bouwverslag Ellipsis

Discussie in 'Bouwverslagen Zeilschepen' gestart door Hay, 18 dec 2019.

  1. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    Dank voor de tip.
    Mijn S-100 heeft een 42 mm dubbele drum. Wat ik bedoel met lummel/neerhouder is de "adjustable competition gooseneck". niet goedkoop (€ 45,-), maar wel goed, omdat je de achterlijkspanning voor aan de wind en voor de wind apart in kunt stellen.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  2. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    druk bezig met het interieur. ik heb iets bedacht om het hele schoolsysteem waterdicht te houden benedendeks. ben benieuwd of het gaat werken. Is allemaal ontzettend passen en meten, maar ik denk dat het lukt. ik heb er wel mijn RMG winch voor moeten verbouwen, want hij paste anders niet (te diep). door de electronica (black box) los te koppelen en los van de rest apart op te hangen past het nu wel. Ik had eigenlijk die S-100 willen gebruiken, maar daar kan ik niet de slakkenhuis-drum bij krijgen die ik wil hebben, en de RMG drums hebben een hexagon koppeling ipv de gebruikelijke servo koppeling.
    En ik had vandaag een enorme tegenvaller. Het was weer vet balen over het achterdek. ik had de mal superglad, geschuurd tot 2000, en daarna nog polijstpasta 4800 en 12000, gevolgd door 4 lagen harde loswas. ik dacht dat het de vorige keer mislukt was omdat ik de mal niet glad genoeg had gemaakt, dus nu was hij als een spiegel. vandaag met veel enthousiasme mijn dek van de mal proberen te halen; muurvast!!! De epoxy lijkt - door de was heen - een reactie aan te gaan met het verfsysteem van motip dat ik gebruikt heb. gevolg: een nog veel dramatischer effect dan bij de eerste poging. zowel dek als mal volledig kapot. Ik heb nu alles in de vuilnisbak gefl.... en begin met een nieuwe mal. deze keer geen verf meer. ik werk nu alleen nog maar met epoxy. Die zal ik weer mooi glad schuren en dan lukt het hopelijk wel. Ik was er wel ff goed ziek van. Ben - inclusief de eerste mislukking - twee weken met die mal en de dekjes bezig. De afbouw stagneert nu ook, omdat ik het achterdek nodig heb om in te kunnen bouwen
     

    Bijgevoegde bestanden:

  3. DioM

    DioM

    Lid geworden:
    25 jul 2019
    Berichten:
    278
    Locatie:
    Amsterdam
    Hay volgens mij moet je met zo'n gedetailleerde mal 2k lak gebruiken. Ik had het bij de Goth simpel gehouden en met bruine tape gedaan maar dat was alleen mastkuipje en vlak dek .
     
  4. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    Zoiets denk ik ook Dimitri. En ik wil het dek graag zo maken. ik kan er natuurlijk wel even een triplex achterdakje op leggen, maar daar zou ik niet tevreden mee zijn. Ik ga het dus nog een keer proberen. Ik heb nog DD lak staan. die zou ik kunnen gebruiken, maar als ik het gewoon in de epoxyhars zet, en dat goed glad maak, zou het volgens mij ook moeten lukken.
     
  5. Ard

    Ard

    Lid geworden:
    9 apr 2014
    Berichten:
    426
    Locatie:
    nieuwerkerk aan den ijssel
    Hay,
    Recent heb ik wat geëxperimenteerd met glas- en carbonweefsel in combinatie met epoxy op een balsa huid van een bestaande Marblehead die ik gewoon met Ruwa jachtlak had afgelakt.Ik had van tevoren een lokaal stukje huid met losmiddel B-film2 van Polyservice ingesopt.De samples vielen er de volgende dag bijna vanzelf af.
    Ik denk dat we niet al te exotische verven en lakken moeten gebruiken op die bootjes...
    Ard
     
  6. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    Ja, dat is mijn 'dure' les nu ook. soms moet je niet te mooi willen. Maar ik had dat van die Motip niet verwacht. Dat is autolakeen laminaat gemaakt op een oude formica kastplank. niks aan behandeld, wel ff twee keer in de was gezet. viel er ook bijna vanzelf af.
    ik maak die mal nu af en zet hem in de epoxy. die schuur ik dan tot 2000 waterproof en zet hem in de was. that should do the job!
     
  7. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    vandaag de nieuwe mal in elkaar gezet. die staat nu in de epoxy. de komende dagen verder afwerken en hopelijk komend weekend eindelijk een goed dek!
     

