Nieuwe zenders FRSKY X9D X12D X16D

Discussie in 'Model elektronica' gestart door tfcw2000, 18 nov 2012.

  1. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    927
    Locatie:
    Hellevoetsluis
  2. PH-SVV

    PH-SVV

    Lid geworden:
    15 apr 2009
    Berichten:
    2.000
    Locatie:
    Ede
    De kortste klap, in mijn ogen, is om de zender aan te melden voor service bij microtechnics.eu

    De antenne mod kan wel eens funest zijn geweest. Rf modules aanzetten zonder antenne is echt vragen om problemen.
    Ik heb dat ook eens gehad met een DHT module.

    De swr werk niet op een plus model voor zover ik me kan herinneren.
     
    Laatst bewerkt: 26 aug 2016
  3. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.317
    Locatie:
    Hell
    @ Frans,
    Ik woon halverwege Nijkerk en Putten.
    Wellicht kunnen we zater-(of zon)dag even vergelijken.
    Zelf gebruik ik de Taranis-plus met openTX 2.1.8 en Companion.

    Stuur anders maar even een PB (conversatie)
     
  4. frans46

    frans46

    Lid geworden:
    2 mei 2011
    Berichten:
    427
    Locatie:
    Gelderland
    Ik heb zo veel keer de firmware geprobeerd om toch de telemetrie terug te krijgen dat daar moe van werd. Ik denk ca. 20 keer, omdat hij dan soms ook vastliep tijdens de eerste instellingen aanbrengen. Steeds sterker wordt het vermoeden dat ik door veranderingen aan de antenne de telemetrie ontvangst heb opgeblazen.
    Ik heb de mixers voor de F5J zwevers (butterfly en dergelijke) nu weer naar wens en de Nederlandse taal weer hoorbaar. Ik ben na zeer veel omzwervingen tevreden met m'n Taranis en heb meer mogelijkheden kunnen instellen dan in het verleden met m'n Graupner MX 16
    Bedankt voor het meedenken en ik wacht op de toezending van de Americaanse (GetFPV.com) XJT module die aansluit bij mijn X8R. Die zal ik aan de praat moeten krijgen en kijk ook nog naar vervanging van de interne XJT print. Die komt op ca 45 Euro. Voorlopig moet ik hier mee leven.

    gr Frans
     
    Laatst bewerkt: 26 aug 2016
  5. frans46

    frans46

    Lid geworden:
    2 mei 2011
    Berichten:
    427
    Locatie:
    Gelderland
    @Erwin
    Een sugestie om te onhouden. De volgende 6 weken zijn overvol door de komende F5J wedstrijden, trainingen en een korte vakantie. Er licht ook nog een gekreukeld reserve toestel. Ik denk hier wel op terug te komen. Hell is ook wel erg dichtbij.

    gr Frans
     
    Japie.G vindt dit leuk.
  6. Frater

    Frater

    Lid geworden:
    22 jun 2014
    Berichten:
    654
    Locatie:
    Heeze/Amsterdam/Helmond
    Een bepaalde batch van de X9D-plus had een defecte SWR-meter.
    De mijne is ook van die batch.
    Op alle andere werkt het wel.

    Ook op de Horus die ik deze week ontvang ;-)
     
  7. frans46

    frans46

    Lid geworden:
    2 mei 2011
    Berichten:
    427
    Locatie:
    Gelderland
    Ik heb het gevonden !!!
    Eest moet ik er wel bijvertellen dat het een X9D standaard is en geen plus. Ik kocht hem net voor die tijd.
    De interne XJT print, bij mij een grotere dan bij de plus, was op zijn aansluitpinnen niet gesoldeerd. 10 keer kijk je daar overheen en ook hun eigen eindcontrole had het moeten zien. Maar goed ik heb nu weer een perfecte Taranis.
    Het SWR cijfer wat een weergave is van de staande golf verhouding, werkt ook zonder ontvanger en komt uit tussen de 0, het ideaal en de 33. Eigelijk niet zo best vind ik als oud zendamateur maar er zit al een stukje coax kabel tussen. Daardoor geen zuivere meting.
    Kortom ik ben er gelukkig mee.
    Mocht iemand belangstelling hebben voor een externe XJT zendmodule passend bij de X8R ontvangers ...... stuur een PB.

    Gr Frans
     
  8. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.317
    Locatie:
    Hell
    Leuk! Waar heb je hem besteld?
     
  9. JelcoRC

    JelcoRC

    Lid geworden:
    10 jul 2013
    Berichten:
    31
    Hoi allemaal,
    Heb mijn Taranis X9D verkocht aan een vriend en ga nu een nieuwe kopen bij Toemen maar dan met de EU firmware,
    Om geen problemen te hebben met mijn oude ontvangers wens ik de firmware te downgraden naar de andere,
    Is dit mogelijk ?
     
  10. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    927
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Vermoedelijk niet, alles wat je nu koopt is met EU LBT firmware en die kun je niet meer downgraden. Je zal dus al je ontvangers moeten upgraden naar de EU LBT firmware.
     
  11. JelcoRC

    JelcoRC

    Lid geworden:
    10 jul 2013
    Berichten:
    31
    Wat voor gevolgen heeft dit dan?
    Kortere range?
     
  12. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    927
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Ik heb wel eens gelezen dat de EU LBT versie tov de EU versie 25% betere ontvangst biedt. De EU versie (niet LBT dus) was een aanpassing die snel is doorgevoerd om aan de wetgeving te voldoen, maar dit ging ten koste van het bereik. Dat was dan ook de reden dat velen bij de Internationale versie zijn blijven hangen of zelfs zijn overgestapt hierop.
     
  13. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    LBT staat voor Listen Before Talk wat zo veel betekend als luisteren voordat je praat. Wat heeft dat met onze 2,4GHz zenders te maken?
    Onze zenders werken op de 2,4GHz band die feitelijk bestemt is voor data overdracht over korte afstand, meestal wordt dat WiFi genoemd. Op die 2,4GHz band zijn in ons land en grote delen van de wereld 81 kanalen beschikbaar. Normaal gesproken betekend dit dat je dus niet meer dan 81 zender tegelijk kan gebruiken. Dat is niet bruikbaar dus heeft men daar truckjes op gevonden. Data kan je in korte bursts uitzenden en de rest van de tijd kan je de zender uit laten en kan een andere zender dat kanaal gebruiken.
    Het wordt (is) vervelend als jouw zender iets uit zendt en dat doet de zender van je buurman op het zelfde moment op het zelfde kanaal. Beide ontvangers krijgen de twee zenders door elkaar binnen en van dat signaal kan meestal niets goed gemaakt worden. Dat datapakket gaat dus verloren en de ontvanger wacht op de volgende data.
    Dit zelfde probleem doet zich natuurlijk ook voor in de data communicatie van de computers, de WiFi. Er is nu een afspraak gemaakt dat alle (nieuwe) zenders eerst luisteren of het kanaal wat de zender wil gebruiken niet door een andere zender wordt gebruikt voordat hij iets uit zendt. Wordt dat kanaal door een andere zender gebruikt dan wacht jouw zender met zenden of gaat naar een ander kanaal.

    Dat LBT protocol zal in theorie de besturing iets trager kunnen maken, zeker als er veel zenders tegelijk aan staan. In de praktijk zal je er weinig of niets van merken want als er twee zenders tegelijk iets uitzenden komt de data toch ook niet aan en moet de ontvanger ook "wachten" op het volgende wel goed ontvangen datapakket.
    Dat wachten duurt echter maar heel kort want de zenders zenden meerdere honderden keren tot soms wel een paar duizend keer per seconden een datapakket uit. Wanneer jij een keer met je ogen knippert heeft de zender al meerdere datapakketjes uitgezonden.

