Lipo's

Aerobertics BVBA - Thunderpower

Zojuist bereikt mij het bericht dat Aerobertics - Thunderpower ook aan deze tests wil meewerken. Mijn hartelijke dank daarvoor, gaat natuurlijk naar onze Belgische vrienden, uit Brugge :)
 
Doe je dit niet dan ga je door de ondergrens van 3,3 Volt per cel, wat de levensduur van je pack verkort.


Hoe komen jullie bij die ondergrens van 3,3 volt. Ik ga nog steeds door tot 3 volt onbelast. Bij zware belasting zelfs tot 2,5 volt belast, als de belasting er dan vanaf is komen de cellen na enkele minuten weer terug boven de 3 volt.
2 jaar terug pas mijn eerste lipo pakketje (kokam 1050) uit de begin jaren (1999-2000) weg gegooid omdat ze de belasting niet meer aan konden. Die cellen hebben het dus ruim 10 jaar goed gedaan met indoor vliegen en in de Braveboer Holiday.

Gisteren hoorde ik zelfs iemand praten over een ondergens van 3,7 volt per cel.......
 
Hoe komen jullie bij die ondergrens van 3,3 volt

De laatste weken heb ik behoorlijk wat verhalen (op het net) gelezen. De waarde van 3.3 Volt werd daarbij meerdere malen genoemd als de grens, waarna in een cel chemische reakties op gaan treden die een negatieve invloed hebben op de capaciteit van een cel. Omdat ik dit meerdere malen gelezen heb, en aan beide zijden van de "grote plas" :rolleyes: is dat iets wat ik slechts kan aannemen...
 
Mooi praktijktest Arno! Leuk om te zien dat die verschillen zo klein zijn.
Waren de geteste nanotech pakketjes nieuw of al een seizoen oud?

Ik heb ook even gespeurd, er is weinig van over te vinden. Er wordt beweerd dat Haiyin ook de Turnigy, de nanatech enzo maakt. Zou mij niets verbazen als de SLS ook door Haiyin worden gemaakt. Dat zou verklaren dat de verschillen zo klein zijn.

3.3v als absolute ondergrens hou ik ook aan. Met mijn vliegstyle kom ik vaak niet eens onder de 3.7v.
 
Hoi Arno,
Toch leuk dat de metingen bevestigen wat ik je over de email geschreven had :)

De minimaal aan te houden spanning is van veel faktoren afhankelijk en eigenlijk niet echt relevant. Temperatuur van de lipo, de leeftijd (beiden beinvloeden de inwendige weerstand en dus de spanning), maar ook de te leveren stroom natuurlijk.
Hoe hoger de stroom, hoe minder diep je de lipo leeg mag trekken voor een goede levensduur. Ga je richting de max van de lipo is meer dan 50% leegtrekken niet aan te raden, bij lage stromen kun je rustig 80-85% van de beschikbare capaciteit gebruiken.

Gerben
 
intressant draadje,wil nieuwe accu's bestellen voor de Aspire.
Dus alle info is welkom

Morgenmiddag hoop ik wat waardes van Thunder Power (accu's van Pascal) te kunnen tonen. Eigenlijk ga ik ervan uit dan al een aanbeveling (tenminste in mijn eigen richting) te kunnen doen :rolleyes:
Dan heb ik namenlijk één cheapo, één uit het midden en één uit het top-segment (kwa €'s) getest.
 
Vandaag de SLS APLv2 Magnum binnen gekregen. Bij de bestelling lag ook een handleiding bij. Daar wordt gezegd dat de accus onder belasting niet onder de 3.2 V per cel moet trekken. En in onbelaste staat bij minder dan 3.75V niet meer belasten.

Blacquièrdinges
 
Vandaag de SLS APLv2 Magnum binnen gekregen. Bij de bestelling lag ook een handleiding bij. Daar wordt gezegd dat de accus onder belasting niet onder de 3.2 V per cel moet trekken.
Blacquièrdinges

Heb ik ook gelezen en dat is het vervelende aan die hele Lipo geschiedenis, dat simpelweg niets genormeerd is. A zegt dit en B zegt dat. Over celspanningen, C waardes en ga zo maar door .....

Uit alle verhalen heb ik voor mijzelf die 3,3V geventileerd bijvoorbeeld. En aangezien de koude packs daar net bij in de buurt zitten vind ik dat een werkbaar getal; in elk geval een veilige waarde.
Maar wanneer Theo zegt, so what .... ik ga daar royaal onder :confused:....... er is geen wet die voorschrijft dat je dat niet mag doen.
 
