Albatros DVa 1/3

Mooiste vliegtuig van WW1,
Ik zal wel heel de romp huid met “dakpannen huid “ bekleden als begrijpt wat ik bedoel het eind resultaat is zo mooi.
 
1DAC54C8-302F-43A2-BF3D-18F35EF87961.jpeg
 
.
Prachtig project Njisa! :thumbsup:
Die monocoque triplex romp maakt de de kist zooo fraai!
Ik heb je Spandau`s op het schaaltreffen van heel dichtbij bewonderd, prachtig werk!!
De foto`s van de motor zien er ook zeer fraai uit.
Als de gehele kist zo volgt,... wordt een pareltje!
Ik blijf het volgen


Ja! Ook zo`n pracht kist, de bouw hiervan toentertijd met bewondering gevolgd!
Heeft deze Albatros het luchtruim gezien in de tussentijd Alexander?

Groeten, Ramses
.
 
Prachtig die houtnerf/kleur, is dat gewoon met blanke lak afgewerkt? en welke motor gebruik je?
Is inderdaad blanke lak, ik heb wel van te voren even heel lichtjes wat olie sporen gemaakt.
Schaal is 1:4 motor Laser 360
 
Laatst bewerkt:
@Ramses , nog steeds niet gevlogen ...
Sterker heel het vliegen en bouwen is de laatste jaren er bij in geschoten.
Twijfel of ik niet alles maar ga verkopen.
 
Zou niet te snel wegdoen, krijg je spijt van later. Heb ook enige tijd stop gestaan, Piper van Tony weggedaan, tot 2 maal toe, eerst mn zelfgebouwde en daarna een overgenomen, nu veel spijt, had ik maar op zn minst 1 ervan bewaart, maar ja gedane zeken etc.
 
Zou niet te snel wegdoen, krijg je spijt van later.

Ik spreek uit ervaring, helemaal met njisa eens. :)

Spijt! . . . Haren met bossen tegelijk etc.etc.


jan.
 
Gestart met de bovenvleugel, ben het volgende probleem tegengekomen. Rolroerservo: aansturing zit volgens JW aan de bovenkant, zou dit naar de onderkant vleugel willen brengen zodat je aansturing van de bovenkant niet ziet. conform orgineel. Servo moet dus nu gaan duwen ipv trekken zou dit invloed hebben? of gelijk aan bovenzijde aansturing? Lengte van de servokabels zullen ca 120 tot 150 cm bedragen. (van servo rolroer plaats naar midden vleugel (stekker) en daarna naar onderbuik romp ofwel servokabel via struts naar ondervleugel en vandaar naar de romp) Moet ik rekening houden met storing op de kabels? Welke servo's lijken jullie geschikt? graag advies in deze.
 
Wat rolroerservo betreft, die kunnen zowel trekken als duwen, het is net welke kant het roer uitslaat.
Een servo is beide kanten op even sterk
Zorg wel dat de stuurstang tussen servo arm en roer hoorn niet kan uitknikken onder druk.
Lange servokabels zijn geen probleem, zeker bij 2,4 ghz zijn storingen zeldzaam, gedraaide kabels hebben de kleinste kans op storingen.
Zorg wel dat bij zwaar belaste servo's de kabels dik genoeg zijn.
Wat servo keuze is het moeilijk kiezen , er is veel aanbod.
Eerst analoog of digitaal, digitaal is sneller en sterker bij kleine uitslagen, maar gebruikt ook meer stroom.
Voor een grote schaalkist kies ik persoonlijk voor een analoge servo.
Metalen tandwielen zijn voor het vliegen niet nodig, maar zijn wel sterker als er bij het transport een tik tegen het roer komt.
Ik zou in dit geval voor de Hytec 645MG servo kiezen, in deze servo is voor een tandwieloverbrenging gekozen waarbij de servo iets langzamer is maar wel een stuk sterker.
Een degelijke servo, en snel genoeg voor een schaalkist, ruim twee keer zo sterk als een "standaard" servo dus sterk genoeg voor een rolroer.

Ik gebruik deze servo op alle roeren, behalve het richtingsroer van echt grote kisten, daar gaat een nog sterkere servo in.

Succes Willem
 
Na diverse voorbeelden gezien te hebben, uiteindelijk voor de Albatros DV D.2214/17 van Heinrich Kroll, Jasta 24 gekozen. vooral het yin yang teken vind ikzelf goed passen. Dit betekende wel enkele aanpassingen voor de bovenvleugel ten opzichte van de bouwdoos welke de rolroerbesturing recht toe recht aan op de bovenzijde van de vleugel laat zien. Hierdoor zie je dus de servohevel en de aansturing welke over de vleugel naar het rolroer loopt, zowiezo niet mooi naar mijn mening. De DVa had rolroeraansturing vanuit de ondervleugel, de DV vanuit de bovenvleugel. Hierdoor heb ik de bouwtekening-servoplaats verplaatst richting het rolroer zodat de aansturingstangen kort gehouden kunnen worden. de rolroerhevels zijn dan ook aangepast om deze van onder en boven aan te kunnen sturen. Over de aansturingsstangen zijn kapjes gemaakt gelijkende op het orgineel. rolroer kap.jpg 3 servo inbouw met rolroerkap en rolroerhorn.jpg De sleufhouder naast de de kap is voor de scharnierafdekking, een dunne aluminium strip is hier voor bedoeld, vastgezet aan boven en onderzijde. Voor de servoaansluiting heb ik gekozen voor de stekkerverbinding van Emcotec 2 servo stekker verbinding naar middenstuk bovenvleugel.jpg Bij sommmige DV/DVa is de Daimler Mercedes radiator en de Teeves & Braun radiator gebruikt. Ik heb gekozen voor de Daimler Mercedes radiator uitvoering, hiertoe staat de achterzijde van de bovenkant radiator omhoog, hopelijk heeft dat niet al te veel invloed op het vleugelprofiel 4 Daimler Merceds radiator.jpg 5 onderzijde bovenvleugel met onderkant Daimler Mercedes koeler.jpg 6 bovenzijde bovenvleugel met  bovenkant Daimler Mercedes radiator.jpg Het expansievat op de radiator heb ik afneembaar gemaakt tbv vervoer maar tevens voor mogelijke overslag bij toekomstige landingen. 7 afneembare schoorsteem Daimler Mercedes radiator.jpg
 

Bijlagen

  • rolroeraansturing.jpg
    rolroeraansturing.jpg
    239,6 KB · Weergaven: 557
  • 7 afneembare schoorsteem Daimler Mercedes radiator.jpg
    7 afneembare schoorsteem Daimler Mercedes radiator.jpg
    42,6 KB · Weergaven: 429
Stabilo aangepast, het hoogteroer als 1 stuk gelaten (mogelijkheid tot delen was er volgens bouwtekening). Toch gekozen voor 1 geheel hoogteroer, het aansturen hoogteroer om 1 of 2 servo's op het hoogteroer te gebruiken, ligt nog open. Pull/pull sowieso. Volgens bouwtekening zijn er twee delen stabilo en een of twee delen hoogteroer.
Ik heb dit aangepast naar het orgineel en daar 2 delen stabilo en 1 deel hoogteroer, het middendeel van het stabilo komt vast op de
romp. Plaats servohevels en servoshevels ansich naar orgineel gebouwd, tevens afwijkend van de scharnierpunten op bouwtekening, deze naar het voorbeeld van het orgineel gebouwd.
 

Bijlagen

  • rechter deel stabilo.jpg
    rechter deel stabilo.jpg
    42,7 KB · Weergaven: 439
  • 1 stabilo.jpg
    1 stabilo.jpg
    46,7 KB · Weergaven: 485
  • 2 stabilo.jpg
    2 stabilo.jpg
    43,4 KB · Weergaven: 476
  • aansturing stabilo.jpg
    aansturing stabilo.jpg
    47,7 KB · Weergaven: 424
  • stabilo orgineel.jpg
    stabilo orgineel.jpg
    30,1 KB · Weergaven: 399
Voor de motorisering van de Albatros DV gekozen voor de Zenoah 62 PCI met vertraging. (zou een lat moeten aankunnen van 34x20)
De vertraging van Vogelsang Aeroscale USA binnen gekregen. Duur maar mooi spul en dan die forse invoerkosten tja mag wat kosten!
 

Bijlagen

  • van Vogelsang Aeroscale USA.jpg
    van Vogelsang Aeroscale USA.jpg
    28,9 KB · Weergaven: 561
  • de extra bestelde delen.jpg
    de extra bestelde delen.jpg
    39,1 KB · Weergaven: 545
  • daar is ie dan.jpg
    daar is ie dan.jpg
    39 KB · Weergaven: 575
  • spannend.jpg
    spannend.jpg
    37 KB · Weergaven: 529
  • woooow.jpg
    woooow.jpg
    40,9 KB · Weergaven: 516
Back
Top