Bouwverslag UNION BOXER Scratch Build

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Macrabbit, 12 dec 2017.

  1. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    ja die laatste dingetjes monteren op de plek die je toen bedacht had, dat geeft voldoening. Prachtig!
     
  2. Macrabbit

    Macrabbit Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    2.353
    Locatie:
    Julianadorp
    Dank je wel Pentip.
     
  3. Macrabbit

    Macrabbit Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    2.353
    Locatie:
    Julianadorp
    Hallo allemaal,
    Mijlpaaltje, het dek zit er op. Nog steeds een beetje twijfels of het toch niet te snel is, maar kan niet meer terug. Zit als een huis.
    Zo, ongeveer 20 kg ballast er op. Moet natuurlijk wel aangedrukt worden. Uiteraard alles gelijmd met epoxy, vervolgens wel 24 uur zo laten staan. De lijmklem was nog even nodig om de romp, die ter plekke iets week, weer in het gareel te brengen. Is allemaal gelukt kan ik verklappen.

    P1000624.JPG

    Na het verwijderen van de accu,s en lijmklem, het geheel geïnspecteerd en goed bevonden. Vervolgens moet er natuurlijk weer gespoten worden. Spuiten betekent ook afplakken. Aangezien ik vond dat niet alles af te plakken was, het volgende bedacht en gedaan. Het moeilijkste afplakken is natuurlijk de verschansing op het achterdek alsmede de verschansing op het voordek. Omdat met name bij de houders van de banden het ook lastig spuiten is, heb ik, wat nu grijs is aan de buitenkant, voorgekwast met een penseel en iets verdunde verf. Nauwkeurig werkje, ben er een middag mee bezig geweest.
    P1000625.JPG

    Zoveel met de kwast gedaan dus.
    P1000626.JPG

    Nog maar weer een plaatje van bovenaf.
    P1000627.JPG

    Tja, en dan weer afplakken. Altijd een tijdrovend klusje. Overigens gebruik ik hiervoor heel vaak Pre Taped Masking Film van jawel, de Action. Kost geen drol en reuze handig. Plakt goed, laat zich ook goed verwijderen en het afdek plastic is in eerste instantie mooi opgevouwen. Als het plakband vast zit, kun je het plastic uitvouwen tot 500 mm breed. Om de hoekjes nog wat extra stevigheid te geven plakband van dezelfde firma gebruikt. Voldoet ook prima.
    P1000628.JPG

    Ik laat na het spuiten, nooit het afplakspul zitten. Zelfs voordat ik de spuit weer schoonmaak, haal ik alles er (heel voorzichtig) af. Zoals gezegd, alle plakband die ik heb gebruikt laat zich heel gemakkelijk verwijderen. En dan is het ineens een heel ander schip. Als je je nu afvraagt wat die witte bak is op het schip, dit is ter bescherming van de trap die vanaf het dek naar de stuurhut gaat. Ter voorkoming van transportschade dus. En ook gemakkelijk tijdens het werken aan het schip. Je haakt er snel achter.
    P1000629.JPG

    Het onderschip was niet naar mijn zin. Deze heb ik met waterproof schuurpapier, 600 geloof ik, weer opgeschuurd tot ze weer helemaal glad was. Volgende week ga ik dus nog een afplakronde en spuiten doen. Dan moeten ook gelijk de thrusters gespoten worden. De zinkanodes liggen ook gereed om gemonteerd te worden. Bijna tijd om een afspraak met de letterkoning te maken voor het plotten van de diverse teksten, dieptemarkeringen, plimsolmerk, Rescue Zone, IMO nummer en nog wat Boskalis emblemen en tekst.
    Zover mijn frutsels van deze week. Ik ga met een goed gevoel naar de Zondag. Eerst natuurlijk F1 kijken en s,middags Parijs- Roubain. Ik kom het weekend wel door.
    Tot de volgende keer.
     
  4. r.driesse

    r.driesse

    Lid geworden:
    1 jan 2008
    Berichten:
    133
    Locatie:
    Ridderkerk
    Zit er mooi uit Sjoerd,
     
  5. Macrabbit

    Macrabbit Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    2.353
    Locatie:
    Julianadorp
    Dank je Richard.
     
