Bouwverslag: een Deltawing

Maak dezelfde vleugel, maar dan zonder romp. Nerm dan het sipkill profiel.

Even zoeken, toen vond ik dit:

hs61v2.gif


:koud:

Edit: daar kun je nog veel meer ontwerpen vinden....
 
Als je hard wilt, MH45, MH60, HS130 of de JW 065.
De HS130 en de JWL 065 zijn eigenlijk voor vliegende planken en de JWL 065 is het snelst voor dynamic soaring.
Het is ontworpen door Joe Wurts.

De Sipkill en Zagi profielen zijn zo traag als dikke poep vergeleken met de MH's.

En aangezien het een delta wordt en geen vleugel met een hoge A/R ratio heb je geen echte sterkte in je vleugel nodig, een ligger zou je zelfs weg kunnen laten.
Bij een vliegende plank van 120cm zou ik er wel een zeillat op zijn kant inzetten.


GJ
 
Even zoeken, toen vond ik dit:

hs61v2.gif


:koud:

Edit: daar kun je nog veel meer ontwerpen vinden....

Dit komt bijna in de buurt van de versie zoals ik hem steeds maak. Gewoon snijden van Gamma piepschuim en afwerken met ducktape. op het internet zijn genoeg manieren te vinden die aangeven hoe je de tape met aanbrengen om hem sterk genoeg te krijgen.
Ik zal vanavond eens een schets van mijn uitvoering maken en hier plaatsen. De gebruikte profielen zijn ofwel sipkill of Zagi. Daarnaast -3 graden washout inplaats van die -2 graden. Ik zal ook dan gelijk aangeven hoe ik de motor toen en nu nog vastzet op de vleugel.
 
Eric, jazeker.
Een Sipkill is een echt S-slag profiel en heeft een behoorlijke weerstand.
MH45 wordt ook bij pylonracers gebruikt, dus met motor.
De HS130 en JWL weet ik niet zeker, dat is echt gemaakt voor aan de helling met veel wind en een hoge vleugelbelasting.
De HS130 zit bijvoorbeeld op de Bluto van North County Flying Machines.
En de JWL 67 zit, wel wat aangepast, op de M60 van dezelfde fabrikant.

De Bluto:

Het JWL profiel vliegend (snelste foamie ter wereld, 390 km/u).
http://rcspeeds.com/aircraftdetails?AC=150

GJ
 
Het vervolg.

Gisteren eindelijk weer tijd gehad om een paar kernen te snijden, helaas nog niet helemaal naar mijn zin. Ik heb bij Bauhaus XPS schuimplaten gehaald. Mooie structuur en geel van kleur.

Eerst maar eens even de goede snijtemperatuur uitgevogeld. Tijdens het snijden trad er voor mij een nieuw fenomeen op; zie onderstaande foto:

1k0.jpg


Sommige gaatjes :hammer:in het oppervlak. Het lijkt op bolletje gesmolten schuim, die aan de snijdraad blijven plakken en die er later afvallen ofzo. Hoogstwaarschijnlijk vervuiling aan het begin van het snijden. Je ziet ook de strepen die ze hebben getrokken...

Het oppervlak van de goede kernen zijn overigens heel mooi glad en hoeven eigenlijk geen verdere nabewerking. Ook de sterkte vertrouw ik: er komen geen liggers of iets dergelijks in.


:beer:

Norbert





.
 
Laatst bewerkt:
Ben erg benieuwd. Dat met die pitjes komt me wel bekend voor. In Gamma-XPS-platen komt de hete draad geregeld dikke witte korrels (iets kleiner als maïskorrel) tegen die meegetrokken worden en later zichtbaar zijn als reliëf. Meestal is het enigszins te verbloemen met het ter hand nemen van een schuurlat ... en anders, toch maar een keertje extra snijden.
 
Ben erg benieuwd. Dat met die pitjes komt me wel bekend voor. In Gamma-XPS-platen komt de hete draad geregeld dikke witte korrels (iets kleiner als maïskorrel) tegen die meegetrokken worden en later zichtbaar zijn als reliëf. Meestal is het enigszins te verbloemen met het ter hand nemen van een ... en anders, toch maar een keertje extra snijden.

