Tekeningen Puma Schouderdekker

Beste vliegers,

Ik ben al een poosje op zoek naar de tekeningen van een "ouderwetse" Puma schouderdekker. Het is een eerste klas Trainer en leskist en hij wordt volgens mij al honderd jaar gebouwd.
Wie o wie kan me (het liefst digitaal) aan een tekening helpen?


Bedankt!

Groetjes Gerrit.
 
even een abonnementje.. ;)

Ik heb de kist (van scen) maar niet de tekeningen..
een paar jaar terug is ie rechtop de grond in gegaan, lang verhaal.
Vleugels zijn prima, motorschot was er tijdens de vlucht uitgerukt, de voorkant van de romp moet ik nog eens repareren. Tekeningen zijn dus altijd handig ;)
 
Ik heb nog wel een tekening van de "oer" PUMA . Helaas niet digitaal. En misschien zelfs nog een bouwbeschrijving.

Groeten, JH
 
Ha die JHvdK.

Ik heb je een berichtje gestuurd met wat gegevens om met elkaar in contact te komen. Ik hoop dat het gaat lukken. Wellicht kan ik (kunnen we) ook anderen helpen met een digitaal kopietje.


Bedankt!

Groetjes Gerrit.
 
Laatst bewerkt:
Even de Puma-bouwers laten watertanden:
DSC03629.jpg


In m'n verzameling nog een complete bouwdoos van de schouderdekker.
Kan altijd eens horen wat een copie kost van het originele plan voor wie er interesse in heeft.
 
Beste Gurodewa,

Leuk dat je nog een bouwdoos hebt van een schouderdekker. Ik heb altijd gedacht dat een Puma in de wereld van de modelbouw als tekening werd overgedragen en niet zozeer als bouwdoos werd verkocht. Ik wist niet eens dat hij als bouwdoos bestaan heeft.

De tekening van jouw Puma is denk ik wel een goede bouwtekening om op te bouwen, maar de omlijning van de onderdelen zal er waarschijnlijk niet opstaan van alle onderdelen. Hierdoor is het nog niet mogelijk om de onderdelen te maken. of heb ik het mis?

Wat is eigenlijk het doel van je reactie. Wil je de bouwdoos verkopen of wil je ons alleen vertellen dat je de trotse bezitter bent van een complete bouwdoos?

Als de tekening wél bruikbaar is om de onderdelen mee te reproduceren, zou je hem dan ter beschikking willen stellen? Tegen vergoeding?

Laat het ons weten.


Gerrit.
 
Beste Gurodewa,


De tekening van jouw Puma is denk ik wel een goede bouwtekening om op te bouwen, maar de omlijning van de onderdelen zal er waarschijnlijk niet opstaan van alle onderdelen. Hierdoor is het nog niet mogelijk om de onderdelen te maken. of heb ik het mis?

Wat is eigenlijk het doel van je reactie. Wil je de bouwdoos verkopen of wil je ons alleen vertellen dat je de trotse bezitter bent van een complete bouwdoos?





Gerrit.

In de eerste plaats om te melden dat ik de trotse bezitter ben van een bouwdoos:yes:
Maar natuurlijk ook om, indien er vraag naar is, een copie van de plannen te kunnen bezorgen.
Het plan moet je volgens mij in staat stellen het toestel na te bouwen, in de meeste bouwdozen zit trouwen en 1:1 plan om desnoods na een crash het toestel te kunnen heropbouwen.

DSC03630.jpg
 
Heej... Schouderdekker en hoog zitten er toch ook bij?
Let wel... Scen III en Robbe II hebben andere nummeringen in boekje en tekening.
Vleugel is identiek voor beide.
De kist is uitstekend van de tekening te bouwen. Een en al box-constructie.
Let wel dat je de tipverdraaiing inbouwd. Dat is een deel het goede vlieg-geheim van de Puma!
Tip is symetrisch Naca 0018en daarbij iets negatieve invalshoek om de overtrek van de vleugeltips uit te stellen... in het hart Naca 2315. Puma I had volledig Naca 2415... en dus nog niet deze ingenieuze combi.
Overigens tref je deze profielen ook bij 1:1 WWII warbirds.... is maar een weet!

