Een tweetal maanden geleden heb ik m'n eerste Y6 Arducopter gebouwd en voorzien van de 2.0.38 software. De Arducopter is gemotoriseerd met 6 Turnigy Plush 25A regelaars, RCTimer 2836 750 kV motoren en APC 10x4.5 props op een 3S 5000 mAh pakket. Vloog eigenlijk met de out of te box instellingen redelijk stabiel. Het accupakket vervangen door een 4S pakket (zo'n 100 gr zwaarder) vroeg alleen aanpassing van de gascurve in de zender. Verder had het gewichtsverschil niet echt impact.
Geprobeerd om met 2.0.39 te vliegen, maar dat werkte van geen kant. Dus maar verder met 2.0.38. Vorige week kwam ik er achter dat de draairichting van de frontmotoren tussen 2.0.38 en 2.0.39 en hoger omgedraaid is :-(.
Omdat ik met een cameramount wil gaan vliegen wil ik uiteindelijk naar 12x4.5 props. Die er op gezet en daarmee werd het hele platform instabiel. Door aanpassing van de P en I parameters (lager P, hogere I) werd het geheel weer stabiel.
Zo'n 4 weken geleden ging de Arducopter een eigen leven leiden en werd hij opeens volledig onbestuurbaar, De achterpoot zakte weg en de Arducopter wilde alleen maar achteruit. Na wat worstelen was ik na enige tijd de controle kwijt en heb ik de Arducopter op zo'n 400 meter afstand "geland". Helaas op stenen. Dus veel schade.
Oorzaak bleek een losgelopen inbus die het draaiende gedeelte van de motor op zijn plaats moet houden. Als dit bij de onderste motor gebeurt, drukt de propeller het draaiende gedeelte tegen het vaste deel en verlies je door de wrijving nogal wat vermogen.
Vorige week e.e.a gerepareerd (nieuw frame, 3 nieuwe motoren, 6 nieuwe props) En versie 2.0.46 geladen.
Setup 4S en APC 10x4.5 props. Het blijkt dat de P en I parameter voor de stabilize mode aangepast moeten worden. P lager, I hoger. De hoogteregeling wat feller gezet (P hoger).
Het vliegbeeld is nu weer stabiel. Er lijkt nog een hele kleine oscillatie in te zitten, maar daarvoor moet ik een windstil moment hebben om dat er uit te halen.
Samenvattend mijn ervaringen tot op heden:
- Meer gewicht lijkt niet echt invloed te hebben op het vlieggedrag (stabiliteit) van de Arducopter.
- Veranderen van de setup (regelaar-motor-prop) lijkt aanpassing van de regelkringen nodig te maken.
- De telemetrie is wel het laatste dat ik er uit haal

. Ontzettend handig als je de Arducopter wilt/moet tunen.
- Het testteam van de Arducopter beschikt niet over een Y6 test platform; het Y6 platform wordt dus niet door en door getest.
Nog een opmerking: invoeren van de parameters doe ik met de Mission Planner. Die draait op een notebook onder Nederlandse versie van XP. Parameters worden gepresenteerd met een punt als decimale punt maar moet ik invoeren met een komma als decimale punt. Als ik bij de invoer de punt gebruik i.p.v de komma valt het decimaal teken weg. Dus een P in voeren van 4.0 i.p.v. 4,0 resulteert in een P van 40. Dus na iedere wijziging vraag ik de weer parameters op (refresh) om te checken of het goed is overgekomen.