...ik had een voorbeeld gegeven met treinsnelheid in plaats van windsnelheid...![]()
maar wat is uberhaupt je punt van jou gedachte experiment?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
...ik had een voorbeeld gegeven met treinsnelheid in plaats van windsnelheid...![]()
Als je nou het bovenstaande bekijkt van een afstandje, gewoon op vaste grond, nog steeds zonder wind, dan wordt het opeens duidelijk: je ziet dat model met de trein meevliegen, en opeens omkeren (en de andere kant opvliegen).Ik lig op mijn rug op een treinwagon die 50 km/u rijdt. Er is geen wind. Ik bestuur een model dat boven mij meevliegt, en stil staat t.o.v. mij.
Nu laat ik het model plotseling 180 graden omdraaien (zonder verandering aan gas of hoogteroer). Volgens mij wil de massa van het model nog even met de trein mee. Wat zou betekenen dat de luchtsnelheid van het model een ogenblik kleiner wordt - een ogenblik maar, daarna komt het krachtenspal weer in balans zoals daarvoor.
Er veranderd niets ten opzichte van de luchtsnelheid, wel ten opzichte van de grondsnelheid. Dat laatste is wat jij waarneemt en waardoor je pitch bijgeeft. Simpel gezegd als je 50 km/h vliegt ten opzichte van de windsnelheid zul je dat zowel met wind mee als tegen doen. Alleen zul je bij een constante windsnelheid van 50 km/h, met wind mee 100 km/h vliegen en met wind tegen stilstaan ten opzichte van de grond (= jouw waarneming)*.Waarom moet ik dan heel veel pitch bijgeven als ik m`n heli omdraai naar wind mee ? volgens jou veranderd er toch niets aan de vliegsnelheid .
eenmodel heli wordt vaak gevlogen op zicht/grond snelheid ,dan krijg je verschillende luchtsnelheden .Het is niet helemaal logisch om in deze stuf ook helivliegen te betrekken. A. kan een heli op de plek draaien, en B. heeft-ie geen (lucht)snelheid nodig om boven te blijven. Dat leidt gauw tot misverstanden...
Ik zou overigens niet weten waarom je pitch moet bijgeven als je 'm omdraait - want inderdaad, er verandert niks aan de vliegsnelheid. Ik denk ook niet dat het nodig is - mits je er vrede mee hebt dat-ie met de wind wordt meegevoerd.
een modelvlieger bekijkt zijn toestel altijd vanaf de grond en hierdoor ontstaan de misverstanden
hallo buurvrouwOh die misverstanden ontstaan in allerlei luchtsporten hoor...vooral die waarbij het gebruik van een snelheidsmeter geen standaard is, zoals zeilvliegen en schermvliegen. Maar ook met sport- en zweefvliegtuigen. Ooit is er hier op vliegveld Hilversum wel eens iemand die zijn circuit te langzaam vloog (rugwind) met een zwever een dakraam in gedoken...
Rob, mogge.
Klopt, L/B vliegers hebben wél het effect van wind, en dat is duidelijk te merken (voelen) en zien ook, L/B vliegers moeten daar tweemaal per cirkel voor corrigeren.
Zou je een pitot met een snelheidsmeter in een L/B model aanbrengen dan zou je steeds snelheidschommelingen zien veroorzaakt door de wind.
Vanwege de verbinding met de grond, via de lijn, is het echter dus helemaal anders als "los" modelvliegen.
De effecten van de wind zijn vergelijkbaar met een lierstart van een zweefkist.
Nou dan weet ik nog wel eenvoudiger (en nauwkeuriger) knutseltjes... bijvoorbeeld een stuwdrukmeter. Kan je al met een U-vormig buisje met water aan het nivo zien hoe snel je gaat... maar zoals veel zeil- en schermvliegers heb ik een digitaal combi-instrument dat snelheids-, hoogte- en variometer tegelijk is, plus GPS, plus een aantal uit die functies afgeleide nieuwe functies kan uitvoeren zoals berekenen hoe hoog ik bij een doel zal aankomen... 't is niet echt nodig om zelf een snelheidsmeter te knutselen...je kunt ook mbv een oude km teller (die met kabel werkt ipv puls stroom) en een propellor een grove snelheidsmeter kunnen maken
Bij zeilvliegers treedt overtrek over het algemeen heel geleidelijk op, vanwege de curve van het doek (eigenlijk een heel sterke wash out over de hele vleugel). Daardoor overtrekken ze heel vriendelijk. Ik denk trouwens niet dat er veel vliegmachines zijn die bokken of schudden als stall dreigt; misschien bij de hele grote bakken?overtrek moet je voelen bij mijn weten in een zeilvlieger ,ultralight of zwever .het afbreken van de luchtstroom over de vleugel zal zich kenbaar moeten maken in bokken en schudden lijkt mij .
Dank je Huib, een boel van wat je schrijft is bekende kost voor me... en het ontbrekende stukje over het vermeende snelheidsverlies door inertie heb ik inmiddels ook door... (zie een stukje hoger).@ Bart
Zoals Danny al aanstipte is er sprake van een inertiaalsysteem. Dat betekent dat alle snelheden en versnellingen binnen dat systeem aan datzelfde systeem gerelateerd zijn.