    Bijgevoegde bestanden:

  8. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    Het dek is goed gelukt. heb nu ook maar meteen een dek voor de Slice gemaakt. hierbij de houten scoop meegenomen bij he lamineren. bij de ellipsis heb ik achteraf een dun laagje fineer in de scoop gelijmd. daarna passen en meten en monteren van een doorvoer voor de schoot, de mainsheet post, de doorvoer voor de 'stuurstang' en een beugeltje voor het keerblok van het grootzeil. nog een beetje plamuren en schuren en hopelijk kan het dek er vandaag op. Ook een nieuwe dummy voor de bulb gedraaid. Daarvoor een simpele draaibank gekocht op marktplaats. was in de buurt en goedkoop, dus vooruit maar. Bulb is nu exact conform de tekening van Frank Russell. daarmee bij onderdompeling te groot, maar blijkbaar is de krimp toch aanzienlijk en haal je met gieten waarschijnlijk die 11,3g/cm3 ook niet. ik zit nu op 235 cc, dat zou in de perfecte setting neerkomen op 2655g voor de bulb. dat is weer 10% te zwaar, precies wat ik bij de vorige te licht was. (en die had ik exact op verplaatsing uitgerekend). goede hoop dat het nu dus in de buurt van de 2400 gaat komen. zou perfect zijn.
    de oude mal uit het kistje gesloopt en van gips twee helften gegoten met nog 5-10 mm speling er om heen (halverwege het draaiwerk de dummy ingepakt in paktape en de twee aalhelften gegoten. Als deze uitgehard zijn, giet ik in de gipsmallen hittebestendige siliconenpasta, met daarin de echte dummy. Dit natuurlijk ook in 2 helften. met dit siliconenmateriaal krijg je een hele mooie gietvorm, die ook de sleuf voor de vin en het gat voor de bus van de bevestiging gemakkelijk kan vormen. die kun je dus goed meegieten zonder problemen met het losmaken. dat is met gips lastig. Op die manier hoop ik een goed herbruikbare mal te hebben. Ben benieuwd!
     

    Bijgevoegde bestanden:

  9. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    Ik had een idee om een volledig waterdicht systeem te maken voor de schoonvoering. dat heb ik laten varen, omdat het toch te lastig werd om alles demonteerbaar te houden. Ik wil niet het risico dat ik straks een keer iets met de lier moet doen (vervangen oid) en dan het hele dek er af moet zagen. Omdat het binnen een beetje een rommeltje was geworden met het interieur heb ik dat maar knalrood gespoten. ziet er wat verzorgder uit. En, gewicht in het centrum van de boor boeit me niet. Ook heb ik tegen het bulkhead een kokertje gemaakt voor een skipasjojo. Die wil ik gebruiken in plaats van een elastiek, Zo'n ding gaat natuurlijk eens stuk, dus zo gemaakt dat ik hem in een paar minuten kan vervangen. Je kunt via het voorlijk gemakkelijk bij dat kokertje, dat waterdicht wordt afgedekt met een stukje deckpatch. Dan het nieuwe jojootje er in, dichtplakken, aanhaken en maar weer varen.
    verde alles waterproof 600 geschuurd. Ziet er nu allemaal mat uit, maar wordt denk ik wel mooi als het straks in de PU lak staat. De kleur van het dek vind ik nog steeds spannend, maar we gaan het zien. overspuiten kan altijd weer.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  10. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    En toen ik met gips bezig was, ook een malletje gemaakt voor drie bumpers. voor de Ellipsis, de Slice en ook nog voor de Widget. Had toch nog een restje gips over. Als dit droog is, in de was zetten, en dan met witte siliconen de bumpers maken. wellicht met een schuimkern om het licht te houden. Dan wordt het wel heel fancy, haha.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  11. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    oeps!!
    gisteren Bulkhead en voordek gelijmd. had ik het bulkhead er al in zitten, bedacht ik dat de oogjes voor de wanten nog gemonteerd moesten worden. Met heel veel gepiel en geduld uiteindelijk toch nog gelukt. Pffff....
    nu is dus de romp klaar. Alle hout, met dekbeslag, maar zonder tuig en zonder RC is 765g. Er zijn twee Amerikaanse bouwers, die net een paar weken op me voor liggen met vergelijkbare cijfers. De Panacea van David Jensen was 775g en de V8 van Steven uit Seattle was 735.
    Lijkt dus heel aardig in de zelfde buurt.
    komende dagen ff flink schuren en dan aflakken!
    Ben in de tussentijd ook maar met de tuigjes begonnen. ik wil de giekjes en fokkeboompjes zelf maken. die worden van hout. sitka spruce, hol verlijmd, rechthoekig, met afgeronde hoeken. heb maar meteen voor 6 masten bomen en gieken gemaakt, want ook de Slice heeft natuurlijk spullen nodig.
     
