Modelbouw en gezondheid

vraag me af : die mensen die er wel last van hebben hoe vaak die dan in de epoxy roeren.
Dat heeft er niets mee te maken. Sommigen krijgen dat nooit, ook al werke ze er iedere dag mee. Een ander de eerste keer. Weer een ander na een aantal keren. Is per persoon verschillend en niet te voorspellen

Dat is dus ook niet waar je je op moet richten, hoe vaak je er mee werkt. Als je er mee werkt moet je eenvoudige maatregelen nemen. Of niet, maar dan baal je stevig als je ineens een allergie ontwikkelt.
 
mensen die er wel last van hebben hoe vaak die dan in de epoxy roeren.

Allergie is een raar ding.

Neem nou een pasgeboren baby die niet tegen koemelk kan of tegen babyshampoo.
Er zijn allergieën, overgevoeligheden, die je opbouwt in de loop der tijd.
De een heeft nergens last van en de ander loopt een overgevoeligheid op.

Maar er staat niet voor niets een orange label al of niet met een doodskop er op enz, op veel goedjes die wij gebruiken.
Nogmaals, hoe ga je er mee om.
Benzine en benzinedamp is ook giftig en we komen er dagelijks, of wekelijks, mee in aanraking. Toch rijden we auto.
Methanol is ook giftig en Nitromethaan nog meer, dus netjes je handen wassen als je thuis komt en niet op je duim zuigen onderweg naar huis. :(
 
Zal ik dan de klap op de vuurpijl geven, er zit asbest in bier! oeps!

Alles waar TE voorstaat is niet goed, als je dat kunt voorkomen ben je goed bezig!

Mvg Pascal.
 
Eigenlijk zijn we allemaal "ervaringsdeskundige" en bij sommigen is het, in meer of mindere mate, verkeerd uitgepakt.

Voor mij is ook alles wel gezegd, en nu ga ik weer over tot de dingen van het moment;
Mijn "Dagelijkse Vliegtuig Beslommeringen!" :)

Folieën, schuren(met stofmasker) wat spuiten (buiten in de schuur), klein beetje CA lijmen etc.

Om toch toch wat positiefs aan dit bericht toe te voegen.
Het stofmasker.

full


Rechts een masker van de Gamma, € 7,95
Links een masker uit een handenarbeidwinkel, € 5,95, met stip de beste voor mij.

Voor mij ook, tevreden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Een allergie is niet prettig.

Heb ooit een hond gehad die voor alles allergisch was, zelfs voor zichzelf.
Resulteerde in verzwerende wonden op de rug, zodat steeds bloot vlees zichtbaar was.Vele kms. heb ik er mee rondgereden naar veeartsen, tot in Frankrijk toe, in de hoop ik er eentje zou vinden die er een remedie tegen had.
Helaas heb ik mijn hond na twee jaar rustig laten inslapen omdat er niets aan te doen was.
Het was gewoon niet houdbaar, de dagelijkse verzorging dat het dier vereiste was niet houdbaar, maar het is ooit de zwaarste beslissing geweest in mijn leven.
Wat ik hiermee bedoel, mensen worden geboren en hebben bepaalde afweerstoffen meegekregen bij de geboorte, sommigen kunnen een heel leven er op los klooien en hebben nergens last van, anderen hoeven maar eventjes contact te hebben met bepaalde stoffen en zijn voor de rest van hun leven gedoemd.

Lees dus altijd maar eerst de bijgeleverde handleiding, of je er nu tegen kan of niet.
Chemie is niet mens vriendelijk.

Johan.
 
veiligheid is het bewust nemen van een aanvaardbaar risico .

zoals uit dit draadje blijkt is helaas lang niet iedereen zich bewust van de risico's die de materialen die we bij onze fijne hobby gebruiken zo met zich mee dragen
gelukkig worden we door de serieuze reacties hier wel weer heel wat wijzer zodat we onze hobby op een fijne maar vooral veilige manier kunnen blijven beoefenen :D
 
Gevaar, risico, bewust, onbewust.................
Wat wordt er veel door elkaar heen gebruikt. Het berekenen van een risico is een leuke bezigheid maar wordt door mij steeds vaker met name niet gedaan. Een gevaar blijft een gevaar. Hand is de prop is een groot gevaar, omdat ik maar een enkele keer per jaar vlieg is het risico na berekening nihil. Dus niet zo erg?
De meeste zaken doe je ook onbewust. Tijdens het vliegen bewust met zaken bezig zijn lukt ook niet. Alleen van vrouwen wordt gezegd dat ze (maar?) twee dingen tegelijk kunnen. Toch lukt het me om met veel vingers en een aantal handen meerdere dingen tegelijk te doen met een zender. Tegelijkertijd ben ik met het weer bezig, kijk wie er op het veld lopen, wrijf in m'n oog, denk aan m'n zieke vader, praat met m'n buurman enz, enz; alles onbewust. Als je bewust een veilige landing in moet zetten kun je niet meer onbewust met ander zaken bezig zijn, da's ook best een risico......of gevaar?

Leuke materie.
Mees
 
Gevaar, risico, bewust, onbewust.................
Hand is de prop is een groot gevaar, omdat ik maar een enkele keer per jaar vlieg is het risico na berekening nihil.
Mees

Misschien is het risico wel groter dan je denkt omdat je juist maar een enkel keer vliegt per jaar???

"is het risico na berekening nihil." Dat is dus een kans berekening.

OK, als je vaak vliegt is de kans per saldo groter omdat je vaker blootgesteld bent aan het gevaar, maar je bent wel alerter omdat je vaker met die prop te maken hebt .:D
 
Gevaar, risico, bewust, onbewust.................
Wat wordt er veel door elkaar heen gebruikt. Het berekenen van een risico is een leuke bezigheid maar wordt door mij steeds vaker met name niet gedaan. Een gevaar blijft een gevaar. Hand is de prop is een groot gevaar, omdat ik maar een enkele keer per jaar vlieg is het risico na berekening nihil. Dus niet zo erg?
Leuke materie.
Mees

En daar raken we het hele kern van de zaak:

Bewust/onbewust, en het "berekenen" van risico's.

Zoals Arnold ook al (niet met zoveel woorden) aangeeft, zit er een fout in deze "berekening" en dat is het negeren van de factor routine.
Zonder die routine is de kans dat je en fout maakt en je hand bezeert dus in werkelijkheid groter, ook al vlieg je maar een enkele keer per jaar.

Dat is dus een denkfout, en zolang je er niet al te erg diep over nadenkt, ga je deze fout nooit ontdekken.
Zodra je stopt met er over nadenken, ga je niet alleen dit soort fouten nooit ontdekken, de deur staat ook wagenwijd open voor het insluipen van nieuwe vergelijkbare denkfouten.

Het steeds vaker niet "berekenen" van de risico's is dan ook een absoluut gevaarlijk verschijnsel, "gelukkig" een verschijnsel wat meestal degene die dat berekenen achterwege laat, om de zoveel tijd wakker schud met een kleiner of groter ongelukje.
Men noemt dat ook wel onachtzaamheid, onoplettendheid of zelfgenoegzaamheid, en helaas, iedereen heeft er last van als je er niet regelmatig aan herinnerd wordt.... (ik ook.... :oops: )

Groet, Bert
 
Misschien is het risico wel groter dan je denkt omdat je juist maar een enkel keer vliegt per jaar???

"is het risico na berekening nihil." Dat is dus een kans berekening.

OK, als je vaak vliegt is de kans per saldo groter omdat je vaker blootgesteld bent aan het gevaar, maar je bent wel alerter omdat je vaker met die prop te maken hebt .:D

Daarom is het zo link om uit te gaan van risicoberekeningen op basis van bv F&K (KxExW). Er is een (groot) gevaar, punt......... en geen groot of klein risico

En routine........het zou zomaar kunnen dat juist degenen met meer ervaring meer 'risico' durven te nemen; 'er gebeurt mij nooit iets'.
Bij een incidentenanalyse rolt er hier tenminste regelmatig zoiets uit.
 
Je kunt er lang en breed over lullen maar modelvliegen heeft altijd een risico in zich dus let altijd op wat je zelf doet en ook nog enigzins op wat anderen doen dan kunnen we nog lang en met tien vingers verder onze hobby blijven uitoefenen.
 
Ervaringsdeskundigen

Ook dat is een belangrijke factor bij het uitsluiten van risico's.
Ik heb 1 x met mijn wijsvinger in de de prop gezeten. (Wie niet als brandstof vlieger?) :(
Eéén moment van onoplettendheid. Gezellig staan te buurten bij een motor die op een bokje stond in te draaien. Kijk daar kun je ..... auwwwwww.
Vinger snel in mond en daarna voorzichtig kijken. EHBO post etc.
De details bespaar ik je, gelukkig heb ik de wijs, (lees nu wijze) vinger nog en alles functioneert nog prima. Ik ben nu een stuk "wijzer".:D
De les hieruit voor mij? Heel veel respect voor de prop en ik waarschuw anderen ook constant. Dus voor mij een risico minder.
 
Het kan ook een leuke club of KNVvL actie zijn; verzin eens 52 gevaren al dan niet verpakt in een risico inventarisatie.
Elk punt op een A4 -sealen en er wekelijks een ophangen voor het raam van het clubgebouw.
 
