Dhow

Hallo,
Ik lees al een tijdje allerlei forums, om informatie te verzamelen, dit is mijn eerste bijdrage. Ik bouw bootjes van hout die zeilen. Ik werk bij voorkeur met hout en ben van jongs af aan zeiler. Ik heb een sloot achter mijn huis, waar ik kan proefvaren, of test vanuit mijn zeilboot. Ik heb ik in mijn vrije tijd een schoener gebouwd en die later omgebouwd tot sloep (1 mast). Schoeners hebben een groot probleem om overstag te gaan, je verliest dan je snel controle in een 12 meter brede sloot vol prut. Maar daar gaat het nu niet over.

Het leek mij leuk om een dhow (of baggra, of boom) te bouwen. In de Arabisch/Perzische golf heb ik er een aantal gezien, met latijn zeil. Ik heb geen bouwverslag bijgehouden en geen bouwplan gebruikt. Aan de hand van wat foto’s met Delftship een romp getekend en vervolgens de kielbalk van essenhout, en de spanten van lindenhout gemaakt. Geplankt met (veel te dunne) strips lindenhout. Na beitsen van het lindehout de buitenzijde afgewerkt met epoxy. Geeft een mooi en licht planken effect, maar trekt wel krom als het nat wordt. (en weer terug als het droogt). De bovenbouw gemaakt van red cedar, sterk zeer licht hout. Wat moeilijker te bewerken en buigen dan lindehout. De bedoeling was het hout onbewerkt te laten (een klassieke dhow wordt van teak gemaakt, en niet geverfd), het zuigt echter water op en wordt zwaar, dus maar in de parketolie gezet. Wat geliger dan de romp geworden.

Het schip inclusief RC (ontvanger, batterypack zeilwinch en twee servo’s) weegt ongeveer 1250 gram. Door de gekozen rompvorm en geringe gewicht drijft hij op een zijde. Dit vraagt om een lange kiel, om het zwaartepunt fors lager te krijgen. Na wat rekenen besloten tot een kiel van ca 25 cm en een gewicht van 450 gram. De kiel is van staal, het gewicht is lood. Het gewicht hangt achteraan omdat de grootste breedte ver achter het midden ligt. (En deze kiel vang minder waterpest)


Het zeil was een groter probleem. Weinig nuttigs over te vinden. Wel veel tips en gemeenplaatsen. De mast staat aan stuurboordzijde. En kan ruim naar voren en achteren bewegen. De mast van een dhow is relatief kort en staat naar voren. De mast staat aan stuurboord, omdat “overstag” met een latijn zeil betekent dat de boom (giek) achter de mast wordt omgehaald en de verstaging van de mast wordt overgezet. Dat zit er niet in bij een modelbootje. Vaak wordt echter gezeild met de mast in het zeil, maar wel met verplaatste verstaging. Ik vang dit op door een stag onder het zeil. De boom en mast zijn gemaakt van red cedar en wegen bijna niets. De grootschoot zit helemaal achterop, om het zeil in de goed vorm te trekken. Dat geeft wat problemen want hij raakt overal mee verward, vandaar het zonneschermpje en de bogen over het roer (plaatjes van dhows laten vaak een opvallen leeg dek zien). De bevestiging van de boom aan de mast (op circa 1/3) is verstelbaar, evenals de lengte van de boegspriet. Genoeg te trimmen.

Ik heb drie soorten zeil uitgeprobeerd: type surfplankzeil ( met zeillatten, werkt niet, de mast zit vast), type taartpunt met giek en gaffel (matig) en het zeil waarmee de klassieke dhows zijn uitgerust. Onder voorwaarde dat de bevestiging van de boom en zeil aan de boegspriet kan worden gevierd en aangetrokken zeilt het laatste zeil verassend goed, ook over stuurboord. Helaas heeft mijn bootje door de markante vorm een waterlijn van slechts 40 cm (totale lengte 65 cm) en wordt dus al snel door de hekgolf afgeremd. (zie foto) Het zeiloppervlak is ca. 2000 cm2.


Tijd om op te schalen Ik denk aan een lengte van maximaal 70-80 cm maximaal, want hij moet wel op de fiets meekunnen.

De waterlijn kan verlengd door de hoek van de voorsteven wat aan te passen en een minder brede plank te gebruiken als voorsteven, en een spiegel aan de achterzijde en een platte bodem vanaf de kiel, zodat hij kan planeren. Wellicht zijn er nog meer aanbevelingen.
 
Welkom op het forum.
Misschien ook al wat foto's om te laten zien?
Een foto spreekt toch net iets meer.
Ieder geval succes met de verdere bouw.
 
Hallo Phielp,

Welkom op dit forum!

Met zo'n beschrijving kun je natuurlijk niet onder een aantal foto's (en filmpjes?) uit, want we zijn zéér benieuwd.
2000cm² zeil op een romp van 65 cm is héél veel, tot welke windsterkte kom je daarmee weg?

Groeten, Jan.
 
Jan, RG65 heeft 2250 cm² op een 65 cm rompje staan.... dus zo heel veel is het eigenlijk ook weer niet.
Yes but, no but, de kiel van een RG65 is een stuk langer dan de relatief korte kiel van de dhow, het oprichtend vermogen zal (ondanks het lager gelegen drukpunt) minder zijn dan een scherp jacht stel ik me zo voor...
Maar, we wachten rustig op de foto's en filmpjes.

Groeten, Jan.
 
195163-77f519d2cdff6a52eaae71e46a0571e5.jpg
195162-d0a41c7bb637d5832e902a13d95ef418.jpg
195161-f63ed89dddb6afc975e0c60c5aa97e38.jpg
195160-ba660780c9f366e38f6a16c5bf6e887b.jpg
195159-78086121dcc9d6688c1cd1c4cb6ef1e3.jpg
195158-221da2ae2977288596527ae86a322d55.jpg
 
Back
Top