Vraag over naderingsschakelaar

brutus

Vriend van modelbouwforum.nl
Forum veteraan
PH-SAM
Een vraagje aan de kenners:

Ik gebruik momenteel een paar ontstekingssetjes van RCeXL, en die werken met een Hall-sensor en een magneetje voor de timing.

Dit bevalt wat minder dan gehoopt (bevestiging van magneetje is in ons specifieke geval wat problematisch).

Nu zou ik graag die Hall sensor willen vervangen voor een naderingsschakelaar die reageert op het passeren van de krukpen.

Vermoedelijk geeft zo'n naderingsschakelaar een ander signaal af (de Hall sensor schakelt bij mijn weten een voedingsspanning door naar de signaaldraad als de magneet onder de sensor is, en ik heb geen flauw idee wat zo'n naderingsschakelaar precies doet).

Weet iemand een geschikt (klein) type naderingsschakelaar/sensor, en eventueel een schakeling om met behulp van die schakelaar een bruikbaar signaal (gelijkwaardig aan dat van de Hallsensor) er uit te peuteren?

Oh ja: de naderingsschakelaar moet klein genoeg zijn om in het achterdeksel van een 10 cc gloeiplugmotor te kunnen monteren en ook om de daar heersende temperaturen te weerstaan (we hebben de mogelijkheid om een aangepast deksel te fabrieken)

Groet, Bert
 
Kijk eens naar de toerentalsensor van de Spektrum telemetrie set. Dat is een krukpen sensor die je in de achterplaat van de motor hangt.
 
De sensor zelf kan zo klein zijn als een 1/4 Watt weerstandje, maar er zit ook een stukje elektronica bij.
Als je SMD kan solderen of laten solderen hoeft de electronica niet groter te zijn dan een postzegel(tje).
Gompy's electronic ignition page - elektronische ontstekingen
BTW, de sensor (spoeltje) kan ook in SMD-uitvoering gekocht / gebruikt worden.

Let even op, deze sensor is gemaakt voor een dynobank welke een input heeft van 1 Vtt, vandaar de potmeter de potmeters en nog wat aanvullende electronica.
 
Tot zo ver: heren hartstikke bedankt alvast voor de reacties.

Voor mij is een van de kernpunten: zo'n nabijheidssensor, hoe "snel" is die?

Snel genoeg om bij een toerental van 15000 RPM de ontsteking nauwkeurig te triggeren op de gewenste hoek? Wordt de sensor bijvoorbeeld beïnvloed door de snelheid waarmee de krukpen de sensor passeert?

@ Roelof: heb je een linkje van die toerental sensor? Want die klinkt veelbelovend....

@ allen: we hebben er over zitten denken om de krukpen in te boren (moet probleemloos kunnen, gezien de vele trekstarters, en bijvoorbeeld de aandrijfwijze van de K&B outboards) en er een kleine magneet in te zetten, en de hallsensor in het achterdeksel. Echter, we kunnen geen magneten met 2 mm diameter vinden, en we zijn als de dood dat er per ongeluk stukjes metaal door de motor zouden kunnen gaan zwerven.

Vandaar dat we naar de mogelijkheid van een naderingsschakelaar kijken, maar de puls moet wel absoluut in relatie tot de kruk-hoek staan....

Groet, Bert
 
Toerentallen van 45.000 rpm zijn geen enkel probleem en je hoeft geen magneetjes ergens in te boren, wat alleen maar onbalans geeft.
Klein gaatje in het carter is meer dan genoeg om de sensor te laten werken.
 
Dat de sensor werkt, daar ben ik niet bang voor.... waar ik bang voor ben met alle vormen van inductie meting, is: hoe ligt de relatie tussen begin/einde van de puls en de krukhoek.... Als dat "strak" blijft, EN te converteren is naar een aan/uit signaal wat identiek is aan dat van de hallsensor.... dan ben ik een heel happy mannetje :D

Het punt is namelijk: bij een conventionele CDI ontsteking (zoals op motorfietsen) is de vorm van de puls die de pick-up afgeeft afhankelijk van de passeersnelheid van het vliegwiel. Hierop is de vervroeging van de ontsteking gebaseerd.

Bij onze setjes heb ik gewoon domweg een scherp gedefiniëerd schakelmoment nodig op een vaste krukhoek, en de microprocessor bepaalt de vervroeging.
Ik ben dus bang, dat een inductieve sensor zelf ook al een vervroegende karakteristiek heeft, en in dat geval is dat onbruikbaar i.c.m. de RCeXL ontsteking.

Groet, Bert

EDIT: sorry, ik had je eerste post niet gezien
 
Juist bij een hallsensor is de hoek heel onberekenbaar en afhankelijk van het magnetischveld.
Het magnetischveld wordt groter en kleiner afhankelijk van het toerental en de afstand tussen magneetje en hallsensor.
Je kan dat wel verkleinen met wat truckjes, bv een (contra) magneetje achter de sensor plaatsen of een venster creeeren, maar het blijft onnauwkeurig.
Dit probleem zal je ook hebben met een naderingsensor omdat nu de spoel het "magnetischveld" is wat je verstoord met de krukas / pen.
Je zal ook merken dat de hoek ietsjes veranderd bij de verschillende toerentallen, daar ontkom je niet aan met dit soort sensoren.
Wat wij doen is het magneetje een 1/4 slag draaien zodat de hallsensor bij passeren een noord en gelijk daarna een zuid ziet, of omgekeerd....eea afhankelijk van de electronica.
De grote van het magnetischveld wordt hierdoor veel kleiner.
 
Roelof, ik zag in dat draadje waar je naar linkt, ook dat je aan magneetjes met 2 mm diameter kunt komen....

Heb je daar ook info over? Want ik durf gerust een gaatje van 2 mm in de krukpen te boren, en daar met Belzona een magneet in te lijmen.

Zoals je zelf ook al schrijft, de onbalans die je daarmee creëert is verwaarloosbaar... En dan wordt het mogelijk een hall sensor in de backplate te monteren en ben ik van alle gelazer af....

Alternatief kan ik mischien iets bereiken met een magneetje in de backplate, op zodanige wijze dat het passeren van de krukpen het magneetveld vervormt en op die manier de hallsensor triggert. maar of dat betrouwbaar gaat werken????

Groet, Bert
 
Juist bij een hallsensor is de hoek heel onberekenbaar en afhankelijk van het magnetischveld.

Of het onberekenbaar is, allee, en afhankelijk van het magnetisch veld is ook logisch....

Maar waar het om gaat, is dat als ik een Hallsensor afstel om op 28 graden voor top te schakelen, dan schakelt hij 28 graden voor top, ongeacht het toerental.

Als ik een inductieschakelaar afstel op 28 graden voor top bij stilstand, kan hij zo maar 35 graden voor top komen bij 10000 toeren (domme getallenvoorbeelden, weet geen exacte waarden).

En die toerenafhankelijkheid, die moet ik dus niet hebben....

Groet, Bert
 
Maar waar het om gaat, is dat als ik een Hallsensor afstel om op 28 graden voor top te schakelen, dan schakelt hij 28 graden voor top, ongeacht het toerental.

En dat doen ze dus niet omdat er een magnetischveld is.
Afhankelijk hoe snel je het magnetischeveld nadert zal de hallsensor erop reageren.
Bij een langzaam draaiende motor reageert de hallsensor eerder dan bij een snel draaiende motor.

Juist daarom draaien wij de magneet 1/4 slag, zodat niet de zuid of noord kant richting hallsensor staat, maar dat de hallsensor opeens na zuid met noord geconfronteerd wordt.
Een hallsensor reageert nl op noord of zuid en het machnetische strooiveld wordt door de kanteling "recht" en niet "bloemvormig".
 
Filmpje waarop je kan zien wat een magneetje doet en hoe je het probleem verkleind.

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het ontbreekt mij aan apparatuur om daar metingen aan te doen, maar op dit moment heb ik de boel geïnstalleerd zoals RCeXL voorschrijft: met de noordkant naar de Hallsensor toe gekeerd, en de magneet vlak onder de sensor door draaiend. Dit functioneert goed. (de ontsteking of de timing is dan ook niet het probleem, maar de bevestiging van de "timingschijf" op de krukas).

Overigens reageert de ontsteking op het wegvallen van het veld onder de sensor, niet op het naderen van het veld.

Het lijkt mij uitermate stug, dat RCeXL hier verkeerde informatie zou geven, vandaar mijn scepsis dat de timing d.m.v. hallsensor en passerende magneet opeens toerenafhankelijk is. Dat zou wel heel knullig zijn he?

Ik ga er dan ook vanuit, dat deze opstelling "tijdvast" is, ook al omdat er geen instructies zijn gegeven m.b.t. diameter of veldsterkte van de magneet, passeerafstand van magneet t.o.v. de sensor, of de afstand van asmiddelpunt tot magneet (passeersnelheid).

Volgens RCeXL, is het goed als de bougie vonkt op 28 graden voor top als je de motor met de hand draait, en de processor doet de rest qua vervroeging.

Ik moet dus een manier vinden waarbij ik het passeren van de kruktap nauwkeurig en niet-toerenafhankelijk in een puls kan zetten....

Groet, Bert
 
Kijk, dat geeft een andere kijk op je beweringen.... :D

Dus als ik je goed begrijp, heb jij min of meer de kant en klare sensor oplossing liggen, om zonder magneet op het passeren van de kruktap een ontstekingspuls te genereren?

Waarom zeg je dat niet meteen? Wat kost zoiets?

Groet, Bert
 
Op dit moment zijn we in een testfase om wat nieuws voor modelbouw te maken.
Jouw RCeXL is achterhaalt en kan niet meer dan een standaard pulsje genereren.
Een motor zal daar altijd wel op lopen, maar je haalt niet het maximum uit de motor.
Op dit moment haken wij aan bij de hallsensor omdat de meeste mensen die al op het model hebben gemonteerd.
Door echter de ontsteekcurve aan te passen kan je jouw vertraging / versnelling van de ontsteekhoek aanpassen.
Dus de afwijking werkt je weg door de curve aan te passen en niet de sensor.
Op dit moment zijn er een paar testers die de microprocessor en de software testen, daarna zal er waarschijnlijk een bouwpakketje komen met software voor Windows en Android, met bluetooth of serieel.
Men kan dan "on the fly" de curve aanpassen en in de electronica schieten.
Ook kan men realtime mee kijken naar wat de motor doet qua toerental en ontsteekhoek.
Helaas voor jou zijn we op dit moment nog niet zover dat het een consumentenproduct is.
 
Met een klein beetje handigheid kan je jouw RCeXL open slopen en de PIC vervangen door die van ons.
Samen met de software heb je dan al 99,9% het pakketje wat in de verkoop gaat.

rcexl.jpg


rcexl-nieuw.jpg
 
Back
Top