Een plan laten printen kost je ongeveer 4 a 5 euro bij een bedrijf als Win Veenstra in Groningen... maar alles wordt een beetje duurder... De plannen bij Theo op de site zijn daar ook gescanned.

Unzippen? Je hebt ook 7-Zip... je treft het zo via Google!
Gr Bas
 
Laatst bewerkt:
Beste Bas,

Een kenner zo te horen.

Ik heb de tekening van Theo bekeken. Dat is, denk ik, dezelfde tekening als in de bouwdoos van 'Gurodewa". Gelukkig heeft Theo ook de ribben van de vleugels gekopieerd. Daardoor is de tekening denk ik redelijk compleets. Tekeningen voor "scratch-builders" hebben meestal alle onderdelen in zich zodat ze gemakkelijk te maken zijn. Deze tekeningen zijn tekeningen waarop je bouwt, maar zijn niet echt bedoeld om ook de onderdelen te maken. Ik denk dat ik er wel uit zou komen met deze tekeningen.

Met 0018, Naca 2350 en Naca 2350 bedoel je, denk ik, het profiel van de ribben waaruit de vleugel is opgebouwd.

Bij het scannen of kopiëren moet je er trouwens rekening mee houden dat er op een meter papier gemakkelijk een afwijking van een centimeter kan zijn. Vaak zit die afwijking in de lengte, maar niet in de breedte. Hierdoor kan het voorkomen dat je kist een centimeter langer wordt dan eigenlijk de bedoeling was. Je kunt dit voorkomen door bij het printen uit te gaan van *.pdf bestanden. Je maakt dan eerst een proefdruk en meet die na. Als er dan een afwijking in zit, dan kun je hem voor de tweede keer "geschaald" afdrukken.

Gr. Gerrit
 
Ja... heb zelf nog een paar nieuw in doos... Heb ook nog een Puma FH! Een pylonracerversie. Span 1200 mm en gecoupeerde staart. Geheel op basis van een slanke polyester romp. Deze is zowat 40 jaar oud? en broos aan het worden.
Maar geschikt om een afgietsel van te maken.
Deze tekeningen van Theo heb ik destijds laten inscannen en rondgestuurd aan enthousiastelingen. Met het verzoek gratis te verstrekken aan belanghebbenden.
Normaliter staan daar geen spantjes bij... dus die heb ik zelf toen maar ingesccanned. Het blijft een gaaf toestel met prachtige vliegeigeschappen.
Robbe zou er zo een schuimpje van kunnen laten persen... op electro :yes:
 
Dit is de tekening van de Puma uit mijn verzameling. Meer dan 32 jaar oud. Dat is 'm ook wel aan te zien.
Geen plastic neuskapjes. Volledig hout en zoals hiervoor geschreven makkelijk na te bouwen.

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Beste mensen,

Ik vind het onwijs leuk dat een eenvoudige vraag tot zoveel leuks kan leiden. Ik heb in korte tijd weer een heleboel geleerd van jullie cracks.

De Puma waar ik nu mee bezig ben heb ik overgenomen van een clublid. De motor die er op komt (waarschijnlijk een OS 55AX) is een stuk zwaarder (gewicht) dan de oorspronkelijk bedoelde .40. Hiervoor ga ik de neus inkorten. Volgens mijn berekeningen (kracht x arm = macht x machtarm) moet er ongeveer 4 cm vanaf.

Ook overweeg ik de vleugelbevestiging te veranderen. Aan de voorkant één of twee deuvels en aan de achterkant één of twee kunststof schroeven. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Het zal aan de voorkant wel één deuvel worden en aan de achterkant twee schroeven.

Ergens in een ander draadje over de Puma heb ik iets gelezen van een "twin-Puma". Zoiets lijkt me ook wel leuk om te maken. Maar dan meer zoals de P-38. Zeg maar een "Puma-38":-) Twee rompen aan elkaar verbonden met een middenvleugel. Een gezamenlijk hoogteroervlak en tussen de rompen in een aan de middenvleugel gemonteerde cockpit. Zien jullie het al voor je. In de cockpit kun je dan een filmcameraatje plaatsen zodat je geen propellor ziet als de film terugkijkt. Tsja, toekomstmuziek.
 
Je kan natuurlijk ook je elektronica een stukje verder naar achter verplaatsen.
Dan hoeft er ook niet zo veel vanaf.
 
Back
Top