CNC-freesmachine - bouwbeschrijving.

Discussie in 'CNC' gestart door Piet G, 4 dec 2016.

  1. Piet G

    Piet G

    Lid geworden:
    19 dec 2004
    Berichten:
    586
    Locatie:
    Goirle
    Deel 1

    Alweer een poosje geleden had ik het plan om zelf een CNC freesmachine te gaan bouwen! Toen ik recent iemand tegen kwam die dit ook van plan was en mij op de rails zette waar ik e.e.a. kon kopen, hebben ik de stoute schoenen aangetrokken en bij zijn kennis eens gaan shoppen! Op onderstaande foto een overzicht wat ik daar gekocht heb!!

    IMG_0927.JPG
    Wat ligt er allemaal op tafel!

    Aluminium systeem profielen voor het basisframe, 2 stappenmotoren voor de X- en Y-as, 1 complete stappenmotor met geleiding voor de Z-as, 4 sets blokken met assen voor de X- en Y-as geleidingen, 2 blokken die over deze assen kunnen glijden, een printplaat voor de besturing van 5 assen, diverse tandriemen en tandriem schijfjes, seriële computerkabel, desk computer, computerscherm en als laatste een voeding 220 / 12 Volt 20 Ampère.

    In mijn bouwverslag spreek ik telkens over “we”. Hiermee bedoel ik Maarten een vriend van me. We hebben samen afgesproken dit project te gaan doen met de kennis die we ieder hebben. Ook hebben we afgesproken dat we alle kennis hierin, samen zullen delen!

    We zijn begonnen met het basisframe. Hiervoor gebruiken we de aluminium profielen, afm. 45 x 30 mm. We hebben ervoor gekozen om het maximale uit de lengte van de geleidingen te halen. Hierdoor zijn de binnenmaten van basisframe uitgekomen op ca. 550 x 550 mm. Na de alu profielen op maat te hebben gezaagd op een professionele cirkelzaagmachine, dit omdat de vlakken écht haaks moeten zijn, hebben we op de koppen van de profielen M8 draad getapt en met M8 bouten in elkaar gemonteerd. Toen op de 4 hoeken van het frame de 4 alu blokken met de geleidestangen gemonteerd. Tevens zitten er in deze blokken lagers voor de aandrijfassen gemonteerd. Op deze aandrijfassen zitten aan de rechter- en linkerzijde van de CNC freesmachine én aan de voor- en achterzijde een tandriem schijfje. Op de uiteinde van elke as zal straks een stappenmotor worden gemonteerd. Over de parallel lopende geleidingsassen zijn de glijdblokken gemonteerd, een rechts en een links dus. Deze blokken zijn aan de tandriem gekoppeld. Doordat deze 2 tandriemen door één lange as aangedreven worden, door één stappenmotor, lopen ze altijd precies gelijk op én af! Zie onderstaande foto’s.

    DSC00008.JPG
    DSC00018.JPG
    DSC00007.JPG

    Nu de X-as op het basisframe staat gaan we verder met de montage van de Y-as áán deze X-as! Als deze as gemonteerd is kunnen we dus de X-as naar links en rechts verplaatsen en gelijktijdig de Y-as naar voren en achteren! Maar zover is het nog niet.

    Montage van de Y-as. We hebben nog alu 4 blokken over zoals we die gebruikt hebben voor de X-as. ( op de 4 hoeken) Deze blokken zullen moeten worden aangepast. Eerst hebben we deze blokken met op de positie gebracht zoals we denken dat het moet gaan worden. Dit was best een complexe klus! Na wat passen en meten zijn we eruit hoe we de blokken zullen aanpassen. Zie onderstaande foto’s.

    DSC00063.JPG
    DSC00065.JPG
    Door het gearceerde deel weg te frezen kunnen we de blokken met wat boor- en tap werk, op de glijdblokken monteren. Nu moeten er nog plaatjes worden gemaakt om de geleidingsassen te kunnen monteren, waar later de Z-as op gaat lopen. Dit was zowaar een nog complexere klus. Alles moet nu goed uitgelijnd zijn anders lopen alle glijdblokken op de uiteinden vast. Na veel wikken en wegen zijn we toch uitgekomen! Maar wél eerst alles met klemmen vastgezet alvorens we definitief gingen boren en tappen. Toen alles bleek te passen zijn we toch maar gaan boren en tappen. Het ziet er best spectaculair uit vinden wij! Zie onderstaande foto’s.
    DSC00071.JPG
    DSC00072.JPG
    DSC00069.JPG
    DSC00075.JPG

    Snel ook de 2e eenheid gemaakt en de geleidingsstangen,tandriemen en tandriem schijfjes gemonteerd. Alles uitgelijnd en goed vastgezet. Het resultaat van de gemonteerde X- en Y-as zie je op onderstaande foto.
    Foto volgt, kon er helaas niet meer bij!



