inderdaad ik vermoed zelfs dat ze iets extras doen (ik probeer het zo goed mogelijk te verwoorden) omdat het bouwmateriaal versus opbrengst zo veel "kosten". dit is ook zo, in de natuur, bouwstoffen om bijv. een Albatros te maken. wat blijkt; over het algemeen, is de elliptische liftverdeling optimaal, geeft de laagste geinduceerde weerstand.
maar, als de spanwijdte (of bij turbine, diameter) in principe vrij is, kan men met hetzelfde materiaal, belastbaarheid, en een grotere spanwijdte, terwijl men de tip dmv. verdraaiing ontlast, 12% minder geinduceerde weerstand halen (als ik het goed herinner). de tippen geven dan wat extra aandrijving grof gezegd. bij de windmolen, ook nog eens extra diameter (moment arm). ik weet bijna zeker dat dit in moderne molens verwerkt zit, maar ik weet niet of ze dat zelf bij naam weten. (de ontwerpers)
dit is een vid erover;
(kan mss lastig zijn)
toevallig of mss niet toevallig, ook een groot verschil tussen tip en wortel.
edit: het lijkt in die paraglider test vid ook wel zichtbaar, dat de wervel een behoorlijk eind binnenboord van de tip zit, dat duidt er wel op dat dat principe in die windturbine verwerkt zit.
een nadeel voor modellen met een groot snelheid bereik gewenst (niet 1 snelheid, bij gelijk gewicht) met die liftverdeling, is dat men de vleugel moeilijk kan optimaliseren per moment, op de snelheid.
vogels kunnen dit wel met hun bediening van de vleugels. bij windturbines is de belasting ook variabel (hoe zwaar men de dynamo aan de rotor laat trekken) en kan men de wieken over een zeker wind bereik optimaal inzetten, met verdraaiing van de bladen nog wijder bereik. (vooral als het hard waait, toerental onder bedwang houden en de krachten)