DLG en Lipo...

Hartelijk dank voor de reakties, ik expirimenteer eens met die Recom omvormer, die heb ik hier nog liggen. Zal eens met lage spanning kijken wat hij doet.
In het duitse forum heb ik een bericht over de openaltimeter gekregen, die werkt ook met de Recom omvormer, maar de 1A versie. OpenAltimeter gebruikt wel bufferkondensators. Dus zal ik dat in ieder geval ook gebruiken.
 
Een andere goedkope en eenvoudige methode om de spanning omlaag te brengen is het plaatsen van twee of drie diodes in de voedingslijn (wel in de juiste richtin plaatsen). Elke diode geeft globaal een voltage verlies van 0.6 volt (twee in serie 1.2 volt en drie in serie 1.8 volt).
Zelf heb ik de 1N4001 gebruikt die in de meeste electronica zaken te verkrijgen is (datasheet http://www.fairchildsemi.com/ds/1N/1N4001.pdf ).
Voordeel t.o.v. een regeling naar een vast voltage is dat de ontvanger accu bewaking blijft werken (deze wordt bij Jeti naar de zender gestuurd).

P.s. Het laden mag niet door de diodes, een 2s pack heeft meestal een apparte laadkabel (i.v.m. ballanceren) en is dit dus geen probleeem.

Bas

Wees je wel bewust van het feit dat de diode voorwaards spanning afhankelijk is van de stroom die door de diode loopt. Voor de 1N4001 ziet dit er als volgt uit:

full


De 0.6V vals alleen over de diode als er 10mA doorheen loopt. Zodra de stroom toen neemt naar bijvoorbeeld 1A, dan zal er 0.95V over de diode staan. Bij 3 diodes is dit dus geen 1.8V maar 2.85V! De accu bewaker kan in dit geval dus eerder dan noodzakelijk beginnen te piepen.

Het voordeel van op deze manier diodes toevoegen in je voedingslijn is dat het niet erg is als je onverhoopt een keer je accu verkeerdom aansluit.

Persoonlijk adviseer is deze oplossing niet te gebruiken en voor een spanningsomvormer te kiezen (booster of down-converter, da's om het even). Hierbij werkt de accu bewaking volgens mij ook, want als de ingangspanning te laag wordt neemt de uitgangspanning ook af, wat weer gedetecteerd wordt door de ontvanger. De vraag is alleen of dit op tijd gebeurt.

Greetz,
Jurgen
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Kleine toevoeging op enkele jaren vliegen met de voltagebooster.

Afgelopen weken voor het eerst een klein probleem met de voltagebooster. In 1 kist begon een servo, D47, te trillen. Aanvankelijk dacht ik dat het aan de servo lag. Na het verleggen van wat kabels stopte het. Mmmm... verder zoeken dus. Na verwisselen servo, ontvanger, bleek het uiteindelijk aan de voltagebooster te liggen. Zodra die onder een bepaalde hoek van de ontvangerantenne lag begon kanaal 3 dus te trillen. Ik heb de booster vervangen en het probleem was opgelost. Twee euro in de container na twee jaar gebruik :)
Op zich vreemd want ik vlieg er al bijna een jaar mee en de storing is dus spontaan ontstaan.
 
Wees je wel bewust van het feit dat de diode voorwaards spanning afhankelijk is van de stroom die door de diode loopt. Voor de 1N4001 ziet dit er als volgt uit:

full


De 0.6V vals alleen over de diode als er 10mA doorheen loopt. Zodra de stroom toen neemt naar bijvoorbeeld 1A, dan zal er 0.95V over de diode staan. Bij 3 diodes is dit dus geen 1.8V maar 2.85V! De accu bewaker kan in dit geval dus eerder dan noodzakelijk beginnen .

Greetz,
Jurgen

Jurgen,

Ik ben me ervan bewust en daarom had ik de link naar de datasheet toegevoegd.
Om die reden is het waarschijnlijk beter om 2 i.p.v. 3 diodes te gebruiken.