Ik heb net met m'n nieuwe aanwinst jun-si lader even gekeken wat de inwendige weerstand is van de lemon 1300 35C cellen. Ik kom op 13 en 14 mOhm uit. De SLS Xtron 4s 2200 mAh hebben 7 en 8 mOhm. Dus per cel verlies ik bij 25A 0.125 V. Dus totaal op de 3s is dat dus 0.375 V ten opzichte van de SLS Xtron. Dus ongeveer 10 Watt verlies ik aan vermogen. Als exact zelfde stroom zou trekken. Maar omdat er meer spanning zal zijn zal er wellicht meer stroom lopen en dus wellicht hogere stroom en dus buiten de 10 Watt verlies laat ik dus nog wat liggen. Geen idee wat... maar ieder geval meer dan 10Watt.

Maar op zeg es ruw 270 Watt is 10 a 15 Watt zeg es ruw 5%. Maar gaat mij die 5% nu die pit geven die ik zou verwachten?

Blacquièrdinges
 
Ik heb net met m'n nieuwe aanwinst jun-si lader even gekeken wat de inwendige weerstand is van de lemon 1300 35C cellen. Ik kom op 13 en 14 mOhm uit. De SLS Xtron 4s 2200 mAh hebben 7 en 8 mOhm. Dus per cel verlies ik bij 25A 0.125 V. Dus totaal op de 3s is dat dus 0.375 V ten opzichte van de SLS Xtron. Dus ongeveer 10 Watt verlies ik aan vermogen.
Blacquièrdinges

Een logisch rekensommetje lijkt het.......
Wat ik echter van de IR (interne weerstand) begrepen heb is, dat het een waarde is die per pack grootte verschilt. Grotere packs hebben een lagere IR.
Of je dan zo maar een 1300 en 2200 pack naast mekaar kunt leggen en aan de hand van de IR mag stellen dat je ene pack verlies lijdt betwijfel ik ....

De IR is eigenlijk een waarde waarmee je weinig kunt doen, rekentechnisch, maar is slechts een getalletje dat de conditie van je pack aangeeft. Door het pack regelmatig te meten vertelt de IR je iets over de conditie van het betreffende pack. Wordt die waarde hoger dan geeft je pack minder energie af. Maar tot hoe hoog die waarde kan en/of mag oplopen ??? Geen idee.
 
Kan je dit eens uitleggen?

In grote lijnen is het motor toerental evenredig met de spanning.

- Het koppel dat een propeller opneemt is evenredig met het toerental in het kwadraad.
- Het vermogen is toerental maal koppel.
- Dus het vermogen is toeren tot de derde macht = spanning tot de derde macht.

In detail zijn er kleine afwijkingen maar als richtlijn klopt het goed.

Rick
 
werk aan de winkel

Deze keer eens geen klachten over bezorgdiensten :p
Maandag j.l. verstuurd in Belgie en op woensdag al in Duitsland; het kan dus toch :rolleyes:
Nu gaan we eerst maar weer eens solderen ;)

Foto-B63H4WAG-1.jpg

met dank aan AEROBERTICS :cool:
 
cheapo - medium and .........

Een goed deel van de ochtend besteed aan het meten van deze 8 lipo packs ;)

Foto-3R36U7BP.jpg

2 stuks Turnigy Nano Tec 3s 850, 45-90C
2 stuks SLS APL MAGNUM 800mAh 3S 45C/90C
2 stuks Thunder Power 850mAh 3S G8 Performance Pro 70C LiPo

Als toegift nog 2 packs van Pascal, een veel gebruikte TP 850, 3s en een nieuwe TP1300, 3s.

De andere twee Thunder Power 850 packs heb ik pas sinds gisteren. Deze heb ik gisteren diverse malen belast en opnieuw geladen en hebben de nacht in de storage mode doorgebracht.... Misschien zijn ze nog te "nieuw" voor deze test.

De resultaten:
Foto800-A6QRDIFL.jpg

Duidelijk aan kop deze keer de SLS cellen met een afgegeven vermogen van 6460 W. voor beide packs. (Dit is circa 250 W. meer dan de vorige keer toen deze SLS'n, vergelijkbaar met de TP's nu, ook nieuw waren)
De dure TP's vind ik hun naam niet waar maken en zelfs wanneer ik hun prestatie corrigeer vanwege hun nieuwigheid, presteren zij zeker niet beter als de SLS cellen. De Nano Tecs die de vorige keer nagenoeg gelijk lagen met de SLS blijven nu wat achter.

Aan de hand van deze metingen zijn het dus de SLS packs die het beste presteren.

Nu de twee "meelopers" Het 850 pack van Pascal leverde gisteren, bij eerste metingen, nogal wat lage getalletjes op. Na wat gymnastiek (laden/ontladen/recovery mode) zijn de prestaties van dat pack nu gelijk aan dat van de nieuwe TP's 850.
Het TP 1300 levert vanzelfsprekend het meeste vermogen maar nog maar slechts 5% meer als de 850 packs. Omdat ik geen andere vergelijkbare waarden heb kan ik hier verder niets over zeggen.

Dit grafiekje maakt denk ik wel een paar dingen duidelijker:
Foto-MFMYX6LM.jpg
 
Laatst bewerkt:
Back
Top