    Dat LBT is dus iets van de zender en de ontvanger merkt er verder niets van, maar.......
    Er zijn ook veel ontvangers die telemetrie gegevens terug kunnen sturen naar de grond. Met andere woorden ook in de ontvanger zit een zender! Die zender moet dus ook met dat LBT protocol werken vandaar dat ook de firmware van de ontvanger moet "kloppen" om alles goed te laten werken.
    Het zendbereik wordt door het LBT protocol totaal niet beïnvloed. Het zal dus niets uitmaken als je de software met het LBT protocol gebruikt. Wat wel uit kan maken is het feit dat in Europa minder sterke zenders mogen worden gebruikt. Als je "internationale" zenders hebt kan het makkelijk zijn dat die een sterker signaal uitzenden dan wettelijk is toegestaan. Wanneer je dan de "EU" software gaat gebruiken wordt het bereik dus minder. Dat is echter geen enkel probleem want ook met dat zwakkere signaal heb je nog meer dan ruim voldoende reikwijdte om veilig te kunnen vliegen, ook met heel snelle modellen.

    Om aan de "nieuwe eisen" te voldoen zal alle nieuwe apparatuur dus voorzien zijn van software met dat LBT protocol. Als er software updates worden uitgebracht zal dat ook die software bevatten. Om te voorkomen dat "men" dat stukje software verwijderd hebben de meeste fabrikanten de update software zo geschreven dat "downgraden" niet mogelijk is. Ik denk dat een handig software mannetje dat waarschijnlijk wel kan omzeilen. Maar dan moet er wel speciale software voor worden geschreven denk ik.
     
    Laatst bewerkt: 29 aug 2016
  14. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    927
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Het gaat hier niet zozeer om wat LBT precies doet, maar meer om de firmware die FrSky heeft uitgebracht. De eerdere firmware die in 2015 is uitgebracht voor zenders/zendmodules en ontvangers noemde men de EU versie, maar deze firmware was in feite geen LBT (voor zover ik heb begrepen) en daarbij was het zendvermogen aangepast om toch aan de norm te voldoen. Eind 2015 heeft men echter een nieuwe versie uitgebracht die wel LBT deed (en men noemt deze daarom dus EU LBT) en daarmee kon het vermogen weer terug naar het toegestane maximum. Dit laatste maakt dat de EU LBT versie een verbeterd bereik heeft tov de EU versie. Heb je nog de EU firmware in de zendmodule en ontvangers zitten dan is een upgrade naar EU LBT aan te raden.

    @Ernst Grundmann Ook bij niet-telemetrie ontvangers kan het nodig zijn de firmware te updaten om de ontvanger weer te laten samenwerken met de zender, zo was bij FASST compatibele ontvangers van FrSky een firmware update nodig nadat de Futaba zender van een nieuwere software versie was voorzien (en daarmee dus FASST was aangepast naar LBT). Futaba's eigen ontvangers hadden er voor zover bekend geen last van en bleven gewoon werken met geüpgrade zenders.
     
  15. Emanuel

    Emanuel

    Lid geworden:
    9 feb 2011
    Berichten:
    1.731
    Locatie:
    Waalwijk
  16. GVT

    GVT

    Lid geworden:
    1 aug 2012
    Berichten:
    273
    Locatie:
    NL - Elburg - Gelderland
  17. Japie.G

    Japie.G

    Lid geworden:
    11 mrt 2010
    Berichten:
    3.960
    Locatie:
    Raalte
    Heb een apart topic gemaakt voor de x12s. Zie dat dat topic op tapatalk niet geheel goed toont. Zal dr morgen eens naar kijken..

    Tipje, haal zo'n ding niet bij HK maar bij een officiële dealer.
     
  18. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    927
    Locatie:
    Hellevoetsluis
  19. GVT

    GVT

    Lid geworden:
    1 aug 2012
    Berichten:
    273
    Locatie:
    NL - Elburg - Gelderland
    Ik draai al een paar dagen op 2.1.9 en ben zeer tevreden. Vooral het center is veel cleaner. Daar had ik met 2.1.8 veel meer ruis.

     
    vissermax vindt dit leuk.
  20. GVT

    GVT

    Lid geworden:
    1 aug 2012
    Berichten:
    273
    Locatie:
    NL - Elburg - Gelderland
    Voor de Horus gebruikers: er is nieuwe firmware. Versie 1.2.20
     

Deel Deze Pagina