Eerste Tamiya project

Discussie in 'Bouwverslagen Trucks en Bouwmachines' gestart door Wessel Machielse, 14 apr 2019.

Tags:
  1. Wessel Machielse

    Wessel Machielse

    Lid geworden:
    17 mrt 2019
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Ritthem
    Hallo allemaal,

    Even voorstellen, ik ben Wessel Machielse, 19 jaar en kom uit Ritthem (zeeland). Nu ben ik al een tijdje aan het lezen op dit mooie forum, en heb ik als truckerszoon en transportfotograaf ook interesse gekregen in een 1:14 model. Als student is er altijd een krap budget maar van de week toch maar een Tamiya scania 4x2 aangeschaft. Deze kwam gisteren binnen en meteen maar een aantal bakjes verzameld en de handleiding open geslagen.

    20190413_124746.jpg

    Na een hele middag gepriegeld te hebben is er een basis!

    20190413_215405.jpg sommige onderdelen en panelen moeten nog gelijmd worden, maar vond het wel genoeg geweest gisteren. Nu weet ik ook dat er enkele onderdelen nog ontbreken om hem rijdend te maken, dus de vraag: suggesties voor een stuur en/Of schakelservo (ja ik wil nu nog even met versnellingsbak, even aanzien hoe dat werkt)? En welke regelaar is een goeie om mee te beginnen?

    Accu en zender/ontvanger heb ik al in bezit. Wordt een 2S lipo!

    Maar hier blijft het project niet bij, ik heb bij Peter van Rijnsbergen een DAF XF106 comfort cab besteld en die is nu in de maak als het goed is. Dus op de lange termijn zal de wagen een transformatie ondergaan naar een mooi stukje Eindhovens glorie, welke in photoshop al is gefantaseerd!

    IMG-20190309-WA0021.jpg

    Voor nu nog even met een kip rijden en eventueel met de tijd al onderdelen opbouwen. Genoeg geschreven zo op de vroege ochtend, ik kijk uit naar jullie suggesties om mijn model al rijdend te krijgen.

    Een hele fijne dag gewenst!
     
    Rakthi en Langedijker truckertje vinden dit leuk.
  2. marcelinets

    marcelinets Guest

    Welkom Wessel op ons forum.

    Servo,s van Carson zijn goed om te kunnen sturen en voor je versnellingsbak.
    Mocht je later verlichting in je truck willen kies dan voor de Beier USM RC 2 , of de Beier SFR 1 in deze zit ook een rijregelaar met de beier heb je veel mogelijkheden voor verlichting en geluid, wel kiezen voor de module inclusief dvd dit voor de installatie.

    De meeste modelbouwers kiezen voor een andere versnellingsbak , daar de standaard tamiya versnellingsbak veel plaats in neemt, ook vervangt men de standaard motor voor een 55 of 80 turns motor, daar de standaard motor een race monster is.

    Succes met de bouw .
     
  3. Wessel Machielse

    Wessel Machielse

    Lid geworden:
    17 mrt 2019
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Ritthem
    Dankjewel voor je reactie,

    Het gaat nog wel even duren voor de daf cabine klaar is, dus wil hem nu nog gewoon standaard houden en aankijken wat anders moet. Heb inderdaad al veel gelezen over andere motoren dus wie weet.
     
  4. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.375
    Locatie:
    Achterhoek
    Als je deze gewoon standaard wilt houden.......

    Stuurservo standaard 12 kg
    schakelservo standaard 3 kg
    Regelaar brushed wat er voorhanden is.
    Brushed crawler motor 55T/80T

    Als je nu alleen maar even wilt rijden tot je DAF klaar is moet je niet zoveel investeren. Je bouwt hem over een tijdje toch weer helemaal op en moet ook het chassis vervangen. De stuurservo kun je zo weer overnemen. Dus die meteen goed kiezen. Hitec bijvoorbeeld. Snelheid van de servo is niet belangrijk, kracht wel. Er is van alles te koop. Weet niet of je naar een winkel gaat of via internet besteld?

    Ik zou wel een andere motor plaatsen met het origineel ram je de plinten uit de woning in zijn 3. Crawler motor kost een tientje om en nabij. Gewoon standaard regelaar. Neem aan dat je met de DAF ook over zult schakelen op licht en geluid. Dan ben ik iemand die Beier adviseert. Servonaut oid kan ook natuurlijk.

    Ik neem aan dat je alles al met kogellagers hebt voorzien?