Het gaat in dit draadje over gevaren die je in de modelbouw mogelijk loopt, zeer leerzaam en eigenlijk voor iedereen noodzakelijke leesstof.
Maar .... Daar heb je hem weer hoor ik jullie al zeggen. ;)
De informatie die gegeven wordt moet dan natuurlijk wel kloppen. Zo wordt er door Arnold Remkes geschreven:
Methanol is ook giftig en Nitromethaan nog meer, dus netjes je handen wassen als je thuis komt en niet op je duim zuigen onderweg naar huis. :(

Dat klopt helaas niet. Het is zelfs juist het omgekeerde! Methanol is veel giftiger en gevaarlijker dan Nitromethaan! Doordat veel mensen denken dat Nitromethaan gevaarlijker is wordt er meestal makkelijker en meer nonchalant omgegaan met Methanol dan met Nitromethaan.
Methanol is vele malen giftiger dan Nitromethaan en er gelden dan ook veel meer waarschuwingen voor Methanol dan voor Nitromethaan. Je kan de diverse zaken makkelijk vinden in Wikipedia, kijk maar eens bij Methanol en Nitromethaan.

Bij Methanol staan de volgende waarschuwingen:
H225: Licht ontvlambare vloeistof en damp, gevarencategorie 2.
H301: Giftig bij inslikken, gevarencategorie 3.
H311: Giftig bij contact met de huid, gevarencategorie 3.
H331: Giftig bij inademing, gevarencategorie 3.
H370: Veroorzaakt schade aan organen (of alle betrokken organen vermelden indien bekend) (blootstellingsroute vermelden indien afdoende bewezen is dat het gevaar bij andere blootstellingsroutes niet aanwezig is), gevarencategorie 1.

De volgende voorzorgsmaatregelen worden aangeraden:
P210: Verwijderd houden van warmte/vonken/open vuur/hete oppervlakken. - Niet roken.
P260: Stof/rook/gas/nevel/damp/spuitnevel niet inademen.
P280: Beschermende handschoenen/beschermende kleding/oogbescherming /gelaatsbescherming dragen.
P301+P310: NA INSLIKKEN: Onmiddellijk een ANTIGIFCENTRUM of een arts raadplegen.
P311: Een ANTIGIFCENTRUM of een arts raadplegen.
Wanneer je ongeveer 25gr (ongeveer 32cc) methanol zou drinken kan je na ongeveer 30 uur dood zijn!

Bij Nitromethaan staan de volgende waarschuwingen:
H226: Ontvlambare vloeistof en damp, gevarencategorie 3.
H302: Schadelijk bij inslikken, gevarencategorie 4.

De volgende voorzorgsmaatregelen worden aangeraden:
P210: Verwijderd houden van warmte/vonken/open vuur/hete oppervlakken. - Niet roken.
Van Nitromethaan kan ik niet vinden wat de dodelijke dosis voor een mens is maar voor een konijn is het meer dan 2gr per kilo lichaamsgewicht (dat heeft men kennelijk met dierproeven bepaald :evil:).

Me dunkt dat hier nogal wat verschilt! Het zal duidelijk zijn dat compleet gemengde brandstof gevaarlijker kan zijn dan elke stof op zich. Zeker met de diverse synthetische olie soorten. Ook daar kunnen giftige mengsels bij zijn. Het probleem is alleen dat de meeste fabrikanten hun mixen "geheim" houden uit concurrentie overwegingen. Op aanvraag zijn ze echter wel verplicht een verklaring te geven waaruit je moet kunnen opmaken wat de gevaren en de gewenste voorzorgsmaatregelen zijn. Dat kan dus zijn door middel van de ook hier gebruikte H - zinnen (Hazard = gevaar) en P - zinnen (Precaution = voorzorg).
 
Laatst bewerkt:
Elk punt op een A4 -sealen en er wekelijks een ophangen voor het raam van het clubgebouw.

Natuurlijk, er zijn bijna dagelijks clubleden aan het vliegen, gezellig, veilig enz.
Er vinden vrijwel nooit accidenten plaats.
Bovendien wordt er steeds vaker elektro gevlogen. Geen/minder startgevaren etc.

We hoeven het ook niet allemaal te bagatelliseren of te overdrijven.

We hebben een bere mooie hobby.
Al dan niet met een kromme vinger o.i.d. :D


Elk punt op een A4 -sealen en er wekelijks een ophangen voor het raam van het clubgebouw.

Dat is bij ons dan 4, A4tjes met het vliegveld reglement. ;)
 
Maar .... Daar heb je hem weer hoor ik jullie al zeggen. ;)
De informatie die gegeven wordt moet dan natuurlijk wel kloppen. Zo wordt er door Arnold Remkes geschreven:


OK, Ernst, ik geloof het graag. Gedegen stukje werk, maar daar sta jij om bekend!!

Gelukkig gebruiken we dit "drankje" in de open lucht.

;) Een gewaarschuwd konijn telt voor twee hazen.;)
 
Natuurlijk, er zijn bijna dagelijks clubleden aan het vliegen, gezellig, veilig enz.
Er vinden vrijwel nooit accidenten plaats.
Bovendien wordt er steeds vaker elektro gevlogen. Geen/minder startgevaren etc.

;)

Ieder z'n ding, maar: ik rij al 30 jaar met een gordel en heb nog nooit een accident gehad, en toch plaatsen ze regelmatig nog van die borden langs de weg die mij er op moeten wijzen. Da's ook raar?
 
Back
Top