Zwarte Zee (IV)

Watergeus

Vriend van modelbouwforum.nl
Hallo Allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum en wil op deze manier mijn bouwervaringen delen.
En uiteraard problemen delen op tot oplossingen te komen.

Ik ben via Marktplaats aan de Zwarte Zee van BB (no.592) gekomen. Hij was deels gebouwd maar de vorige eigenaar zag het hout werk niet zo zitten.

Ik hou wel van een uitdaging dus heb ik eerst maar eens de toestand van het geheel bekeken. Op het eerste oog leek er niet zoveel aan de hand maar er bleken toch nogal wat foutjes in te zitten.
Gelukkig zitten de dekken er nog niet in want....de spanten blijken niet goed gelijmd en beginnen los te laten.
Delen van de opbouw zijn per dek gedeeltelijk gebouwd. Deze delen blijken licht getordeerd.
Het ronde gedeelte aan de voorzijde van de opbouw blijkt niet meer origineel en zo ook dat ronde deel van de brugverschansing.

Herstel werkzaamheden inmiddels aangevangen. Daarnaast begonnen met het bouwen van een motorsteun. Voor de aandrijving wordt een 720BB Torque ingebouwd. De motorsteun wordt een alu hoeklijn.

De boot staat nu nog te schommelen want ik heb nog geen standaard. Bij mijn doos zat in ieder geval geen tekening hiervoor dus wanneer iemand mijn daar aan kan helpen...graag!
Ook wil ik haar in de kleuren van de nieuwbouw maken.

Tot zover. Ik zal proberen regelmatig een update te geven.

Voor nu prettige avond en........alle tips zijn welkom.

Groet,
Mathieu
 
Hierbij een paar foto's.
full


De bouwdoos zoals ontvangen.
full


Motorfundatie, servofundatie en roer met servohevel. De bijgeleverde hevel vond ik een beetje iel. En ja, het achterste spant staat iets scheef, dit was niet meer te herstellen zonder alles compleet uit te moeten breken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mathieu

Als eerste will ik je van harte welkom heten hier op dit forum.

Je zult hier veel help kunnen krijgen van de expert.

Ben je van plan om deze dame te gaan laten varen, of word het een kast model?
Als je haar gaat laten varen wil ik je aan raden een andere schroef as en schroef aan te schaffen. De BB as en schroeven zijn niet de beste oplossing om deze in water te gebruiken.

Verder ben ik er zeker van dat het een mooi bouw project zal worden.
Gerrald
 
Mathieu,

Welkom op het forum, daar kun je een prachtig model van maken.
Schotten kun je ook vastzetten met tech7 ( rubber bouw mastiek), heb je minder kans dat ze afdrukken in de romp gaan geven na een tijdje en kan ook doorgesneden worden als er iets mis gaat.
Je hennegats koker ( Buisje waar je roerkoning doorsteekt) vullen met vasseline anders komt het water langs daar binnen als je hard vaart.
 
Hoi Watergeus,

Als de spanten loszitten dan kun je die mooi als mal gebruiken voor het maken van je standaard.

Verder veel succes met dit jacht (zusterschip Witte Zee is verbouwd tot jacht).

groet,

Paul
 
@ Gerard.
Ja, ze gaat varen. Ik heb de oiriginele schroefas laten zitten maar wel een nieuwe 4-blads schroef eronder gehangen. Wordt aangedreven door een 720BB Torque, ik weet alleen nog niet of hij op 6V of 12V gaat draaien, waarschijnlijk 12V.

@ René.
Ik heb wat dikker schroefas vet in de hennegatskoker gedaan voor de installatie. Ik kan hem er alleen weer uithalen want ik heb niet op zitten letten. Als het dek erop gaat zal dit de roerkoning en hevel raken.

De schotten laten overigens niet helemaal los maar ik heb volgens mij nog wel de plaatjes waar ze uitkomen, kan ik inderdaad mooi als mal gebruiken. Bedankt Paul.
 
even iets recht zetten: de Witte Zee is NIET tot jacht verbouwd ze zijn alle bij gesloopt.
Veel plezier met dit prachtige model.

Niels
 
Niels,

Correct!

Gevonden op: zeesleepvaart.com

De "Witte Zee" (III) kwam als zusterschip van de "Zwarte Zee" (IV) in 1966 in dienst bij L. Smit & Co's Internationale Sleepdienst. In oktober 1983 is de sleepboot opgelegd te Bahrain; verkocht aan Euroatlantic Shipping Corporation, Monrovia. Op 8 april 1984 weggesleept door de sleepboot "Drado" en op 18 april aangekomen te Gadani Beach om te worden gesloopt.

groet,
Paul
 
Bedankt voor de info maar niet echt relevant voor het bouwverslag.

Heeft iemand de Zwarte Zee trouwens in originele kleuren gebouwd? Zou daar graag wat meer info van willen hebben m.b.t. het kleurenschema.

Ik zal vanavond eens een poging wagen met de standaard en hoop de motorfundatie af te krijgen. Het draaibankje met bovenfrees is geduldig:).

Ik hoop later meer.

Groet,
Mathieu
 
Watergeus,

Veel succes met de bouw van n prachtschip!
Wat betreft de spanten,heb ze zelf al eens vastgezet met 2 comp lijm van Bison(ook hout in kunststof romp),heb hier ook de schroefas mee vast gegoten.Zit al ruim 10 jaar vast!

Ik blijf je draadje volgen!!

gr Herman

Wat de Clyde betreft
M/Y SEAWOLF - JK. SMIT, Holland
 
De standaard is goed gelukt mbv het plankje waar de spanten uit gekomen zijn en de motorfundatie krijgt steeds vastere vorm. Gaande weg is die geloof ik al een keer of 4 veranderd.
De servo heeft ook zijn vaste plek gekregen. Ik de onderkant van een servohouder afgezaagd want anders kwam ik met de hoogte niet uit. Ik zal vanavond proberen een foto te plaatsen.

Ik kwam nog een grapje tegen, de schroefas zat los! Ik kan niet goed achterhalen wat daar nu de oorzaak van is maar volgens mij wederom verkeerde lijm gebruikt. Niet iets wat Stabilit Express niet kan oplossen.

Ik zit nu even 3 weken "in between jobs" zoals dat heet dus tussen de grote boot en het gezin door heb ik dus weer even meer tijd om te bouwen.
 
Heeft iemand een tip om 1mm triplex scherp te buigen zonder dat het breekt?

De voorzijde van de accommodatie op het hoofddek is rond en bij de vorige eigenaar is er waarschijnlijk iets mis gegaan want het originele stukje hout zat er niet meer bij. Wel had hij een nieuw stukje gemaakt maar dus niet van het originele hout maar stug 3mm triplex.
Nu heb ik een soort frame werk neergezet en de ronding van 1mm triplex gemaakt. Een stukje recht gaat uiteraard nog wel maar dan de bocht om. Ik heb er over gedacht om het hout iets in te snijden en dan zo de bocht om maar het lijkt er op dat het hout dan de neiging heeft om te breken.
Iemand een idee? Ik hoor het graag.
 
Ik heb er over gedacht om het hout iets in te snijden en dan zo de bocht om maar het lijkt er op dat het hout dan de neiging heeft om te breken.

Met triplex heb ik geen ervaring met buigen. Bij gewone latten werk nat maken (een flink tijdje laten "soppen" in water, gaat sneller met lauw water), dan in de vorm fixeren en laten drogen. Na drogen blijft het in de vorm en kan het vastgelijmd worden. Houd er ook wel rekening mee dat triplex in één richting makkelijker buigt dan in de richting loodrecht daarop. En berken/vliegtuigtriplex is wel veel beter, maar heeft wel een fiks prijskaartje.
Of dat met triplex lukt weet ik niet zeker, maar dat is met een proefstukje wel uit te proberen. Ik denk dat er nog wel mensen met ervaring zullen reageren.

Alternatief is Polystyreen (PS) plaat, veel goedkoper dan (goed) triplex en beter in vorm te krijgen.

Groet,

Ad Bakker
 
Laatst bewerkt:
Hierbij nog wat foto's.
full

full

full

Het opgebouwde frame werk.

full

De vlag zoals ze bij nieuwbouw gevoerd heeft.

full

Originele foto van de bouw, met dank aan internet. Deze kleuren zal ze ook gaan voeren.

Ik ga het proberen rond te zetten door het onder te dompelen zoals Ad al zei. Ik was een beetje voorbarig zoals te zien op de foto's dus ik heb mezelf een uitdaging bezorgd.

Later meer.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Triplex scherp buigen gaat niet, als je in hout scherpe bochten wil,
maak dan een houten mal bedek deze met P.E. folie en gebruik 2 à 3 lagen fineer van 0.4 - 0.6 mm voor dek en opbouw en 3 à 4 lagen voor de romp


HPIM0785A.jpg



HPIM0823A.jpg
 
Achteraf blijkt het geen triplex maar fineer te zijn. Op het moment dat het in het warme water terecht kwam begon het al te buigen.

Min puntje bleek wel de lichte inkepingen die ik reeds gemaakt had. Die zorgen er nu voor dat ik wat meer schuur en plamuur werkzaamheden heb:(. Een goede les voor de volgende keer, de voorste verschansing van het brugdek.
Daar zal ik eerst een mal voor maken want uiteraard kan ik daar geen frame achter zetten en ik wil hem daar dubbelen.

Later meer.

Groet,
Mathieu
 
Back
Top