Als voorbeeld een video waarbij je kunt zien wat de toegevoegde waarde is om de keerkleppen (indien nodig) te mixen met de roerfunctie:
Tot 2.50 versnelt ze langzaam maar zeker tot volle kracht. Op dat moment staan de keerkleppen nog "los" van de roerfunctie. (Kan ik met een schakelaar aan of uit zetten)
Tot halve kracht is dit scheepje best windgevoelig en moet je met de roertrim corrigeren; steeds kleine beetjes, anders wordt het veel te heftig allemaal.
Vanaf 2.50 gaat ze op volle kracht: op 2.57 draait ze bocht waarbij de keerkleppen nog niet meehelpen.
Dat ziet er redelijk beschaafd uit; het model heeft dan een draaicirkel van ongeveer 6 meter.
Op 3.18 een kleine correctie met bijgeschakelde keerkleppen. Je ziet het zog even veranderen en de stuurreactie van het model is fel.
Op 3.28 een 180 graden bocht met keerklep bijgeschakeld: krap en snel.
Op 3.42 nogmaals, met iets minder roer- en dus ook klep-uitslag.
Op 3.52: vol roer met klep, op 3.57 nogmaals, nu de andere kant uit.
Op 4.01 vol in de remmen; je hoort een van de motoren even later loeien; die zit lucht aan te zuigen. Het gas moet er dan even af om weer water in de inlaat te krijgen. Da's op 4.08 voor elkaar en dan gaat het spul weer verder.
Op volle kracht is het zog overigens vrijwel kaarsrecht; van windgevoeligheid nauwelijks last.
Op 5.01 weer een "gewone" bocht zonder keerklep.
Overigens (op dit filmpje niet te zien): op langzame vaart is ze beter onder controle te houden als de keerkleppen een kwart omlaag staan. Dan is de snelheid laag, maar reageert ze een stuk beter op de roeren.
Heb je de keerkleppen helemaal omlaag, moet je "tegensturen" om daar te komen waar je wilt.
Logisch: je straalbuizen staan bijv naar links, maar de waterstraal wordt dan naar rechtsvoor afgebogen, het achterschip wil dan naar links, dus de boeg gaat naar rechts.
Hoe is het ondertussen met de nieuwe 105? Werkt die nu naar behoren of....