    Alles hangt af van Budget natuurlijk en daarnaast van persoonlijke voorkeur en ervaringen. Wordt lid van een club of ga naar rijdagen in het land. Als je voor advies naar een winkel gaat ga dan naar een winkel met truckervaring. Sommige modelbouw winkels doen maar weinig in trucks en verkopen je race regelaars voor in je truck.

    Kun je hier wat mee?
     
    VOLVO FH 16 750 en Wessel Machielse vinden dit leuk.
  5. Wessel Machielse

    Wessel Machielse

    Lid geworden:
    17 mrt 2019
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Ritthem
    Hallo medebouwers,
    De dag nadat het model af was gelijk servo's besteld en een rijregelaar, een beier is voor nu nog even te duur dus nu even een goedkope maar prima werkende erin zitten. Even dagje wachten maar dan was de bestelling ook in huis, dus meteen weer de schroevendraaiers erbij gepakt en alles op zijn plek gezet en getest.
    20190419_140819.jpg
    De motor is inderdaad eentje om het tapijt mee op te rollen, dus diezelfde dag een nieuwe motor besteld. Het is een Carson poison truck puller motor geworden, zojuist is deze binnen gekomen en met mijn enthousiasme gelijk er maar even in geknutseld.
    20190419_140825.jpg

    Werkt toch stukken beter deze motor, rijdt nu mooi elegant in de rondte. Het is nu nog even wachten op een andere accu, had nog een 2200mah liggen maar is toch weinig voor lang rijden.

    Volgende stap is waarschijnlijk toch een ander kleurtje, deze WK versie is niet helemaal mijn ding. Eventueel wat oefenen met plaatmateriaal en de zijkanten mooi dicht bouwen in de deense stijl oid.

    Heb ook nog zwaailampjes liggen, toch leuk om er ook nog op te knutselen.

    Voor nu nog even bedenken hoeveel moeite ik hier in ga steken, aangezien er over een tijdje toch een cabine wisseltruc gaat plaatsvinden.

    Dat was m voor nu even,
    Een hele fijne dag gewenst!
     
    trialrolf en Rakthi vinden dit leuk.
  6. Wessel Machielse

    Wessel Machielse

    Lid geworden:
    17 mrt 2019
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Ritthem
    Jeukende handen kun je niet verhelpen door zomaar even te krabben, dus toch maar enkele accesoires geknutseld om het geheel toch een stukje fraaier te maken voor het oog.


    Ik hou enigzins zicht op de toekomst met de accesoires, zodat ze met eventueel lichte aanpassingen over te zetten zijn op de DAF cabine. Dat betekent dus een oldskool tintje aan de oranje kip.....

    Volgende wordt een stel staande uitlaten achter de cabine en misschien ook nog even verstralers voor onder de zwaailampen en 2 michelins voor het gezelschap bestellen. 20190420_172643.jpeg
     
    Catwoman en Langedijker truckertje vinden dit leuk.
  7. FredK

    FredK

    Lid geworden:
    29 nov 2018
    Berichten:
    887
    Locatie:
    Den Haag
    Ga je werkelijk die lichtbak op het dak monteren :( Kan het niet echt heel erg mooi vinden. Maar smaken verschillen en het is jouw truck. Succes.
     
    Ghossie vindt dit leuk.
  8. Wessel Machielse

    Wessel Machielse

    Lid geworden:
    17 mrt 2019
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Ritthem
    @FredK is nu inderdaad op het dak, maar zoals er bovenaan staat komt er een daf cabine aan met plat dak. Dus voor het zicht van de lichtbak daar op aan het focussen. Komt ook mooier uit met de verdere accesoires.

    Maar om even verder te gaan, vandaag weer een pakketje binnen gehad met een en ander aan accesoires. Verstralers en michelin poppen zijn nu binnen. Met stukjes plakband even voor het zicht op zijn plek gezet, dus van het weekend weer lekker knutselen.
    1556292372091~2.jpeg
     
    bvdh vindt dit leuk.
  9. Wessel Machielse

    Wessel Machielse

    Lid geworden:
    17 mrt 2019
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Ritthem
    Hallo,

    Nu heb ik in de tussentijd niet stil gezeten en is het een en ander veranderd aan mijn auto. Hierover zal ik later een update geven.....
    Langleve verjaardagen, de 10e ben ik 20 geworden en met wat financiële support van mijn ouders en zussen een Beier SFR-1 besteld. Wat voor soort stekkers heb ik trouwens nodig om verlichting aan te sluiten op de SFR-1?

    Nu ligt het hele stelletje toch uit elkaar en heb ik al enige frustraties gehad over de versnellingsbak, deze wil ik dan ook met alle liefde vervangen. Zijn er goede ervaringen met andere versnellingsbakken en wat raden jullie mij aan? Het liefst niet te duur, want blijf toch een student (en dan komt de zeeuwse zuunigheid er ook nog eens bovenop)

    En hebben mensen misschien ook leuke aanraders voor clubs of rijdagen in de buurt van Zeeland (Vlissingen) waar ik mijn wagen eens echt aan het werk kan zetten?

    Tips en advies zijn ook altijd welkom!
     
    Laatst bewerkt: 12 jun 2019
  10. Marcel M

    Marcel M

    Lid geworden:
    5 okt 2010
    Berichten:
    106
    Locatie:
    Nieuwerkerk aan den IJssel
    Geen versnellingsbak, gewoon vast zetten in de eerste versnelling, wordt veel gedaan.....
     
    Wessel Machielse vindt dit leuk.
  11. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.375
    Locatie:
    Achterhoek
    Je kunt de bak in de 1 vastzetten of vervangen door een Gearmotor van Wetronic, Servonaut of Pawa. Dan heb je ook meer ruimte. Je kunt de verlichting op verschillende manieren aan de SFR-1 aansluiten. De AKL-8 is de eenvoudigste manier. Je kunt ook solderen aan de meegeleverde kabel.
     
    Wessel Machielse vindt dit leuk.
  12. Wessel Machielse

    Wessel Machielse

    Lid geworden:
    17 mrt 2019
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Ritthem
    Zo even een kleuren update, heb het hele stelletje in "bedrijfskleuren" staan. Andere spiegels zijn ook geïnstalleerd, vind de standaard toch geen gezicht, dus een realistisch setje besteld bij ome Ali.

    Na wat gepruts en staren naar de software ook de Beier SFR-1 aan de praat gekregen, wat een prachtding is het zeg
    Alle lampen op het dak zijn nu apart schakelbaar, wacht nog even op een paar kabels waarmee de mogelijkheden nog groter worden.

    Wat betreft de motor en vooral de versnellingsbak...... Heb hem aanzienlijk ingekort, zit nu nog maar 1 versnelling in. De vertraging is alleen nog iets te groot, dus kleiner eind tandwiel moet wonderen doen.

    Met de tijd eens gaan kijken voor nog meer lampen en de elektronica iets meer uit het zicht halen. Ook zijn er plannen om een vlonderplaat te maken.

    Maar nu nog even een week vlammen aan mijn studie en hopen dat ik mijn eerste jaar met genoeg punten af kan sluiten. Daarna heb ik alle tijd om te hobby'en! 1560878314666.jpeg 1560878502239.jpeg
     
    ozy, Catwoman, Rakthi en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  13. markioo

    markioo Forum veteraan

    Lid geworden:
    21 dec 2007
    Berichten:
    6.443
    zou kijken voor servonaut unterfloor motor met vertraging,of conrad motor vertraging erin
     
  14. adrie van gerwen

    adrie van gerwen

    Lid geworden:
    17 nov 2008
    Berichten:
    2.067
    Locatie:
    waspik
    dit is al aan gegeven door Trialrolf.
     
  15. Mark300

    Mark300

    Lid geworden:
    24 mrt 2011
    Berichten:
    597
    Locatie:
    Nieuw-Beijerland
    En hij heeft ook al 3x verteld waarom dit (nog) niets voor hem is :bye:

    Ik vind hem een slimme oplossing de bak ingekort op deze manier. Scheelt een hoop ruimte ipv hem vast zetten in de eerste versnelling!
     
    topliner580, hobbyvanrobbie en trialrolf vinden dit leuk.
  16. Wessel Machielse

    Wessel Machielse

    Lid geworden:
    17 mrt 2019
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Ritthem
    Zo, de toetsen zitten er op en het is officieel vakantie! Dat betekent zeeën van tijd, en dus veel tijd voor de hobby!

    Vandaag in een creatieve vlaag wat lasdraad tevoorschijn getoverd en de soldeerbout uit zijn stoffige kistje gepakt. Na wat gepruts en gepriegel een dakrek in elkaar geknutseld.

    Daarna een kleurtje erop, daarbij leek zwart mij de mooiste optie! Het dakrek vervolgens aan het dakraam gelijmd van het bij de Chinese gigant bestelde dak, dit dakraam zat er nog niet vast in en nu kan ik het dakrek dus nog mooi afnemen.

    Maar een dakrek zonder inhoud is natuurlijk geen zicht, dus na een warme hap en even een momentje zitten een idee gekregen en dus een boterham zakje uit de la getoverd. Na het oprollen hiervan toch niet tevreden genoeg, het rolletje was niet dik genoeg. Gelukkig hadden we ook nog een rol vuilniszakken liggen, dus hiermee geprobeerd. 3x dubbelvouwen over de lengte met een drupje lijm ertussen en daarna strak oprollen met op het einde ook weer een druppeltje lijm.

    Ook het zeil toen voorzien van primer en vervolgens een kleurtje, om het op te laten vallen heb ik gekozen voor rood.

    Nu nog eens verder fantaseren hoe ik een bierkratje kan knutselen, want die kan toch eigenlijk niet ontbreken.

    Ook met de Beier lekker veel aan het prutsen geweest en dit voor nu wel naar mijn zin voorlopig. Binnenkort eens kijken om een dubbele achterwand te maken in de cabine en de electronica wat mooier weg te werken, vooral de speaker moet nog even weggestopt worden want deze ligt nog los achterop.

    Nu weer verder fantaseren over een volgende stap...... IMG_20190701_172715.jpeg IMG_20190701_184939.jpeg IMG_20190701_185233.jpeg IMG_20190701_195505.jpeg IMG_20190701_201905.jpeg
     
    ozy en Mark300 vinden dit leuk.
  17. Wessel Machielse

    Wessel Machielse

    Lid geworden:
    17 mrt 2019
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Ritthem
    Hallo mede bouwers,

    Het werd nu wel eens tijd om de wagen te voorzien van normale verlichting, daarom dus de lichtplatines van RC-Lab besteld. Alle draadjes voorzien van een label per type verlichting en dit tijdelijk aangesloten op de SFR-1, dit zodat de software al gereed is voor de uiteindelijke installatie.

    Nu dus even wachten op wat andere pakketjes, een multiswitch en nog een setje daglampen en werklampen. Zodra dit binnen is alles wat permanenter plaatsen.

    Daarbij zijn ook de velgen voorzien van een kleurtje en in de cabine een beklede kastenwand die de multiswitch voor de dakaccesoires verstopt.

    Stukje bij beetje word ik steeds meer tevreden met het resultaat, hierna eens kijken hoe ik een leuke bijpassende trailer kan maken (kopen is gewoon duur en minder leuk) en misschien eens kijken om een rijdag te bezoeken.

    Het enige wat mij nog wat dwarszit zijn de zwaailampen, dit zijn tamiya zwaailampen. Deze kan ik koppelen met een Y-kabel alleen hiervan kan ik nog geen juiste weerstand ontdekken om hem aan te sluiten op de Beier...... Iemand tips? 1562786119268.jpeg 1562786441140.jpeg IMG_20190704_220750.jpeg

    Sent from my VOG-L29 using Modelbouwforum.nl mobile app
     
    Marker en Catwoman vinden dit leuk.
  18. VOLVO FH 16 750

    VOLVO FH 16 750 In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    26 jan 2008
    Berichten:
    10.893
    Locatie:
    Haren (Ems) Deutschland
    Hallo Wessel,
    Tip :
    Pistenking zwaailichten kopen, niet goedkoop, maar dit werkt perfect op de Beier.
     
    Wessel Machielse vindt dit leuk.
  19. marcelinets

    marcelinets Guest

    Kijk anders even op deze website www.modellbau-niepelt.de - hier zijn de zwaailampen de helft goedkoper dan pistenking en ook met verschillende licht programma,s deze werken ook met de beier module.

    Wat Pieter zegt klopt Pistenking is goed hebben mooie zwaailampen/balken zijn hun prijs echt waard.

    Voor mijn nieuwe project ga ik twee zwaailampbalken bij boven genoemde website aanschaffen, omdat zij goedkoper zijn.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 10 jul 2019
    Wessel Machielse vindt dit leuk.
  20. Wessel Machielse

    Wessel Machielse

    Lid geworden:
    17 mrt 2019
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Ritthem
    Bedankt! Maar als ik die van Pistenking zie zijn ze in schaal 1:16 of 1:12. Welke zou dan beter zijn voor tamiya?
     
    Laatst bewerkt: 11 jul 2019
    VOLVO FH 16 750 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina