Voordat ik weer gezeik krijg uit bepaalde hoek: de vraag was of het kan, niet of het makkelijk is of aan te raden is!
Ja, het kan zonder BeastX (of welk ander systeem dan ook). Kijk maar: Dit was het vijfde pakket sinds de maiden [URL="
Bert.wmv - YouTube[/URL] EDIT: en dit zijn de vorderingen 3 weken later:
[media=youtube]Jnc7OWjpF0s[/media]) Moet er wel bij zeggen dat ik met grotere heli's reeds rigid ervaring heb.
Of jij het ook kunt is weer punt twee. En sowieso kost het je héél veel oefenen en gewenning
Of je het leuk gaat vinden is ook nog weer iets heel anders, want je hebt dan een klein zwijntje om te vliegen.
Het andere deel van je vraag: of dit zomaar te doen is, is wat lastiger te beantwoorden. Puur technisch is het een kwestie van de ene kop eraf, de andere kop erop en klaar, daar zit niet zoveel moeilijks bij. Maar het afstellen tot een vliegbaar geheel is al de eerste volgende hindernis, het ermee leren vliegen de tweede.
Waar je op moet letten (mocht je het willen) is in tegenstelling tot gebruik van BeastX (of welk merk dan ook) dat je goede analoge servo's gebruikt. Digitaal kan wel, maar analoog stuurt net iets fijner is mijn ervaring. Maar dat is persoonlijk. Sowieso stellen analoge servo's minder hoge eisen aan je ontvangervoeding, en dat is al een heel groot voordeel, want een vierblads rotor trekt überhaupt al erg veel stroom. Snelheid van de swash servo's is van minder belang, kracht en precisie heeft de prioriteit.
Verder is bij deze kleine machientjes een zuivere bladspoorloop van levensbelang (een of twee mm afwijking geeft gelijk een veel minder precieze stuurreactie), en het ding moet absoluut
zo licht mogelijk zijn, want iedere gram merk je op een vervelende manier, vooral zodra er een beetje wind staat. Reacties van dit type rotor op wind en turbulentie zijn fors maar na een tijdje word het wel min of meer voorspelbaar.
Alle vierblads rotors (met dempers, scharnierpunten of volledig star) zijn met de hand te vliegen, in het algemeen beweren de fabrikanten: hoe flexibeler hoe prettiger. Ik moet hierbij opmerken dat ik zelf (voorzover het 450 formaat aangaat) uitsluitend ervaring heb met de volledig starre rotorkop van Copter-X, en dus niet kan zeggen hoeveel prettiger een scharnierende kop nu eigenlijk vliegt. De starre kop is volgens Copter-X uitsluitend voor E-stab bedoeld, maar is in de praktijk óók met de hand te sturen, en dat zou moeten betekenen dat de scharnierende koppen alleen maar "makkelijker" (lees: minder moeilijk) zouden moeten sturen....
Bladen moet je wel meer mee oppassen: in principe hoe zwaarder hoe prettiger, en hoe slapper hoe minder prettig. Carbon vliegt fijner dan glasvezel, vliegt fijner dan plastic. Het kan aan te raden zijn om het hooverstadium met goedkope plastic bladen te doen, die zijn zwaar en hooveren vrij aardig. Voor rondvliegen vind ik het ondingen, want dan sturen ze nogal onnauwkeurig. Ook trekken ze fors meer stroom, bij mij is het verschil in stroomverbruik tussen plastic en carbon meer dan 15%
De stuuruitslagen in je zender hebben een heel grote invloed op hoe je met de heli overweg kunt, en maken een heel groot deel uit van de vliegbaarheid. Deels persoonlijk, maar in principe: begin uiteraard met relatief tamme uitslagen, maar probeer zo snel mogelijk naar agressievere instellingen te gaan, en
gebruik géén expo!!!!
Je hebt die agressieve uitslagen nodig omdat (zie boven) de reacties op wind en turbulentie fors zijn, en je dus flink moet kunnen ingrijpen op het moment dat dat nodig is: dan moet je niet eerst de stick halverwege de uitslag hoeven drukken, dan moet die reactie er zijn met 1 of 2 mm stickverplaatsing, anders ben je te laat.
Als je niet met een tweebladsrotor een absoluut strakke hoover hebt, moet je er goed over nadenken of je dit wel wilt, want je hebt met deze kleine machientjes weinig tijd om na te denken en al helemaal geen tijd om foutjes te corrigeren. Beginnen met een vierbladskop op een trainer lijkt een leuk idee, maar de romp beïnvloed het vlieggedrag nogal, en succes met een trainer is dus geen garantie voor succes met een romp (al helpt het altijd, absoluut).
In principe maakt het niet uit hoe goed je kunt vliegen (dan bedoel ik of je loops, rolls, inverted of nose in beheerst) maar datgene wát je beheerst (al is het maar uitsluitend "tail-in hoover") moet je 100% strak en foutloos beheersen. Bij een rigid is een afwachtende houding (kijken waar de heli heen wil en dan tegensturen) dodelijk, je zult zelf actief de heli moeten beheersen wil je kans maken het ding onder controle te krijgen.
Mocht je dit echt van plan zijn, dan help ik je graag, maar weet wel waar je aan begint, want je neemt behoorlijk wat hooi op je vork.
Maar als je het per sé wilt, kan het, en dat is het antwoord op jouw vraag.
Groet, Bert