Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Oké Jan, maar ook aan jou de vraag, weet je of het ook al voor kwam in de 17e eeuw?Het kan zijn om bijboten te geleiden maar ook om de vele tonnen die moeten worden geladen te geleiden. Op modellen zie je wel de bijboten maar de tonnen in het ruim denkt een modelbouwer niet aan.
De officiële benaming is "stootwillen" en ze hebben als functie om tijdens het overboord zetten van bijv. de bijboten beschadiging van de boten te voorkomen.Hallo,
Ik kwam deze foto tegen over een schip dat de Zweedse Kronan schijnt te heten maar als twee druppels water op de HMS Prince lijkt. Wat mij echter opvalt zijn vier verticale rompverstevigingen midscheeps net voor de rusten van de grote mast. Kan iemand mij zeggen hoe die steunen heten en wanneer dit werd toegepast. Volgens mij pas 18e eeuw want ze zaten ook op de Santisima Trinidad
Bekijk bijlage 250122
De officiële benaming is "stootwillen" en ze hebben als functie om tijdens het overboord zetten van bijv. de bijboten beschadiging van de romp te voorkomen.
Voor zover ik weet kwamen deze al voor in de 17e eeuw, zoals Peter al liet weten heeft de SoS. ook twee stootwillen aan beide kanten.
Ik heb momenteel geen boek of bron waarin dit is terug te vinden, maar weet dit nog (ik meen uit één van mijn bouwbeschrijvingen in het verleden) Helaas weet ik ook geen jaartal wanneer de vaste stootwillen werden ingevoerd. Voor dat deze werden ingevoerd als vast onderdeel van de romp bestonden de stootwillen uit een soort kussens van verschillende materialen die tijdens het overboord zetten van de bijboten buitenboord werden gehangen om de bijboten tegen het "stoten" te beschermen.Piet, heb jij ook een bron waarin dit staat? Ik meen het ooit ergens gelezen te hebben, en dan diep ik die info op uit de krochten van mijn geheugen. Maar schriftelijke bevestiging heb ik niet (of misschien wel, maar weet ik niet meer waar).
....Dit laatste komt uit het boek; "Het Scheepsmodel, tuigage en uitrusting" van Orazio Curti. (ISBN 90 228 1933 7)
.
Fenders en stootwillen zijn het zelfde, tegenwoordig spreekt men meer van fenders.Heren,
Bladzijde 92 W zu Mondfeld, hier wordt gesproken over Fenders, zie foto
Dat is volgens mij ook juist Hans, Mondfeld spreekt wel van fenders, maar volgens mij is dit een meer modern woord, de bouwbeschrijving van de Victory heeft het ook over stootwillen.Ik ga voor stootwillen!
Geweldig, wat een respons, top jongens en ik kijk er wéér finaal overheen in de grote bouwbijbelFenders of stootwillen, als het beestje maar een naam heeft, maar ik had het meer neergezet omdat Ron wou weten wanneer die dingen ingevoerd werden