Lipo accu op brommer.

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door colindevos1, 2 mrt 2020.

  1. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    16.869
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Als je ledverlichting hebt dan is je verbruik erg laag.
    Plus dat als je rijd je accu niet belast word.
    Je accu word alleen belast als de motor uit is en je licht aan.
    En dan zal het nog zeker 10 uur duren voor je accu leeg is, waarschijnlijk veel langer.

    Ik had voordat ik op vakantie ging al 2 cellen gevonden en er moeten er nog ergens 2 rondzwerven.
    Ik kan daar wel een pakketje van solderen maar ik kom pas eind maart weer terug, tenminste, als ik het land in mag.
    Als jij de verzendkosten betaald, denk 7,95, mag je de cellen zo hebben.

    GJ
     
  2. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.171
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Lipo is te link voor gereedschap. Te veel haken en ogen aan.
    Wel in mobieltjes. Compactheid, energiedichtheid.
    Gereedschap gericht op Li-Ion of NiHm.

    Weer interessant want ik moet een vaaraccu samenstellen.
    Headway cellen net te lomp voor het model. En eigelijk wil ik cellen met meer buffer dan 2500 mA

    Overigens heb ik 4 headway’s wel aan de balancer... 10.000 mA, meer het gevoel van 8 jaar gelee. De cellen zijn nog steeds goed...
     
    Laatst bewerkt: 18 mrt 2020
  3. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    2.529
    Locatie:
    Emmen
    Kleine life accu monteren. Zelf op mijn ducati en al mijn ktm's gehad. Had 1ktm super motard waar ik soms mee de straat op ging. Wad een circuit fiets. Dus geen lichtspoel. Ik had er een 3s2200mah lipo op gezet. Dat was voor mij meer dan zat. Enduro led achterlicht. Voorkap van een exc en led bulbje. Houdt er rekening mee dat als je een dikke led lamp neemt er een externe koeling achterop hebt. Dus heb je alsnog meer stroom verbruik
     
    Laatst bewerkt: 21 mrt 2020
  4. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Dat extra verbruik komt niet door die externe koeling! Zo'n stevige power led geeft een hele bak licht bij een relatief geringe stroom. Maar hoe dan ook er loopt stroom door die led en er staat een spanning over. De stroom maal de spanning is het vermogen dat er in die led wordt gestopt.
    Stel je hebt een gloeilamp van 12V 24Watt. De stroom die door die lamp loopt is dus 24W / 12V = 2A. Die 24W wordt in een klein en dun gloeidraadje gestopt die daar dan ook heel erg heet van wordt. Dat is ook wat we willen want als dat metaal heet genoeg wordt gaat het licht uitstralen. Het is dus ook van belang dat de hitte zo min mogelijk wordt afgevoerd maar helaas is totale isolatie niet mogelijk. Er gaat dus altijd knap veel warmte verloren bij een gloeilamp, denk aan je vingers als de er één moet vervangen. :rolleyes:
    Hierdoor is het rendement van een gloeilamp dan ook bedroevend laag. Wanneer je een gloeilamp hebt die 10% van het er in gestopte vermogen omzet in licht dan heb je een goede lamp. De meeste blijven ergens tussen de 5% en 10% steken.

    Een led geeft licht door een heel ander proces. Het heeft met de banen te maken die de elektronen om de kern van een atoom maken. Als er stroom door het kristal wat in de led zit loopt worden er extra elektronen in dat kristal gestopt. Die "botsen" met de elektronen die om de atoomkernen van dat kristal draaien. Die elektronen krijgen daardoor extra energie en worden naar een hogere baan gestoten. Dat elektron kan niet in die hogere baan blijven dus na heel korte tijd "valt" dat elektron terug naar zijn oorspronkelijke baan. De extra energie die het had komt dan vrij in de vorm van een foton. Een foton is een lichtdeeltje dus er komt licht vrij in dat kristal. Dat lichtflitsje van één zo'n elektron is zeer zwak en duurt onvoorstelbaar kort, dat kunnen we nooit zien. In een led gebeurt dit echter miljarden keren per seconde en dan kunnen we het wel zien.

    Hoe meer stroom hoe meer "botsingen" dus hoe meer licht er wordt opgewekt. Let wel, hier komt geen warmte bij, vrij alleen licht!
    Waar komt de warmte bij een led dan wel vandaan. Zoals altijd gebeurt er niets voor niets, een perpetuum mobile bestaat nog steeds niet! De stroom door de led zal een vorm van weerstand ondervinden. Ook is er een bepaalde spanning nodig om de gewenste stroom door een led te laten lopen. Wat dat betekend heb ik al geschreven.
    Veel witte led's hebben een spanning van rond de 3,6V nodig om licht te kunnen geven. Als je er dan 1A door laat lopen zal er dus 3,6W in die led worden gestopt. Bij witte led's varieert het rendement tussen de 20% en 40%. Dit is afhankelijk van de gebruikte materialen en zelfs ook van de opbouw van de led.