P.s. Het effect wordt minder als je twee diodes parellel zet ( dus totaal 4 diodes) het amperage door de diode halveert en het voltage verlies wordt minder.
Ik heb deze methode meerderer malen gebruikt en het bevalt me prima.

Bas
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Heren,

Na wat zoekwerk kom ik eindelijk op dit draadje uit, waar heel veel info op staat. Toch wat vragen over de Voltbooster van HK. Want die geeft 1A met een kortstondige piek van 1,5A. Nu ga ik een Spinnin birdy Contest bouwen, waar 6 servo's in komen. Ik denk dat de voltagebooster te kort gaat komen, en ik wil toch heel graag problemen voorkomen.

Een 2S pakket met BEC lijkt mij de enige oplosing, terwijl de combilipo-voltagebooster toch de voorkeur genoot. de 2S rechtstreeks zou ook nog kunnen, maar of dat mijn servo's kunnen hebben? (HXT 900) Ik heb ook nog een Raptor SAL liggen waar k de voltagebooster wél voor ga gebruiken. Echter voor mijn 6 servo's tellende Birdy zou ik graag meer info willlen hebben...
 
ik vlieg mijn helios (4servos) met een 1s lipo van 160mah (ik heb er wel 2 parallell gezet) en dan een booster.... deze werkt super...

voor de birdy is het mss toch beter als je 2 cellen neemt met een bec.... hobbyking verkoopt deze ook, en ik denk dat 5volt beter is dan 6volt voor de hxt900 servo's... en helaas heb ik niet zo goede ervaringen met de hxt servos

ze centeren voor geen meter... niet echt iets wat ik in een dlg steek dan...
 
HXT 900, ik heb ze in diverse modellen en voor mij werken ze probleemloos. Het was alleen om aan te geven wat voor servo's ik gebruik voordat er vragen over zouden komen. Mijn vraag over de accu's is beantwoord, waarvoor dank.


Ik lees op het www wel dat er mensen zijn die op een 1S lipocel vliegen zonder booster. Hoe zijn daar de ervaringen mee? (evt in mijn Raptor SAL)
 
HXT 900, ik heb ze in diverse modellen en voor mij werken ze probleemloos. Het was alleen om aan te geven wat voor servo's ik gebruik voordat er vragen over zouden komen. Mijn vraag over de accu's is beantwoord, waarvoor dank.


Ik lees op het www wel dat er mensen zijn die op een 1S lipocel vliegen zonder booster. Hoe zijn daar de ervaringen mee? (evt in mijn Raptor SAL)

ja, dit kan ook, als je bv enkel een staartgestuurde zwever hebt....
maar wanneer je over rolroeren hebt, zijn ze toch net iets te sloom
 
In mijn Twisters gebruikt ik lipo's van HobbyKing van 350Mah of 240 Mah.
3 lipo's van 350 geven een pakketje van 21* 21 * 35 mm, dat is dan dus 1050 mah; als je er 2 neemt heb je 700 Mah en dat zou dus moeten passen. Ook de booster past er bij de Twister, voor in de neus, prima in.
Met de lipo's van 240 Mah maak ik pakketjes van 4 stuks, 960 Mah dus, en die zijn 20*21*28 mm.
Daar zou dus ook iets mee te knutselen moeten zijn wat er in past lijkt mij.
Suces!

Ik kijk even naar dit voorbeeld, en heb er toch een vraag over. Ik ga ervan uit dat de cellen in serie gesoldeerd worden. Hoe laad je dit pakketje dan op? Ik bedoel eigenlijk als uitgangspunt van 4 losse cellen die geladen worden. Als 1 cel op 4,2 volt zit slaat de later af, terwijl de andere 3 cellen nog niet eens volledig vol zijn?

Of is dit te verwaarlozen?
 
ik heb 2 cellen paralell hangen... 2x 160mah....
ik laad het pakketje gewoon op als een 1cel 160mah... de stroom wordt verdeeld onder de 2 cellen....
omdat ze parallell hangen maakt het niet uit of de ene nu vol is of niet... de stroom wordt verdeeld....
als je ze in serie hangt loopt het voltage op... dan kom je op 7.2volt uit, en kan er geen booster tussen.... zet je ze parallell dan heb je 3.7volt... (4.2V volgeladen)


voor zover mijn elektronica kennis reikt?
 
zit met een probleem.... laatst heb ik mijn 2celletjes parallell geschakeld opgeladen met mijn lader die zowel lipos als nimh, nicd kan laden...
ik heb dus perongeluk in het NIMH programma mijn lipopakketje geladen...

nu is mijn vraag, is dit schadelijk voor mijn pakketje? of kan ik dit weer gewoon gebruiken na het ontladen en opladen bv?

ik maak me er wel zorgen over...

grtz
 
Hallo Didier,
Waarschijnlijk niet, je lader heeft ze als 3 nihm/nicd herkent en ze zo opgeladen. De eindspanning is dus niet te hoog geweest (geen overspanning).
Het enige is dat in het lipo programma op het einde de stroom reduceerd wordt(0,1A). Ik zou de lipo nogmaals ontladen en dan weer laden, nu met lipo programma. Eventueel nieuw formateren!
Groet
 
Het licht er aan tot hoe veel volt hij ze op heeft geladen. Ik heb mijn lipo ook wel eens op nimh geladen en toen was de 1s lipo opeens 5v.... Bol dus en weggegooid.

Ff kijken of er niet te veel volt op staat en anders kun je hem beter weggooien. Eenmaal een volt te veel per cel dan is de interne weerstand te ver opgelopen en is het voor het vliegen niet meer te gebruiken
 
ok, dank je wel... ik zal ze morgen eens aanhangen om te zien wat ze zeggen... en eventueel eens ontladen...
 
GENUINE A123 Systems 18650 1100mAh LiFePo4 Cell w/ tabs (GENUINE)

A123-3.3VB Lithium Ion 2300mAh Single Cell Battery

zijn deze cellen te gebruiken voor een DLG? kan je deze met de standaard boosters naar 5V boosten?
kan je ze ook gewoon laden met een simpele lipolader?

momenteel vlieg ik met hele kleine lipotjes van 160mah, maar als ik die van hierboven zie, dan hebben ze veel meer capaciteit.
daardoor had ik interesse.

iemand enig idee hiervan?


verder lijken me deze ook nice... je hebt ze nog groter, of zelfs veel kleiner!
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__23317__Turnigy_nano_tech_650mAh_15c_Round_Lipo.html
 
GENUINE A123 Systems 18650 1100mAh LiFePo4 Cell w/ tabs (GENUINE)

A123-3.3VB Lithium Ion 2300mAh Single Cell Battery

zijn deze cellen te gebruiken voor een DLG? kan je deze met de standaard boosters naar 5V boosten?
kan je ze ook gewoon laden met een simpele lipolader?

Nee. Je mag LiFe (zoals A123) beslist niet laden met een gewone LiPo lader. Je hebt een lader nodig met een LiFe stand die is op 3.6 Volt afgesteld. Een LiPo lader is op 4.2 Volt afgeregeld en dit zou in het gunstigste geval de LiFe kapot maken.

Boosten kan mogelijk goed gaan maar door de lagere spanning van de LiFe zal de stroom die de booster leveren kan wat minder zijn. Het hangt er dan vanaf hoeveel marge je hebt of het gaat of niet.

Rick
 
Waarom geen lipo's van 360mah. Daarvan passen makkelijk 2 van voor in een DLG neus

dan ben ik nog maar een dik uur in de lucht zonder laden...
als je 360mah hebt of je hebt 2300mah, dan weet ik wat kiezen...


@ rick, bedankt voor de uitleg, dan blijft alleen lipo nog over....
ik heb geen lader die life's kan laden. ;)
 
Back
Top