  6. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    als je nou eerst die bok weghaalt voor je gaat varen heb je niet zoveel accu's nodig...


    :hammer:;););););)
     
  7. piet

    piet

    Lid geworden:
    29 jul 2004
    Berichten:
    1.534
    Locatie:
    zaandijk
    Boot ziet er schitterend uit, mooi bouwwerk.
    blijf het volgen.
    alleen heb ik een vraag, waarom spuit je een model?
    mijn ervaring is dat de meeste verf er naast komt en niet op het model.
    ik spuit dan ook niet meer.
    groet Piet
     
  8. Macrabbit

    Macrabbit Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    2.353
    Locatie:
    Julianadorp
    Hey Pentip, leuk dat je reageert maar snap niet waar je het over hebt:(:(
     
  9. Macrabbit

    Macrabbit Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    2.353
    Locatie:
    Julianadorp
    Bedankt voor je reactie Piet. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik schilderen op zich een crime vind. Het resultaat was eigenlijk ook nooit echt goed. Ben jaren geleden begonnen met spuiten en dat bevalt me veel beter, maar het "kleuren" wordt nooit mijn hobby. Het hoort er gewoon bij. En ja, er verdwijnt natuurlijk ook verf die niet op het model terecht komt. Maar ten opzichte van de spuitbus valt dit met de Airbrush spuit erg mee. Airbrush kan ik je dus van harte aanbevelen.
     
  10. piet

    piet

    Lid geworden:
    29 jul 2004
    Berichten:
    1.534
    Locatie:
    zaandijk
    Sjoerd, een airbrush is misschien een idee maar voorlopig hou ik het toch maar bij de kwast.
    groet Piet
     
  11. Macrabbit

    Macrabbit Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    2.353
    Locatie:
    Julianadorp
    Hallo allemaal,
    Nu het dek is gemonteerd, kon ik ook de verlichting aansluiten zover. Een plaatje om te laten zien wat er aan verlichting is aangesloten. Foto eigenlijk met teveel licht geomen. In het donker is het gewoon geweldig. Het lijkt erg veel, maar als de lieren zijn geplaatst valt het meeste weer weg. Maar ze zitten er wel;)

    P1000630.JPG

    En dan weer zo een klusje waar je tegen op ziet. Nooit eerder gedaan is daarvan de reden denk ik. Montage van de Fenders en de dikke lip. Onderstaand is te zien wat ik daarvoor gebruikt heb. Materiaal van een collega gekregen, bedankt Jan. Het gebruikte materiaal is krimpkous, rubber koord en haakjes van messing.
    P1000640.JPG

    Hier is te zien hoe de dikke lip wordt gemaakt ten bevestigd. Na het uitmeten van de stukjes krimpkous, deze afgekort en om het koord geschoven. Na het warm maken met de verfbrander was de krimpkous nog net een fractie te ruim. Deze in de lengte doorgeknipt en een fractie er af gehaald zodat de krimpkous mooi strak om het koord x
    zat. Krimpkous op de juiste plaats vastgelijmd met een druppeltje secondenlijm. Dit eerst voor alle segmenten gedaan. Zoals in eerdere foto's is te zien heb ik de verschansing van messing gemaakt, evenals de rand waar de dikke lip op ligt. Een gaatje van 1 mm geboord op de juiste plaats in de verschansing. Het haakje uit de bovenste foto door de verschansing gestoken. Daarna de andere kant van het haakje zo gebogen, dat deze op de rand komt te liggen van de ondersteuning van de dikke lip. Deze heb ik vervolgens aan elkaar gesoldeerd. Was even priegelen maar is prima gelukt. De bovenkant steekt dus gewoon door de verschansing, is niet gesoldeerd. Kan geen kant op.
    P1000634.JPG

    Nog 3 haakjes te gaan.:)
    P1000639.JPG

    Hier nog een plaatje van de soldering van het haakje op de ondersteuning van de dikke lip.
    P1000641.JPG

    En dan is het ook zo weer gedaan. Achteraf viel dit wel mee. Het gaat om de juiste manier van monteren. Die juiste manier moet je eerst wel even bedenken. Meerdere opties overwogen , maar dit was voor mij de beste.
    P1000642.JPG

    En om het af te maken ook de Fender gemonteerd. Ook deze is door een collega gemaakt, gegoten. Bedankt weer Jan. Deze is gemonteerd met siliconen kit. Het vertrouwen in deze manier van monteren moet nog even groeien, maar voor alsnog ziet het er goed uit.;)
    P1000649.JPG

    Is toch gelijk een heel ander gezicht. Staat wel stoer moet zeggen. Omdat ik nog een paar dingetjes heb gedaan volgt er gelijk nog een up date.
     
  12. Macrabbit

    Macrabbit Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    2.353
    Locatie:
    Julianadorp
    Was ik weer.
    De thrusters had ik natuurlijk al een tijdje gereed. Ze waren echter nog niet in de kleur. Omdat ik toch met de rode kleur bezig was de thrusters gelijk meegenomen voor de eerste keer.Moeten nog een keer gespoten worden. Het onderwaterschip dus voor de tweede keer gespoten. Veel beter nu en tevreden.
    P1000632.JPG

    Tijd dus om ook het onderwaterschip af te werken. Er zitten een aantal anodes op de romp. Voor het spuiten hiervoor strookjes styreen op de romp geplakt met epoxy. Nu de romp voor de tweede keer is gespoten de betreffende strookjes styreen kaal geschraapt.
    P1000643.JPG

    De anodes ook gemaakt van stukjes styreen en deze in een metallic grijze lak geschilderd.
    P1000644.JPG

    Na het kaal maken van het eerder aangebrachte strookje styreen, de anode er op gelijmd.
    P1000645.JPG

    Hier zijn inmiddels de meeste anodes aangebracht.
    P1000646.JPG

    En een plaatje van de complete onderkant. De thrusters moeten zoals gezegd nogmaals worden gespoten. De anodes die hierop bevestigd zijn krijgen nog dezelfde kleur als de overige anodes.
    P1000647.JPG

    En nog een bonus plaatje.
    P1000648.JPG

    Dit zal een beetje de laatste foto's zijn van het onderwaterschip. Mijn volgende werkzaamheden zullen het maken van een standaard zijn. Degene die ik tot nu toe gebruikt heb is niet geschikt meer. Hiermee beschadig ik het spuitwerk van de romp teveel. Jullie houden nog een foto tegoed van de banden die aan de zijkant bevestigd zijn. Ook de fenders aan de achterkant zijn gemonteerd. Komt allemaal goed en tot de volgende keer.
     
    Tug.NL en Dunsz vinden dit leuk.
  13. Macrabbit

    Macrabbit Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    2.353
    Locatie:
    Julianadorp
    Hallo Piet, zo hebben we allemaal onze eigen specialiteit zal ik maar zeggen. Heb grote bewondering voor de schilderkunsten van sommige bouwers.:)
     
  14. Macrabbit

    Macrabbit Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    2.353
    Locatie:
    Julianadorp
    Hallo allemaal,
    Vorige up-date wat beloofd, echter helemaal vergeten. Jullie houden het tegoed. Had het manschappen verblijf qua vorm al gereed. Echter ook hier zitten de nodige details aan. Begonnen met de achterkant van deze opbouw.
    Voor de binnenste zijkanten 2 roosters gefreesd. Bewerkelijk maar ben er tevreden over.

    P1000650.JPG

    Hier is één van de roosters te zien. Tevens een aantal roosters voor aan de bovenkant gemaakt, alsmede een toegangsdeur, kasten voor brandslangen ( nu nog een blauw deksel maar dat wordt rood natuurlijk), wat leidingwerk en een haspel voor , volgens mij, zoet water. Ook zitten tegen deze wand weer 4 "bulb"lampen. Rechts van de slanghaspel nog een houder voor het "fireplan" noemen ze dat volgens mij.
    P1000651.JPG

    Dit is de rechterkant uiteraard. Ook hier weer één van de roosters, twee kleinere roosters, wat leidingwerk en ook weer twee "bulb"lampen.
    P1000652.JPG

    Vervolgens behoorlijk wat werk gehad om deze kozijnen uit massief styreen, 4 mm dik, te fraisen. Maar uitstekend gelukt.
    P1000653.JPG

    Vervolgens de gaten afgetekend en met de Dremel er uit gefraisd.
    P1000656.JPG

    En dan ziet het er zo uit. Niet op de foto gezet, maar er zit ook nog een afdakje boven. De ramen kunnen namelijk bij de 1:1 open. Bij mij dus niet:)
    P1000655.JPG

    Ook bij het manschappen verblijf zitten buitenom allemaal "bulb"lampen. Deze ben ik nu aan het maken, worden deze week nog geplaatst denk ik.
    P1000657.JPG

    En dan hier nog een plaatje waar ook de afdakjes boven de ramen te zien zijn.:) Buiten de lampen komen op de buitenkant nog behoorlijk wat toeters en bellen. Maar we komen er wel.
    P1000658.JPG

    Dit was het weer tot nu toe. Tot de volgende keer.
     
    Tug.NL, Dunsz, Erwin van Leeuwen en 3 anderen vinden dit leuk.
  15. Dordtsebank

    Dordtsebank

    Lid geworden:
    19 nov 2007
    Berichten:
    597
    Locatie:
    Zuid Holland
    Lekker frutsellen en priegelen. Iets wat jou wel toevertrouwd is. Top klasse.
     
  16. Macrabbit

    Macrabbit Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    2.353
    Locatie:
    Julianadorp
    Dank je wel Ferry:)
     
  17. Erwin van Leeuwen

    Erwin van Leeuwen

    Lid geworden:
    22 jun 2014
    Berichten:
    1.183
    Locatie:
    Steenbergen.(NB)
    prachtig Sjoerd !!! :wave
     
  18. Macrabbit

    Macrabbit Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    2.353
    Locatie:
    Julianadorp
    Hallo allemaal,
    Wel vlak na de vorige, maar de gedachte kwam in me op dat ik wel erg snel aannam dat met name de lampjes wel duidelijk zou zijn. Heb maar even een up-date gewijd aan deze "Bulb"Lampen. De lampen op het model zijn eigenlijk 1,5 mm te hoog. Dit is een concessie die ik heb gedaan om toch deze LEDS te kunnen gebruiken. De diameter en de ronde top zijn namelijk wel op maat. Voor degene die het nog mooier wil maken zou nog het Ledje kunnen afvijlen en een nieuwe ronde top er aan schuren. Echter gaat dan ten koste van het lichtbeeld, althans, is mijn mening. De Ledjes komen uit een string van kerstlampjes van de Action. Mooi warm wit licht met een mooi lichtbeeld.

    In een Styreen strip 3,5 x 2 mm 2 gaatje 0,8 mm geboord op 2,5 mm van het uiteinde.
    P1000662.JPG

    Vervolgens 2 groefjes er in gefreesd van 1 mm diep
    P1000663.JPG

    Blokje op maat gesneden, in dit geval 6,5 mm lang
    P1000664.JPG

    Het Ledje er in gestoken en de pootjes haaks om gebogen. Deze liggen nu verdiept in het blokje.
    P1000665.JPG

    Gezien vanaf de andere kant.
    P1000666.JPG

    Vervolgens het blokje met de Led op een strip Styreen van 0,5 mm dikte geplakt.
    P1000667.JPG

    Na droging van de lijm het blokje van de styreen strip afgesneden,
    P1000668.JPG

    en vervolgens het blokje afgewerkt met een rond kantje.
    P1000669.JPG

    Het geheel is nu gereed om gemonteerd te worden.
    P1000670.JPG

    Druppeltje lijm er achter en het zit vast. Rest nog om alles aan de binnenkant aan te sluiten. Op het manschappenverblijf zitten er totaal 16.
    P1000671.JPG

    Zo, dit was even een tussendoortje. Meld me weer als ik weer wat verder ben. Tot dan.
     
    Tug.NL, Erwin van Leeuwen, Herm en 2 anderen vinden dit leuk.
  19. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.103
    Locatie:
    Oostvoorne
    Wel een diepte-investering daar bij de Action Sjoerd, maar het worden mooie lampjes. En met die lensjes schijnen ze het dek mooi aan. Wordt weer een sjiek schip! Petje af voor het geduld en resultaat. Gr. Klaas.
     
  20. Macrabbit

    Macrabbit Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    2.353
    Locatie:
    Julianadorp
    Dank je Erwin.
     

Deel Deze Pagina