Leapfrog 3D on tour.. Vervolg

Brandaris

Forum veteraan
Wij verwelkomen Leapfrog als een van de partijen die het modelbouwforum steunt. Iedereen heeft wel eens over 3D printers gehoord, in het verleden zijn er ook al eens (sporadisch) topics over voorbij gekomen. Lang stond deze techniek in de kinderschoenen, nu lijkt het er op dat 3d geprinte onderdelen steeds meer geschikt worden voor onder andere de modelbouw.

Het mooie is dat naast de banners die wij nu van leapfrog op de site hebben staan, wij ook een Leapfrog 3d printer tot onze beschikking hebben gekregen om de modelbouwgemeenschap kennis te laten maken met deze nieuwste techniek.



Ten eerste dient vermeld te worden dat dit een geweldig imposant apparaat is, mooi afgewerkt en ziet er robuust en kwalitatief goed uit. Daarnaast ligt de grote uitdaging in het 3d modeleren van objecten die je uit wilt printen. Er zijn op het internet al redelijk wat SLT bestanden te vinden die je kunt laden in de software en die je dan kunt afdrukken met deze printer.

De toepassingen zijn eindeloos, het geprinte materiaal kan een stootje hebben en is prima geschikt voor het maken van onderdelen voor modelbouwers.

Aangezien wij ervaringen van zoveel mogelijk modelbouwers willen hebben, hebben we besloten dat deze 3d printer on-tour gaat.. Binnenkort gaat de printer naar de eerste persoon toe die de handschoen oppakt om wat te gaan spelen en designen met als doel iets nuttigs en leuks voor de modelbouwer te gaan fabriceren. We hebben al iemand op het oog, dus aannmelden is nog niet nodig.. Mocht jij toch interesse hebben om op den duur ook tijdelijk de beschikking te krijgen over "onze" MBF-3D printer, stuur ons dan een email, doe dat naar info@modelbouwforum.nl .

mocht je reeds iets hebben wat je al 3d geprint zou willen hebben, lever ons dan de STL file aan en wij kunnen het apparaat alvast aan het werk zetten!

Hier dus verder, Robert bedankt !
 
Nogmaals, erg mooi initiatief! Ik moet er overigens wel even bij aangeven, als je mee wil doen met de tour, houd er dan rekening mee dat dit toestel niet met de normale post mee kan. De enige handige optie is ophalen met de auto, als hij met de post gaat zou je het pallet/krat moeten gebruiken waarin hij geleverd wordt wat volgensmij behoorlijk kostbaar is om te verzenden.

Verder is het een mooie printer, wie er aan mee gaan doen zullen er een boel plezier van
hebben!
 
Om even verder over 3D-printers te praten :
Mijn kameraad heeft er ook 1 staan, geen Leapfrog trouwens.
Inelkgeval heeft hij wat problemen met het PLA spul, dat het niet goed smelt ofzo, of dat het klontert ( iets met tempratuur te maken ).
Aan de andere kant dat ABS spul is weer giftig, en stinkt.
PLA = biologies afbreekbaar.

Ik ben benieuwd hoe deze Leapfrog werkt met PLA invergelijking met ABS.

In mijn kameraad zijn ding gaan spagetti slierten, je hebt ze ook met balletjes, of met poeder ( stoffig ).
Hoe werkt deze Leapfrog ?

grt
 
PLA en ABS printen even makkelijk. Als het klontert kan dat eigenlijk maar aan een paar dingen liggen, Temperatuur te hoog (druppelig in plaats van mooi sliertje) Temperatuur te laag (vergelijkbaar met temperatuur te hoog maar dan wat ruwer, en lagen plakken niet goed aan elkaar) Vieze/beschadigde nozzel

In deze printer gaan rollen 1.75mm draad
 
De sliertjes worden gemaakt van balletjes. Doorgaans is zo'n pelletextruder (waar die pellets in gaan) behoorlijk zwaar, en daarom te zwaar voor een 3d printer. Een draad is veel makkelijker in de printer kop ( extruder) te voeden.
 
Das waar maar een draad is direct ook weer een stuk duurder dan pellets! En in sommige gevallen een heel stuk duurder.
 
Klopt, en dat is de reden waarom er nu een aantal projecten lopen op verschillende fora en bij bedrijven om pelletextruders te maken voor 3 en 1.75mm

Filastruder: A robust, inexpensive filament extruder. by Tim Elmore ? Kickstarter

Let op, als je een werkende extruder der beschikking hebt, kan je niet zomaar ABS of PA granulaat mee verwerken zoals het hier wordt voorgespiegeld!
Het granulaat neemt uit de omgeving vocht op en zal bij het verhitten boven de 100 °C behoorlijk veel stoom produceren. :p

Johannes
 
Ik heb mij niet heel erg verdiept in de techniek maar in de basis begrijp ik het proces uiteraard wel. Ik ga er vanuit dat de temperatuur van deze extruder ook rond de 230/250 euro zit, net zoals op de printer zelf. Ik denk dat je rond de 230 graden voldoende tempereatuur hebt om het granulaat te smelten en toch laag genoeg om er voor te zorgen dat als het uit de nozzle komt het vlot stolt.

Het lijkt me het handigste dat er met deze printer niet geexperimenteerd wordt met zelf geknutselde extruders, maar gewoon met fatsoenlijke rollen met plastic. Ik ben nu een aardige tijd bezig met mijn printer en heb behoorlijk wat geprint, maar ik heb mijn eerste rol plastic nog niet half op.
 
Ik denk dat zaken moeilijk te vergelijken zijn omdat het sterk zal afhangen hoe en waar je temperaturen meet. PLA heeft een smelttemperatuur van 173-178 °C, dus 230-250 °C zou daar aanzienlijk boven zijn. Maar wellicht moet je het op enig punt wel zover verwarmen om het bij de printer kop nog voldoende vloeibaar te hebben.

Groet,

Ad
 
Ik print PLA meestal bij zo'n 210 °C. Ik denk dat de hogere temperatuur te maken heeft met het feit dat het materiaal met een bepaalde snelheid door de kop wordt gedrukt. Zou je de exacte smelttemperatuur aanhouden, dan komt het materiaal niet snel genoeg op temperatuur. ABS print ik meestal bij zo'n 230-235 °C. Ga je veel heter, dan begint het inderdaad te stinken. Maar je moet er ook rekening mee houden dat de ideale printtemperatuur nog wel eens kan verschillen per leverancier (en zelfs per kleur) Ook kan de werkelijke temperatuur van de kop afwijken van hetgeen de software aangeeft, als gevolg van een slecht gemonteerde en/of gecalibreerde sensor.
 
Ik denk dat de hogere temperatuur te maken heeft met het feit dat het materiaal met een bepaalde snelheid door de kop wordt gedrukt.

Dat bedoelde ik dus, en is de reden waarom je die temperaturen voor verschillende merken niet kunt vergelijken. Het is veel te afhankelijk van waar precies het thermokoppel zit om de procestemperatuur te meten. Die temperatuur zal dus voor elk apparaat type gecalibreerd moeten worden.

Groet,

Ad
 
Daarnaast wisselt de temperatuur ook per te printen object. Meestal print ik (ABS) grote objecten op 235 graden, als ik een compact ding met veel details print doe ik dat meestal op 225/230. Als ik die op 235 doe krijg ik veel ongewenste rimpels.
 
En juist vanwege al dit soort kleine dingetjes die veel invloed kunnen hebben op het eindresultaat, ben ik dus heel benieuwd hoe de Leapfrog presteert in handen van een totale leek ;)
 
Ja ik ook. Nou moet ik zeggen, ik was bij ontvangst ook een leek. Ik heb alleen wel mij eerst goed ingelezen in zowel het gebruik als de complete bouw van zo'n machine en wat er bij komt kijken. Als je dat weet, kan je ook sneller een goed resultaat bereiken. Oh en ik had natuurlijk al een CNC portaalfrees
 
MBF Leapfrog

Mannen,

is er ondertussen al wat geprint met de MBF Leapfrog of staat hij op de eerste tester te wachten? Ik ben er wel benieuwd naar!
 
En juist vanwege al dit soort kleine dingetjes die veel invloed kunnen hebben op het eindresultaat, ben ik dus heel benieuwd hoe de Leapfrog presteert in handen van een totale leek ;)

Dan zou ik een ideale kandidaat zijn :)

Jitze, Robert of Pascal zou dat even moeten laten zien wat hij allemaal al heeft geprint. Ik ben ook benieuwd :mrgreen:
 
Dan zou ik een ideale kandidaat zijn :)

Jitze, Robert of Pascal zou dat even moeten laten zien wat hij allemaal al heeft geprint. Ik ben ook benieuwd :mrgreen:

Robert is nu alle SLT bestanden aan het sorteren, op alfabetische volgorde. Vervolgens kiest hij er eentje uit en begint met printen...

Toch Robert......? (stekker zit aan de onderzijde, links onder het kapje)
 
ik ben heel benieuwd! heb me via mail ook opgegeven om hem te proberen.

robert, heb je mijn mailtje ontvangen>?
 
Back
Top