"Neutraalstand" servo's...

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Helron, 4 jan 2015.

  1. Helron

    Helron

    Lid geworden:
    29 nov 2012
    Berichten:
    374
    Locatie:
    Bergen op Zoom
    Ben er nu achter gekomen dat een aantal servo's niet in de vaste neutraalstand terugkomen! Overigens nog niet eens zulke goedkope servo's! (Align DS 610 en Hitec Hs-6635HB)

    Weet iemand waar dit aan ligt en (hoe) is dit te verhelpen???

    Bvd.
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Hiervoor zijn verschillende mogelijke oorzaken.
    Ten eerste speling in de tandwielen van de servo. Deze servo's hebben metalen tandwielen en die hebben een fractie grotere speling dan servo's met nylon of delrin tandwielen. Dat is echter zo gering dat je het meestal niet zal merken. De speling in de scharnieren van je vliegtuig is meestal vele malen groter!

    Een tweede mogelijkheid is dat de positie terugmelding, de potmeter, onnauwkeurig is. Dat kan gebeuren als een servo heel veel wordt gebruikt. De potmeter zal dan versleten raken. Ook dit zal je niet vaak meemaken want dan moet je de servo echt heel veel "uren" laten maken. Bij "normaal" gebruik zal dat jaren en jaren duren.

    Een derde mogelijkheid is dat de potmeters in de zender stuurknuppels versleten zijn. Hierbij geldt hetzelfde als bij de potmeters van de servo. Omdat de knuppels van de zender meestal veel meer worden gebruikt dan die in de servo's is de kans op versleten potmeters bij een zender wel wat groter. Toch zal dit in de praktijk wel meevallen want de gerenommeerde merken zullen potmeters van goede kwaliteit gebruiken welke heel lang meegaan.

    Een vierde mogelijkheid is dat er meer speling in de stuurstangen zit dan je denkt. Als de roeren dan een klein beetje stroef lopen zal de servo keurig naar de middenstand toe gaan maar blijft het roer net voor de middenstand "plakken". Als je de andere kant op stuurt en de servo gaat weer terug naar de middenstand zal het roer de andere kant op blijven plakken. Zo lijkt het alsof de servo niet helemaal naar de middenstand terugkeert.

    Die laatste mogelijkheid is volgens mij de meest waarschijnlijke. Kijk dus daar eens goed naar en probeer die problemen op te lossen.
    Succes.
     
  3. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.786
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ik moet je teleurstellen: dat doet GEEN ENKELE servo, als je maar precies genoeg kijkt.

    Iedere servo heeft een "dode slag" nodig, waarbinnen een verandering van het aanstuursignaal geen beweging tot gevolg heeft, anders zou het ding nooit tot rust komen.

    Alleen bij veel servo's (eigenlijk alle, anders zijn het waardeloze dingen) is die dode slag zo klein dat het geen probleem is.

    De vraag is dus, waarom het bij jou wel een probleem is, en daarvoor geeft Ernst je prima tips...

    Groet, Bert
     
  4. cdrom flyer

    cdrom flyer

    Lid geworden:
    19 mrt 2006
    Berichten:
    4.201
    Locatie:
    Uithoorn
    Hoe meet jij de de neutraalstand op het roer of op de servo zelf en in welke mate heb je de de slag van de servo verminderd met de zender.
    Als je de slag van de servo veel verminderd dan is het percentage dode slag veel groter als wanneer je de hele slag benut.
    Op een bepaald moment moet je de slag niet verder verkleinen middels de zender maar door het betreffende roerhoorntje te verlengen of de servo arm te verkleinen.;)
     
  5. Helron

    Helron

    Lid geworden:
    29 nov 2012
    Berichten:
    374
    Locatie:
    Bergen op Zoom
    Allereerst dank voor de uitgebreide en nuttige info! Heb e.e.a. bestudeerd en nagekeken en kom tot het volgende:

    Ernst:
    mogelijkheid 1 heb ik gecheckt en geen speling(mechanisch) in de servo's gevonden.
    mogelijkheid 3 kan vgls mij ook niet omdat hij bij een andere (goede) servo het niet heeft, dus de zender is ook uitgesloten.
    mogelijkheid 4 is (jammer genoeg!) ook niet het geval. Er zit nauwelijks speling in de stuurstangen(alles is nieuw) en bij deze speling zou de roeruitslag dus met de hand zijn bij te stellen. De servo heeft echt een andere terugkeerstand van de ene en vanuit de andere uitslag-kant!
    Ik vrees dus dat het iets met de servo inwendig (potmeters?) zou moeten zijn...???