    Ook te volgen op: https://gelderblommodelbouw.wordpress.com/
     
    Laatst bewerkt: 4 dec 2016
    Demaic, ron van sommeren en TheNorb vinden dit leuk.
  2. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    979
    Was het niet handiger geweest om dit bouwverslag te plaatsen in het CNC deel hier op het forum?

    Maar los daarvan.
    Leuk om te zien dat je een cnc machine gaat maken samen met je vriend.
    Wat voor spindel willen jullie gaan monteren?

    Ik heb enkele jaren geleden ook zelf een frees gemaakt. Begonnen met een copy dremel, maar hiervan kreeg de as zoveel speling, dan frezen niet meer ging. Toen een kress erop gezet. Frezen ging toen goed, maar merkte gelijk dat de constructie van mijn machine te slap was. Ik maakte gebruik van 16mm stalen assen op de Y-as. Deze waren niet ondersteunt. Door de krachten en vibraties van de machine, zag je dit ook terug in het product. Jullie assen van de draag constructie zien er niet heel dik uit. (10mm?). Mijn X-as was vast, ik had een bewegende tafel. Maar bij jullie moet het gewicht van de Y-as ook door de X-as gedragen worden. Hebben jullie dit al eens getest, wat de flex van de assen is door het hele gewicht van de constructie die er strak gedragen moet worden?

    Heb even een foto van je wordpress genomen.
    Interessante constructie voor een cnc, ik blijf dit volgen.
    [​IMG]
     
  3. Piet G

    Piet G

    Lid geworden:
    19 dec 2004
    Berichten:
    586
    Locatie:
    Goirle
    Dit stukje tekst hoort nog onder bovenstaande foto.

    Nu is de Z-as aan de beurt. Bij het bedenken én de montage van de Y-as hebben we al rekening gehouden met de breedte van de Z-as. Deze past daardoor perfect tussen de 2 geleidingstangen van de Y-as. Op de glijdblokken voor de Z-as hebben we 2 alu hoek profielen gemaakt. Aan deze hoekjes gaan we straks de Z-as.

    Wordt vervolgt!
     
    TheNorb vindt dit leuk.
  4. DirkSchipper

    DirkSchipper Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jun 2005
    Berichten:
    6.318
    Locatie:
    Utrecht
    Leuk initiatief!
    Het hoort inderdaad eigenlijk wel in het CNC-subforum thuis.

    Ik heb met dit soort vrij hangende ronde lineaire assen (diam. 20mm!!) een CNC-schuimsnijder gemaakt. Ik ga hem ombouwen. Die dingen buigen te veel door. 1 - 1,5 mm over 85 cm as-lengte. Heb je dat al bij jullie apparaat gemeten. Bij jullie frees heb je de doorbuiging van de dubbele X-as plus (!!) de doorbuiging van de Y-as (brug). En daar moet nog een heel gewicht op tbv. de Z-as: frame, verticale geleiders, stappenmotor, frees, ... En dan hebben we het nog niet eens over de krachten agv. het frezen zelf. Dan gaat de brug torderen (m.n. in het midden) en komt je Z-as uit het lood.

    Als je met deze machine enkel dun ( <5mm) 2D (plat) balsa gaat frezen zal het nog redelijk worden, maar als je er ook vliegtuig-kwaliteit triplex mee wilt frezen krijg je geheid maat-afwijkingen die in het midden van de machine vrijwel zeker meer dan 2 mm kunnen bedragen ....
    Nauwkeurig 3D-werk zal ook nooit kloppen, omdat de machine in het midden onder z'n eigen gewicht al doorbuigt.

    De afwijkingen zijn dus ook niet constant. Ze zijn in het midden het grootst, en aan de randen 'nul'. dus niet compenseerbaar.

    Ga eens kijken op www.cnczone.nl naar de 'Open source frees'. Let op: er zijn er twee. Deze link wijst naar de opgeschoonde versie.
    Zoek ook eens in dat zelfde forum naar ondersteunde geleidingen van "Chai". Redelijk betaalbaar en voor onze doeleinden goed geschikte kwaliteit.
     
    Ariel vindt dit leuk.
  5. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.583
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    een laser erop zetten...:)
     
    Speedycon en DirkSchipper vinden dit leuk.
  6. DirkSchipper

    DirkSchipper Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jun 2005
    Berichten:
    6.318
    Locatie:
    Utrecht
    Ja, goed plan. Ik schat: initiële prijs x10 .... :eek::D:(
     
  7. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    979
    Die afwijkingen is waar ik ook op doelde.
    De dragende assen lijken zo dun op de foto. Als je kijkt dat de profielen 30x45 zijn, dan lijken de assen dun (nog geen 10mm) Een laser zou inderdaad een optie zijn, maar daarmee voorkom je alleen de krachten die de frees ondervind door de weerstand in het te frezen materiaal. Het doorbuigen door eigen gewicht voorkomt een laser ook niet.

    De open source frees is een mooie frees. Maar vergeleken met wat Piet en zijn vriend aan het maken zijn is het ook het volledige andere uiterste. Bij het open source verhaal wordt er vanuit gegaan dat je met een budget van ergens tussen de 3000 en 4000 euro rekening moet houden. Ja OK, daar heb je dan een hele mooie machine voor. Maar of dat is waar Piet en zijn vriend naar op zoek zijn, dat vraag ik me af.

    Mogelijk dat Piet zijn idee van de frees kan aangeven (welke spindel, hoe is de stabiliteit voor de wens wat de machine moet doen, etc.).
     
  8. DirkSchipper

    DirkSchipper Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jun 2005
    Berichten:
    6.318
    Locatie:
    Utrecht
    Met een laser kun je niet 3D frezen, en idd. geen freeskrachten, en geen (zware) Z-as. Daardoor zul je 2D waarschijnlijk best netjes kunnen frezen.

    Als je de open-source frees kleiner maakt, met kleinere (maar wel ondersteunde) lineaire geleiders, trapezium-draad, niet met dure stepper-drivers, Arduino- aansturing, ESTLCAM software en meer van dat spul (vraag eens aan Rick NL), kun je waarschijnlijk zelfs ruim onder de 1500, mischien wel 1000 euro blijven.
    Er zijn ook houten voorbeelden te vinden in "Aluminium, staal en hout". MDF en Multiplex. Die zijn waarschijnlijk nauwkeuriger dan deze construktie ...

    100% de open-source frees kopiëren is geschikt om alu mee te frezen.
     
    Laatst bewerkt: 6 dec 2016
  9. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    979
    Dat is wel zeker dat het goedkoper kan. Maar ik wilde alleen aangeven dat als je het open-source deel 100% volgt, dat het dan niet goedkoop wordt. Maar zoals Dirk aangeeft kan je dan aluminium frezen. Maar de vraag is of Piet dat zou willen.

    De laser heeft inderdaad wel last van doorbuigen, maar niet van torderen zoals bij een frees. Het torderen zorgt voor de grote afwijking. Doorbuigen weet ik niet of dat effect heeft bij een laser.

    Zoals gezegd ben benieuwd hoe het design van Piet gaat worden.
     
  10. DirkSchipper

    DirkSchipper Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jun 2005
    Berichten:
    6.318
    Locatie:
    Utrecht
    Kijk eens naar de geleider-oplossing bij deze machine.
    Goedkoop, en zeker stijver ...
     
  11. Piet G

    Piet G

    Lid geworden:
    19 dec 2004
    Berichten:
    586
    Locatie:
    Goirle
    CNC freesmachine - deel 2.

    De Z-as hebben we als een complete eenheid aangekocht. Hij bestaat uit een stappenmotor met vertraging. Deze stappenmotor zit gemonteerd op een rvs basisframe. Hierop is ook een kogelomloop unit gemonteerd en daaraan zit dan weer een zwart U-vormige frame gemonteerd. Dit zwarte frame wordt door de stappenmotor d.m.v. een tandriem op en neer gestuurd. Aan het zwarte frame zit nl een lipje ( groen omcirkeld op de foto) dat aan de tandriem is gekoppeld. Zie onderstaande foto’s.

    DSC00023.JPG DSC00027.JPG DSC00052a.jpg

    Het rvs frame wordt straks tussen de glijdblokken van de Y-as gemonteerd met de boven vernoemde alu hoekprofielen. Op de zwarte basisplaat moet de “freesmotor” komen. We hebben hier gekozen voor een Dremel achtige motor. De maten zijn precies zoals ze moeten zijn en het toerental zit op 18.000 t/min. De spanning is 18 Volt, dit moet i.v.m. veiligheid van de frees unit, en er zit een voeding bij van 220Volt / 18 Volt. In de schakelkast die we later gaan bespreken zal dus een 220 Volt stopcontact komen voor deze voeding. Nu moet deze dremel op het zwarte frame gemonteerd worden. Hiervoor hebben we 2 hard kunststof klemmen genomen die met een bout op het frame hebben gemaakt. Op de middellijn van de motor hebben we in de klemmen gaatjes geboord en M3 draad getapt. In de motor hebben we op deze plaatsen 3 mm gaatjes geboord. De binnenzeskant boutjes die we in de klemmen draaien vallen precies in de gaatjes van de motor. Hierdoor zit de motor goed vast en kan niet draaien in de klemmen! Zie onderstaande foto’s.

    DSC00059.JPG DSC00057.JPG DSC00058.JPG

    Nu gaan we de complete Z-as monteren aan de Y-as. Dit doen we door 4 gaatjes van 4 mm in de alu hoeken en het rvs basis frame te boren, Met M4 bzk boutjes hebben de Z-as zo gemonteerd! Zie onderstaande foto’s.

    DSC00092.JPG
    DSC00095.JPG

    Nu de Z-as is gemonteerd gaan de stappenmotoren van de X- en Y-as monteren.

    Wordt vervolgt!
     
  12. Piet G

    Piet G

    Lid geworden:
    19 dec 2004
    Berichten:
    586
    Locatie:
    Goirle
    CNC freesmachine - deel 3.

    Nu gaan we bepalen hoe we de stappenmotoren gaan monteren.
    Tussen de stappenmotor en de aandrijfas gaan we een koppeling monteren.
    We hebben de stappenmotor met de koppeling aan de aandrijf as gemonteerd. Met een stukje alu hoekprofiel hebben we e.e.a. aan het “frame” gemonteerd.
    Zie onderstaande foto’s.


    DSC00015.JPG
    DSC00079.JPG


    De 2e stappenmotor was iets complexer maar na was passen en meten is ook deze aan het “frame” gemonteerd. De stappenmotoren zitten nu alle drie vast aan de CNC freesunit !
    Zie onderstaande foto’s.

    DSC00088.JPG
    DSC00089.JPG
    DSC00095a.JPG

    Nu gaan we even stoppen met het mechanische deel en starten we met de besturing!
    We hebben gekozen voor Mach-3 met een driver board type TB6560.
    Ook gaan we 2 voedingen gebruiken t.w. 1 x 220 Volt/ 12 volt en 1 x 220 Volt/ 24 Volt.
    12 Volt hebben we nodig voor de micro switches e.d. en 24 Volt voor de stappenmotoren!
    Eerst hebben we alles eens aangesloten om te kijken of er “iets” gebeurde. En ja, we hadden licht op de besturingsprint! Zie onderstaande foto’s.

    DSC00104.JPG
    DSC00105.JPG

    De complete besturing willen we in één besturingskast monteren. Dus een besturingskast gekocht en diverse accessoires hiervoor zoals sets 4 polig stekker sets en een 220 Volt aansluiting. Later volgen nog een noodstop schakelaar en aan/uit schakelaar. Voor de 1e proeven hebben we een hulpkabel gemaakt zodat we de X- Y- en Z-as kunnen gaan testen. In de schakelkast zitten nu de 2 voedingen, een 220 Volt stopcontact voor de 18 Volt trafo en de besturing print. Alles is aan de 4 polige stopcontacten gesoldeerd. De stekkers kunnen nu aan de voorzijde worden ingeplugd voor de 3 assen en de 18 volt, voor de freesmotor. Ook de P.C. seriële stekker kan vanuit de buitenzijde worden aangesloten. De 220 Volt aansluiting zit links. Zie onderstaande foto’s.

    DSC00110.JPG
    DSC00109.JPG
    DSC00113.JPG

    Nu zullen we Mach-3 moeten gaan installeren op de P.C.

    Wordt vervolgt !
     
    TheNorb vindt dit leuk.
  13. Piet G

    Piet G

    Lid geworden:
    19 dec 2004
    Berichten:
    586
    Locatie:
    Goirle
    CNC freesmachine - deel 4.

    Mach 3 instaleren was zo gedaan, maar nu moet Mach3 nog gaan communiceren met de besturing ( TB6550 ) en de besturing met de stappenmotoren. Dit is een klus waarbij je goed moet opletten of alle kruisjes juist geplaatst zijn! Na een dubbele check zijn we er van overtuigd dat alles goed staat. De volgende klus is het uitzoeken van welke kleuren we waar moesten aansluiten. De stappenmotoren zijn van het type “Nema 23” en in de data van deze motoren konden we uitlezen welke draden we moesten gebruiken en voor welke functie. Het voltage voor deze motoren is 16/24 volt. Door het aanwezige schema van de seriële stekker konden we uitlezen op welke pin, van 1 tot 25, we de “Enable”, “Dir” en “Step” van de X- Y- en Z-as moesten aansluiten.Nu konden we dus al de stekkers aan de stappenmotoren solderen en aansluiten op de besturingsprint. De besturing kon nu voor de 1e keer gekoppeld worden aan de pc en getest worden of al de 3 assen werkten. We doen dit met de muis, het z.g. “Joggen”. Zie onderstaande foto’s en filmpje van de eerste bewegingen.
    DSC00107.JPG DSC00109.JPG DSC00111.JPG

    Tijdens het testen merkten we dat één as, de Y-as niet lekker liep. Daarom de stekkers omgewisseld en naar wat testen moest het volgens ons aan de besturingsprint TB6560 liggen. Deze uitgebouwd en onder een loep goed bekeken. Tot onze grote verrassing zagen we op een spoor, dat we zeker weten voor de y-as is, een onderbreking! Zie onderstaande foto.
    DSC00108.JPG

    Tevens kwamen we er ook achter dat de seriële kabel één pin had die niet lekker was. En deze was ook voor de Y-as!
    Dus besloten we om een nieuwe besturing te gaan kopen. We hebben gekozen voor een apart moederboard voor 5 assen met lossen boarden voor elke as. Voor de zekerheid hebben we één extra moeder- en los board besteld. Ook de seriële kabel gaan we natuurlijk vervangen. Zie onderstaande afbeelding van het moeder-board en losse as-board.
    DSC00107b.JPG

    DSC00107a.JPG

    Omdat we nu toch moeten wachten op post vanuit China gaan we de bekabeling van de machine alvast in orde maken! Hierover en meer, de volgende keer.
     
    TheNorb en Ariel vinden dit leuk.
  14. Piet G

    Piet G

    Lid geworden:
    19 dec 2004
    Berichten:
    586
    Locatie:
    Goirle
    CNC freesmachine - deel 5.
    We zijn nu begonnen aan de elektrische bedrading. Alle kabels zodanig verlengd dat we de netjes door diverse geleidingen netjes konden ordenen. Alles gesoldeerd en voorzien van krimpkous. De beweegbare kabels hebben we geordend in een scharnierband. Zie onderstaande foto’s.
    DSC00115.JPG
    DSC00116.JPG

    Soms moesten er beugeltjes worden gemaakt en door een aluminium kokertje kun je ook kabels wegwerken. Zie onderstaande foto’s.
    DSC00120.JPG DSC00121.JPG

    De overige losse kabels werden ook gebundeld! Zie onderstaande foto.
    DSC00129.JPG

    Alle kabels zijn nu netjes geordend en het totaal zie er nu uit als onderstaande foto. Alles is nu aangesloten op de PC en besturingskast!
    DSC00126 .JPG

    Nu maar wachten tot de besturing ( PCB’s ) binnen komen.
    Ondertussen gaan we beginnen met bouwen van een vacuümplaat die in het basisframe past. Hierover volgende keer!
     
    TheNorb vindt dit leuk.
  15. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.403
    Ik zat even je foto te bekijken van die beschadigde printbaan, maar ik zie geen onderbreking.
     
  16. corvl

    corvl verslagschrijvers

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    2.553
    Locatie:
    Tirol -Oostenrijk
    Je kan de uiteinden van de Y-as verlagen , daar een wieltje onder doen , zodat de Y-as wordt ondersteund door het frame. Een idee om het doorbuigen tegen te gaan.

    Cor
     
  17. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Ik zie ook geen onderbreking in de rode cirkel. Ik zie wel dat de 102SMD links daarboven weinig/geen soldeer heeft aan de onderzijde. Maar dat kan ook door de schaduw komen.
     
  18. DirkSchipper

    DirkSchipper Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jun 2005
    Berichten:
    6.318
    Locatie:
    Utrecht
    De beschadiging zit vlgs. mij ook tussen de 2 banen, vooral in de lak dus tussen de 2 koperbanen.
     
  19. Piet G

    Piet G

    Lid geworden:
    19 dec 2004
    Berichten:
    586
    Locatie:
    Goirle
    CNC freesmachine - deel 6.

    Zoals vorige keer gezegd gaan we nu de vacuüm opspan unit bouwen. Hierbij gaan we gebruikmaken van het feit dat MDF poreus is! Later hierover meer.
    Voor de basis-grondplaat die in het frame gaat komen hebben we MDF plaat, 38 mm dik genomen. Hier om moet een groef komen waarin de vacuüm-rubber komt. Deze groef hebben we gemaakt van MDF stroken van verschillende hoogte. Hierdoor ontstond de eerste basis van de vacuümunit.
    Zie onderstaande foto’s.
    DSC00146.JPG
    DSC00145.JPG

    Om te voorkomen dat het vacuüm de bovenplaat zal hol trekken hebben we om de 5 cm een dopje geplaatst. Daarna moest er natuurlijk ook een gat in de basisplaat gemaakt worden voor het vacuüm. Door dit gat hebben we een rk-leiding gemaakt waarna we, door middel van een snijring koppeling, de slang aan de vacuümpomp koppelen Zie onderstaande foto’s.
    DSC00154.JPG
    DSC00153.JPG
    DSC00156.JPG
    DSC00158.JPG

    Toen dit alles klaar was kon alles met kit in elkaar worden gelijmd. Zie onderstaande foto’s.

    DSC00163.JPG
    DSC00165.JPG

    We laten nu eerst alles goed drogen en gaan volgende keer verder met het volledig luchtdicht maken van de unit!

    Ook te volgen op: https://gelderblommodelbouw.wordpress.com/
    Leuk nieuw project:: Recent aangekochte draaibank !
     
    TheNorb, ron van sommeren en Demaic vinden dit leuk.
  20. Piet G

    Piet G

    Lid geworden:
    19 dec 2004
    Berichten:
    586
    Locatie:
    Goirle
    Deel 7.

    Alles is nu uitgehard en we kunnen nu beginnen met het luchtdicht maken van het vacuüm bed. Rondom aan de binnenzijde en bij de inlaat voor het vacuüm hebben we alles goed in gekit. Toen ook dit goed uitgehard was zijn we begonnen met het ingieten de binnenzijde. Dit hebben we gedaan met een giethars van Araldite. Het resultaat zie je op onderstaande foto’s. (165a-165e )
    DSC00165a.JPG
    DSC00165e.JPG

    Toen ook dit allemaal was uitgehard hebben we de rand netjes zwart gemaakt en is het eind resultaat op onderstaande foto zichtbaar.(187)
    DSC00187.JPG

    Boven op de vacuüm-unit komt een mdf plaat van 6 mm dikte. Dit is de basisplaats waarop we gaan frezen. Hierna hebben we de unit in het basisframe geplaatst.
    Zie onderstaande foto’s. (191-208)
    DSC00191.JPG
    DSC00208.JPG

    Voor de vacuümpomp hebben we gekozen voor 2 grote pompen uit een industriële koel vitrine. Een unit voldeed nét niet en een 2e was voorhanden!
    Beide pompen hebben we aan elkaar gekoppeld en voorzien van vulpijpje en een vacuümmeter om te zien waar we mee bezig zijn. Alles voorlopig op een verrijdbaar plateautje gemaakt. Alles wordt laten samen gebouwd. Zie onderstaande foto.(235)
    DSC00235.JPG

    Alles is nu klaar voor de 1e proef! Hiervan uiteraard, toen alles werkte, een filmpje gemaakt.



    Goed nieuws: “De nieuwe besturing is binnen ! “
    Volgende keer hierover meer.
     
    Laatst bewerkt: 17 apr 2017
    TheNorb en ron van sommeren vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina