijk geen epoxy! :-)

Explain please :confused:

Ik denk dat ik de vleugel trouwens niet taps toe laat lopen aan de uiteinden. Ziet er oerlelijk uit.

Zo lelijk vind ik het niet hoor :rolleyes:, alleen onhandig en complicerend bij de bouw + dat het de vliegeigenschappen niet bevordert.

Die Paul René Jørgensen kan zowieso niet zo netjes bouwen vind ik .... laat m lekker recht lopen aan de eindjes en zet de vleugel een tikje in V-stelling denk ik.

Dat recht lopen zou ik, zoals ik eerder heb aangegeven, idd ook doen. Ben wel erg benieuwd hoe je de vleugel bouwt met v-stelling.

Ook maak ik de vleugel nog iets langer.

Waarom? Volgens mij is ie lang genoeg, of is dit ivm makkelijker langzaam kunnen vliegen indoor?

Ik zet in bijna alles die 19 grams 2200 KV motortjes van RCtechnics. Trekt als een gek.

Ik zie ze niet staan. Succes iig!

Freek
 
Epoxy is niet nodig op zo´n depron kistje. UHOpor volstaat echt wel. De sterkte van de vleugel moet niet in de lijm zitten. :-)
Je kunt de carbon wel verlijmen met epoxy. Ik heb net zelf alu buisje gehaald. Dat laat ik w.s. zelfs gewoon los zitten in de vleugel. Even kijken hoe het er straks uit ziet.

Dit is het motortje wat ik bedoel trouwens.
2204/14 Brushless Outrunner 1400KV (19 gram)

V-stelling is toch niet zo moeilijk. Precies in het midden (waar de naad loopt) de delen iets schuin op elkaar lijmen en desnoods verstevigen. Beide zijden aan de tips 5 cm omhoog ofzo. Scheelt al een boel. Alleen kijken of ie dan nog mooi kan rollen. :-)
 
Dit is het motortje wat ik bedoel trouwens.
2204/14 Brushless Outrunner 1400KV (19 gram)

Die zag ik wel uiteraard;). Goeie tip wel, als die van mij niet bevalt zal ik hier eens naar kijken.

V-stelling is toch niet zo moeilijk. Precies in het midden (waar de naad loopt) de delen iets schuin op elkaar lijmen en desnoods verstevigen. :-)

All right. Ik heb nul ervaring met depron dus weet nog niet goed wat ik aan sterkte/stijfheid/flexibiliteit etc.. kan verwachten. De vraag achter mijn vraag was of de overgang in het midden wel stevig genoeg zou zijn om het moment van deze (iets groter dan heel kleine) vleugel aan te kunnen. In mijn vleugel zorgt de CF buis daarvoor. Die kun je wel doorzagen in 2 delen tbv de V-stelling maar dan ben je natuurlijk de sterkte in het midden kwijt. Waar verstevig de de naad dan mee? Matje met G4?

Freek
 
:) Dat is nu het handige van aluminium. Dat kan je buigen!
Het midden zou je kunnen verstevigen door op het depron een soort houten rechthoekje te maken waar het carbon dan door heen gaat.

pt1.jpg


Ik denk echter dat je de constructiesterkte onderschat. Dit kistje is een trainer en zal ook niet zo hard gaan. Het lukte mij met een veel te zware motor ook om de EasyStarvleugels in de lucht door midden te breken, maar ik gebruikte een abnormaal sterke motor.
Mocht je er een racemonster van willen maken zou ik zeker niet voor V-stelling kiezen en een vette motor met 3S lipo erin zetten. Heeft ie ook lekker gewicht en kan je met meer wind vliegen.
Anders volstaat gerust het aanbevolen motortje met 2S lipo. Je zult zien dat er trekkracht genoeg is.

m_indoorbart.jpg


En zoiets vliegt zelfs zonder verstevigingen ... meer tekeningen van depronmodellen enzo op onze
clubwebsite www.mvcwoerden.nl
 
Laatst bewerkt:
All right, thanks voor de tips. heb ik weer wat aan voor een volgend vliegtuig ;). Die van mij krijgt idd een 3S lipo, een racemonster hoeft het niet te worden, we gaan het zien. Het tweede vliegtuig dat je laat zien: netjes gebouwd. Ik heb even op de site van MVC Woerden gekeken, staat dit exemplaar ook al op, de tam tam gaat snel :p.