    Brutus:
    De vraag is idd waarom de ene servo het niet heeft en de andere wel? Nu zijn het wel geen nieuwe servo's! De nieuwe(zelfs goedkopere) doen het wel goed! Aangezien de oorzaak in de servo nagenoeg uitgesloten wordt door Ernst, vrees ik het ergste...

    Cdrom flyer:
    Ook jouw tip gecheckt. De rate nu op 50% gezet( was er nog niet aan toe tijdens de inbouw!), maar nog is het verschil m.i. te groot! En nogmaals bij de andere servo heeft ie het niet!
     
  6. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Als je met rate de maximale uitslag bedoeld, dan moet je deze naar 100% brengen. Is de roeruitslag te groot, dan deze beperken door de stuurstang in het roerhoorntje verderr van het roervlak te plaatsen.

    Computerzenders waarmee het mogelijk is servouitslag te beperken zijn handig maar dit moet je met mate gebruiken. Speling en andere afwijkingen gaan, hoe verder je de slag beperkt, een steeds grotere rol spelen.

    cdrom flyer heeft hier al eerder op gewezen.
     
  7. cdrom flyer

    cdrom flyer

    Lid geworden:
    19 mrt 2006
    Berichten:
    4.201
    Locatie:
    Uithoorn
    Misschien ten overvloede twee servos kan je alleen echt vergelijken op het zelfde kanaal met dezelfde instellingen.
    Als er ook dan duidelijk verschil blijft bestaan dan is het niet leuk maar wel duidelijk te constateren of het de servo is.
    Op afstand is dat voor ons wat lastiger tenzij je kans ziet er een filmpje van te maken.;)
     
  8. Volhout

    Volhout

    Lid geworden:
    23 jul 2008
    Berichten:
    912
    Locatie:
    Twente
    potmeter in servo

    Normaal gesproken zal slijtage in een potmeter niet leiden tot beschreven problemen.

    Normale slijtage is namelijk:
    a/ weerstandbaan wordt dunner en onregelmatig: het nulpunt is anders dan bij nieuwe potmeter, maar wel steeds hetzelfde.
    b/ lopercontact wordt slecht: de servo gaat jitteren.

    Wat in jouw geval waarschijnlijker is is dat er mechanisch speling ontstaan is op een van volgende drie punten:
    - aansluiting van potmeter as met uitgaande servo as.
    - bevestiging van potmeter huis in servo behuizing
    - bevestiging weerstand printje in potmeter huis

    Ik zou echter de servo weggooien, want prutsen met servo's kan de zervo ook onbetrouwbbaar maken, en dat kost je misschien je model. Better safe than sorry.....
     
  9. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Toch wel. Jitteren is het meest voorkomende symptoom maar ook een (veel) grotere dode slag, resulterend in een veranderende middenstand, kan ontstaan door een versleten potmeter. Het hangt helemaal af van de inwendige schakeling. Ik weet nog wel dat één van de eerste servo's die ik ooit heb gekocht op een bepaald moment dit probleem ging vertonen.

    Servo's waren toen nog heel duur en ik moest alles betalen van een kranten wijkje, 's avonds en in het weekeinde kaas wassen en keren bij een kaashandel bij ons in de buurt en nog wat klusjes. Overdag moest ik naar school.

    Er was de keuze tussen een servo van fl125,= en een servo van fl70,=. De keuze viel natuurlijk op de laatste. Helaas zat daar een gewone koolpotmeter in die na nog geen jaar al versleten begon te raken. Het probleem was een steeds andere middenstand en na enige tijd reageerde de servo soms niet meer op de stuurcommando's. Door gebruik te maken van de wind en af en toe gas of meer gas te geven heb ik mijn sleepboot toen nog goed naar de kant kunnen krijgen.

    Ik heb toen bijna een half jaar niet kunnen varen omdat ik een nieuwe servo moest kopen. Later toen ik meer van de elektronica wist heb ik de potmeter vervangen door een keramische potmeter en heb ik hem nog jaren kunnen gebruiken. Volgens mij heb ik hem zelfs nu nog wel ergens in een laatje liggen. ;)
     
  10. Helron

    Helron

    Lid geworden:
    29 nov 2012
    Berichten:
    374
    Locatie:
    Bergen op Zoom
    OK, ik zal mijn situatie wat beter, nauwkeuriger beschrijven!

    Ben achter het volgende gekomen tijdens inbouwen/ afstellen van rolroerservo's van een 2.20m kist.(redelijk flinke roervlakken dus):
    Bij het sturen met uitslag (omhoog) komt de servoarm VOOR het midden terug! Wil/kan niet met de hand "teruggezet" worden naar het beginpunt("nulpunt")!(dus kennelijk geen speling in de aansturing). Bij sturen met uitslag (omlaag) de andere kant op komt hij ook eveneens (VOOR) niet terug tot het beginpunt. "Beginpunt" is als de set aangezet wordt.
    Uiteraard heb ik andere servo's geplaatst met exact dezelfde set-up! En hierbij geen "niet-terugkomen-tot-het-nulpunt" meer!

    Ik hoor wel veel geluid bij de servo's, maar dat schijnt normaal te zijn bij digitale servo's, heb ik me laten vertellen. Wel weet ik niet of de hoeveelheid van geluid maken enig verband kan hebben met mijn probleem?

    Ook vraag ik me af of dat het "jitter"geluid is dat je bedoelt "Volhout" Zou in dat geval het loopvlak schoongemaakt moeten/kunnen worden?

    Zou het toch triest vinden als ik 3 redelijk prijzige servo's zou moeten weggooien...
     
  11. Helron

    Helron

    Lid geworden:
    29 nov 2012
    Berichten:
    374
    Locatie:
    Bergen op Zoom
    NPS.
    De beschreven werkwijze volgde ik ook, maar bij de beschrijvingen van de laatste 5 kisten die ik bouwde/vlieg, schrijven ze rates van 40%, soms zelfs 20% voor!!! (bij normale vlucht)

    Er is dus idd. een verschil tussen de uitslag van de servo en die de zender geeft! Maar dat is, hoewel een interessante, een andere discussie.
     
  12. cdrom flyer

    cdrom flyer

    Lid geworden:
    19 mrt 2006
    Berichten:
    4.201
    Locatie:
    Uithoorn
    Dan zit het probleem dus zeker in de servo.

    Heb je dan drie servos met hetzelfde probleem?

    Rates van 40% en 20% van wat?
    En wat bereik je daar mee.
    Ze kunnen wel van alles voorschrijven maar dan moet het wel een begrijpelijk doel hebben.:confused:
    Het enige wat ik bedenken kan is de verhouding tussen roerhoorn en servo arm lengte.
     
    Laatst bewerkt: 6 jan 2015
  13. Helron

    Helron

    Lid geworden:
    29 nov 2012
    Berichten:
    374
    Locatie:
    Bergen op Zoom
    Rates zijn de uitslagen van de roeren. Daar geven ze ook een "expo" bij op. Dan is de roeruitslag niet linear maar "exponentieel"(als ik het goed heb).

    In de praktijk heb ik dit wel als prettig ervaren! Je krijgt er ook een "rustiger" vliegbeeld mee! Dit gaat niet op voor het 3D vliegen. Daar hebben ze de volle uitslagen, onmiddelijk(linear) nodig!

    Wat ik ooit nog eens gelezen heb is dat je roeruitslag eigenlijk dezelfde moet zijn als je servouitslag! Volgens mij was dat om de volledige werking van de servo te bewerkstelligen. Dit is nu een beetje in tegenspraak met het beperken (in je zender) van je "rate"!
    En hoe dat te rijmen is weet ik ook niet goed...
     
  14. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    14.817
    Locatie:
    As,België
    als ik hier een servo of 10 aansluit op een processor rechtstreeks dan hebben ze allemaal een andere 0 stand wat op zich geen probleem is.
    maar ze komen wel allemaal terug naar de oorspronkelijke 0 stand na het uitslaan naar beide kanten .het uitslaan is hier soms extreem want ik ga tot bijna aan de blokker nok in de servo.
    andere slaan maar 1 mm uit dus extreem korte uitslag en dat werkt allemaal zoals het hoort .de servo's zijn micro servo's en komen van china voor een euro of 6 dus qualiteit ???????
    door die processor te gebruiken schakel ik eventuele afwijkingen uit die zich zouden kunnen voordoen in en verbinding tussen zender en ontvanger..het probleem is eigenlijk dat de servo's verkeerd zijn ontworpen .er zou een 4 de draad mee naar de ontvanger moeten lopen die op de loper van in de servo aanwezige potmeter zou moeten aangesloten zijn.dan kon de ontvanger ook controleren of de servo werkelijk in de beoogde stand in komen te staan .nu is het gokken

    ik ga mijn servo's ombouwen door dus deze draad naar buiten uit te voeren en naar een ingang van de processor te geleiden om zo zeker te weten dat de servo's goed staan

    hebt niks met Rc te maken maar het werkt veel beter en betrouwbaarder

    gr raf
     
  15. Volhout

    Volhout

    Lid geworden:
    23 jul 2008
    Berichten:
    912
    Locatie:
    Twente
    Je bent niet de enige die vind dat het centreren van die sevo's beter kan (gewoon effe googluh...uit 2009):

    the align servos are good but the 8717s are great the 8717s center better, are faster, dont move like crazy when they are stalled, can be run on 8v and have a FULL 3 YEAR WARR!!!! alot to you just want to hear what you want i own both of them as i said before the align 610s are good for $70 but they are not the same or even in the same ball park I can feel a huge difference while flying hard 3d that the 610s dont center spot on and you have to correct more in flight also when setting up my 8717s are no more then 2% off in my travel %s and the 610s are 8% for the 3
    Once again i am not saying the 610s are bad they are the best $70 servos i have flown but they are no where near the 8717s
     
  16. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Als de servo's verder normaal functioneren, dus zonder schokken, met name rondom het nulpunt, zullen de potmeters vermoedelijk niet het probleem zijn. Je hebt dan kans, dat de potmeter-as niet goed wordt meegenomen door het eindtandwiel.

    Vermoedelijk hebben alle drie de servo's een indirect drive. Er zit dan een meenemertje onder het eindtandwiel. Dit ziet er uit als een vorkje. Bij Hitec is dit van kunststof, bij Align vermoedelijk ook. Als dit meenemertje verbuigt of breekt loopt de servo steeds net voorbij het nulpunt. Bij breuk kun je uiteraard zien wat er aan de hand is, bij verbuiging moet je controleren of de meenemer nog goed klemt op de potmeter-as. Als je van alle tandwielen alleen het eindtandwiel monteert en dat rustig heen en weer draait kun je meestal wel voelen of er speling is.

    Als de servo geen indirect drive heeft zit de potmeter-as in het eindtandwiel geklemd. Hierbij komt het voor, dat de as wat ruimte heeft en niet goed klemt. Dit is te verhelpen met een druppeltje secondenlijm.
     
  17. Helron

    Helron

    Lid geworden:
    29 nov 2012
    Berichten:
    374
    Locatie:
    Bergen op Zoom
    Wooow... tot zover bedankt voor de goede tips!!!

    Zal zo spoedig mogelijk een en ander uitproberen! (hopelijk heeft "Corien" gelijk! Anders zit ik met "slechte" servo's...)
     
  18. Helron

    Helron

    Lid geworden:
    29 nov 2012
    Berichten:
    374
    Locatie:
    Bergen op Zoom
    Beste Jan("Corrien"),

    Heb de Hitec open gemaakt en kon verder niet veel doen, denk ik...
    Heb je beschrijving zeer nauwkeurig gelezen, maar helaas.
    Heb er nu wat foto's van gemaakt hetgeen misschien wat verduidelijkent werkt?

    Ik denk dat hij direct aangedreven wordt en de as die direct in de eindtandwiel komt, kan ik denk ik niet vastlijmen. Ik heb overigens hier geen speling kunnen ontdekken!

    De Align ook geopend en daar weet ik niet of het printplaatje wel van de motor afkan?(hoe zit hij daar eigenlijk vast?)

    Nou, ik hoop dat je me verder kunt helpen.


    Oh, moet eerst een "photogalery"maken om foto's te kunnen sturen!!!
     
  19. Student

    Student Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jan 2008
    Berichten:
    15.936
    Locatie:
    Rotterdam
    gebruikersinstellingen -- afbeeldingen en foto's in de linker kolom: dan zou je redelijk vlot je foto's kwijt moeten kunnen
     
  20. Helron

    Helron

    Lid geworden:
    29 nov 2012
    Berichten:
    374
    Locatie:
    Bergen op Zoom
    Thanks, ben er net achtergekomen!
     

Deel Deze Pagina