Volgens mij moet je steeds na elke snijbeurt de draad schoonmaken, en dat heb ik niet gedaan, het was weer een geleerde :hammer:les.

De volgende vleugels ga ik nog langzamer en kouder snijden. Deze set is gesneden met snelheid F75 en 31mA door de snijdraad. Ik ben wel benieuwd naar de waardes van anderen.

Ik heb er over nagedacht om een nieuwe set te snijden, maar ik heb het gelukkig niet gedaan. Waarom niet? Ik heb vorige week de vleugelhelften aan elkaar gelijmd en ben aan het gooien (in de tuin) gegaan. Het vloog heel goed, dus onder het motto 'KISS' (Keep It Stupid Simple) ben ik nu aan het bouwen...

Ik heb nog steeds de neiging om het te netjes te doen, maar dat wil ik nu juist niet, dus probeer ik me steeds in te houden....

Volgende week komt er een update....

:beer:
 
Hoog tijd voor een update!

In het snijden van schuimkernen word je steeds handiger en je leert steeds meer; ik heb nu wel ondervonden dat het allemaal veel langzamer en minder heet moet. Hieronder een foto van mijn huidige kernen:

1k0.jpg


Op zich is het oppervlak superstrak en heeft het geen schuurbeurt nodig. Ook het schuim is erg sterk, dus ik ga er geen liggers in maken, eerst maar eens kijken hoe het zich allemaal houdt in de lucht. Ik ben een beetje van het originele ontwerp afgeweken, omdat ik dan makkelijker een motor kan inbouwen. Wat heb ik dan gedaan? Een recht middenstuk ingebouwd:

1k0.jpg


Waar ging het dan mis? Ik was vergeten dat die platen een nok en een sleuf hebben aan de buitenkanten, zodat ze mooi in elkaar passen. Maar daardoor moest ik er wel een extra stuk afhalen, zodat de koorde van de twee buitenkanten iets kleiner werd. Ik had er niet aan gedacht... Is dat erg en vliegt mijn model er straks minder door? Degene die het weet mag het zeggen!

Zo komt het straks te zitten en wordt het verlijmd:

1k0.jpg


De twee zijkanten heb ik op de bouwplank vastgezet, door ze in de boven- en onderschalen vast te zetten met lijmklemmen. Op deze manier weet ik zeker dat er geen ongewenste verdraaing in de vleugel komt. Alleen het middenstuk zou iets kunnen verdraaien, maar ik heb er zo vertrouwen in! Zie onderstaande foto:

1k0.jpg


Toen alles droog was, was het natuurlijk weer de hoogste tijd, voor testvluchten in de tuin. Een paar M10 moeren er op geplakt, en het zwaartepunt zou volgens de ontwerper goed moeten zijn:

1k0.jpg


Dit bleek aardig te kloppen, maar ik moest er nog wel één moer extra bij plakken, voor het beste resultaat. Toen het zwaartepunt goed lag, en het model goed rechtuit vloog, heb ik het zwaartepunt vastgelegd door middel van het lijmen van twee boutjes in de vleugel:

1k0.jpg


Nano Racers

In Borne zijn veel Nano Racers (eigenlijk te vroeg) aan hun einde gekomen. Neem nou de mijne: die heeft ongeveer tien vluchten gemaakt. Tijdens de laatste vlucht, knapte het hoogteroer, na een luide knal, los. Jammer dat hij toen in een mooie eik terecht kwam, van ruim 100 jaar oud. Dat had die boom vast en zeker nog nooit meegemaakt, en de boer vatte het allemaal erg sportief op en vond het wel grappig.

Maar goed, om een lang verhaal kort te maken, na verwijdering van alle onbruikbare delen, bleef er nog dit over:

1k0.jpg


...het is genoeg voor mijn model!

Even alles wegen: ruim 300 gram, en dan komt er nog een accu bij:

1k0.jpg


Eerst maar even snel de motorsteun maken. Deze maak ik van de bovenschaal rest. Dat past dan mooi:

1k0.jpg


Doormidden breken en aan elkaar lijmen:

1k0.jpg


De motorsteuntjes er in drukken, epoxy er in en dan de motor vastdrukken:

1k0.jpg


1k0.jpg


Tijdens het drogen, kunnen de roeren uitgesneden worden:

1k0.jpg


Omdat ik de torsiestijfheid van de roeren nét niet genoeg vond, lijm ik er een balsa lijst achter, van 4mm. Dit geeft mij dan iets meer vertrouwen:

1k0.jpg


Als dit droogt, dan even de motorsteun in vorm schuren. Daarna op de vleugel plakken:

1k0.jpg


1k0.jpg


Bijna kwam ik in de verleiding om dit rommelige stukje bij te werken:

1k0.jpg


Gelukkig kon ik mij beheersen en heb ik niets gedaan!

Volgende keer servo's erin, en dan vliegen maar!

:beer:



.
 
Quote: "Omdat ik de torsiestijfheid van de roeren nét niet genoeg vond, lijm ik er een balsa lijst achter, van 4mm. Dit geeft mij dan iets meer vertrouwen:"

Niet als je ze zo in de hand hebt, maar wel als je ze vastplakt met tape aan de vleugel. Meer dan genoeg stijfheid. Houd er ook rekening mee dat balsa bij inwerking van vocht krom trekt. Één landing op vochtig gras en het is gedaan.
 
Persoonlijk vlieg ik vleugels zonder tape, maar mèt kan natuurlijk ook. Als het gaat om tapen van balsa om daarmee vocht op veilige afstand te houden, ben ik zelf meermaals bedrogen uitgekomen.
 
Nu eerst verder met de roeren. Eerst een poging gedaan o_O om een plakbandscharnier te maken... Het schuim met epoxy ingesmeerd en toen het droog was, een plakbandscharnier gemaakt:

1k0.jpg


1k0.jpg


Omdat het oppervlak blijkbaar niet glad genoeg was, kwam het plakband her en der een beetje los. Daar heb ik dus geen vertrouwen in, dus weg met het plakband, en over op de 'old-skool'-methode: scharnieren...

1k0.jpg


1k0.jpg


1k0.jpg


...als laatste nog plamuren met een epoxy/glasbubble mengsel:

1k0.jpg


...en als je dan nog een beetje plamuur over hebt, snel even dat rommelige stukje bijgewerkt. Ik kon het niet :hammer:laten...

1k0.jpg


Dan nu tijd voor de servo inbouw. Eerst even de servokabels verlengen:

1k0.jpg


Roerhoorntjes plaatsen:

1k0.jpg


Dan de servo's er in lijmen met hotglue (wel eerst even inpakken in een boterhamzakje, zodat ze er later altijd weer mooi schoon uit kunnen worden gehaald)

1k0.jpg


1k0.jpg


1k0.jpg


Dan afplamuren:

1k0.jpg


Er bleek een beetje speling in de oude zwarte kwiklinks te zitten. Dus uitboren en vervangen voor een M2 boutje met moer en borgmoer:

1k0.jpg


Dan een ruimte gemaakt voor de ESC:

1k0.jpg


De servokabels lopen door een rietje en komen er aan de bovenkant uit:

1k0.jpg


Daarna nog even een bodemafdekking maken van vier lagen glasweefsel. Ik knip vier ovalen uit, die steeds iets kleiner in diameter worden:

1k0.jpg


1k0.jpg


Dan natmaken met epoxy, plastic erover en de lijm er onderuit wrijven met een creditcard. Daarna kun je de vier vormen heel makkelijk uitknippen en (na verwijdering van de plastic afdeklaagjes) op elkaar leggen.

1k0.jpg


Dan laten drogen in de juiste vorm:

1k0.jpg


Zo. Volgende keer ontvanger en accu inbouwen, dan het model programmeren en dan de lucht in, maar nu eerst een feestneus op ;) !

:beer:

Norbert


.
 
Volgende keer schuim instrijken met dun laagje uhupor... 10 minuutjes wachten, plakband erop en het zit muurvast. Dit wordt toch al weer een aardig bouwprojectje :)
 
Back
Top