Kleine update.
Het indekken vlot nog niet geweldig, komt oa omdat op de tekening de bovenkant van de vleugel ontbreekt. Niet op de originele tekening trouwens, wel op de PDF.

Anyway, begonnen met de rolroeren:

full


Daarna wat gesneden en licht geschuurd en dan wordt het zo iets:

full


Zit nog te denken om dat open driehoekje aan de onderkant-achter op te vullen, maar vind het voor even best zo.

Ik kom er ook achter dat epoxy eigenlijk niet handig is bij het verwerken. wist ik eigenlijk al wel, maar een beetje vergeten, ha ha, PU is veel beter bj te werken achteraf, dus toch maar een flesje kopen dan.

Gr,

Freek
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mijn vleugeltje is vandaag dicht gegaan. Met UHU-POR beide delen heel dun insmeren en zeker 10-0 minuten laten drogen. Daarna op elkaar plakken. Zat gelijk als een huis.
Ik heb 2 stukken depron van elk 3mm gebruikt. Nu alles dicht zit kan ik gaan schuren.

Ik stoei zelf altijd enorm met de rolroeren. Ga voor deze maar tape gebruiken, want scharnieren werken bij mij nooit lekker als de rolroeren zo dik zijn.
Morgen weer een stukje ....
Oja, richtingsroer en hoogteroer wel met plastich scharniertje gedaan. Zit als een huis.

aanvulling: IK heb net de zware vleugel gewogen en ik kom dan op 100 gram precies. Rompje komt echt niet aan dat gewicht. Als ik erg mijn best doe, dus totaal 200-300 gram en zeker geen 500 hoor!
 
Laatst bewerkt:
Je gaat hard. Ik vermoed dat ik deze week de spullen van HK niet meer ga ontvangen. Daarna zit ik voor 2 weken in het buitenland voor mijn werk, dus na kerst moet het gaan gebeuren.

Ik zal trouwens ook eens naar die UHU-POR uitkijken. Voor de scharnieren ga ik verpakkingstape gebruiken, voor alle roeren. Eens kijken hoe het zich houdt.

Wat betreft het gewicht, het was ook maar een schatting aan de hand van algemene motor-totaalgewicht verhoudingstabellen. En ik blijf in min schattingen maar aan de ruime kant zitten, valt het niet zo snel tegen ;). Mijn onderstel was trouwens alleen al 49 gram. Ik zal de hele meuk eens wegen binnenkort. Het enige dat ik nog niet heb zijn motor en servo's, en daar is het gewicht van bekend. Moet ik tot een aardig accurate schatting kunnen komen.

Freek
 
Voor de scharnieren ga ik verpakkingstape gebruiken, voor alle roeren. Eens kijken hoe het zich houdt.
Freek

Je kan ook goed een floppy slopen, een grote ( heeeeeeeel Oud ) of een kleine ( ook oud )
het binnenste daarvan ( bruin ) in stripjes knippen dit materiaal heet Mylar dit is een bijna onbreekbaar materiaal, werkt geweldig,
Trouwens het engelse woord floppy is flexibel, buigzaam.
 
Ik weet niet of ik die floppies nog heb :confused:, neem aan dat je die dunne flexible 5 1/4 bedoelt?

Verder eens een weegsessie gedaan. Vleugel is 96 gram, ex. servo's. Romp is 88 gram, inclusief 1 mm staaldraad van een meter voor de servostangen. Onderstel 49, accu (3S) 84, motor 46 (moet nog komen), regelaar 23, servo's 36. Alles bij elkaar 422 gram, en dan heb ik de ontvanger en motorschot nog niet meegerekend. Tel er nog wat lijm bij en ik ga snel in de richting van de 500. Motor en accu kunnen natuurlijk best wat lichter, en ook het onderstel is wat ruim bemeten.

Om een idee te krijgen waar ik mee bezig ben heb ik de boel eens in elkaar gezet (nog niet gelijmd):

full


Ben best tevreden. Zit nog een beetje te dubben over het buigen van het depron rond de voorkant. Lees dat daar verwarmen bij kan helpen. Heeft iemand de gouden tip misschien ;) ?

Freek
 
Laatst bewerkt door een moderator:
die nieuwere foppy`s van 3 1/2" zijn ook goed, zie er goed uit netjes....
kun je het depron niet gewoon buigen, je weet toch wel dat depron 1 kant soepeler
te buigen is dan de andere kant ????? :)
 
kun je het depron niet gewoon buigen, je weet toch wel dat depron 1 kant soepeler te buigen is dan de andere kant ????? :)

Yep, de doffe kant van de depron aan de buitenkant van de buiging zeg maar. Die vormt dus nu de bovenkant van mijn vleugel. Ik kan het idd best gewoon proberen hoor, maar als er gouden tips zijn het zonder breken te doen...

EDIT: ff gezocht op depron buigen. Warmte should do the trick, ga de föhn van mijn vriendin maar eens uitproberen, en anders de verfbrander, op een proefstukje uiteraard

Freek
 
Laatst bewerkt:
Kleine en voorlopig laatste update:

Intussen is mijn vriendin erachter gekomen dat als ik in de woonkamer bouw dit eigenlijk best gezellig is :D. Dus wat meer foto's uit de woonkamer de laatste tijd. Ik vind het zelf overigens ook gezellig ;).

Verder is de achterkant van de bovenkant van de vleugel intussen ingedekt:

full


De voorkant is aan de beurt, dat wordt echter na de kerst, ben er zoals gezegd even tussenuit.

Rest mij nog iedereen alvast gelukkige kerstdagen te wensen!

Freek
 
Laatst bewerkt door een moderator:
full


Daar ben ik weer even. Hij is bijna klaar ... zoals ik al verwacht had komt het gewicht incl. electronica, maar zonder lipo op 325 gram. Met mijn motortje 2208/12 Brushless Outrunner 1800KV op 2S lipo trekt dit nog als een gek verwacht ik.
Zet er dus zeker niet een te zware motor in :-)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ziet er netjes uit. Hoe heb je je motorschot opgebouwd? De ontwerper heeft volgens mij 3 mm depron tussen 2 plaatjes van 1 mm aluminium gebruikt. Ipv dat aluminium wil ik 2 mm multiplex gebruiken.

Wat betreft mijn motor, is idd wel aan de zware kant. Totaal gewicht vliegtuigje komt ergens onder de 500 gram uit, de motor heeft met een 9*4,7 prop een trust van 690 gram (volgens de reviews bij HK). Kan er dus mee gaan racen :rolleyes:. Na ja, heb geen zin een andere motor te kopen...

Freek
 
Ik neem altijd een stukje depron 6 mm en lijm daarop met epoxy een heeeeeel dun stukje hout ergens van een bouwdoos ofzo. Je kunt ook stukje dun triplex gebruiken. De motor zet ik vervolgens vast met 2 schroefjes en rond die schroefjes doe ik ook epoxy. Knappe vent die dit nog los krijgt.
 
Ben weer terug in het Nederlandse. De motor en servo's zijn binnen, kan dus weer aan de slag :D.

Ben begonnen met het indekken van de vleugel aan de voorkant. Wat valt dat tegen zeg. Ik krijg het depron niet netjes om de bocht, zonder vouwen of bijna breuken. Ik durf even niet verder te gaan omdat ik bang ben de hele vleugel te vernaggelen. Jou vleugel ziet er keurig uit Olaf, hoe heb je dat voor elkaar gekregen? De fohn van mijn vriendin helpt zo op het eerste gezicht weinig :(.

Ander tegenslagje: heb de Turnigy accucell-6 gekocht voor het laden van de accu's. Nu is er nog een voeding nodig. Heb er een besteld bij dealextreme, betaald, verstuurd, niet aangekomen. Dan maar een gehaald bij een lokale electroboer, doet het niet.

Wat gelukkig wel goed is gegaan is het solderen van verschillende stekkertjes. Voor een soldeerkneus als ik een hele prestatie. Heb ook het motortje al aan de praat gekregen.

Freek
 
Depron met warm water overgieten, dat zou de klus moeten klaren, ik denk dat depron ook in 1 richting mag / kan gevouwd worden.
 
All right, thx. Hoe warm is warm? 60 is warm, 100 warmer. Lijkt me ook best lastig daar geen kliederboel van te maken. Is zeker het proberen waard.

Freek
 
Laatst bewerkt:
Back
Top