  12. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    Het voordek zit er in en hij staat nu rondom weer in de epoxy. dat moet ik nu weer terug schuren, want het heeft nog niet de kwaliteit die ik wil. Dan het dek spuiten en de bies om het kapje heen. daarna gaat alles nog een keer in de PU hoogglans en dan polijsten en alles inbouwen. het onderdeel dat de meeste vertraging heeft opgelopen is de mal voor de bulb. die heeft gisteren 8 uur in de oven gelegen en is nu denk ik mooi droog. daar kan nu de hittebestendige siliconenpasta in. dat moet ook in twee helften en dan nog een paar dagen uitharden. ik hoop dus volgende week lood te kunnen gieten. In de tussentijd dan maar de tuigjes afmaken.
     
  13. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    het dek is nog niet mooi egaal en alles moet nog geschuurd en gelakt, maar dit is toch wel zo ongeveer zoals het er uit komt te zien.
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Zeiler en DioM vinden dit leuk.
  14. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    grote schuurdag, en daarna afplakken voor het spuitwerk
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Ard vindt dit leuk.
  15. DioM

    DioM

    Lid geworden:
    25 jul 2019
    Berichten:
    278
    Locatie:
    Amsterdam
    Mooi werk Hay!! Biesje over de randjes?
     
  16. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    vandaag het dek in de primer. blijken er toch nog een paar oneffenheden in te zitten. toch nog maar even een beetje plamuur dus.
    en de onderste helft van de siliconenmal voor de bulb gemaakt. ben benieuwd of het nu beter lukt, en met name welk gewicht de bulb straks heeft na het gieten. duurt nog wel even, want die siliconenpasta moet enkel dagen uitharden en dan moet ik de andere helft er nog op zien te maken. Intussen ook begonnen met de tuigjes. rechthoekige gieken en fokkebomen en daar ook wat carbon beslag voor gemaakt, en het alu beslag van de lummel pas gemaakt voor deze gieken.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  17. DuncanvdH

    DuncanvdH

    Lid geworden:
    23 jun 2007
    Berichten:
    49
    Locatie:
    Haarlem
    Hallo Hay,
    Erg mooie boten die je aan het bouwen bent. Ik wilde nog iets vragen over de beplanking van de romp. Je hebt de latjes zelf gezaagd. Hoe heb je dat precies gedaan? Ik heb van de andere stappen wel een goed beeld maar daarvan niet.
    Schaaf je eerst een plank met een dikte gelijk aan de breedte van de latjes en zaag je dan stripjes af op een zaagtafel?
    Groeten,
    Duncan
     
  18. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    Ja, op het voordek. lijkt me mooi om dat in de kleur te doen van het yellow cedar, zodat het lijkt alsof het accent streepje op het puntje doorloopt om het kapje heen. bovendien heb ik daar een naadje wat ik niet mooi vind (maar die inlegvellen van cubaanse sigaren waren helaas niet langer, haha)
    achter wordt het gewoon wit.
     
  19. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    Ik had een balkje Cedrela, eigenlijk een plank van 1,2 cm dikte. daar heb ik op de zaagtafel latjes van gezaagd op 2,5 mm dikte. die waren toen dus 1,2 cm breed. dat bleek te breed om mooi mee te bouwen, dus heb ik ze allemaal nog een keer door de zaagtafel getrokken en op 7 mm breed gezaagd. Ik heb mijn zaagtafel wel een beetje aangepast, zodat ik daar een heel fijn ( 60 tanden) en vooral smal zaagblad op kon zetten. dat blad is eigenlijk bedoeld voor op een ander apparaat, maar het voldoet super, omdat ik nu veel minder verlies heb.
    op de foto zie je hoe ik latjes gezaagd heb. dit is sitka spruce. heb ik giekjes van gemaakt, maar het gaat ff om het idee
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Ard vindt dit leuk.
  20. Hay

    Hay Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    544
    Locatie:
    Muiden
    Gisteren het beige biesje gespoten en vandaag hopelijk het witte achterdek. Ook het carbon beslag uitgepakt, dat ik had gemaakt voor de rechthoekige houten gieken en bomen. Een oogje aan de ene kant en een flens aan de andere kant. Multi-purpose :D.
     

    Bijgevoegde bestanden:

    wim bakker vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina