Die 350 gram valt me eigenlijk een beetje tegen Bert! Als je ziet hoe snel de boot reageert dan zou je zeggen dat er meer kracht ontwikkeld wordt. Ter vergelijking: Mijn Smit Finland trekt op 2 x 60 mm schroeven met straalbuizen ongeveer 900 gram. Denk dat daarbij het toerental tussen de 2500 en 3000 ligt. Schroeven zijn eigen fabrikaat en niet optimaal van vorm. Roel zijn Smit Salland zit meer power in. Maar hij heeft "echte" schroeven, denk van Raboesch. Nu zijn bij jou de schroefbladen bijna zonder profiel, waardoor de grip op het water niet optimaal is. Toch een geinig vaarbeeld, met die rookwolken. Er komen bijna kringetjes uit de pijp, net als bij een gloeikop of semi-diesel. Maar dat zijn Pom Pom boten! Gr. Klaas.
Mwah....Mischien, maar als ik er wat dieper over nadenk::
Jij trekt per schroef 450 gram. Da's 60 mm schroef bij 2500 toeren. Gewoon even straalbuisoppervlak doorrekenend, zou ik ruwweg 0,7 (5/6e in het kwadraat) keer zoveel moeten hebben. Ofwel 0,7 x 450= 312 gram. En dan doe jij dat bij 2500~3000 toeren, en ik doe 350 gram bij slechts 2000 toeren. Zo gerekend nog helemaal niet slecht eigenlijk....
Ik denk wel dat het motortje een veel grotere schroef aankan.
Als dat niet onder de boot past is de motor gewoon te groot.
Dat denk ik ook wel, maar er zijn geen grotere verstelbare schroeven in de handel (geweest) en de eerstvolgende grotere romp bij SMB was gelijk anderhalf keer zo groot en 3 keer zo duur (en qua stijl niet geschikt voor een "pokkebootje").
Al denk ik dat met een keerkoppeling, en een haartje meer toeren (zeg, 3000 of zo) een dergelijke boot gewoon probleemloos moet zijn voor het prutteltje.
Per slot van rekening heb ik er op de testbank bij 4000 toeren het equivalent van bijna vier Decaperms uit getrokken....
Maar dan ga je wel gelijk ook met hitteproblemen tegenkomen en dus waterkoeling en dergelijke moeten gaan aanleggen. En dat is geen makkelijke opgave bij dit kleine ding.
Zoals het nu is, is bij 1200 toeren deze schroef écht de max, bij 2000 toeren trekt hij het met gemak.
Soms zie je een flinke rol in je boot, krijgt dan de motor een zet en draait de boot om het vliegwiel?
Ja.. het lukt me blijkbaar nog niet om iedere verbranding even groot te laten zijn als de vorige. Er zitten nog steeds hikken en ploffen tussen.
Maar: er zitten ook nog geen kimkielen onder, en er is ook nog helemaal geen massa op afstand van de rotatie-as (opbouw, mast). Beide gaan dat rollen vrij sterk tegen.
Wat me ook opvalt is dat je ondanks het straalbuisroer toch snel lucht trekt.
Kontje wat dieper leggen misschien, kan dat met de waterlijn?
Hij ligt hier achter op nominale diepte (voor nog wat te hoog), en het lucht trekken is hoofdzakelijk omdat ik de vertragingen op pitch en roer op nul gezet heb. Als je dan wat woest manouvreert komt er zo nu en dan wat lucht bij. Maar alleen als ik bijvoorbeeld van vol achteruit naar vol vooruit ga met tegelijk het roer aan boord.
Het is nu eenmaal niet anders, en met de vertragingen geactiveerd heb je er geen last van.
Eigenlijk sowiso niet, want met de kop in de kant, vol toerental en de schroef vooruit trekt hij ook geen lucht.
Wat dat betreft wel grappig: als ik zonder ballast vaar, hangt de tunnel nét onder water.
Stilliggend volle kracht vertrekkend trek je dan de eerste anderhalve meter flink lucht, en als er gang in de boot komt "pakt" de schroef (geen lucht meer) en dat hoor je goed aan de motor....
Tevens is er vrij veel ruimte tussen tunnel en schroef, omdat de naaf heen en weer moet kunnen gaan.
Ik heb een speling van 1 mm rondom aangehouden, wat nét te krap is, bij bepaalde roer/pitch combinaties loopt het nog wat aan.
Maar in zijn algemeenheid genomen, als ik jullie commentaren lees, zit ik er helemaal niet ver vanaf, wat redelijk is voor een bootje als dit, dus....