    Laten we het laag houden en stellen dat het rendement 25% is. Van de 3,6W wordt dus "maar" 0,9W in licht omgezet dus zal er toch nog 2,7W in warmte omgezet worden. Omdat het kristalletje in de led maar heel klein is zal dat dus snel heet worden door die 2,7W. Door die warmte zal de lichtopbrengst lager worden en gaat het rendement dus omlaag! Als het kristal te heet wordt smelt het en dan is het over en uit met die led.
    Om de ontstane warmte snel en goed af te voeren wordt zo'n led dus op een behoorlijke koelplaat gemonteerd. Die moet zo fors zijn om de afvoer van de warmte zo snel mogelijk te laten gaan.
    Blijft over dat zo'n led een hele berg licht geeft, een 3,6W led kan net zo veel licht geven als een 24W gloeilamp. Een led heeft 2,7W verlies maar een gloeilamp heeft een verlies van rond de 23W bij de zelfde lichtopbrengst het rendementsverschil is dus enorm.

    Maar nu ik dit opschrijf betrap ik mezelf op een fout, een storende fout. De gloeilamp werkt direct op 12V maar de led op 3,6V. Je zal dus eerst van 12V terug moeten naar 3,6V en daar ontstaat ook verlies! De simpelste manier is een eenvoudige weerstand maar dan zal het rendement beduidend lager uitvallen. Om van 12V naar 3,6V te gaan bij een stroom van 1A heb je een weerstand nodig en in die weerstand zal de "overtollige energie" omgezet worden in warmte. Dat zal 12V - 3,6V * 1A = 8,4W. Dat moet je dus bij de 2,7W verlies van de led optellen zodat het totale verlies op 11,1W uitkomt. Dit is echter nog steeds niet eens de helft van het verlies van een gloeilamp.
    Door een goede uitgekiende schakelende voeding te gebruiken in plaats van een weerstand zal het verlies beduidend minder zijn en het totaal verlies dus lager. Het is mogelijk dat je op maar 5W totaal verlies uitkomt.
    Allemaal leuke info maar eigenlijk een beetje (veel) off-topic. :offtopic:
     
    wim eon vindt dit leuk.
  5. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    2.529
    Locatie:
    Emmen
    Interessante uitleg. Verhaal P=U x I kon ik nog wel haha.

    Nu ik erover na denk heb je ook vaak een losse voeding inderdaad. Zijn dan ook direct HID (hid toch?) bulben met powerleds, een goedkope ledlamp heeft er een stuk of wat in serie staan. Zonder poespas. Daar doelde ik eigenlijk op. Des al niet te min veel interessante informatie.

    Als de topic starter gewoon licht wel hebben is 2200 mah zat. Maar wil je serieus licht zal je een accu met meer capaciteit kunnen gebruiken. Per direct nog even verder off topic?

    Ktm voor de restauratie:

    Na de restauratie ktm 660 factory edition 710 cc jfs

    En mijn ktm 2014 450 smr Screenshot_20181204-102304_Gallery.jpg Screenshot_20190302-195621_Gmail.jpg
     
    Laatst bewerkt: 23 mrt 2020
    MicropropSport vindt dit leuk.
  6. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    16.869
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Ernst, er zijn ook leds die op 12 Volt werken, zonder omzetting.
    Ik heb er een paar thuis liggen, 50 en 100 Watt.
    Ja, die worden ook heet en moeten op minimaal een aluminium profiel geschroefd worden.
    Hoe dan ook, een led is altijd veel efficienter dan een gloeilamp.

    GJ
     
  7. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Sorry GJ maar die bestaan absoluut niet!
    De spanning over een led is afhankelijk van de gebruikte materialen en varieert bij witte led's tussen de 3,2V en 3,8V.
    Die Led's waar jij het over hebt zijn samenstellingen van meerdere led's in serie in één behuizing. Soms zelfs op één groot kristal. Door 3 of 4 led's in serie te zetten heb je uiteindelijk een spanning van ongeveer 12V.
    Let wel op dat je nog steeds moet zorgen voor een stroombegrenzing. Als je die niet gebruikt is het einde led's. Die stromen zijn niet misselijk, ruim 4A voor die 50W en ruim 8A voor die 100W versies.
     
  8. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    16.869
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Dan heb ik iets dat zo goed samengevoegd is dat het 1 led lijkt.
    En ja, de stroom is enorm, ik begrens de stroom met mijn voeding maar pas bij 8 ampere en 14 volt gaat ie lekker branden.

    GJ
     
  9. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Dat klopt, vooral die leds waar er (meestal) 4 van op één kristal zitten kan je niet als 4 afzonderlijke herkennen.
     

Deel Deze Pagina